10 skäl att INTE träna din katt att använda toaletten

Potträningskatt

Husträning av katter är en trend som tilltalar många kattägare. När allt kommer omkring kan kattlådor lukta och ta plats i vårt hem. Även om potträningskatter kan låta som en cool idé, finns det några legitima skäl till varför detta är ett stort nej-nej.

Katter har viktiga naturliga instinkter och beteenden och att använda en toalett stör dem på ett sätt som kan vara skadligt för din katt. Så här är våra främsta skäl till varför du bör hålla dig till en kattlåda.

1. Det hindrar dem från att tappa sin naturliga grävinstinkt

Kattunge i en kattlåda

Det är viktigt att katter kan använda sina naturliga instinkter, som att gräva ett hål för att lindra sig själva.

Katter har en stark naturlig instinkt att gräva ett hål och täcka sin avföring när de är klara med avföring. Detta gäller oavsett om de gräver i marken eller i kattsand.

De flesta katter kissar instinktivt utomhus, och vi måste upprätthålla och respektera detta. Att träna din katt att använda en mänsklig toalett kan förstöra denna instinkt, även om de är innekatter. En dag kanske du vill byta tillbaka till en kattlåda och din katt kanske inte längre täcker sin bajs, vilket skapar dålig lukt i ditt hem och förvirrar din katt.

Din katt kan fortfarande försöka skrapa din toalettstol eller golvet runt själva toaletten, vilket kommer att skada ditt hem. Mest oroande är att de kan halka och falla ner i skålen medan de försöker skrapa, där de kan skadas eller fastna. Katter kommer snabbt att associera toaletten med detta trauma och blir för rädda för att använda den igen, vilket leder till att de använder toaletten någon annanstans i hemmet.

Läs också: Topp 5 bästa spolbara kattsand

2. De känner inte lukten av Mark

Att försöka ändra din katts naturliga kattbeteende kan vara fördelaktigt för dig, men det kan vara skadligt för din katts välbefinnande.

Katter är territoriella av naturen och använder doftmarkeringar för att låta andra katter veta att det är deras plats. Det är en viktig och fascinerande aspekt av kattens beteende.

Även efter att vi har rensat bajs från kattlådan kommer andra katter att kunna känna lukten av vem som har varit där. Katter gillar inte att dela toaletter! Att träna din katt att använda toaletten kan gynna människor genom att ta bort lukter från huset, men det kommer att förvirra och stressa din katt.

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

Se även  Katt som använder kattlådan ofta: när ska man oroa sig

3. De måste balansera på toalettsitsen

Hustränad katt

Att tvinga en katt att balansera på en toalettskål kan vara stressande och svårt för katten.

Kattägare är förvånade och fascinerade av deras husdjurs otroliga balansfärdigheter. Även om det är naturligt att balansera på ett smalt staket eller en gren är det inte att balansera på en toalettstol.

Toalettsitsar är smala och hala ytor som kommer att utmana din katt. Om de tappar balansen kan de halka och ramla ner i skålen, skadas eller fastna. Detta är traumatiserande och de kommer snabbt att associera toaletten med rädsla, vilket leder till att de går någon annanstans i huset.

Läs också: Varför följer min katt efter mig till badrummet?

4. De måste alltid hoppa för att komma till toaletten

Potträningskatt i en kattlåda

Om en katt har svårt att hoppa på toalettsitsen kan den ta till att använda toaletten någon annanstans i huset.

Katter är kända för sin enastående smidighet, men varje gång de måste hoppa på en toalett är mycket att begära. Detta gäller särskilt för äldre katter som är mer benägna att ha artros eller synproblem, vilket påverkar deras förmåga att hoppa och landa på högre ytor.

Att hoppa för att gå på toaletten kan orsaka smärta och stress för din katt. Om det är obehagligt eller svårt för dem kommer de snabbt att leta efter andra mer lättillgängliga platser i ditt hem, vilket kan vara svårare att rätta till hos äldre katter.

Läs också: De 8 bästa automatiska självrengörande kattsandlådorna

5. Risken för Toxoplasma Gondii

Kattunge i en kattlåda.

Det finns en missuppfattning att det är renare och hälsosammare att träna en katt att använda toaletten.

En av de största anledningarna till att kattägare oroar sig för att städa kattlådor är parasiten Toxoplasma gondii. Toxoplasmos kan orsaka allvarliga sjukdomar hos människor och är särskilt farligt för gravida kvinnor.

Att träna din katt att använda toaletten ökar risken för dig själv eller din familj genom att introducera parasiten i din egen toalett. När parasiten väl har spolas ut kan den ta sig in i stora vattendrag och hota andra arter, eftersom den inte alltid dödas i avloppsreningsverk.

Läs också: Så rengör du en kattrumpa i 6 enkla steg

6. Att spola toaletten spolar bort bevisen

Potträningskatt

Katter är mycket lättare att använda och för dig att övervaka din katts hälsa.

Förändringar i din katts toalettvanor är en viktig indikator på hälsoproblem. Om du kissar i en toalettskål full med vatten är det svårt att avgöra om din katt kissar mer, vilket kan tyda på hälsoproblem som urinvägsinfektioner, njursjukdomar, diabetes eller hypertyreos. Även om du kanske tror att det är lättare att märka förändringar i koncentrationen av urin eller blod i urinen, kan vattnet i toalettskålen späda ut detta.

Se även  12 varningstecken Din katt har ont och ropar på hjälp

Om en veterinär är orolig över din katts avföring, kommer de att vilja ha ett prov för att kontrollera infektion eller parasiter. Du vill inte behöva fiska upp din katts bajs ur toalettskålen! Tidig upptäckt är avgörande för många av de hälsoproblem som påverkar katter och att spola ut bevisen kan försena eller komplicera diagnos och behandling. Förändringar är mycket lätta att se i en kattlåda.

7. Det gör det svårare att resa

Kattunge vid en kattlåda.

Vissa kattägare reser med sina husdjur, och ibland behöver vi att våra katter går till ett katteri medan vi är borta. I dessa miljöer är det osannolikt att en mänsklig toalett kommer att vara tillgänglig för dem. Det är mycket att be din katt att ändra sina vanor på kort sikt eller till och med tillfälligt. Katter är vanedjur. Din familj, vänner eller hyresfastighetsförvaltare kanske inte uppskattar att din katt går på toaletten överallt eftersom de är förvirrade!

8. Det kan vara problematiskt om du har mer än en katt

Potträningskatter i en kattlåda.

Naturligt kattbeteende gör att katter inte bryr sig om att dela utrymmet där de går på toaletten.

Potträningskatter kan vara möjliga med bara en katt, men potträning mer är utmanande. Katter tycker om att ha en egen toalettyta och tycker inte om att dela, varför doftmärkning är ett så viktigt naturligt kattbeteende.

Ett hushåll med flera katter kommer att behöva en kattlåda för varje katt, plus en katt till. Så tre katter behöver fyra kattlådor. Kattlådor tar plats, men samma regel skulle gälla för toaletter, och du kanske inte har så många badrum!

Dina katter måste dela inte bara med varandra utan också med sin mänskliga familj. Det kan leda till problem med toalettbesök i hemmet om badrummet inte är ledigt eller om de motsätter sig att dela.

Läs också: Min katt slutar inte bajsa i kattlådan: är detta normalt?

9. De behöver alltid tillgång till en toalett

Katt i en kattlåda.

Katter behöver konstant tillgång till en plats att gå på toaletten och lita på att du gör det lätt för dem.

Katter går instinktivt på toaletten när de behöver gå. Om du har en pottränad katt ska badrumsdörren alltid vara öppen och toalettlocket alltid uppe. Om de måste gå men badrummet är upptaget blir de stressade och känner sig tvungna att flytta någon annanstans i huset. Det är lätt att glömma att lämna dörren öppen och toalettsitsen uppe, eller låta en gäst omedvetet stänga dörren.

Se även  Hur man borstar din katts tänder

Läs också: Varför kissar katter på badrumsmattor?

10. Det förbättrar inte lukterna i ditt hem

Kattlådor är inte särskilt trevliga att ha runt huset, och vi vet alla hur snabbt det mesta av huset stinker! Genom att träna din katt att gå på toaletten kanske du tror att du begränsar dessa lukter till badrummet genom att spola dem.

Men det betyder att du alltid ska följa din katt till badrummet för att spola. Om du glömmer att spola kan du, din familj och dina gäster få en otäck överraskning! Om du är borta ett tag och din katt lämnas ensam hemma kan han eller hon gå på toaletten flera gånger innan du kommer hem för att spola.

Läs också: Hur man rengör kattens kattlåda?

Slutgiltiga tankar

Katt med en kattlåda.

Kattlådor kan vara till besvär, men de är den bästa lösningen för din innekatts toalettbehov.

Potträningskatter kan verka som roliga eller som en vettig lösning på vissa problem, men problemen med att göra så långt överväger fördelarna. Det är avgörande för våra husdjurs välbefinnande att de kan uttrycka sitt normala och naturliga beteende fritt.

Dessa naturliga instinkter inkluderar instinkten att gräva och gräva ner sitt avfall och doft som markerar deras territorier och utrymmen. Att störa dessa instinkter kan leda till vissa utmanande beteendeproblem. Det finns många andra roliga sätt att träna din katt med hjälp av belöningar, och de lär sig snabbt och uppmärksamt. En beteendeterapeut kan alltid hjälpa till om du är orolig över din katts beteende.

Täckta kattlådor, automatiska kattlådor och kattsand som hjälper till att absorbera lukter kan alla vara bra lösningar för lukter. Att rengöra kattlådan regelbundet säkerställer att den alltid är säker och attraktiv för din katt.

Kom ihåg att ha tillräckligt med kattlådor för det antal katter du har. Ta förnuftiga försiktighetsåtgärder som att tvätta händerna och använda skopor eller påsar för att ta bort bajs, och om du märker några förändringar i din katts vanor, få dem undersökt av en veterinär.

Läs också: De 7 bästa kattlådorna för en liten lägenhet

Vanliga frågor

Är potträning av din katt en bra idé?

Potträning av din katt är ingen bra idé. Det kan verka som en bra idé, men det är skadligt för din katts beteende och kan leda till flera problem.

Varför inte lära din katt att gå på toaletten?

Att lära din katt att gå på toaletten kan hjälpa hans instinkt att täcka sin avföring och ta bort lukten av hans revir. Det kan också vara svårt för dem att hoppa/landa/balansera på din toalett, vilket kan leda till att de går på toaletten i hela huset. Om de halkar eller faller i skålen kan de skadas eller traumatiseras.

Kan du spola kattbajs?

Ja, det är möjligt. Om du spolar bajs från en kattlåda, se till att den inte innehåller mycket skräp, eftersom det kan täppa till din toalett.

Behöver du potträna en innekatt?

Innekatter har fortfarande samma instinkter som katter som går ute, så samma skäl gäller för att använda en kattlåda för att behålla dessa vanor och förebygga beteendeproblem.