10 miljövänliga kaninvårdstips

När det gäller husdjur är kaniner faktiskt ett mycket miljövänligt val. De är veganska av naturen och äter inte kött eller mejeriprodukter, vilket automatiskt minskar deras koldioxidavtryck på världen. Men det betyder inte att husdjurskaniner inte kan ha en negativ inverkan på miljön.

Sättet du matar din kanin på, ger honom leksaker och tar hand om sin kattlåda påverkar alla inverkan din kanin har på miljön. Genom att byta till fler lokala alternativ kan du minska din kanins koldioxidavtryck och säkerställa att du har ett miljövänligt husdjur.

Beroende på din livssituation kanske vissa av dessa tips inte är genomförbara just nu. Det är till exempel svårt att starta en egen kaninträdgård om man inte ens har en trädgård. Det handlar inte om att vara perfekt och att minska din kanins koldioxidavtryck till absolut noll. Istället är det att göra alla små förändringar du kan för att göra idag lite bättre än du gjorde igår.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

1. Kaninbajs är ett bra gödningsmedel

Tro det eller ej, kaninbajs kan vara ett bra gödningsmedel för din trädgård. Dessa små ”kakaopuffar” är näringsrika och innehåller spårmängder av många olika mineraler som håller din jord frisk och dina växter växer. Till skillnad från katt- och hundavföring bär kaninavföring och urin inte på sjukdomar som är skadliga för människor, vilket gör dem helt säkra att använda även i en mat- eller örtagård.

Du kan sprida kaninspillningen direkt i din trädgård eller kompostera dem först för att göra en näringsrik kompost. Faktum är att hela innehållet i din kanins kattlåda kan komposteras. Både det pappersbaserade ströet och höet i din kanins kattlåda kan brytas ner i en kompostbehållare för att göra rik jord för din trädgård.

Tyvärr, eftersom många husdjur är kända för att ha löv som kan sprida sjukdomar, kommer många kommersiella och statliga komposteringsanläggningar inte att acceptera någon form av husdjursavföring. I de flesta fall kan du bara kompostera din kanins bajs om du har en egen soptunna och trädgård hemma.

2. Köp din kanins mat lokalt

Processen att tillverka, förpacka och skicka kaninmat och leksaksprodukter förbrukar mycket energi och lämnar ett betydande koldioxidavtryck innan produkterna någonsin kommer till din dörr. Dessutom är de flesta kaninmat- och leksaksprodukter förpackade i plastförpackningar som är svåra att återanvända eller återvinna.

Istället för att gå till djuraffären för att hämta hö till din kanin, leta efter en lokal bonde som är villig att sälja några höbalar till dig. Genom att etablera denna relation med de som växer lokalt kan du få det färskaste höet till din kanin, stödja din lokala ekonomi och minska din kanins koldioxidavtryck.

Se även  Kan kaniner äta kinakål (Xiao Bai Cai)?

På samma sätt kan du minska mängden energi som krävs för att få maten till din dörr genom att köpa din kanins färska bladgrönsaker från en lokal bondemarknad istället för en stormarknadskedja. Istället för att köpa grönsaker som har färdats hundratals mil innan du hittar en plats på en livsmedelsbutikshylla, köp färska grönsaker från din lokala bondemarknad och stöd din lokala ekonomi.

3. Odla din egen kaninmatträdgård

Att odla din kanins lummiga grönsaker i din egen trädgård kan vara ett sätt att ytterligare minska din kanins koldioxidavtryck. Du behöver inte sätta dig i bilen och spendera den gas som behövs för att komma till mataffären eller bondens marknad. Istället kan du gå direkt till din bakgård och mata din kanin med de färskaste grönsakerna direkt från din trädgård.

Detta är naturligtvis inte möjligt året runt. På de flesta ställen är det svårt att odla tillräckligt med färska grönsaker för att hålla din kanins hunger genom vintern. Även på sommaren kan det ibland vara svårt att odla tillräckligt med grönt till din kanin. Men du kanske kan odla en del av din kanins foder på bakgården samtidigt som du kompletterar det med foder från lokala bönder.

Om du inte har en trädgård kan du fortfarande odla många örter i fönsterlådor som du förvarar framför dina fönster. Du kommer förmodligen inte att kunna växa tillräckligt för att hålla din kanin helt nöjd, men även om du växer bara lite kommer du att minska din kanins koldioxidavtryck.

4. Låt din kanin kastreras eller kastreras

Jämfört med andra vanliga husdjur är kaniner väldigt miljövänliga…tills de får barn. Kaniner kan fortplanta sig mycket snabbt. De kan potentiellt få kullar på upp till 14 kaniner 12 gånger om året!

Det har förekommit fall av tama kaniner som lämnats utanför, bara för att föröka sig och orsaka förödelse på det lokala ekosystemet. De förökar sig så snabbt att de utarmar växtligheten i sin miljö och konkurrerar med det lokala djurlivet om resurser. Även om du aldrig skulle släppa ut en husdjurskanin (det är faktiskt olagligt i de flesta stater och länder), kan kaninungar lätt hamna i djurhem, vilket gör det svårare för vuxna kaniner att bli adopterade.

Att få din kanin kastrerad eller kastrerad är också bra för deras hälsa. Särskilt honkaniner har en mycket hög risk att utveckla livmodercancer om de inte steriliseras. Förutom att skydda miljön från överbefolkning av kaniner, gör att de kastreras och kastreras gör att de kan leva långa och hälsosamma liv.

Se även  Kan kaniner och marsvin leva tillsammans?

5. Matrester till kaniner

Alla dessa morotstoppar, jordgubbsblad och andra matrester kan lätt bli din kanins middag istället för att hamna i papperskorgen. Detta är ett annat sätt att komplettera din kanins dagliga bladgrönt och samtidigt spara pengar.

Inte alla matrester är säkra för kaniner. Till exempel är allt i lökfamiljen inte säkert för kaniner att äta. Likaså är tomat- och potatisblad milt giftiga för kaniner och bör undvikas. Men bladdelarna i livsmedel som broccoli, selleri, jordgubbar och morötter är mycket hälsosamma för kaniner. Och om du någonsin har behövt köpa ett helt gäng av något som koriander bara för att använda en liten matsked i ett recept, behöver resten av gänget inte gå till spillo. Det är en mycket välsmakande och hälsosam måltid för din kanin

Andra matrester är säkra för kaniner att äta, men bör endast ges i små mängder. Om du har lite frukt och grönsaker över kan du ge små bitar till din kanin som en godbit. Men du vill undvika att ge dem mer än 1-2 matskedar om dagen.

6. Kartongåtervinning

Kaniner älskar att gräva och tugga på kartong. Alla dessa överblivna toalettpappersrör kan enkelt förvandlas till roliga kaninleksaker. Istället för att slänga dessa direkt i papperskorgen eller återvinna dem, kan du ge din kanin timmar av billigt nöje utan att behöva oroa dig för att köpa en leksak med extra förpackning.

Kolla in mitt inlägg om hur du gör roliga DIY-leksaker till din kanin. Om du vill ha ännu fler idéer, kolla in den här steg-för-steg-guiden också!

Dessutom är kartonger otroligt mångsidiga. De kan användas till allt från att skapa ett skydd för din kanin till att göra en grävskopa eller till och med använda dem som ett kaninskyddsverktyg. Du kan platta till dem för att använda som mattor för att förhindra att din kanin gräver ner sig i mattan, eller placera dem mot väggarna för att förhindra att din kanin tuggar på fotlisterna.

7. Att använda naturen som en leksak

Många av de bästa kaninleksakerna kan till och med samlas på din bakgård. Detta kommer inte bara att spara pengar på kanintillbehör, utan det kommer också att minska din kanins koldioxidavtryck genom att kringgå de energikrävande tillverknings-, förpacknings- och fraktprocesser som kaninleksaker går igenom i djuraffärer.

Vilken typ av leksaker kan du ta in utifrån? Tänk på grenar och kvistar, eller till och med uttorkade kottar. Naturligtvis vill du vara säker på att allt du tar in från utsidan inte har behandlats med farliga kemikalier eller bekämpningsmedel. Det är också bäst att tvätta och torka helt alla föremål som du tar med utifrån för att undvika dolda insekter eller urin från vilda djur.

Se även  Hur tar man bort tovig kaninpäls?

Läs mer om vilka träslag och grenar som är säkra för kaniner och vilka typer du bör undvika.

8. Använd en återvunnet papperskorg

Istället för att använda en typisk lerbaserad kattsand, är det en mycket mer miljövänlig idé att använda pappersbaserad kattsand. Detta är faktiskt också bättre för kaninernas hälsa. Dammet från lerbaserat strö kan orsaka luftvägsinfektioner hos kaniner. De kan också klumpa ihop sig i en kanins mage om din kanin äter sin kull (som många gör). På pappret är kattsand faktiskt säkert för kaniner att få i sig.

Det finns ett antal olika märken som tillverkas av återvunnet papper eller tidningspapper. jag gillar Small Pet Select-kull eftersom det också gör ett ganska bra jobb med att kontrollera lukten som kommer från min kanins urin och det är ett av få märken som inte tillsätter bakpulver till ströet.

9. Köp i lösvikt

När det är möjligt vill du köpa dina kanintillbehör i lösvikt. När produkter förpackas i bulk, använder de i slutändan mindre plast och kräver mindre energi att producera. Det innebär också färre resor till djuraffären eller färre leveranser till ditt hem, så mängden gas som används på bilresor minskar också.

Även om du inte kan köpa stora mängder färskt bladgrönt till kaniner, kan hö och pellets hålla sig fräscha länge. Du kan köpa tillräckligt för två till tre månader utan att oroa dig för att de förstörs i påsen.

10. Gör dina egna rengöringsprodukter

De flesta rengöringsprodukter använder farliga kemikalier som inte är bra för kaniner att andas eller få i sig. Eftersom kaniner har en tendens att tugga och slicka många ytor, betyder det att det är viktigt att använda rengöringsmedel som är säkra för kaniner.

Som tur är är det inte bara lätt att göra sina egna rengöringsprodukter, det är också mycket bättre för miljön. Du behöver inte gå igenom nästan lika många plastflaskor, och du bidrar inte till den farliga kemiska avrinning som förorenar vårt grundvatten, floder, sjöar och hav.

Ett husdjurssäkert rengöringsmedel kan göras genom att blanda lika delar vit vinäger med vatten. Häll detta i en sprayflaska, skaka upp det och använd det som allrengöringsmedel. Du kan minska mängden plast du använder genom att köpa en stor flaska vinäger och använda den för att fylla på det husdjurssäkra rengöringsmedlet när du tar slut. Om du vill maskera den starka vinägerdoften kan du även tillsätta några droppar eterisk olja. Citrus-, lavendel- och mintoljor är säkra att använda runt kaniner.