10 hacks för att hålla katter borta från växter

Katter verkar ofta ha en affinitet för växter. Oavsett om det är en vacker födelsedagsbukett, en inomhuskruka eller lite grönska för utomhusbruk, kommer det sannolikt att få din katts uppmärksamhet. Så varför är katter så intresserade av växter? Och hur kan du hålla dem borta? Låt oss ta reda på.

Snabb överblick

01

Alla växter är inte säkra för katter och katter kan göra mycket skada på trädgårdar genom att gräva eller göra avföring i dem.

02

Ljudisolering, reflekterande föremål och obehagliga lukter är enkla sätt att hålla katter borta från din trädgård.

03

Det är viktigt att endast använda dofter eller produkter som du vet är säkra för katter. Citronzest, senap, peppar och citrusfrukter är alla rimliga alternativ.

Vad lockar katter till växter?

Katter kan lockas till växter av följande skäl:

1. Doft

Katter attraheras av doften av många växter och blommor.

Det är inte bara människor som kan uppskatta doften av blommor. Katter har ett utmärkt luktsinne, så de kommer definitivt att märka om en växt är särskilt väldoftande. Men lukten är inte alltid en attraktiv egenskap för katter. Oavsett om det är en utomhus- eller inomhusväxt, om en växts doft är överväldigande, kan det faktiskt skrämma bort din katt.

Läs också: Så maskerar du kattlukten i ditt hem

2. Insekter

Katter kan vara mer intresserade av insekterna i och runt en växt än själva växten.

Katter älskar att utöva sin jakt, och att förfölja insekter är ett perfekt tidsfördriv för att finslipa sina färdigheter. Eftersom insekter attraheras av blommor och växter kan din katt följa efter dem. Att jaga och kasta på insekter är naturligtvis inte den mest förnuftiga aktiviteten för din katt, eftersom insektsbett och stick kan leda till smärta, svullnad och allergiska reaktioner.

Läs också: Insektsmedelsförgiftning hos katter: Symtom, diagnos och behandling

3. Smaka av

Katt tuggar krukväxt

Katter tycker ofta om att tugga på växter, men det kan vara farligt för dem om växten är giftig.

Det kan tyckas konstigt, men katter gillar ibland att knapra på växter, särskilt gräs och löv. Det kan bero på att de känner sig illamående, men de kan också bara vara nyfikna eller tycka att det är uppfriskande.

Läs också: Varför äter katter gräs?

4. Utseende

Svart och vit smokingkatt omgiven av rosa och röda blommor

Vissa katter gillar att slå blommor eller blad på en växt.

Insekter attraheras av blommor eftersom de är färgglada, men katter kan också attraheras av en växts utseende. Det kan se tillräckligt spännande ut för att kräva en närmare inspektion av din katt!

Läs också: 10 giftiga och giftiga växter för katter

5. Skugga eller kamouflage

Särskilt utomhus gillar en katt att gömma sig i löven på en stor växt.

Växter med stora löv eller mycket löv kan ge välbehövlig skugga till din katt under varma dagar. De kan också vara det perfekta stället att gömma sig från rovdjur, andra katter eller nyfikna små människor. Katter kan också upptäcka att vissa växter ger dem tillräckligt med avskildhet för att bajsa, till exempel den perfekta kattlådan utomhus!

Läs också: Så håller du katter svala på sommaren

Varför skulle du vilja hålla din katt borta från växter?

Så om din katt gillar att spendera tid i trädgården med dina växter, eller gillar att tugga på dina krukväxter, varför skulle du vilja stoppa dem?

1. De är giftiga

Påskliljor är bara en av många växtarter som är giftiga för katter.

Alla växter är inte säkra för dina kattsläktingar. Växter som är giftiga för katter inkluderar höstkrokus, olika liljor, azaleor, rhododendron, dieffenbachia, påskliljor och tulpaner.

Det finns dock många fler exempel och det är värt att se till att växter och blommor är djursäkra innan du planterar dem i din trädgård eller visar dem i ditt hem.

Giftiga växter kan orsaka en rad symtom hos din katt, från kräkningar och diarré till anfall. Om du tror att din katt har fått tag i en giftig växt bör du snarast kontakta din veterinär.

Läs också: Förgiftning hos katter: orsaker, symtom och behandling

2. Du är en ivrig trädgårdsmästare

Även om ingen av dina växter är giftig, kan katter göra mycket skada genom att ströva i trädgården.

Om du är stolt över din trädgård eller har en grön tumme, uppskattar du förmodligen inte att din katt skämmer bort ditt hantverk!

Oavsett om de av misstag gräver upp dina vårlökar medan de letar efter en plats att göra avföring på, eller om de tuggar på löven på din favoritblommande växt, kanske du försöker hitta sätt att skrämma bort dem.

Läs också: Min katt slutar inte bajsa i kattlådan: är detta normalt?

3. Det är inte din katt!

Det är svårare att förlåta en trädgårdsförstörande katt som inte tillhör dig.

Det kan vara lite irriterande när andras katter kommer in på din trädgård och hamnar i bus. Försök dock att inte ta det för personligt. Att utforska sin miljö är normalt kattbeteende och katter förstår inte begreppet mänskligt ägande.

Läs också: Varför slår katter omkull saker?

Hur håller du katter borta från dina växter och trädgård?

Om du är orolig för att hålla din katt säker runt dina växter, finns det ingen annan säker teknik än att ta bort potentiellt giftiga växter.

Men om dina växter inte är giftiga för katter och du bara letar efter ett säkert, icke-skadligt sätt att förhindra att katter förstör dina blommor, finns det några alternativ. Du kanske har hört talas om några av följande kattavskräckande medel? Men är de säkra och fungerar de?

1. Bulleravskräckande

Enheter som producerar ett högt ljud kan fungera för att hålla katter borta från din trädgård.

Det finns en viss frekvens av ljud som katter och hundar verkligen inte gillar. Om du använder en anti-kattanordning för att hålla katter borta från din trädgård, kan den avge ett högt ljud som avskräckande effekt. I en ideal värld skulle ljudet vara för högt för mänskliga öron, men vissa människor, särskilt unga människor, tenderar att kunna höra det.

Läs också: 6 skäl till varför din katt gör konstiga ljud på natten

2. Reflekterande föremål

Att hänga upp gamla CD-skivor eller metallfolie kan avskräcka katter från att komma in på din trädgård eftersom de inte gillar det starka, reflekterade ljuset.

Har du någonsin hört talas om att använda gamla CD-skivor för att hindra katter från att gå dit du inte vill ha dem? Detta trick är baserat på det faktum att katter skräms av reflekterat ljus. Du kan prova att hänga dem runt rabatterna, men det är bäst att inte krossa dem, eftersom vassa skärvor kan skada din stackars kisses tassar. Aluminiumfolie kan också fungera och kan vara lite säkrare.

Läs också: Varför gillar katter skrynkliga saker? 6 skäl varför!

3. Stor kattbajs

En teori säger att placering av lejongödsel i din trädgård kan hålla katter borta.

Du kanske är bekant med teorin att spridning av lejonbajs runt din trädgård kommer att avskräcka oönskade kattbesökare. Bajset simulerar territoriummarkering och låter närliggande katter veta att en större katt redan har gjort anspråk på området. Det är en bra teori, men i praktiken ger den blandade resultat. Om du vill prova det, kolla med din lokala djurpark eller titta på nätet.

Läs också: 7 likheter mellan tamkatter och stora katter

4. Kaffesump

Du kanske har hört att kaffesump säkert kan spridas runt dina växter och att den starka lukten kan hålla katter borta. Det är sant att katter tycker att lukten är stötande. Dock, kaffe är giftigt för katter om det intas, så detta är inte en lämplig metod för att hålla katter borta från din trädgård.

Läs också: Varför nosar min katt plötsligt på allt?

5. Citrusfrukter

Katter gillar inte lukten av citrus, så att använda skal eller bitar av frukt i trädgården kan avskräcka katter från att gå in.

Katter ogillar lukten av citrusfrukter, så du kan prova att lägga skivor av apelsin, citron eller lime runt dina växter eller använda citronsaft i en sprayflaska. Kom dock ihåg att testa det på en liten del av din växt först, ifall det skulle orsaka skada.

Läs också: Kan katter äta apelsiner?

6. Peppar

En touch av cayennepeppar och de flesta katter kommer att vända och gå åt andra hållet.

Svartpeppar och cayennepeppar är fantastiska kattavskräckande medel. Deras kryddiga, överväldigande lukt är mycket obehaglig för katter. Doften sitter dock inte kvar så länge, så om du väljer den här metoden kan du komma på att du återigen applicerar pepparn ofta. Det är mycket osannolikt att din katt kommer att välja att äta eller slicka peppar, men tänk på att om de gör det kan hon få magbesvär.

Läs också: 120 matnamn för katter

7. Senap

Liksom peppar stängs katter av av den starka lukten av senap.

Senapspulver fungerar på liknande sätt som peppar, genom att katter inte gillar den starka lukten. Senap kommer inte att skada din katt, men om de får i sig det kan det leda till kräkningar eller diarré.

8. Vitlök eller lök

Använd inte lök eller vitlök som kattavskräckande medel, eftersom de är giftiga för katter.

Många källor rekommenderar att du använder vitlök eller lök för att hålla katter borta från dina växter. Vitlök, lök och andra växter i alliumfamiljen är dock giftiga för katter och hundar. Använd därför inte dessa metoder.

Läs också: 5 grönsaker som katter kan äta (och 5 att undvika!)

9. Eteriska oljor

Även om katter tycker att lukten av många eteriska oljor är obehaglig, är vissa eteriska oljor giftiga för katter, så använd dem inte för att hålla din trädgård kattfri.

Eteriska oljor luktar naturligt mycket starkt. De flesta katter ger allt som sprayas med eteriska oljor en bred koj. Dock, många eteriska oljor är giftiga för katter, så det är bäst att inte använda dem alls. Du kan hitta mer information om eteriska oljor och katter här.

Läs också: Är luftfuktare bra för katter?

10. Örter

Katter tycker att lukten av vissa örter är stötande och kommer att undvika trädgårdar med dessa växter.

Starkt luktande örter som rosmarin, lavendel och citrontimjan är säkra avskräckande medel för katter. De kan till och med vara effektiva om du planterar dem bland dina blommor. Eller så kan du göra din egen avstötande spray genom att blanda de krossade bladen med vatten.

Läs också: Kan katter äta basilika?

Vad mer kan du prova?

Kattgräs är en säker växt för din katt att knapra på.

Att hålla din katt sysselsatt med andra saker, som leksaker eller pusselmatare, kan hålla den borta från dina krukor. Det kan också hjälpa att omdirigera dem till växter som är lämpliga för katter, till exempel en planteringsmaskin full av kattgräs eller kattmynta.

Läs också: De 10 bästa långsamma kattmatarna och pusselmatarna

Slutgiltiga tankar

Katt med kattgräs

Du kan prova olika metoder för att hålla katter borta från växter och din trädgård, men använd bara sådana som inte skadar katter.

Att hålla din katt säker och skydda dina växter från katter kan vara knepigt. Lyckligtvis finns det några säkra sätt att hålla din katt borta från dina växter som kan vara ganska effektiva. Å andra sidan är det aldrig värt risken att ha giftiga växter runt din katt. Så kolla med din veterinär om du inte är säker på om din trädgård utgör en risk för din katt.

Läs också: Lista över livsmedel som katter kan och inte kan äta

Vanliga frågor

Vilken lukt håller katter borta från växter?

När det gäller att hålla katter borta från dina växter, desto starkare lukt desto bättre. Det är dock viktigt att endast använda dofter eller produkter som du vet är säkra för katter. Citronzest, senap, peppar och citrusfrukter är alla rimliga alternativ.

Vilken lukt hatar katter mest?

Katter gillar inte överväldigande lukter, vilket betyder att svartpeppar, cayennepeppar och senapspulver kan fungera bra som avskräckande medel för katter.

Vad är ett bra hemgjord kattavvisande medel?

Citronsaft är ett säkert sätt att stöta bort katter. Om du inte är säker på om ditt hemmagjorda kattavvisande medel är säkert för katter, rådfråga alltid en veterinär innan du använder det.

Se även  Förstår katter ord? En veterinär förklarar