10 sätt att hålla grisar varma på vintern

Djur som grisar kan ha svårt att trivas i tuffa väderförhållanden. Hur kan vi hjälpa grisar när säsongen blir tuff? Det finns några sätt att hålla din gris varm mitt i den isande kylan.

Beroende på din stil att föda upp dina grisar, oavsett om det är inomhus eller utomhus, ger vi tips för båda situationerna.

1. Varför du bör hålla grisar inomhus på vintern

Naturligtvis är det bästa sättet att hjälpa din gris att hålla dem inomhus. Det är dock inte alla ägare som har råd att hålla grisar inomhus, speciellt om det är många grisar. Därför kommer vi att ge andra tips relaterade till friluftsliv på vintern.

För inomhusgrisar, det blir lättare att kontrollera vad din gris behöver och bestämma vilka nästa steg du kan ta för din gris.

Att vara inomhus garanterar att de kan hålla sig torra och har mindre risk för lunginflammation.

De kommer också att känna sig mentalt stimulerade att vara inomhus, eftersom ett hus ger dem fler möjligheter att umgås, interagera eller röra sig fritt utan att påverkas av det kalla vädret.

Om grisar hålls ute under vintern blir de mindre aktiva och kan inte upprätthålla sina normala aktiviteter, inklusive kosten.

Det är hälsosammare för grisar att hålla så mycket inomhus som möjligt och tåggrisar är lätta att hysa!

Läs: ”Kan grisar pottränas?” lär dig mer.

2. Vilken typ av strö kan hjälpa en gris på vintern

Ägare rekommenderas att använda strån från miscanthus, spån och grovt sågspån. Vi kan också använda mycket strimlat papper. Att använda dessa material håller dem varma.

För utegrisar kan det hjälpa att ge dem nya strån till sin strö för att fräscha upp dem och få dem att känna sig varma i samma ögonblick som de använder den nya strö.

Det kan också hjälpa om du ger mer än du behöver eftersom ju fler sugrör desto mer värme genereras.

Detsamma kan tillämpas på inomhusgrisar, om de använder en specifik typ av strö. Tjocka lager av sängkläder hjälper till att hålla värmen, vilket kan hålla dem lite varma.

3. Hur man hanterar grisfiltar på vintern

Att tillhandahålla filtar kan verka väldigt enkelt, men det finns fortfarande några saker vi bör vara uppmärksamma på. Om din gris motstår filten, ta bort den. Om de inte känner sig bekväma, motverkar det syftet att hjälpa dem i första hand!

Ett enkelt sätt att få dem att känna sig bekväma med filtar är att undvika att linda in dem i dem, vilket potentiellt kan leda till kvävning. Lämna alltid lite utrymme för dem att slinka igenom om de vill ta sig ur filten.

Du kan välja att ge gamla och oanvända filtar istället för att slänga dem för att hjälpa dig spara och det kommer säkert att hjälpa dina grisar att hålla sig varma.

Se även  Vad är en grytgris?

Både utomhus- och inomhusgrisar kan använda filtar för att hålla värmen. Alla typer av filtar kan vara riktigt användbara, men att förse dem med tjocka och mjuka filtar är det bästa alternativet.

Bara för att de är djur betyder det inte att de inte förtjänar lyxen av vinterskydd.

Vissa grisar kan trivas bättre i tuffa väderförhållanden som vintrar, men alla grisar tål det inte lika bra som de andra raserna.

4. Varför du ska göra tröjor för grisar på vintern

Du kan få dem att bära utslitna småbarnskläder som till och med kan hålla dem lite varma! Du kan även sticka till dem om du känner för det.

Detta kan vara valfritt och situationsberoende beroende på din gris. Oavsett om de förvaras inomhus eller utomhus, skulle vissa grisar uppskatta att bära tröjor för att hålla värmen.

Vissa grisar kanske inte gillar att bära kläder och vi råder ägare att inte tvinga dem om grisarna verkligen vägrar.

Även om du lyckas sätta en tröja på din gris när de föraktade den från början, kan det hämma deras lokomotivförmågor. Vissa djur slutar röra sig om du inte tar bort det oönskade ämnet.

Men för den som gör det och är lydig mot tröjorna kan det faktiskt vara riktigt gulligt att se dem bära söta kläder som kan hålla dem varma på vintern.

Se till att byta dem också, eftersom smutsiga kläder kan vara dåligt för en gris hälsa. Det kan hålla dem varma, men det är ingen idé om tröjan är smutsig och kan göra dem sjuka.

5. Hur mycket foder kan hjälpa grisar att hålla värmen på vintern

Grisar konsumerar i genomsnitt 1 till 3 kilo foder per dag, en ökning av foderintaget från 3 kilo till 4 eller 5 kilo kan bidra till i vilken utsträckning deras kroppar kan producera naturlig kroppsvärme.

Grisar som äter mer kan producera mer energi för att skapa kroppsvärme. Inomhus- eller utomhusgrisar kan använda denna metod, men ägare bör se till att grisarna också har ett sätt att bränna överflödigt fett.

Vissa grisar kan lätt bli överviktiga trots sin naturliga eller genomsnittliga viktökning. Fetma är inte bra jämfört med normalt kroppsfett!

Det är faktiskt det vanligaste problemet bland husdjursgrisar och de blir mindre aktiva på vintern, vilket hindrar grisar från att bli av med det överflödiga kroppsfettet de har fått under vintern.

6. Vilken typ av träning kan hjälpa grisar på vintern

Den här delen täcker tips nummer fem. Om snön inte är tung och din gris vill gå ut kan du låta den leka ute en kort stund och springa i snön.

Se även  Skrattar grisar?

Att ta sig tid för träning är viktigt på vintern eftersom det hjälper dem att värma upp.

Grisar kanske vägrar att röra sig på grund av kylan, men om du hittar ett bra ställe för dem att springa runt på kan de kanske strunta i kylan ett tag och hinna träna lite som är till hjälp.

Genom att röra på dig känner du värmen istället för att krypa in i ett hörn på grund av kylan. Det hjälper också till att förebygga fetma som nämnts ovan.

Att göra detta håller dem också sysselsatta. Ibland kan grisar bli uttråkade och deprimerade på vintern om de inte har något annat val än att stanna inomhus.

Att slutföra specifika aktiviteter kan få dem att känna sig energiska, vilket också på något sätt leder till att de till och med lite glömmer eller ignorerar kylan.

7. Hur naturlig kroppsvärme kan hjälpa grisar att hålla sig varma på vintern

Naturlig kroppsvärme är ett av de enklaste sätten att hålla sig varm på vintern. Om du föder upp mer än en gris och håller dem ute kan du göra en stor kull som alla kan dela på.

När de myser sida vid sida innehåller deras kroppar kroppsvärme som delas med djuret närmast dem.

Till exempel håller de flesta sociala djur varma på vintern genom att hålla ihop.

Grisar är sociala djur och kommer naturligt att hålla ihop genom svåra tider i sina liv. Modergrisar ses också ofta samla upp strån till hennes avkommor, även när de är fullvuxna, för att hålla dem varma.

8. Hur man behåller värmen i en grishölje på vintern

För inomhusgrisar, Stäng alltid dörr och fönster för att förhindra att vinden når ditt hem.

Friluftsgrisar som lever i boxar ska ha en säker stift med små eller inga hål för att värme ska kunna släppa ut.

Se till att taket är tillräckligt högt för att de fortfarande kan andas ordentligt, trots stilen i det avskilda rummet.

Rejäla pennor måste byggas för att förbereda sig för vintern.

9. Varför du bör hålla grishus torra på vintern

Förhindra vatten från att komma in i en gris inhägnad genom att se till att ingången är helt tät eller har en upphöjd design för att vara högre än marknivån där vatten fångas över tiden.

Oavsett om grisarna är inomhus eller utomhus ska hela hägnet förbli torrt. Snö från vintern förvandlas alltid till kallt vatten så fort den når golvet.

Vatten ska inte kunna nå bostadsutrymmena och därför bör boxar vara välbyggda för att hålla ute vatten som bidrar till kylan. Torra höljen håller också grisarna torra och varma.

Se även  10 sätt att bli vän med en gris

10. Varför du bör överväga att installera värme för vintersäsongen

Att installera en värmare kan vara till stor hjälp och kommer att avsevärt minska grisuppfödarnas oro, särskilt de som håller sina grisar utomhus. Det är ett av de mest effektiva sätten att hålla din gris varm på vintern.

Ladugårdsvärmare eller enkla rumsvärmare kan kosta runt $300 och variera beroende på din butik. Priserna kan också vara helt olika beroende på ditt land!

Även om det här alternativet är dyrt, är det värt det eftersom det kan ge största möjliga komfort för utomhusgrisar som kämpar i kylan.

Relaterade frågor

  • Luktar grisar?

Nej, grisar har naturligtvis ingen lukt. Detta beror på att de har små svettkörtlar som gör att de knappt kan svettas. Den enda lukten som kommer från grisar orsakas av deras livsvillkor och miljö.

Grisar är inte kräsna djur, de är opportunistiska och kommer att välja det som alltid är tillgängligt för dem.

De är rena djur och kommer att hålla sig rena om de har lyxen. De flesta grisar har dock bara tillgång till lera och en smutsig miljö som utvecklas till en blandad lukt som många föraktar.

Faktum är att grisar alltid föredrar vatten framför lera.

Det är bara för att grisar alltid hålls under dåliga förhållanden som de börjar ta upp lukter som inte naturligt tillhör dem.

Läs: ”Doftar minigrisar?” för ett relaterat ämne.

  • Blir grisar lätt sjuka?

Ja, grisar KAN lätt bli sjuka.

Det är faktiskt situationsbetingat. Vissa raser kan vara resistenta mot specifika sjukdomar, men i genomsnitt kan de flesta grisar lätt bli sjuka av att äta kött, exponering för hårt väder och annan ohälsosam livsstil.

Grisar kan bli så friska att de nästan aldrig blir sjuka under sina 15 till 20-åriga liv.

Så länge grisen föds upp ordentligt med en balanserad och näringsrik kost, med tillräckligt med kärlek och omsorg, kommer grisar att vara friska och inte benägna att drabbas av sjukdomar.

En gris hälsa kan alltid bero på dess miljö eller levnadsförhållanden.

Läs: ”Hur tar man hand om grisar?” för mer detaljer.

  • Är det dyrt att hålla grisar?

Beroende på vilken grisuppfödning du föredrar kan priserna variera.

Inomhus grisar – cirka 300 $ (exklusive priset för grisköp)
Grisar utanför – cirka 800 USD (exklusive priset för grisköp)
Gård / Boskap Grisar – ungefär $800 till $1200 (exklusive priset för grisköpet)

Olika platser, butiker, varumärken, produkter och villkor kan också påverka priserna. Sammanfattningsvis kostar det mindre att hålla inomhusgrisar än ute- och gårdsgrisar.

För ett detaljerat svar, läs ”Hur mycket kostar det att föda upp en gris?” fullständig guide.