10 anledningar till varför katter slår sina läppar

Orange kattunge

Att leva med kattsläktingar ger mycket glädje för kattägare. Det är dock inte alltid lätt att förstå en katts beteende. En normal katts kroppsspråk är ofta egenartat, vilket gör det svårt att avgöra om din katt gör något konstigt för att den inte mår bra, eller bara för att den är en katt!

Snabb överblick

01

Smackande läppar kan åtföljas av dribblingar, kräkningar eller klor i munnen, tillsammans med andra symtom.

02

Smackande läppar kan bero på stress, ångest eller irritation snarare än ett medicinskt problem.

03

Om din katt börjar smälla för mycket på läpparna bör du konsultera en veterinär.

Läppsmackning är ett exempel på ett av dessa märkliga kattbeteenden. Som med många kattbeteenden finns det tillfällen då det är helt normalt, men det finns tillfällen då det också kan vara ett symptom på olika hälsotillstånd och skador. Låt oss titta på de möjliga orsakerna till att din katts läppar smackar så att du kan avgöra om din katt behöver träffa en veterinär.

Varför katter smäller med läpparna

Katter smackar med läpparna

Läppsmackning hos katter kan vara godartad, men det kan också vara ett tecken på allvarligare problem.

Läppsmackande hänvisar till när katter rör på munnen, vilket skapar ett smackande ljud när deras läppar möts. Medan du slår på läpparna kan din katt också röra sig och knacka på tungan. Du kanske också märker att deras tungspets sticker ut i en ganska söt gest som kallas ”blepping”.

Här är några vanliga orsaker till att din katt smackar på läpparna.

Andra symtom som är förknippade med läppsmackning

Under vissa omständigheter kan din katt visa andra symtom utöver läppsmackning. Dessa symtom kan ge dig ledtrådar om vad som händer.

1. Läppar i smärta

Katttugga

En katt som visar tecken på smärta ska alltid tas på allvar.

Om din katt smackar med läpparna på grund av smärta i munnen kommer du förmodligen att märka att han tappar mat när han äter eller drar upp näsan helt vid mat. De kan klia sig i munnen eller dregla, och du kan märka lite blod eller en obehaglig lukt. I så fall kan det vara ett tecken på tandsjukdom. Det är bäst att rådfråga din veterinär.

Om smärtan inte finns i munnen, utan någon annanstans, kan din katt halta eller snett beroende på var smärtan är. De kan vokalisera eller så kan du se dem slicka sina ömma fläckar. Checkar ut 12 varningstecken att din katt har ont.

Läs också: Basepaws Cat Dental Health Test Review: We Tryed It

2. Läppar från illamående

Katt slickar tass

Läppsmass på grund av hårbollar kan vara vanligt efter en grooming session.

Om illamående är orsaken till att din katts läppar smackar, kan de visa andra tecken på orolig mage, såsom kräkningar och diarré. De kanske inte är intresserade av att äta eller dricka och är slöa. Läs om vad du kan ge din katt om du har ont i magen.

3. Smackande läppar på grund av ångest eller irritation

Katter smackar med läpparna

Leta efter andra symtom i din katts beteende, tillsammans med läppsmakning.

När katter slår sina läppar för att de är olyckliga eller rädda, kan de morra eller väsa. De kan till och med slå ut med klorna eller ge dig en snabb tugga för att låta dig veta att de vill lämnas ifred. I vissa situationer är läppsmakning din katts sätt att säga ”stopp”.

Vad ska du göra om din katt fortsätter att mumsa

Katt hos veterinären

Överdrivet smackande läppar bör inte ignoreras.

Katter slår sina läppar av en mängd anledningar, men om de plötsligt är märkbart mer benägna att smälla med sina läppar är det värt att ta reda på varför. Om orsaken inte är klarlagd, eller om din katt verkar dålig eller har aptitlöshet, är det alltid bäst att ta den till veterinären för en kontroll.

Underliggande medicinska orsaker kan vara munsår, njursvikt eller en oral infektion. Men om du har märkt beteendet mer sedan ditt nya mobila barn upptäckte att han jagade katten, eller sedan du tog hem ett nytt husdjur, är det mer troligt att din katt är upprörd eller rädd av förändringen i hans beteende. miljö.

Naturligtvis är det fortfarande viktigt att arbeta för att göra din katts liv bekvämare, även om orsaken är beteendemässig. Om du kämpar med en stressad och orolig katt, eller om din katt uppvisar andra beteendeproblem, kontakta en veterinär beteendeläkare för hjälp och råd.

Läs också: Stress hos katter: orsaker, symtom och behandling

Återuppta

Katt

Även om din katts smackande är beteendemässig och medicinsk till sin natur, är det viktigt att se till att din katt är glad och bekväm.

Det kan vara svårt att avgöra varför din katt smackar dina läppar, men om det är något nytt för dem är det inte en bra idé att ignorera det. Håll utkik efter andra symtom och boka in en veterinär för att se till att din katt inte har ont eller mår dåligt.

Läs också: Kan jag adoptera katter från samma kull? En veterinär förklarar

Vanliga frågor

Varför slår katter munnen?

Katter kan smaska ​​munnen eller läpparna för att de känner sig griniga, frustrerade, mår dåligt eller har smärta. Om orsaken inte är tydlig eller om du är orolig för att din katt inte mår bra, kontakta en veterinär.

Varför slår min katt med läpparna när han sover?

Katter rycker på läpparna när de sover, speciellt när de drömmer. De kan också svälja och öppna och stänga munnen samtidigt som de känner sig bekväma och redo för en tupplur.

Varför slickar min katt sig om läpparna när han tittar på mig?

När din katt är hungrig kan han slicka sig om läpparna och titta på dig, speciellt om du är familjens matare. Å andra sidan, om din katt viftar med svansen eller springer iväg när du försöker plocka upp honom, kanske han slår dina läppar för att säga åt dig att lämna honom ifred.

Varför gör min katt konstiga ljud med munnen?

Katter kan göra många ljud med munnen, från jamning och spinnande till morrande och väsande. Men om du märker att de smackar med läpparna, särskilt om de dreglar eller har andra symtom, kontakta en veterinär för råd.

Se även  5 anledningar till varför katter älskar skor så mycket