10 sätt att leka med din kanin

Vissa tror felaktigt att kaniner är tråkiga husdjur. Efter att kaninbebisars söta och gosiga natur försvinner blir vissa människor uttråkade eftersom de inte går att leka med på samma sätt som hundar. Kaniner Gör har en lekfull sida. Många leksaker som kaniner leker med är dock inte lätta att göra interaktiva. Du kan ge dina kaniner mycket roligt genom att tugga leksaker och grävleksaker, till och med göra leksaker till din kanin själv, men det finns tillfällen då du vill leka av din kanin också.

Kaniner gillar att spela spel med människor som tilltalar deras busiga sida och ger dem chansen att få en godbit. Spel som omvänd apport och dragkamp ger dig sätt att interagera med din kanin samtidigt som den ger din kanin en chans att ha mycket roligt.

Att spela spel och interagera med din kanin är ett bra sätt att fördjupa bandet som ni två delar. Du kommer att få mer insikt i din kanins personlighet och de kommer sakta att börja lita på dig mer och mer. Lek är också ett bra sätt att uppmuntra träning och behålla sin hälsa.

Viktigt: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Som affiliate tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Hur man leker med en kanin

Innan vi går in på lekarna och aktiviteterna du kan leka med din kanin, är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för hur kaniner interagerar med människor. Eftersom kaniner är bytesdjur, har de väldigt annorlunda sätt än katter eller hundar, vars lekaktiviteter ofta beror på deras jaktinstinkter.

Kaniner är sociala varelser Gör älskar att leka med deras mänskliga följeslagare, men du måste vara kreativ och flexibel i sättet du interagerar med dem. Se alltid till att respektera din kanin och hans personliga gränser.

Det är också viktigt att komma ihåg att inte alla kaniner kommer att gilla det varje sätt att spela. Testa olika spel och olika sätt att interagera med din kanin för att se vilket de gillar bäst.

Tänk på kaninens perspektiv

Kaniner har instinkten att tugga, gräva och föda. Genom att känna till detta beteende kan vi spela spel som låter din kanin använda dessa naturliga instinkter på ett roligt och kreativt sätt.

Tamkaniner kommer också från en art som är gravare och gräver nätverk av tunnlar. Vi kan göra roliga lekar för kaniner genom att hitta sätt att få dem att utforska utrymmena under och inuti lådor och möbler.

Du bör också komma ihåg att kaniner kan upptäcka oss och stora, hotfulla rovdjur om vi inte ger dem en anledning att tro något annat. Att vinna deras förtroende och göra dem vill För att leka med dig mer, försök att förhindra att din kanin känner sig rädd eller instängd.

Sätt inte din kanin i hörn och försök inte skrämma den med höga ljud. De flesta kaniner hatar också att bli plockade upp eftersom det får dem att känna sig fångade i dina armar. Det är bäst att bara hantera din kanin ibland och se till att du lämnar honom utanför lektiden helt och hållet.

Lär dig om kaninernas kroppsspråk

Du vill vara säker på att din kanin verkligen har roligt när du spelar och inte är helt livrädd för spelen du spelar. Leta efter tecken på en glad, upphetsad eller nyfiken kanin för att se till att spelet du väljer är rätt för din kanins personlighet. Tecken att se upp för inkluderar:

 • Zooma och binky. Att springa cirklar runt i rummet eller hoppa i luften och snurra (kallas en binky) är tecken på en mycket glad kanin.
 • Nyfiket kroppsspråk. En kanin som kryper fram för att nosa runt visar sin nyfikenhet. Deras öron kommer att vara framåt med svansen nedåt, men kaninen kommer inte att darra eller springa iväg av rädsla.
 • Säker hållning. Detta är en kanin med upprättstående men avslappnade öron och en avslappnad kroppsställning.

Om du märker några tecken på rädsla eller aggression bör du sluta med det du gör och hitta ett annat spel som är bättre för din kanin. Dessa tecken inkluderar:

 • Alert, stel kroppshållning. Öronen är stela och upprättstående, vanligtvis pekar framåt, med en kroppsställning som ser ut att vara redo att springa med ett ögonblicks varsel.
 • Bangar. Kaniner dunkar när de är rädda eller upprörda.
 • Spring för att gömma sig. Detta skiljer sig från en glad zoomning över rummet, eftersom kaninen gömmer sig eller har en rädd, alert kroppsställning.
Se även  Hur du håller din kanin tyst på natten

För mer information om att dechiffrera kaninbeteende, besök min artikel om kaninkroppsspråk.

Håll dig på din kanins nivå

Kaniner kommer att känna sig mer bekväma runt människor om vi inte tornar över dem. Det är bäst att sitta på golvet för att interagera med din kanin. När din kanin blir mer bekväm med dig, kommer den att vara mer villiga att leka när du står. Även då är det alltid lättare om du är på din kanins nivå.

Om du har problem med att sitta på golvet kan du också sätta upp en trapppall eller kort katttorn för att uppmuntra din kanin att hoppa på en soffa så att du kan leka på en yta som är bekvämare för dig. Jag gillar att använda detta katttorneftersom den är så kort att jag inte behöver oroa mig för att min kanin råkar falla av (de är inte lika graciösa som katter!)

Tvinga inte din kanin

Om din kanin inte vill leka, eller efter några minuter bestämmer sig för att han är klar, är det mycket viktigt att du respekterar din kanin och låter honom ha sin vilja. Om du tvingar en kanin att interagera med dig kan den bli rädd eller arg på dig. Det kommer inte att resultera i den roliga speltiden du vill ha.

Försök igen senare, eller hitta en annan aktivitet som är mer intressant för din kanin. Du kan också behöva spendera lite tid på att försiktigt knyta an till din kanin och vinna deras förtroende innan de är villiga att leka med dig.

Lär dig att knyta an till din kanin och vinna deras förtroende.

Notera tiden på dygnet

Kaniner är mest aktiva och redo att leka på morgonen eller kvällen. Detta beror på att de är crepuskulära djur, som naturligt sover mitt på dagen och mitt i natten, men är aktiva runt gryning och skymning. Om din kanin inte verkar vilja leka på eftermiddagen, försök igen lite senare när han förmodligen är mer vaken och aktiv.

Lek med din kanin regelbundet

Ju mer du interagerar och leker med din kanin, desto mer kommer han att lita på dig och vara villig att leka mer. Du kommer att få de bästa resultaten om du kan göra lektiden till en del av din kanins dagliga rutin. Om din kanin vet att det är dags att leka klockan 17.00 varje dag, blir han automatiskt upprymd och lekfull under denna tid. Även om du inte kan schemalägga formell lektid varje dag, ju oftare du gör det, desto mer kommer din kanin att svara och njuta av att umgås med dig.

Använd små bitar av godsaker

I många av spelen och aktiviteterna kan du leka med kaniner, du kan ge dem en godbit för att belöna deras nyfikenhet. Du vill dock undvika att ge din kanin för många godsaker eftersom det kan leda till matsmältningsobalanser. Skär dina godsaker i små, lagom stora bitar så att du kan spela massor av spel utan att oroa dig för att din kanin ska vara fylld med sötsaker.

Lär dig mer om vilka typer av godsaker som är bäst för kaniner.

1. Hämta baklänges

Kaniner älskar att plocka upp föremål och kasta runt dem med tänderna. Om du ger dem en tandboll håller de (som en pilboll), kommer de att njuta av att plocka upp den och slänga den. Andra föremål, inklusive plastflaskkorkar, toalettpappersrör, små träblock, staplingsmuggar och många andra liknande leksaker är jättekul för kaniner.

Du kan förvandla denna vana till ett spel genom att hämta leksaken till din kanin. Du är hunden i detta spel med omvänd apport. Ge din kanin en av dessa leksaker, de kommer att slänga den och sedan omedelbart lägga tillbaka leksaken framför din kanin. Att se din kanin fortsätta slänga leksaken är underhållande, och de flesta kaniner har mycket roligt med detta interaktiva beteende.

2. Dragkamp

Om du har en kanin som älskar att tugga på kartong kan du spela en enkel dragkamp med den. Min gamla kanin, Tenshi, älskade att göra det här. Hon skulle bli besatt av att tugga och gräva i en specifik bit kartong, så om jag låtsades ta den ifrån henne, skulle hon ta tag i den och dra den. Vi skulle ha en lekfull dragkamp när hon försökte få tillbaka pappen från mig.

Se även  Varför morrar min kanin mot mig?

Var noga med att vara försiktig när du spelar dragkamp med din kanin. Du vill inte dra så hårt att din kanins tänder skadas. Istället är det bäst att bara hålla i kartongbiten och dra i den väldigt försiktigt. Om din kanin får pappen av dig för att ditt grepp inte är stadigt kan du bara ta upp den igen.

3. Dela en godbit

Kaniner älskar söta frukter och grönsaker som godsaker så mycket att de kommer att försöka stjäla det från din hand. Nästa gång du tuggar på ett äpple, håll det så att din kanin kan ta en tugga av det. Håll dock hårt, för din kanin kommer att försöka stjäla den från din hand.

Du kan ta några tuggor och sedan låta din kanin ta en tugga, springa för att äta äpplet innan din kanin stjäl det. Naturligtvis vill du vara mycket uppmärksam och inte låta din kanin äta för mycket av frukten. Du kan ibland hålla det utom räckhåll för att undvika överseende.

4. Peta din kanin

Att interagera och leka med din kanin kan vara något så enkelt som att klappa dem när de kommer till dig. Detta är ett sätt att interagera med de mer avslappnade och äldre kaninerna där ute. Så de behöver inte vara för aktiva om de bara vill chilla bredvid dig.

Om du vill göra detta till ett enkelt spel kan du lära din kanin att be om att bli klappad. När din kanin närmar sig dig, vänta tills den rör vid din hand och klappa dem sedan lite. Efter ett tag, stanna upp och lägg ner handen för att vänta på att din kanin ska knuffa på den igen.

Om din kanin gillar att putsa dig, försök ta det ett steg längre. Peta din kanin och placera sedan handen där din kanin kan nå den. Vänta tills din kanin slickar dig och klappa dem sedan igen. Fortsätt på detta sätt tills din kanin bestämmer sig för att sluta (vilket kan ta ett tag).

5. Träna din kanin

Att träna din kanin är ett bra sätt att knyta an till dem och uppmuntra till lek. Det är också en form av mental berikning som kommer att hålla din nyfikna kanin från att bli uttråkad. Du kan träna din kanin att göra enkla trick, som att snurra i en cirkel eller sitta i knät. Du kan till och med träna din kanin att göra komplicerade agilitybanor så att de kan hoppa över hinder och springa genom tunnlar på kommando.

Om du är intresserad av att börja träna din kanin, kolla in dessa roliga knep. Du kan också lära din kanin att hoppa i ditt knä eller komma till dig när du ropar hans namn.

6. Tunnlar och broar

Du kan spendera mycket tid på att leka med din kanin genom att bli en hinderbana för dem att hoppa över och under. Lägg dig på golvet och låt din kanin hoppa ovanpå dig och ha kul när du utforskar miljön runt dig.

Du kan också gå på händer och knän för att skapa en tunnel under dig. Din kanin kommer att ha kul när du tittar på det nya utrymmet du har skapat. Gör det ännu mer intressant genom att dra en filt över ryggen. Nu istället för en tunnel blir det mer som en grotta. Din kanin kommer att ha kul att utforska området nedanför dig.

7. Fly från en filt

Kaniner älskar att leka med filtar, men ibland krävs det en knuff för att komma ihåg hur mycket de tycker om att leka under dem. Ta en lätt filt eller stor handduk och kasta den över din kanin. Kaninen måste arbeta sig igenom filten som rör sig runt den.

Se även  Hur många ben har en kanin?

Vanligtvis, när kaninen väl har hittat ut, vänder de sig omedelbart om och försöker komma på hur de ska komma tillbaka under filten. Lyft kanten på filten, sätt tillbaka din kanin, släpp den sedan och spela spelet igen. Vissa kaniner kommer att bli rädda om de plötsligt konfronteras med en filt ovanpå dem, så var noga uppmärksam på din kanins kroppsspråk och personlighet för att se till att de har roligt.

8. Dolda nöjen

Kaniner har ett väldigt bra luktsinne, så det kan vara roligt att leka med dem genom att gömma godsaker. Placera en godbit i en av dina knytnävar och håll den för att din kanin ska känna lukten. När de knackar din näve med näsan, öppna din hand och om de gissade rätt, ge dem godbiten.

Du kanske vill undvika detta spel om din kanin har en tendens att bita en hand som har en goding i sig. Alternativt kan du använda koppar som täcker godingen istället. Göm en godbit i en kopp medan du lämnar den andra tom och vänta på att din kanin ska vända på dem och ta reda på var godbiten gömmer sig.

9. Kaninlabyrint

Att göra en kaninlabyrint är lite mer komplicerat än de flesta andra spel. Du kan göra en riktig labyrint med hjälp av kartonger eller så kan du placera möbler i en hinderbana för din kanin att passera. Placera sedan några små godsaker längs rätt väg genom hinderbanan eller labyrinten för att hjälpa din kanin att nå mållinjen.

10. Taggar

Vissa kaniner är väldigt aktiva och lekfulla och älskar att leka en liten tagg. Ibland kommer en kanin fram till dig, knuffar till dig och springer sedan iväg. De kanske ser tillbaka förväntansfullt och väntar på att du ska följa efter. Ditt jobb blir att spåra och tagga din kanin (vilket vanligtvis påminner om att klappa din kanin). Gå inte efter din kanin på allvar eftersom det kan skrämma bort dem, följ dem lekfullt för att spela deras spel.

Det är bäst att låta din kanin välja om de vill spela det här spelet, eftersom de kan bli rädda om du plötsligt jagar dem och tänker på dig som ett rovdjur. Om din kanin kommer fram till dig och knuffar på dig, men sedan springer iväg med ett glatt öron- eller svanssnärt, försöker han leka med dig och säger ”du kan inte fånga mig!”

Hur håller du din kanin sysselsatt hela dagen?

Det kommer att finnas tider på dygnet när din kanin vill leka, men du är inte hemma eller tillgänglig. Du vill vara säker på att du förser din kanin med aktiviteter och leksaker för att hålla dem underhållna och glada även när du inte är i närheten. Några idéer för att komma igång är:

 • Ge din kanin olika leksaker. Använd den här listan för att hitta leksaker som din kanin kommer att leka med.
 • Hitta en annan kaninvän till din kanin. Om du ofta inte har tid att leka med din kanin, kanske du vill överväga att skaffa en andra kanin för att hålla dem sällskap.
 • Gör dina egna leksaker. Det finns många DIY-leksaker som du kan göra med enkla material, som kartong. Kolla in några av mina favorit DIY-leksaker här och här.
 • Förse din kanin med en grävbehållare eller födosöksaktiviteter. Göm godsaker i en grävhink eller i en höstack så att din kanin kan ha kul när den letar efter de läckra godsakerna.
 • Se till att din kanin har gott om plats. Kaniner behöver mycket utrymme att hoppa runt, även om du inte kan övervaka dem. Läs mer om hur du ser till att din kanin har tillräckligt med utrymme i sitt inhägnad.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA