10 möjliga orsaker till gråtande ögon hos kaniner

Gråtande ögon hos kaniner är inte alltid ett tecken på en stor hälsokris. Precis som vi kan våra fluffiga vänner drabbas av flytningar från ögonen av en mängd olika anledningar, av vilka vissa är mindre oroande än andra. Från ett enkelt irriterande som ett damm till mer komplexa problem som tandsjukdomar eller infektioner.

Normalt är lite tillfälligt slit i ögonen på din kanin inget att oroa sig för. Det kan vara något så litet som en allergi eller ett miljöirriterande som hödamm. Men om det gråtande ögat inte läker snabbt av sig själv är det bäst att få det undersökt av en kvalificerad veterinär eftersom detta kan vara en indikation på ett allvarligare problem.

Det du bör tänka på är detta: Om du märker att deras ögon ser lite mer vattniga ut än normalt kan det vara klokt att boka in ett besök till veterinären. Kaniner är mästare på att dölja obehag, så det är bättre att vara den försiktiga husdjursföräldern. En kontroll kan säkerställa att dessa tårar inte tyder på ett underliggande tillstånd som behöver behandlas.

Miljöfaktorer

Om din kanin har rinnande ögon kan det finnas miljöfaktorer som inte orsakas av ett underliggande hälsoproblem. Om detta är orsaken kommer problemet vanligtvis att försvinna av sig själv inom några dagar eller kan kräva några mindre förändringar i din kanins miljö. Här hittar du en översikt som hjälper dig att identifiera och lösa eventuella problem.

1. Allergier

Om din kanins ögon tåras kan det bero på något så vanligt som allergier. Precis som du kan kaniner få allergiska reaktioner på alla möjliga saker i sin omgivning. Fundera på om du nyligen har introducerat något nytt i deras utrymme. Det här skulle kunna vara:

 • Strö: Vissa typer av träspån, särskilt cederträ och tall, kan vara irriterande.
 • Pollen: Säsongsförändringar kan utlösa allergier hos din lurviga vän.
 • Hushållskemikalier: Rengöringsmedel eller luftfräschare kan vara för hårda för din kanins känsliga ögon.

Om du märker dessa tecken, överväg att undersöka allt runt din kanin. Att byta ut sängkläder, särskilt med dammfria alternativ, eller att minimera användningen av vissa kemikalier runt det kan vara en bra början. Du kan också byta till en annan typ av hö (som fruktträdgårdshö) eller byta till ett annat hömärke.

2. Det är något i deras öga

Om din kanins öga ser vattnigt ut kan det finnas något i det. Precis som vi kan kaniner få tygbitar eller päls i ögonen. När detta händer är deras naturliga svar att producera fler tårar för att försöka tvätta bort det irriterande.

Se även  Emotionellt stöd Kaniner: Vad du behöver veta

Vad kan du göra?

 • Ta en titt först. Om du ser något, rör inte ögat direkt.
 • När den är synlig och säker, för den försiktigt till ögonvrån med en fuktig bomullstuss.
 • Om det verkar riskabelt eller om föremålet inte rör sig, eller om din kanins obehag kvarstår, sök professionell hjälp från din veterinär. De kan säkert ta bort föremålet och kontrollera det för eventuella skador.

3. Skada

Om du märker att din kanins ögon tåras lite kan en vanlig orsak vara en skada. Detta kan sträcka sig från en mindre repa på ögats yta, känd som en hornhinnenötning, till mer allvarligt trauma. Här är en snabb översikt över vad som kan orsaka ögonskador:

 • Repor: Din kanins ögon är ömtåliga och även en grov bit av sängkläder kan orsaka en repa.
 • Konstiga föremål: Bitar av hö, damm eller andra små partiklar kan komma in i din kanins öga och orsaka skavsår.
 • Olyckor: Kaniner är snabba och ibland leder deras hastighet till stötar och blåmärken, inklusive ögonen.

Mindre repor läker fortfarande av sig själva. Men om din kanins öga inte förbättras snabbt eller om du misstänker en allvarligare skada, är det viktigt att söka hjälp av en veterinär för att undvika komplikationer.

4. Dålig ventilation

Dålig ventilation, som gör att damm och kemikalier byggs upp i kaninens livsrum, kan också vara en vanlig orsak till rinnande ögon. Föreställ dig att din kanin hoppar runt: om dess miljö är dammig kan de känsliga ögonen lätt bli irriterade. Ammoniak från urin i en oren bur är också ett vanligt irriterande ämne, så att hålla inneslutningen ren med mycket frisk luft eller ventilation kan förhindra rinnande ögon.

5. Snabba temperaturförändringar

Kaniner är också känsliga för snabba väderomslag och kan lätt få rinnande ögon om det blir för varmt eller för torrt på kort tid. Detta är något jag märkte varje år i början av sommaren med en av mina kaniner. De första dagarna var det varmare, jag började märka att hennes ögon var lite rinnande och jag visste att det var dags att slå på luftkonditioneringen.

Underliggande hälsoproblem

Även om det är vanligt att rinnande ögon orsakas av miljöfaktorer som inte är superfarliga för kaniner, är det också möjligt att de orsakas av underliggande hälsotillstånd. Det är därför det är viktigt att träffa en kaninveterinär för gråtande ögon, även om du misstänker att det inte är ett allvarligt problem.

Se även  Har alla kaniner en navel? Vad ägare behöver veta

1. Tandsjukdom

Tandproblem är en förvånansvärt vanlig orsak till rinnande ögon hos kaniner. Kanin tänder växer hela tiden och ibland slits de inte ner som de borde. Detta kan göra att rötterna på tänderna trycks längre in i skallen, vilket sätter press på kaninens ögon och tårkanaler, vilket orsakar rinnande ögon.

Se upp för tecken som dregling eller svårigheter att äta, eftersom dessa också är tecken på tandproblem. Läs mer om möjliga symtom på tandsjukdom på grund av överväxta tänder hos kaniner.

2. Täppta tårkanaler

Vattna ögon kan också bero på igensatta tårkanaler. Om kanalerna som dränerar tårar från ögonen till näshålan är blockerade, kan tårarna inte rinna normalt, vilket leder till en backup, tänk på en igensatt diskbänk. Detta kan orsakas av tandproblem, men det kan också vara ett problem i sig. Om det inte orsakas av andra underliggande problem, kommer kaninen förmodligen bara behöva spola tårkanalerna innan ögonen återgår till det normala.

3. Sår på hornhinnan

Min systers kanin hade ett ständigt gråtande öga vid ett tillfälle, och vi upptäckte att hennes kanin hade ett litet sår på hornhinnan, förmodligen orsakat av en liten repa. Som tur var var den ganska liten, så behandling med antibakteriella ögondroppar hjälpte snabbt.

Om de lämnas obehandlade kan såren leda till komplikationer som blindhet. Så det är bäst att träffa en veterinär så snart du inser att din kanins gråtande ögon inte blir bättre.

4. Sniffa

Sniffling, även känd som pasteurellos, är ett vanligt luftvägstillstånd som kan göra att din kanin får rinnande ögon. Det orsakas av bakterien Pasteurella multocida. Detta kan också leda till ett antal andra symtom, inklusive:

 • Nasala flytningar: Vanligtvis snorig och klibbig.
 • Nysningar: Det kan låta som att din kanin är lite förkyld.
 • Mattad päls: Runt näsan och frambenen (från att torka av näsan).

Men denna infektion är mer än bara en förkylning. Om den lämnas obehandlad kan den vara dödlig för kaniner. Så om du ser dessa symtom är ett besök hos veterinären inte förhandlingsbart. De kan rekommendera antibiotika för att ta itu med bakterierna och andra behandlingar för att lindra din kanins obehag. Men tänk på detta; stress kan vara en utlösande faktor. Så ge din kanin en mysig och tyst miljö för att förhindra blossningar.

 • Läs mer om orsaker och symtom på sniffning hos kaniner
Se även  Kaninbeteende: Varför slickar kaniner allt?

5. Konjunktivit

Om din kanins ögon blir vattniga eller lite smutsiga kan detta vara konjunktivit. Det är bara ett fint ord för inflammation i vävnaden som kantar deras ögonlock och täcker deras ögonglob. Det är som att få rosa öga: obekvämt, men oftast hanterbart.

Symtom att hålla utkik efter:

 • Rodnad
 • Svullnad
 • Urladdning (kan vara klar eller grumlig)

Vad orsakar irritationen?

 • Bakteriella infektioner
 • Virala infektioner
 • Något i miljön (som damm eller parfym)

För att ge din kanin lite lättnad kan du försiktigt torka bort all smuts runt ögonen med en fuktig trasa. Använd inte receptfria droppar utan att först prata med din veterinär. De kommer förmodligen att vilja undersöka din kanin för att ta reda på exakt vad som orsakar den. Ibland skriver de ut antibiotikadroppar om det är bakterier som är boven.

Källor:

 1. ”Dakryocystit hos kaniner.” Veterinärt syncentrum. Februari 2021. https://veterinaryvisioncenter.com/dacryocystitis-in-rabbits/
 2. Dana M. Krempels. ”Rinnande ögon, rinnande näsa: vad betyder de?” Huskaninföreningen. https://houserabbit.org/runny-eyes-runny-nose-what-do-they-mean/
 3. ”Gråtande ögon i kaniner.” PDSA. Januari 2021. https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/symptoms/weepy-eyes-in-rabbits

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.