10 ovanliga kaninlivshack för att hjälpa dig i ditt dagliga liv

Livet med en kanin är inte alltid lätt. De tuggar på allt, får päls och bajs överallt och kan vara väldigt kräsna med vad de äter eller vilka leksaker de leker med. Ibland verkar det som att ta hand om kaniner är nästan lika svårt som att ta hand om en hund!

Jag har lärt mig många små lifehacks under åren av att ta hand om kaniner. Några av dessa knep kom jag på själv när jag bodde med mina kaniner. Andra lärde jag mig från djurhemmen där jag var volontär. De har alltid pengar och tidsbesparande knep som de har lärt sig av att arbeta med så många djur samtidigt. Använd dessa hacks för att göra ditt liv lite enklare och hjälpa din kanin att bli en glad och frisk kanin.

  • Relaterad läsning: Kolla in checklistan för kaninvård för alla tillbehör du behöver för att ta hand om din kanin

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

1. Den speciella dagliga godbiten

Ibland kan det vara svårt att säga när en kanin är sjuk. De tenderar att dölja eventuella svagheter eller sjukdomar eftersom de i det vilda skulle undvika att bli plockade upp av rovdjur. Det betyder att vi kanske inte märker att våra kaniner är sjuka förrän de har symtom som är svårare.

När kaniner inte mår bra är ett av de första symptomen du kommer att se en aptitlöshet. Det är här en speciell daglig godbit kommer väl till pass. Om din kanin är frisk kan du ge honom en daglig rutin där du ger honom hans absoluta favoritgodis en gång om dagen. Kaniner trivs med rutin och lär sig snabbt att förvänta sig och springa efter den goda godbiten (de kommer till och med att meddela dig om du är sen).

Till exempel ger jag min kanin en bit banan varje kväll innan jag ska sova. Om hon en dag inte kommer till mig för sin dagliga godis, kommer jag genast att veta att något är fel och jag måste ta henne till en veterinär.

2. Gör-det-själv husdjurssäkert allrengöringsmedel

Kemiska rengöringsmedel är inte säkra att använda runt husdjur som gillar att slicka och tugga på allt (som kaniner!). Även många helt naturliga rengöringsmedel innehåller ingredienser som inte är lämpliga att använda runt kaniner. du kan vara gå ut och köp en allrengöringsprodukt gjord speciellt för användning kring husdjur, men dessa produkter är nästan alltid det massor dyrare än andra allmänna rengöringsprodukter.

För att spara pengar kan du göra din egen gör-det-självrengöring som är helt säker att använda runt kaniner. För att göra denna gör-det-själv-produkt behöver du bara vit vinäger (du kan köpa stora kannor av detta i din lokala stormarknad), en sprayflaska och lite vatten (kranvatten fungerar bra).

Tillsätt 1 kopp vit vinäger med 1 kopp vatten i sprayflaskan. Skruva på toppen och skaka lösningen för att göra ett effektivt och kaninsäkert allrengöringsmedel!

Det enda problemet med denna rengöringslösning är lukten. Om du är något som jag, så hatar du absolut den starka doften av vinäger. Men som tur är finns det också en lösning på detta! Du kan helt enkelt lägga till några droppar av din eteriska favoritolja för att förhindra att din vinägerlösning luktar så illa.

Säkra dofter att använda runt din kanin inkluderar:

  • Citrusdofter (citron, apelsin, grapefrukt, etc.)
  • Lavendel
  • Mynta

3. Odla kaningräs

Gräs är bra för kaniner att äta. Det är rikt på fibrer och bra för att hålla kaninernas tänder friska. Tyvärr har inte alla av oss gräsmattor att dra ut. Och även om du gör det, ibland använder du gödningsmedel eller bekämpningsmedel som är farliga, så du vill inte mata din kanin.

Se även  Hur vet du om kaninparningen är framgångsrik?

Som tur är är gräs faktiskt ganska lätt att odla! Du kan få små djurgräsodlingssatser som ger dig allt du behöver för att komma igång. Jag har det här paketet från Small Pet Select för att prova själv, då jag vet att jag inte har en särskilt grön tumme. Inom några dagar kunde jag se små grässtrån sticka upp ur smutsen.

När gräset var tillräckligt långt klippte jag av ett gäng för att ge till min kanin och hon älskade det också! Det minskade mängden färska grönsaker som jag var tvungen att köpa i snabbköpet under några månader!

Den här kommer från butiken där jag också får min kanins hö och leksaker. Det är bara ytterligare en produkt som är riktigt hög kvalitet och svår att hitta någonstans. Jag rekommenderar att du kollar upp dem! Du får även 15 % rabatt på din första beställning när du använder koden KANIN FRAM i kassan.

4. Återanvänd en äggkartong

Köper du ägg i en sådan äggkartong i kartong har du tur. Dessa är lätta och utmärkta tugg- och födosökleksaker för kaniner. Det här var ett trick jag lärde mig av personalen på djurräddningen där jag är volontär. De letar alltid efter billiga leksaker som kan hålla kaninerna och smådjuren sysselsatta och glada, så de kom på ett sätt att använda kasserade äggkartonger.

Allt du behöver göra är att gömma din kanins gröna och kanske lite godsaker i äggkartongfacken. Stäng sedan och lås lådan och ge den till din kanin. Din kanin kommer att lukta på det gröna och hitta sätt att tugga igenom kartongen för att komma till sitt pris. Vissa kaniner hittar till och med sätt att öppna lådan helt.

5. Använd tejp på golvlister

Att kaninsäkra fotlisterna har visat sig vara en svår uppgift för mina kaniner. Det verkar som att oavsett vad jag gör så kommer de så småningom att hitta ett sätt att ta sig igenom barriärerna och tugga golvlisterna. Jag bestämde mig för att bara försök täck kanterna på bottenplattan (som kaniner tuggar på) med en tjock remsa av maskeringstejp. Tanken var att ändra strukturen på ytan så att bullarna inte skulle tycka att det var lika tilltalande.

Jag blev chockad över hur bra detta fungerade. Bara att lägga till den här remsan med maskeringstejp längs bottenplattan stoppade mina kaniner från att tugga den alls. Jag kunde distrahera dem från att tugga kartong, trä och höleksaker istället.

Om din kanin inte slutar som min och fortsätter att tugga på golvlisterna genom tejpen, då vill du ta bort den och hitta en annan metod för att göra kaniner ogenomträngliga. Du vill inte att din kanin ska få i sig för mycket tejp.

6. Använd kommandokrokar för att kaninsäkra

Det andra praktiska verktyget jag har funnit otroligt användbart för kaninsäkring är enkla kommandokrokar. Du kan få en låda av det online att använda vid behov. Kommandokrokar är gjorda för att komma rent från alla underlag, så du kan även använda dem i lägenheter där du inte kan slå in spik i väggen.

De två huvudmålen jag har för detta är att hålla kablar uppe och utom räckhåll för min kanin, och att fästa kaninsäkra stängsel på väggar och möbler för att hålla min kanin borta från problem.

För kablar kan du hålla dem utom räckhåll genom att placera några kommandoremsor på väggen mellan uttaget och din enhet. Lyft sedan upp sladden och låt den vila på kommandokrokarna istället för att dingla i golvet.

Se även  De 7 bästa grönsakerna för din kanin

För kaninsäkra staket, Jag använder gör-det-själv förvaringskubstaket. Jag knyter ihop dessa kubbitar i en linje och använder dem sedan för att stänga av områden som min kanin inte kan komma åt. Sedan använder jag kommandohakarna för att fästa stängslet på en vägg eller möbel så att mina kaniner inte kan skjuta dem åt sidan.

7. Använd en luftrenare för att bekämpa starka lukter

Vanligtvis luktar kaniner faktiskt inte så mycket. Så länge din kanin är frisk och hålls i en ren miljö, bör hans bajs inte ha en stark lukt och han kommer att ha lite kroppslukt. Ibland kanin dock urin kan ha en stark lukt.

Kaninurin har en relativt hög ammoniakhalt jämfört med andra vanliga husdjur, så lukten kan passera in i urinen hos vissa kaniner. För er som störs av denna starka urindoft är det bäst att använda en luftrenare istället för att använda ljus och aromspridare för att täcka över det.

Många eteriska oljor och andra dofter som luktar behagligt för människor kan irritera en kanins luftvägar. Så det är mycket bättre att rena luften för att bli av med lukten istället för att bara försöka dölja den. Jag rekommenderar att använda en luftrenare med ett HEPA-filter eftersom dessa är de säkraste att använda runt husdjur och gör ett bra jobb med att kontrollera lukter.

8. Mata din kanin med flera sorters hö

Vi vet alla att hö är avgörande för en kanins hälsa. Det håller tarmen balanserad och tänderna korta. Timothy hay är alltid min rekommendation till skötare som ska börja med en ny kanin. Det är lätt att hitta och det fiberrika höet passar utmärkt till kaniner.

Men när du blir mer bekant med att ta hand om din kanin är det bäst att skaffa flera sorters hö till din kanin. Att mata din kanin med två eller tre olika typer av hö hjälper dem att få i sig mer vitaminer och näringsämnen genom sin dagliga kost. I allmänhet är det bättre att hjälpa kaniner att hålla sig friska på lång sikt.

Andra gräsbaserade hö du kan ge din kanin inkluderar:

  • Orchard hö
  • Havrehö
  • Ängshö
  • Rajgräshö
  • Bulrush hö

Du kan hitta några av dessa typer av hö i min favoritbutik på nätet, Small Pet Select. De har till och med en Provtagare hö boxså att du kan få några olika sorter för att se vad din kanin gillar bäst. (och du får 15 % rabatt på din beställning när du använder koden KANIN FRAM i kassan)

Du kommer att vilja undvika lusernhö om du inte har en mycket ung kanin (mindre än 6 månader) eller om du har fått rådet av en veterinär att ge din kanin alfalfa för att hjälpa din vuxna kanin gå upp i vikt.

9. Ansa din kanin med en luddrulle

Vissa kaniner absolut hata bli borstad. Jag har faktiskt mött fler kaniner som flyr från en pensel än de som tycker om det. Även om du kan använda många olika typer av kammar och borstar för att hitta en som håller din kanin tyst, ibland vill våra kaniner helt enkelt inte samarbeta.

Det är då jag behöver vända mig till en luddrulle. Jag använder luddrullen när jag klappar mina kaniner för att ta bort all överflödig päls som de fäller. Detta kommer inte att kunna komma till det lösa håret på en kanins underull, men det kan hjälpa till att ta bort den ytliga pälsen för att förhindra att din kanin sväljer den. I kombination med en teknik som jag kallar rumpplockning (där du plockar bort de där lösa pälstussarna från din kanin), kan en lintroller göra ett riktigt bra jobb för att hålla en kanin välvårdad.

Se även  4 enkla kommandon som din kanin verkligen förstår

10. Håll babygasdroppar i närheten

Kaniner kan få en ansamling av gaser i magen eller tarmarna. Ibland löser sig den här typen av problem snabbt, men det är ändå en obekväm upplevelse för kaniner.

Om du märker att din kanin sitter i en ovanlig position, som om du försöker pressa magen mot golvet, är det vanligtvis ett tecken på att han har gaser som han behöver släppa. Du kan använda lite av detta simetikon (bebisgasdroppar) för att hjälpa din kanin att må bättre.

Du kan ge din kanin 1 ml av dessa babygasdroppar varje timme i tre timmar (totalt 3 ml). Du måste mata din kanin med sprutor genom att lägga den i en kaninburrito. Dra sedan tillbaka läppen, placera sprutan i kaninens mun bakom framtänderna och tryck sprutans ände uppåt för att ge barnet gasdroppar.

Om din kanin inte har återhämtat sig efter cirka 4 timmar kan du behöva ta honom till djursjukhuset. Håll ett öga på att de äter och bajsar. Om din kanin vägrar mat och inte har använt kattlådan på mer än 10 timmar, vill du ta med din kanin för ett akut möte.

Bonus: Använd en lekhage för djur istället för en kaninbur

Jag rekommenderar detta i många av mina inlägg eftersom det är så användbart, så jag ville inte lägga det på den officiella listan, men jag tyckte det var värt att nämna ändå. Istället för att köpa en kaninbur som är liten, dyr och svår att hålla ren så kan man använd en husdjurslåda för din kanins vistelse.

De flesta burar som marknadsförs för kaniner är det faktiskt massor för liten. Lekhagar för husdjur ger din kanin mycket mer utrymme att leka och sträcka ut sig när du inte kan övervaka dem. De är också lätta att rengöra då du bara kan skjuta staketen åt sidan och dammsuga. (och de är billigare också!)

Även om du redan har en kaninbur och du inte vill bli av med den, kan du ta en låda och fästa den på utsidan av buren med hjälp av snöre eller dragkedjor. Detta ökar omedelbart mängden utrymme som din kanin har utan att det kostar en förmögenhet.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du har registrerat dig får du en GRATIS utskrivbar checklista med allt du behöver till din kanin! Använd den när du letar efter tillbehör till din kanin för att se till att du får allt du behöver för att göra dig redo för din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.