10 mest tillgivna kaninraser

Det finns många anledningar till varför människor älskar kaniner som husdjur. Kaniner kan lära sig att visa kärlek och tillgivenhet för hela familjen – eller åtminstone kan vissa raser.

I den här artikeln kommer jag att berätta om tio kaninraser som kan bli en gosig, oersättlig del av familjen.

Jag ska också berätta om tre raser som normalt inte gör det. Jag börjar med den ras som min familj tyckte var ett fantastiskt husdjur.

Innan du dyker in i listan är det viktigt att förstå att varje kanin är unik och att deras personlighet kan variera beroende på faktorer som deras uppväxt och miljö. Vissa raser har dock ofta egenskaper som gör dem vänligare och mer tillgivna. Raserna vi kommer att diskutera är kända för sin kärlek till att gosa, sin sällskaplighet med människor och sin förmåga att knyta an till sina föräldrar.

Polsk kanin

När jag var ungefär nio år gammal började jag lära mig magiska trick. Jag ville kunna dra en kanin ur hatten.

Polsk kanin

Så jag frågade mina föräldrar om kaninrasen som medverkar i magiska utställningar runt om i världen, en polsk kanin.

Bullar, som jag kallade honom, bidrog aldrig riktigt till mitt hattrick. Han hade för vana att hoppa ur min hatt medan den fortfarande var på mitt huvud (vilket fick en större reaktion än det framgångsrika kanin-ur-hatten-tricket skulle ha fått).

Men bullar var ett bra husdjur.

Polska kaniner väger cirka 1800 gram när de är fullvuxna.

Som ett resultat har de känsliga ben. De måste hanteras med försiktighet.

Men de älskar att bli klappade, och de kan till och med vara glada som husdjur i lägenheten.

Rex kanin

Rex-kaninen beskrivs ofta som ”kaninernas kung”.

Rex kanin

Egentligen syftar ”rex” i namnet på hans Rex henne. Rex-kaniner har enhetliga pälsar med kort hår, alla i samma färg och alla lika långa.

Rex-kaninens rexhår känns som sammet. Att klappa din Rex-kanin är en trevlig upplevelse, särskilt för människor som kanske inte kan se sin kanin.

Rex kaniner finns i svart, blått, brunt, chokladbrunt, grått, lila, rött och vitt, samt i mönster av dessa färger. Eftersom de når en vikt på 3,4 till 4,8 kg är de lätta att plocka upp och klappa.

Dessa kaniner älskar att leka, men de kommer aldrig att sluta visa sina människor sin tillgivenhet. Det finns till och med en Mini Rex-ras för kaninälskare som bor i lägenheter.

Lejonhuvud kanin

Lionhead-kaniner är en relativt ny ras. De kändes bara igen av American Rabbit Breeders Associationn 2014.

Lejonhuvudkanin (storlek, färg, temperament, beteende)

Dessa kaniner har sitt namn att tacka för det faktum att de har en slående man runt huvudet, som påminner om ett lejon. Men de blir bara 20 till 25 cm långa och väger 1800 gram när de är fullvuxna.

Lejonhuvudskaniner kan vara små, men de är väldigt aktiva. De tycker om att leka kurragömma med barn. Men se till att barn vet hur de ska hantera det försiktigt.

Mini lop kanin

Mini Lops är knubbiga kaniner med öron som hänger ner nästan till fötterna.

Mini lop kanin

Dessa kaniner kommer i en fantastisk mängd olika färger. Och det faktum att de är minikaniner och inte dvärgkaniner har flera fördelar:

  • Mini Lops har diskettöron, men deras öron är inte så långa att de kan snubbla över dem.
  • Barn ska hantera Mini Lops med försiktighet, men de är inte så ömtåliga att deras ben lätt går sönder som dvärgkaniner.
  • Mini Lops är precis tillräckligt stora för att inte bli skrämda av dina andra husdjur. De kommer inte aggressivt att försvara sitt territorium eller gömma sig om ett annat husdjur kommer in i deras utrymme.
Se även  Varför rör sig inte min kanin? 8 möjliga orsaker!

Mini Lops kräver regelbunden öronvård. Du bör inspektera deras öron varje vecka för att se till att de inte har några problem med kvalster eller öroninfektioner.

Det enda andra speciella kravet du kommer att ha med din Mini Lop är att han gillar att spela, spela och spela.

Harlequin kanin

Harlekiner är slående kaniner. Barn älskar sina färgglada kappor i vitt eller orange, markerat med chokladbruna, blå och svarta fläckar.

Harlequin kanin

Harlequins gör inte bra knäkaniner. De föredrar att du böjer dig till deras nivå och sitter bredvid dem. De gillar inte att bli hämtade.

Men harlekinkaniner älskar att clowna runt. De har ett sinne för humor i de kreativa sätten de interagerar med sina människor och varandra.

Harlequins väger 3 till 4,5 pund när de är fullvuxna och är tillräckligt stora för att de inte lätt skadas av bullriga barn. De skräms inte av de flesta andra husdjur.

Engelsk fläckig kanin

Engelska fläckar är ett bra val för nybörjare kaninägare.

Engelsk fläckig kanin

De älskar att gosa bredvid sina ägare. De är stora och robusta nog att tåla energisk lek med barn. Och de har svarta eller bruna fläckar på sin vita päls, vilket gör dem till kaninvärldens dalmatiner.

Det enda du behöver veta om English Spots innan du tar hem en är detta:

Engelska fläckiga kaniner är mer aktiva på natten än på dagen.

Denna ras gillar att leka på natten och sova nästa morgon. Detta gör att de skiljer sig mycket från de flesta kaninraser som är aktiva runt gryning och skymning.

Se till att du inte låter din engelska Spot-kanin leka obevakad på din bakgård på natten. Barn som tar med sig sin kanin för att leka när solen går ner bör för säkerhets skull påminnas om att ta med den in igen när natten faller.

Jersey ullig

Jersey Woolly kaniner sparkar inte. De kommer inte att bita.

Jersey ullig kanin

Trots att Jersey Woolies är dvärgkaniner – en vuxen Jersey Wooly kanske bara väger 450 gram – är de inte särskilt försiktiga kaniner. De älskar att bli plockade upp och gosa.

En sak du bör veta om en Jersey Wooly-kanin innan du tar hem den är att det är en kanin med relativt lite underhåll.

Jersey Woolies har långt hår som behöver kammas en eller två gånger i veckan. Det är viktigt att hålla pälsen ren för att förhindra flugangrepp, ett tillstånd där botflugor lägger sina ägg i kaninens hud.

Rengör alltid Jersey Woolys jacka med en varm, fuktig trasa. Försök aldrig ge din Jersey Wooly ett bad. De tål inte chocken.

Det andra du behöver veta om Jersey Woolies är att de är ömtåliga. De kan skadas allvarligt om de faller eller faller nerför en ramp eller trappor. De är inte lämpliga som husdjur för små barn.

Himalaya kanin

Himalayakaniner, som du kanske kan gissa, verkar ha sitt ursprung i Himalaya.

American Himalayan Rabbit Association rapporterar att de har dykt upp på kaninutställningar sedan 1850-talet och har fötts upp som husdjur i Nordamerika sedan 1890.

Himalaya kanin

Alla dessa år har Himalaya fötts upp som utställningskaniner. Som ett resultat har de inget emot att bli hanterade och gillar att vara i centrum för uppmärksamheten.

Barn kommer att fascineras av en Himalaya-kanin.

Det beror på att Himalaya är kaninvärldens kameleonter. Färgmönstren hos dessa vita kaniner med svarta eller blåa drag ändras med temperaturen.

Se även  Varför har kaniner korta svansar? 3 huvudorsaker!

Vid kallt väder blir markeringarna mörkare och större. En Himalayakanin som utsätts för kyla kan utveckla färgade ringar runt ögonen.

Vid varmt väder är markeringarna lättare. Extremt varmt väder kan till och med göra en Himalayas tånaglar vita.

Himalaya föredrar att du böjer dig till deras nivå, snarare än att få ner dem till din. De gillar när man lägger sig på golvet och myser med dem.

Standard chinchillakanin

Om dina barn vill ha en tillgiven kanin som också kan bli stjärnan i deras nästa kaninshow, köp en vanlig chinchillakanin.

Standard chinchillakanin

Standard chinchillakaniner har samma pälsfärg som den sydamerikanska gnagaren, chinchillan. (För att vara tydlig, kaniner är inte gnagare, och sydamerikanska chinchillor är inte kaniner.)

En vanlig chinchillakanin är ett underbart husdjur.

Det är viktigt att förstå att vanliga chinchillakaniner tål att plockas upp. De gillar inte att bli hämtade.

Plocka upp din kanin från mitten av kroppen, aldrig i huvudet eller svansen, och absolut inte i öronen.

Din kanin kan inte se vad som är mitt framför hans ansikte. Han vet att han blir plockad av en vän om du hämtar honom bredvid honom.

Havanna kanin

Havannakaniner har ett fantastiskt temperament för äldre ägare.

Havanna Rabbit brun färg

Dessa kaniner njuter av sin lek, men de njuter också av sina tupplurar. Deras livsstil passar pensionärer och andra vuxna med ett avslappnat schema.

Kaninälskare i alla åldrar kommer att attraheras av Havannakaniner på grund av deras vackra, bruna, mjuka päls. Dessa kaniner är extremt gosiga.

Och eftersom de inte är särskilt energiska kaniner passar de in i vilket hushåll som helst.

Sex kaninraser som inte gör stora husdjur

Det finns några raser som helt enkelt inte är bra husdjur i allmänhet. Var och en av raserna har vissa problem med människor.

Belgisk hare

Belgiska harar är ”vilda” kaniner av temperament. De har ingen koppling till människor.

Varning: Belgiska harar har ovanligt långa livslängder. De lever mer än dubbelt så länge som de flesta vänliga raser, upp till 11 eller 12 år.

Rutig jätte

Scalloped jättar gillar inte att bli gosade. De hoppar iväg när du placerar dem bredvid dig i din stol eller i soffan.

Fransk Lop

Franska lopar gillar i allmänhet inte att bli plockade upp eller ens klappade. De avvisar all form av manipulation.

Holländsk Lop

Holländska Lops biter när de känner sig i hörn. Och eftersom de är små känner de sig ofta i hörn.

Holländsk dvärgkanin

Det är svårt att få den extremt energiska holländska dvärgkaninen att sitta stilla tillräckligt länge för att bli klappad.

Brun kanin

Bruna kaniner är en annan ras med ett vilt temperament. De motsätter sig alla former av begränsningar.

Tänk om du verkligen attraheras av en av dessa sex raser och skulle vilja testa att göra den till ett familjedjur?

Kaniner liknar människor genom att var och en har en unik personlighet. Ibland kan en kanin från en av de raser som normalt inte är folkvänliga tränas i att klappa och gosa.

Men att umgås med en kanin från någon av dessa sex raser kommer att ta mycket tid, från och med när kaninen är mycket ung.

Lek med din kanin i en timme eller mer varje dag. Belöna kärleksfullt beteende med godsaker. Med fortsatt uppmärksamhet kan nästan alla kaniner bli ett tillgivna husdjur.

Hur man uppmuntrar tillgivenhet hos kaniner

Att välja en av de tillgivna kaninraserna är en bra början, men det finns fler faktorer som säkerställer att din kanin blir ett gosigt och kärleksfullt husdjur.

Se även  Kan kaniner försvara sig mot rovdjur?

När din kanin först kommer hem kan den vara rädd och obekväm i sin nya miljö.

Som bytesdjur har kaniner en naturlig instinkt att vara på utkik efter fara. Det är viktigt att skapa en trygg och avkopplande miljö där din kanin känner sig trygg.

Ge ett lugnt utrymme och gömställen där de kan dra sig tillbaka när de känner sig stressade eller rädda.

Att bygga förtroende med din kanin är avgörande för ett starkt, kärleksfullt band. Börja med att spendera kvalitetstid med din kanin varje dag.

Närma dig dem lugnt och räck fram din hand så att de kan nosa och utforska. Även om de inte är intresserade i början, fortsätt att hantera din kanin försiktigt för att bygga upp en förtroenderelation.

Godis kan vara ett effektivt sätt att främja bindning. Erbjud din kanin hans favoritgodis från din hand så snart han vänjer sig vid din närvaro. Ha tålamod och undvik plötsliga rörelser som kan skrämma honom eller henne.

Att utveckla en konsekvent rutin är en annan viktig del av att ha en kärleksfull och gosig kanin.

Erbjud mat, städa deras vardagsrum och ge sällskap vid samma tider varje dag. Genom att behålla konsistensen kan du försäkra din kanin att den är säker och väl omhändertagen.

Lär dig att förstå din kanins kroppsspråk.

Kaniner kommunicerar sina känslor och behov genom olika beteenden, som zoomies eller chinning.

Att uppmärksamma dessa signaler kan hjälpa dig att bättre förstå och svara på din kanins behov, vilket leder till ökad tillit och tillgivenhet.

Kom ihåg att alltid närma dig din kanin med omsorg och tålamod.

Det tar tid för dem att känna sig bekväma i sitt nya hem och med sin nya familj.

Tänk på att inte alla kaniner kan bli extremt gosiga knädjur, men de kan ändå bygga starka band och ge sällskap för dig och din familj.

Vanliga frågor

Vilka är de gosigaste kaninraserna?

Lejonhuvudkaniner, polska kaniner och miniloppor är kända för sin tillgivna natur. Dessa raser är vanligtvis vänliga och älskar att bli gosade när de hanteras på rätt sätt.

Vilka kaniner har den bästa personligheten?

Holland Lops, English Spots och Harlequin Rabbits är kända för sina vänliga och sociala personligheter. De anpassar sig väl till olika miljöer, vilket gör dem till fantastiska husdjur.

Vilken kaninras är bäst för nybörjare?

För nybörjare, överväg rasen Mini Rex. Dessa kaniner är lugna och tysta, men ändå tillgivna och vänliga. De är söta husdjur som kräver lite underhåll, perfekt om du inte har någon erfarenhet av kaniner.

Vilka är de hälsosammaste kaninraserna för husdjur?

Kaniner som den flamländska jätten, Havannakanin och Standard Chinchillakanin är allmänt kända för sin goda hälsa. Du måste fortfarande ge dem en bra diet, motion och regelbundna veterinärkontroller för att säkerställa att de håller sig friska.

Finns det små, tillgivna kaninraser?

Ja, raser som Dwarf Hotot och Jersey Wooly Rabbit är små i storleken och kända för sin vänliga natur. De kan vara bra följeslagare och passar bra i mindre utrymmen.

Gillar Mini Rex-kaniner att bli fasthållna?

Som ras är Mini Rex-kaniner i allmänhet älskvärda och vänliga. Även om individuella personligheter kan skilja sig åt, älskar många Mini Rex-kaniner att hållas och kelas om de närmar sig och hanteras på rätt sätt.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Vilka kaninraser lever längst?
  • 5 bästa inomhuskaninraser
  • 10 dyraste kaninraser