10 säkra träslag för kaniner att tugga på

Kaniner gillar att tugga på saker. Vi ger våra kaniner alla möjliga roliga leksaker för att hålla ihop tänderna, och ibland bestämmer de sig för att gå efter våra möbler eller golvlister också. Men vi vill se till att våra kaniner är säkra och bara ge dem tillgång till skog som är riktigt bra för dem.

Varför behöver kaniner tugga? Att tugga är främst ett beteende hos kaniner eftersom det hjälper dem att hålla sina tänder trimmade. Eftersom deras tänder ständigt växer är det viktigt för en kanins hälsa att den alltid har något att tugga på. I naturen har kaniner gott om rötter, kvistar och bark att tugga igenom, men som husdjur måste vi ge våra kaniner fler alternativ.

Men bara för att kaniner gillar att tugga på allt de kan få tänderna på, betyder det inte att de borde. Vissa träslag är giftiga för kaniner och andra träslag måste torkas innan de kan ges till kaniner. Även träslag som är säkra för kaniner bör ibland undvikas om de är målade eller lackade, till exempel möbler. Det är bäst att veta överallt vad som är säkert för kaniner och vad som inte är det, för du vet aldrig vad de kan tugga på.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Där kaniner hittar ved i hushållet

I en perfekt värld skulle kaniner bara ha tillgång till trä och grenar från träd och buskar som inte är giftiga för kaniner. Tyvärr finns det många sätt som kaniner kan komma i kontakt med skogar som är osäkra för dem. Detta beror på att många föremål som marknadsförs till kaniner faktiskt inte är säkra för dem och för att kaniner också tuggar på andra hushållsartiklar som de inte borde ha.

Trämöbler kan ibland vara ett problem för kaniner. Detta beror oftare på möblernas lack eller finish än på vilken träslag som används. Om du är säker på att trä- och rottingmöblerna i ditt hem är säkra träslag utan färg, lack eller färg (och du inte har något emot spår av kanintänder överallt), så är det bra att låta din kanin sitta på den. Tugga. Den.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på alla leksaker, burar eller träpellets du får, även om de marknadsförs till kaniner. Det händer väldigt ofta hos mig att det säljs till exempel cederträhyddor trots att den här typen av trä är dåligt för kaniner. På samma sätt är det bäst att kontrollera vilken typ av trä som används för din kanins tuggleksaker för att se till att de verkligen är säkra. Du vill också undvika leksaker som använder mycket lim eller använda en typ av färg som inte är säker för kaniner.

Se även  Kan en kanin dricka ur en skål?

Hur illa är det om en kanin tuggar på en osäker träslag?

För det mesta finns det ingen anledning till omedelbar panik om en kanin lyckas tugga på en typ av trä som de inte borde. Trä är svårt för kaniner att tugga på och de kan sällan svälja det tillräckligt snabbt för att göra en betydande skada. Övervaka din kanin för att se till att de äter och gör avföring regelbundet, och övervaka deras energinivåer. Om din kanins beteende förblir normalt, behövs ingen omedelbar läkarvård.

Men du måste fortfarande vara försiktig. Den verkliga faran kommer när din kanin har tillgång till osäkra skogar under längre perioder. Om de upprepade gånger har utsatts för osäkert trä, flis eller lacker kan kaniner utveckla matsmältnings- eller leverkomplikationer. Så det är bäst att hålla utkik och se till att du bara ger din kanin giftfria träslag och grenar att tugga på.

Typer av säkert trä för kaniner

Alla kaniner har sina favorittyper av grenar och kvistar. Olika träslag smakar olika, så om din kanin inte gillar att tugga en sort, prova en annan. Du kan också kontrollera vilket material dina möbler är gjorda av för att se till att träet är säkert för din kanin att tugga på.

1. Pil

Pil är ett vanligt material för kaninleksaker. Du kan få bollar av pilkvistar för kaniner att tugga på och kasta runt, eller så kan du få buntar av pilstavar för din kanin. Du kan också få flätade korgar och möbler av pilträ. Se bara till att dessa är obehandlade om du vill ge dem till din kanin att tugga på.

2. Äpple och päron

Äppel- och päronträd är säkra för kaniner. De kan ha kvistar, grenar eller löv färska från ett träd om du har en i din trädgård. Äppelpinnar kan vanligtvis köpas i buntar för att ge till kaniner. De har ofta en distinkt smak, vilket gör dem till en favoritleksak för många kaniner.

4. Ugnstorkad asp

Asp är i allmänhet det mest rekommenderade virket för kaninsängar eftersom det är absorberande och kontrollerar lukter. Dessa spån är ugnstorkade, producerade på ett sätt som gör dem säkra för kaniner. Tall- och cederträspån säljs ofta som strö, men de bör undvikas eftersom de kan orsaka leverproblem.

Se även  Varför fäller min kanin så mycket?

Asp bör dock inte ges till kaniner som är färska från trädet. Denna typ av trä innehåller fenoler som är giftiga för färska kaniner. Det är bäst att inte mata detta till kaniner om det inte har ugnstorkat.

5. Björk och poppel

Kaniner kan äta björk- och poppelgrenar och kvistar färska från trädet. De behöver inte torkas. De kanske till och med gillar att tugga bladen. Du kan också göra möbler eller bostadstillbehör av björk- och poppelträ. Dessa kan vara robusta men också säkra för kaniner.

6. Rosenbuskar

Rosenkvistar, grenar och löv är helt säkra för kaniner att tugga på. Du behöver inte ens ta bort taggarna, kaniner verkar inte ha något emot det alls. Många kaniner kommer också att njuta av att äta rosa blommor. Du kan ibland ge dem rosenblad som ett gott mellanmål.

7. Lönn

Vissa kaninsäkra leksaker som säljs online och i djuraffärer är gjorda av lönn. De säljs även i buntar med pinnar till din kanin. Detta är ett lite sötare trä, vilket gör det till en mer attraktiv tuggleksak för de flesta kaniner. Det är också ett säkert träslag att använda för möbler, så länge ingen ytterligare färg eller giftig lack används.

8. Ugnstorkad tall

Tallved som har genomgått en viss torkningsprocess är säkert för kaniner att tugga på. Det betyder generellt att hyllor och möbler gjorda av furu är bra, men inte tallspån eller tallbaserat strö. Man vill också undvika all färsk tall, eftersom den innehåller fenoler som kan orsaka leverskador hos kaniner. Om granveden fortfarande har den där starka doften av furu, vill du hålla dig borta från det och välja en annan träslag.

På samma sätt är kottar säkra för kaniner, men först efter att de har torkats ordentligt. Du kan köpa kottar som leksaker till kaniner som redan är helt torra, eller så kan du hämta dem från din trädgård. Se bara till att tvätta dem och låt dem sedan torka i en vecka. Vill du vara extra säker på att kottarna är väl uttorkade kan du även sätta in dem i ugnen på låg värme i en timme eller två.

9. Cottonwood

Visste du att bomullsplantor, om de inte skördas och skärs ner årligen, faktiskt kan växa till träd? Denna typ av trä är säker för kaniner och alla andra delar av växten. Det betyder också att det är säkert att ge din kanin en filt gjord av 100% bomull. Vissa kaniner gillar att tugga under täcken och göra tunnlar, så det är bra att veta att bomull är säkert för dem.

Se även  När ska jag ta min kanin till veterinären?

10. Hallon- och björnbärsbuskar

Grenar, kvistar, löv och till och med frukt från hallon- och björnbärsbuskar är säkra för kaniner att tugga och äta. Om du har en av dessa buskar på din bakgård kan du klippa av några kvistar och ge dem färska till din kanin. Se bara till att tvätta dem först.

Vad du ska göra innan du ger din kanin en gren eller kvist från utsidan

Innan du går ut för att få några grenar för din kanin att knapra på, ta några försiktighetsåtgärder. Grenar som lämnas utanför kan innehålla insekter eller ha besprutats med skadliga kemikalier eller bekämpningsmedel.

  1. Se först till att den typ av gren, kvist och blad du plockar är säker för din kanin att ha färsk. Vissa trädgrenar är inte säkra för kaniner förrän de har torkat helt i flera dagar. Kottar är också säkra att ge till kaniner efter att de har torkat ut.
  2. Se till att välja en gren som är borta från ett förorenat område och som inte har sprayats med farliga kemikalier. Det är bäst att använda grenar som är borta från en väg för att undvika potentiella föroreningar från bilångor också.
  3. Ta din gren och tvätta den. Om det är en liten gren kan du använda diskhon och tvätta den som du skulle tvätta dina frukter och grönsaker. Du kan även använda duschslangen om du har en större gren. Din gren kan ha löv, eller ta bort dem om du vill.
  4. Ge den till din kanin att njuta av.

Om du bor i ett område där det för närvarande pågår ett utbrott av RHDV2-viruset är det bäst att inte ge dem grenar utifrån. Läs mer om RHDV2-viruset i din region på Föreningen Tamkaniner.

källor:

  1. Bergström, Camilla. ”Mata husets kanin 6: kvistar och grenar.” Medirabbit. com. http://www.medirabbit.com/EN/GI_diseases/Food/Branch/Branch_en.htm.
  2. Harriman, Marinell. ”Literlådor och leversjukdom.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/1/liver-disease.html.

relaterade inlägg

20 växter giftiga för kaniner

LÄS MER

17 sätt att se om din kanin är sjuk

LÄS MER