10 orsaker till att kanin skakar (och vad du kan göra för att hjälpa dem)

Alla kaniner darrar ibland. Skakning, skakningar och till och med ryckningar är helt normalt för kaniner och du behöver i allmänhet inte oroa dig om inte beteendet fortsätter under lång tid eller uppstår upprepade gånger.

När en kanin darrar beror det oftast på snabb andning. Mycket ofta är detta inget att oroa sig för och är bara en kanin som hämtar andan efter lite träning. Det kan dock vara ett tecken på att din kanin blir för varm, väldigt rädd eller inte mår bra.

Andra typer av skakningar och ryckningar är också möjliga hos kaniner. Du kan uppleva ryckningar i öronen, darrande rumpor, hickaliknande ryck eller mer okontrollerbart och krampaktigt beteende. Var uppmärksam på omständigheterna kring din kanins ryckningar för att fastställa orsaken och bestämma vad du ska göra för att hjälpa din kanin (om du behöver göra något alls).

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Beteende? Orsak? Oro?
Skaka efter träning Din kanin är andfådd Du behöver inte göra någonting, din kanin ska lugna ner sig de kommande 15-30 minuterna
Heta öron, tung andning och skakningar Din kanin överhettas Sänk temperaturen, spraya vatten bakom öronen och sök akut veterinärvård om din kanin dreglar eller försöker andas genom munnen (läs mer om värmeslag)
Hela kroppen darrar eller vibrerar Oftast på grund av starka känslor Du kan behöva lugna din kanin eller byta miljö så att den känner sig trygg.
Hicka hicka Om det inte slutar, se din veterinär
Vibrationer när du sover Drömmer under REM-sömncykeln Du behöver inte göra någonting
Frekvent skakningar i öronen Förmodligen öronkvalster eller öroninfektion Boka tid hos din veterinär (mer information om öronkvalster)
Skakar efter att ha ätit ett okänt eller nytt ämne Matförgiftning Akutresa till veterinären
Ovanliga huvuddrag Neurologisk störning, möjligen orsakad av E. cuniculi eller hjärnskada Boka tid med din veterinär
Ryckiga och okontrollerbara kramper hjärtattack Boka tid med din veterinär
Räva rycker Din kanin äter något särskilt gott Ta en video av din glada kanin

1. Din kanin är andfådd efter att ha tränat

Den förmodligen vanligaste anledningen till att du märker att din kanin skakar är att den andas tungt. I det här fallet behöver du förmodligen inte oroa dig. Efter att en kanin har ammat, utforskat eller på annat sätt varit aktiv är det vanligt att han lägger sig ner och hämtar andan. Eftersom kaniner är små och kompakta, tenderar detta att få hela kroppen att vibrera, särskilt om de är en dvärg- eller miniras. I allmänhet bör andningshastigheten sakta ner under de kommande 15 till 30 minuterna.

Vad är den normala andningshastigheten för kaniner?

Även kaniner som inte har sprungit färdigt kommer att andas ganska snabbt. Jämfört med människor andas kaniner 3 till 5 gånger snabbare i vila med en andningshastighet på 30 till 60 andetag per minut (vissa små kaninraser har snabbare andning).

Om din kanin ofta andas snabbare hela tiden, även efter att ha suttit en stund, kanske du vill kontakta din kaninveterinär. Det kan vara bra och din kanin andas bara snabbt. Din kanin kan dock vara kroniskt orolig och stressad eller ha andra dolda hälsoproblem. Det är en bra idé att träffa en veterinär för att utesluta andra möjliga problem som din kanin kan ha.

 • Lär dig mer om när snabb andning är normal och när det kan vara en hälsorisk

2. Din kanin är lite varm

Kaniner andas också snabbt när de är varma, vilket gör att de ser ut som om de skakar. På samma sätt som hundar flämtar för att hjälpa dem att svalna, kommer kaniner att andas snabbare för att hjälpa dem att utbyta och avleda värme genom sin näsgång. Detta är väldigt likt den snabba andningen du ser hos en kanin som precis har tränat.

Se även  Kaninens näsa: Varför vickar de?

På kort sikt är detta inte farligt. Men om du ignorerar tecknen och inte hjälper din kanin att svalna, kan det förvandlas till något allvarligare, som värmeslag. Kaniner har ganska tjock päls, även på sommaren. Om de lämnade åt sig själva grävde de ner sig under jorden för att hålla sig svala på sommaren. Eftersom kaniner inte kan göra det måste vi se till att de lever i en tillräckligt sval miljö för att förhindra värmerelaterade sjukdomar.

Symtom på värmeslag att hålla utkik efter inkluderar:

 • Flåsande
 • Dregla
 • Brist på energi
 • Ingen aptit
 • Röda och väldigt varma öron
 • Huvudet kastas bakåt

Läs mer om värmeslag hos kaniner

Vad ska du göra åt det?

Om din kanin redan visar tecken på värmeslag, linda in din kanin i en fuktig handduk och ring din kaninveterinär omedelbart. Be om instruktioner för att hjälpa din kanin medan du tar honom till veterinären.

Om din kanin helt enkelt andas snabbt och det inte finns några andra symtom, kan du göra några miljöförändringar för att hålla honom sval. Några enkla steg du kan ta är:

 • Håll dina kaniner inomhus vid temperaturer under 22ºC
 • Se till att din kanin har tillräckligt med vatten, tillsätt isbitar för att hålla honom kall
 • Frys in några vattenflaskor och ge dem till din kanin att ligga mot (linda in flaskorna i en handduk först)
 • Placera några keramiska plattor (något som det här) i kylen i 15 minuter och ge dem sedan till din kanin att mysa mot.

3. Din kanin skakar av känslor

Vissa kaniner kommer att rycka och skaka när de upplever en stark känsla. Vanligtvis förknippad med rädsla och ångest kan kaniner också darra av andra starka känslor som ilska och till och med intensiv lycka. Denna typ av skakning är inte direkt relaterad till kaninens andning, även om du också kan märka en ökad andningshastighet.

Du kan avgöra om din kanin skakar av känslor genom att titta på resten av hans kroppsspråk. En kanin som är spänd och har stora ögon skakar förmodligen av rädsla. En kanin som slår och morrar är förmodligen arg eller vill bli lämnad ensam, och en kanin som klappas och njuter av skön massage är förmodligen väldigt glad och avslappnad.

Vad ska du göra åt det?

Om din kanin skakar för att han är rädd kan du ta några steg för att lugna ner din kanin. Om det är ett tillfälligt problem kan du trösta din kanin. Försök att klappa din kanin, prata mjukt med honom och distrahera honom med läckra godsaker. Om det är ett högt ljud som kommer utifrån (som åska eller fyrverkerier) kan du prova att spela mjuk musik eller använda en white noise-maskin.

Om det är ett pågående problem och din kanin alltid är rädd och skakar, då vill du ta itu med livsmiljön eller miljön där din kanin lever. Detta kan vara ett problem om det finns många höga ljud runt din kanin, om han är tillsammans med ett annat husdjur som är ett rovdjur (katt, hund eller iller), eller några kaniner som lever utanför. Försök att göra några av dessa ändringar för att se om de hjälper din kanin att lugna sig.

 • Flytta din kanin till en lugn plats i huset (bort från aktiva barn eller en högljudd TV)
 • Se till att din kanin har ett separat område borta från andra husdjur
 • Undvik höga ljud när du är runt din kanin
 • Se till att din kanin har ett gömställe (eller kartong) så att den kan dra sig tillbaka när den är rädd
Se även  Får man jaga kaniner utan tillstånd?

Läs mer om hur du hjälper din kanin att övervinna sin rädsla

4. Din kanin har hicka

Vi kommer nu att fördjupa oss i de mindre vanliga orsakerna till att du kan se din kanin skaka. Det första jag ska prata om är hicka. Jag vet inte hur jag ska beskriva detta annat än att det ser ut som att din kanin har hicka. De kommer att få små stötar med några sekunders mellanrum som kommer att få hela kroppen att skaka eller skaka. När kaniner har hicka gör de i allmänhet inget ljud. Ibland kan ett litet gnisslande eller poppande ljud höras, men oftast är det bara rörelsen av en hicka.

Vad ska du göra åt det?

För det mesta behöver du inte göra någonting om din kanin har hicka. De kommer förmodligen att komma över det på egen hand inom några minuter. Men om hicka kvarstår på obestämd tid eller kommer tillbaka mycket ofta (flera gånger om dagen under många dagar i rad), är det bäst att kontakta din veterinär för att se till att inget är fel.

5. Din kanin skakar i sömnen

Din kanin kan också darra när den ligger ner eller sover. Detta är vanligtvis bara ett tecken på att din kanin är i REM-sömncykeln och drömmer. Du kommer förmodligen att se deras öron och mun rycka mycket. Deras huvuden nickar och ibland ser benen ut som om de försöker gräva i något. Ibland kan du också se hela din kanins kropp skaka.

Allt detta är väldigt normalt och inget att oroa sig för. Om din kanin är villig att somna så djupt nära dig betyder det förmodligen att han litar väldigt mycket på dig.

Din kanin kan börja skaka i sömnen, oavsett vilken position den sover i. Jag brukar se det när mina kaniner ligger helt på sidan, men det ser du också när din kanin ligger i ett bröd eller sover. någon annan position.

6. Din kanin har öronkvalster eller en öroninfektion

Om det inte är hela din kanins kropp som skakar, utan bara hans öron eller huvud som skakar, kan kaninen ha öronkvalster eller någon typ av öroninfektion. Detta är vanligtvis också åtföljt av överdrivna repor och kanske till och med kala fläckar eller synliga skrapmärken på och runt din kanins öron.

Andra symtom inkluderar:

 • Hudflagor i innerörat
 • Pälsförlust runt öronen
 • Röda och inflammerade öron
 • En ansamling av öronvaxliknande substans i hörselgången
 • Skorpor på öronen
 • Ont i öronen eller glider bort när du rör vid dem
 • Minskad aptit

Läs mer om öronkvalster hos kaniner

Vad ska du göra åt det?

Den goda nyheten är att öronkvalster sällan är ett livshotande tillstånd. Om din kanin behandlas kan du vanligtvis förvänta dig en fullständig återhämtning. Men om kaninen lämnas obehandlad under en längre tid, bildas en smärtsam skorpa på öronen, vilket kan orsaka allvarligare problem relaterade till en öroninfektion.

Om du tror att din kanin har öronkvalster, kontakta din veterinär för parasitbehandling. Du kommer också att vilja hålla din kanin i ett separat rum ett tag medan du rengör hans ursprungliga hölje noggrant för att förhindra återinfektion från hans livsmiljö.

7. Matförgiftning kan orsaka skakningar

Kaniner kan inte kräkas, vilket gör matförgiftning till ett allvarligt problem. Den goda nyheten är att de flesta kaniner är kräsna nog att inte äta mat som är misstänkt eller helt ny för dem, så äkta matförgiftning är faktiskt ganska sällsynt.

Men om din kanin äter något som den inte ska, kan den uppleva att den skakar och skakar. I allmänhet kommer detta bara att hända i de värsta scenarierna, men det är ett symptom du kan se om din kanin har ätit mycket av något som den inte var tänkt att göra.

 • Lär dig om några växter som är giftiga för kaniner
Se även  15 tips för säker körning med en kanin

Vad ska du göra åt det?

Om du tror att din kanin har matförgiftad, kontakta din veterinär omedelbart. Om du inte kan nå din veterinär kan du också ringa ASPCA Poison Controls nödnummer: (888) 426-4435 (eller besök deras hemsida för mer information)

8. Din kanin kan ha ett neurologiskt tillstånd

Vissa kaniner darrar eller skakar lätt och tappar lätt balansen på grund av ett neurologiskt tillstånd. Oftast orsakas denna typ av ryckningar av en inre parasit, den så kallade E. cuniculi. Men det kan också orsakas av andra, mindre kända neurologiska tillstånd som orsakar muskelryckningar, skakningar eller kramper.

Ett vanligare symptom du kommer att se är huvudlutning (även kallad krokig nacke). Det är då kaninens huvud lutar åt sidan och han kan inte stå upprätt. Kaninen kommer nästan alltid också att ha balansproblem och inte kunna hoppa i en rak linje.

Vad ska du göra åt det?

Om du tror att din kanin gjorde det E. cuniculi, Kontakta din veterinär för medicinsk behandling så snart som möjligt. Vissa kaniner kan återhämta sig. Många kaniner som inte återhämtar sig helt kan fortfarande leva lyckliga liv trots de funktionsnedsättningar de utvecklar som en del av sjukdomen.

9. Din kanin har fått ett anfall

Kramper är inte vanliga hos kaniner, men kan förekomma ibland (vita kaniner med blå ögon är mest benägna att få anfall). I allmänhet varar attackerna bara några minuter innan de försvinner. Det finns många möjliga orsaker till anfall hos kaniner. Från allvarlig matförgiftning till en infektion, huvudtrauma eller helt enkelt genetik.

Kaninen kommer att börja darra eller krampa onaturligt. Det åtföljs ofta av snabba ögonryckningar och kaninen kan rulla upp på sidan och darra eller krampa. MediRabbit har några videor av attacker för att avgöra om skakningen du ser kan vara en sådan.

Vad ska du göra åt det?

Om din kanin får ett anfall bör du boka tid hos din veterinär så snart som möjligt. Försök att notera hur länge anfallet varade och vad som hände precis innan anfallet började (åtte kaninen något ovanligt, ramlade, etc.). Försök inte hålla i din kanin, utan se till att du tar bort vassa eller farliga föremål från hans omgivning. Att spela in anfallsepisoden kan också vara användbart för din veterinär för att hjälpa dig att ställa en diagnos.

10. Muskelryckningar hos kaniner

Har du någonsin märkt att din kanins rumpa darrar när du äter? Detta är ganska ovanligt beteende, men det är faktiskt ett bra, positivt tecken. Vissa kaniner kommer ofrivilligt att dra ihop sina bakmuskler när de är väldigt exalterade över vad de äter. Det är ett tecken på att de tycker att maten är extremt god.

Källor:

 1. Bergström, Camilla. ”Giftiga växter.” MediKonijn. http://www.medirabbit.com/EN/GI_diseases/Food/Tox/Tox_en.htm.
 2. Esther van Praag Ph.D. ”Örkvalster: Psoroptes cuniculi.” MediKonijn. http://medirabbit.com/EN/Skin_diseases/Parasitic/earmite/Psoroptes.htm.
 3. ”Kaniner och E. cuniculi (Encephalitozoon cuniculi).” Föreningen för kanins välfärd. https://rabbitwelfare.co.uk/rabbits-and-e-cuniculi-encephalitozoon-cuniculi/
 4. ”Att attackera.” WabbitWiki. 11 mars 2023. https://wabbitwiki.com/wiki/Seizures
 5. ”Anfall och deras olika orsaker.” MediKonijn. http://www.medirabbit.com/EN/Neurology/seizure.htm
 6. ”Temperatur, hjärt- och andningsfrekvens.” Huskaninföreningen. 5 februari 2013. https://rabbit.org/temperature-and-respiration-rates/
 7. ”Bekymmer för varmt väder.” Huskaninföreningen10 juli 2011, konijn.org/faq-warm-weather-concerns.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.