10 avgörande frågor att ställa innan du adopterar en kanin som husdjur

Många människor är tveksamma till att adoptera från ett djurhem eftersom det är vanligt att tro att räddningskaniner är smutsiga, sjuka eller på annat sätt oönskade. Som någon som frivilligt arbetar med kaninräddning kan jag hävda att detta helt enkelt inte är sant.

Kaniner kommer in i skyddssystemet av olika anledningar och de är ofta friskare och renare än kaniner du hittar i en djuraffär eller till och med vissa uppfödare.

Det är dock fortfarande viktigt att ställa frågor när du adopterar en kanin så att du kan hitta en kanin som passar din livsstil. Oavsett om du adopterar din kanin från ett skydd eller en uppfödare, är det här några viktiga frågor att ställa om din nya kanin. Svaren på dessa frågor kan hjälpa dig att flytta in din kanin till ditt nya hem och vara beredd på några kända problem. De hjälper dig också att fatta rätt beslut om vilken kanin du ska ta hem, så att du inte får en aggressiv kanin med små barn.

  • Relaterad läsning: 20 saker du bör veta innan du adopterar en kanin som husdjur

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

1. Vilken typ av mat äter kaninen?

En av de viktigaste frågorna att ställa när man tar med sig en kanin hem är vilken typ av mat de äter. Detta beror på att kaniner har ett känsligt matsmältningssystem som lätt kan hamna i obalans vid en plötslig förändring i kosten. Du vill hålla dem på en diet så nära vad de är vana vid som du kan. Om du behöver ändra deras kost till ett hälsosammare alternativ, gör förändringen långsamt under några veckor för att undvika att orsaka matsmältningsbesvär. Läs mer om hur du ger din kanin en hälsosam kost.

Helst, om det alls är möjligt, kan du ta hem det nuvarande märket av pellets som din kanin äter under en vecka. På så sätt kan du ta en vecka på dig att förvandla din kanin till vilket märke av pellets du än kan få honom (Jag rekomenderar Oxbow Garden Select pellets som ett hälsosamt alternativ). Fråga härbärget eller uppfödaren om du kan ha några av deras vanliga pellets för att hjälpa till med övergången.

2. Har kaninlådan tränats?

Om kaninen i fråga redan är pottränad eller om den fortfarande behöver arbeta med den, vill du veta i förväg, eftersom du kommer att behöva närma dig kaninvården på ett annat sätt under de första veckorna. Hustränade kaniner är i allmänhet lättare att flytta till ett nytt hem eftersom de är mindre benägna att göra en enda röra. Naturligtvis betyder det inte att du aldrig ska adoptera en kanin som inte är pottränad. Du måste bara vara redo att potträna din nya kanin innan du kan ge dem mer frihet i huset. Läs mer om hur man pottränar en kanin.

Se även  Kan kaniner äta tistlar?

Det är viktigt att notera att många hustränade kaniner tillfälligt kan förlora sina goda hemmaträningsvanor när de först tas till en ny plats. De kan känna ett behov av att göra anspråk på sitt nya territorium genom att sprida sin doft runt. Det betyder att även om din kanin redan är pottränad, vill du fortfarande hålla ett öga på honom och vara beredd att städa upp eventuella missöden.

3. Vilken typ av personlighet har kaninen? Har de en bithistoria?

Precis som katter, hundar och alla andra typer av husdjur kan kaniner ha en mängd olika personligheter. Vissa kaniner är skygga medan andra beter sig mer som hundvalpar; vissa kaniner gillar att ha ansvaret, medan andra inte har något emot att umgås med dig. Personal och volontärer på djurhemmet kan lära sig mycket om personligheten hos de djur vi vårdar. Vi kan hjälpa dig att hitta den kanin som bäst passar din livsstil snarare än att bara lita på utseende och första intryck.

Det är också viktigt att fråga om en kanins betthistoria eller aggressiva tendenser. Även om det är ovanligt kan vissa kaniner slå ut om de blir rädda eller känner att deras territorium invaderas. Till exempel hade vi nyligen en kanin på skyddet som skulle försöka bita när vi försökte rengöra hennes inhägnad. Om du bor med små barn eller är ny på kaninvård, kanske dessa inte är de bästa valen för dig.

4. Hur gammal är kaninen ungefär?

Att känna till din kanins ålder kan hjälpa till att säkerställa att du ger rätt vård. Om kaninen är mindre än 6 månader kommer den att ha något annorlunda kostbehov. På samma sätt, när kaniner blir äldre, kan du behöva anpassa deras skötsel för att säkerställa att de förblir friska och bekväma. Att känna till deras ålder kan också vara till hjälp för din veterinär, som kommer att få en bättre förståelse för vanliga hälsoproblem att se upp med när din kanin blir äldre.

Men bli inte förvånad om skyddet inte känner till din kanins ålder. Kaniner har ofta hittats kvar ute i skyddsrummet och tagits in. De har inte alltid den tidigare ägaren tillgänglig för att meddela hur gammal kaninen är. I dessa fall är det bäst att personalen i receptionen gör en uppskattning. Om du inte vet din kanins ålder kan du göra en grundläggande uppskattning, men det är omöjligt att veta säkert när kaninen väl är vuxen.

5. Har kaninen erfarenhet av barn?

Kaniner och barn kommer inte alltid överens. Om du har små barn kan det vara bättre att skaffa en annan typ av husdjur som är mindre sårbara och mindre benägna att skada ditt barn. De flesta kaniner blir nervösa kring människor som inte respekterar deras personliga utrymme och gränser, och några av dessa kaniner kommer att slå ut genom att attackera med sina klor och tänder.

Se även  Vilken typ av hö är bäst för kaniner?

Ibland känner dock skyddspersonalen till särskilt snälla kaniner som levt med barn tidigare. Även om jag aldrig skulle rekommendera att skaffa en kanin för Som barn kan det vara ett bra sätt att lära ett barn att respektera djur att ha en av dessa lugna, vänliga kaniner som husdjur.

6. Har kaninen bott med andra husdjur?

Vissa kaniner kommer överens med andra husdjur. Eftersom de flesta tamkaniner är större än vilda kaniner, kan katter bli vän med kaniner och leva harmoniskt tillsammans. Men ibland räcker det med doften från andra djur, särskilt rovdjur, för att göra kaniner oroliga.

Det finns många överväganden att göra innan du tar in en kanin i ditt hem med rovdjur. En aspekt som kan göra stor skillnad är om kaninen har haft erfarenhet av andra husdjur tidigare. Kaniner som har delat hem med andra husdjur är mindre benägna att bli rädda och stressade när du tar hem dem.

7. Finns det några hälsoproblem du bör vara medveten om?

De flesta härbärgen har ett register över alla djur som kommer in i systemet. De får en hälsokontroll innan de blir tillgängliga för allmänheten för att säkerställa att de är friska och inte har några allvarliga eller smittsamma sjukdomar. Om kaninen gavs upp av någon som har tillgång till dess hälsohistoria, kan det till och med finnas ytterligare dokumentation av hälsoproblem innan kaninen gick in i skyddet.

När du adopterar en kanin ska härbärget ge dig tillgång till denna information. På de ställen jag varit volontär är att prata om hälsofrågor en automatisk del av adoptionsprocessen. Om det inte är något som har tagits upp är det bäst att fråga om det så att du är beredd på det extra arbete och utgifter som det innebär att ta hand om ditt nya husdjur.

8. Har kaninen kastrerats eller kastrerats?

Att få din kanin kastrerad eller kastrerad är ett mycket viktigt steg i kaninvården. Det kan lösa vanliga beteendeproblem och förebygga allvarliga hälsoproblem. Denna procedur kan dock vara dyr, vanligtvis mellan $ 200 och $ 600. Du vill fråga om din nya kanin redan har fixats eller inte veta om detta kommer att vara en extra kostnad att förbereda sig för.

En av fördelarna med att adoptera från ett härbärge är att många härbärgen kommer att få kaninen kastrerad eller kastrerad innan du ens träffar dem. Vissa har dock inte den medicinska personalen för att ge detta erbjudande, och vissa djur kan vara för unga för att kastreras eller kastreras. Det är viktigt att fråga om deras status och aldrig anta att djuret redan har fixats.

9. Finns det kaninveterinärer i närheten?

Om du är ny på att klappa kaniner kan du fortfarande behöva hitta en lämplig veterinär för din kanin. Kaninhälsan skiljer sig mycket från katter och hundar, så du måste hitta en specialistveterinär för att ta hand om din kanin. Ofta kommer det skydd du adopterar från att ha en relation med veterinärer i området som du kan gå till för din kanin, så det skadar aldrig att fråga.

Se även  Grundläggande beteende: Varför springer kaniner cirklar runt dina fötter

Om härbärget inte kan hjälpa dig på det här området, eller om de bara känner till veterinärer för katter och hundar, kan du börja söka på House Rabbit Society. De har en lista över veterinärer per stat för att hjälpa dig hitta en lämplig veterinär i ditt område. Om du är i Storbritannien, Kanins välfärdsförening har en lista över veterinärer för dig att kolla in.

10. Vilken är din omplaceringspolicy?

Även om vi alla hoppas att när du tar hem en kanin kommer det att vara för evigt, men vi vet också att saker och ting inte fungerar ibland. Du kan vara allergisk mot kaniner och märker detta först efter att du tagit hem din kanin. Eller så kanske en kanin utvecklar ett hälsoproblem och du har inte råd med deras vård. Även om olycklig, där Är scenarier som skulle göra det svårt att fortsätta ta hand om ett husdjur.

En ansvarig mottagningscentral förstår också detta. De härbärgen jag har arbetat på vill se till att djuren har störst chans att hitta bra hem och de tar alltid tillbaka djuren om du av någon anledning inte längre kan ta hand om dem. Detta kan förhindra att en kanin skickas till en oförberedd vän eller släkting, eller ännu värre, lämnas utanför. Det är viktigt att känna till skyddshemmets policy för återhämtning så att du kan fatta ett välgrundat beslut om du någonsin måste ge upp din kanin.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.