10 söta tecken som din katt har stämplat på dig

Avtryck är vanligt hos däggdjur. Den beskriver en kritisk period, ofta hos unga djur, när de bildar ett starkt och varaktigt band med sin förälder eller skötare.

De har implicit tillit till denna figur och ser den som ett sätt att förstå sin egen identitet. Det är vanligt att katter präglar människor. Som husdjursförälder är det ett fantastiskt privilegium att vara din katts favoritperson, som inte ska underskattas.

Snabb överblick

01

Imprinting beskriver en period, ofta hos unga katter, när de bildar ett starkt och varaktigt band med sin förälder eller skötare.

02

Imprinting är en överlevnadsteknik som ger katter en känsla av trygghet, trygghet och lycka.

03

Även om det är vanligare hos unga djur, kan avtryck förekomma i alla åldrar, även vuxna katter, förutsatt att katten och personen tillbringar tillräckligt med tid tillsammans.

Katter är mycket kännande varelser. Även om de inte interagerar med oss ​​på samma sätt som hundar gör, bildar de snabbt nära relationer med människor. Populärt sett är det mer sannolikt att vissa raser, som siameser, imponerar på människor.

a nyare forskning i katthormonnivåer som indikerar ett tillstånd av lycka och stress tyder på att katter förstår vikten av att bilda relationer med människor. Man kan till och med dra slutsatsen att ett starkt band med en människa kan förbättra en katts välbefinnande och livskvalitet.

Men hur vet du om din katt har präglat dig? Här är 10 söta sätt som din katt säger att du är deras favoritmänniska:

1. Du har en liten fyrbent skugga

Ett tecken som din katt har stämplat på dig är deras ständiga närvaro under dagen.

Om du känner att du har en kattskugga och ständigt snubblar över din katt, visar det hur mycket de älskar att vara omkring dig. Din katt ser till dig för ledtrådar om vad som kommer att hända härnäst och för kärlek och sällskap. Jaga inte bort din katt; katter blir ensamma precis som vi! Låt bara din katt vara i din närvaro och njut av detta speciella band.

Läs också: Varför följer min katt efter mig överallt?

2. Din katt spinner, pladdrar och jamar mot dig

Katter talar till människor för att kommunicera på det sätt vi förstår bäst.

Att rösta är ett vanligt tecken på att din katt älskar dig. Katter är mer bullriga med människor än andra katter. Detta verkar vara en beteendeanpassning som hjälper dem att kommunicera med oss ​​på det sätt som vi bäst förstår. Och ja, olika ljud har olika betydelser.

Om du har tagit dig tid att verkligen lyssna på vad din katt säger, kommer du att inse att inte alla jamar är likadana. Forskning visar att katter uttalar vokaliseringar av olika längd och frekvens beroende på deras mentala tillstånd. Men vi har mycket mer att lära oss om kattspråk.

Om din katt spinnar när du kittlar hans favoritställe visar det hur starkt ditt band är. Spindlar kan vara ett tecken på djup belåtenhet, men det är en komplex form av vokalisering som också kan förknippas med stress och självlindrande.

Läs också: Varför spinner min katt konstant?

3. Du hittade en sovande vän

Katter vill känna sig trygga när de sover, så de väljer att gosa med någon de litar på.

Katter väljer ofta att sova nära människor de verkligen litar på. När allt kommer omkring försätter sova en katt i ett sårbart tillstånd. Att umgås med dig på natten gör att de känner sig säkrare eftersom de vet att de inte är ensamma.

Att sova tillsammans med andra kan ge tröst och naturligtvis också värme. Och låt oss inte glömma hur mysiga våra sängar är; din katt märkte, och de saknar ingenting! Och när morgonen kommer är din katt bara en tass ifrån att väcka dig och skicka dig till frukost.

Läs också: Varför ligger min katt och sover mellan mina ben?

4. De känner till din rutin

Om din katt har präglat dig vet de allt om din typiska dag.

Vet din katt vad klockan är för middag eller när det är troligt att du ansar den eller går och lägger dig? Påminner de dig om när du ska gå upp de dagar du föredrar att sova i? Goda nyheter: din katt har präglat dig!

Din katt kan rutinen och känner sig säker nog att säga till dig att inte gå loss. De har inget sätt att veta om du har haft en stressig dag på jobbet eller har ett akut ärende att göra innan middagen. Du är din katts värld.

Läs också: Älskar katter sina ägare?

5. TV-tid är varvtid

Precis som att sova väljer katter att gosa med de människor de älskar och litar mest på.

De flesta katter gillar ett bra varv att mysa på. Men de kommer bara att gosa med människor de känner sig mest bekväma med. De kan till och med börja baka kakor i ditt knä genom att försiktigt trycka framtassarna mot dina lår i ett rytmiskt mönster.

Ibland drar katter ut klorna lite. De vill inte skada dig; de är i fullständig salighet och glömmer sig själva! Detta är definitivt en glad och avslappnad katt. Vissa katter som har präglats på människor gillar inte kramar. Men ta inte detta personligt, det kan finnas många anledningar till detta. Om du inte har ett gosedjur, klicka här för att läsa mer.

Läs också: Varför knådar inte min katt?

6. De är inte rädda för att visa dig sin mage

En katt som visar sin mage är ett av de ultimata tecknen på tillit och kärlek.

Att ligga på rygg lämnar din katt utsatt och oskyddad. Det är en riskabel verksamhet och katter kommer inte att göra det inför alla. Din katt kan till och med låta dig gnugga sin mage för att indikera hur avslappnad den verkligen är. Katter är dock inte hundar, och de flesta katter som rullar på rygg kommunicerar bara med dig istället för att be om en gnidning på magen.

Vissa katter gillar mycket att klappa och tycker till och med om att ta väl hand om sin ägare, precis som alla andra katter. Om din katt börjar slicka och putsa dig tillbaka, har du definitivt landat i den inre cirkeln.

Läs också: Varför slickar katter dig?

7. Du är deras favoritlekkamrat

Om din katt har präglat dig, är chansen stor att den kommer att söka upp dig för lektid – se bara till att sätta några grundregler, som att inga katttänder på mänsklig hud!

Om din katt är lite busig och ständigt petar och retar dig, grattis, du har blivit befordrad till höjderna av en extraordinär kattlekkamrat! Naturligtvis kan du ha en ung katt som är uttråkad eller en huskatt som behöver extra stimulans. Men katter visar i allmänhet bara lekbeteende när de är glada och avslappnade.

Om din katt väljer att leka med dig istället för andra huskatter finns det uppenbara tecken på avtryck. Testa att blanda det roliga med nya leksaker, jaktspel, kattmynta och laserleksaker och ingen av er kommer att bli uttråkad av dessa upptåg. Lek är ett bra sätt att knyta an till din katt under deras tidiga år.

Läs också: De 12 bästa kattleksakerna: Håll din katt vältränad och glad med dessa oemotståndliga leksaker

8. De blinkar långsamt mot dig

Katter blinkar långsamt för att förmedla känslor av kärlek och tillgivenhet.

Långsam blinkning uppfattas som avsiktligt kattbeteende av både forskare och veterinärer. Det är vanligast att observera denna ovanliga ansiktsrörelse när en katt är som mest avslappnad, med någon de känner sig trygga och kopplade till.

Forskare tror blinkar långsamt är en viktig form av positiv kommunikation mellan katter och människor. Vissa säger att människor bör försöka återgälda detta uttryck för dyrkan. Nästa gång du och din katt ligger i soffan tillsammans, försök att blinka långsamt för att se vad som händer.

Läs också: Varför blinkar katter?

9. De gnider sin doft på dig

Katter markerar inte bara livlösa föremål, utan också sina favoritmänniskor.

Är din katt besatt av att kröka runt anklarna, gnugga hakan och kinderna eller att slå dig i huvudet eller kyssa dig? Din katt älskar att markera sitt revir, och det gör du också. Din katt märker dig som sin utvalda, så du måste vara ganska speciell. Katter använder dessa rörelser för att frigöra feromoner från sina doftkörtlar.

Denna unika doft är hans sätt att låta grannskapskatterna veta att du är tagen. Men låt också andra i hushållet veta att ni alla är en del av samma familj.

Det är därför, när ett husdjur har varit borta från hemmet och inte längre luktar som ett annat husdjurs doft, kan konflikter uppstå när den försvunna katten sätter sig tillbaka i huset. På samma sätt, om du besöker en ny plats eller interagerar med en annan katt utanför huset, kan din katt vara mindre välkomnande än vanligt.

Läs också: Har katter ett bra luktsinne?

10. Du snubblar över deras ”gåvor” på morgonen

Din katt kan ge dig gåvor av jagat byte för att visa hur mycket de älskar dig.

Många katter har en oemotståndlig jaktdrift. Men som du säkert vet är detta sällan förknippat med hunger. Katter tar ofta byte hem för att presentera för sin familj. Det föreslås att detta kan vara tänkt som en trofé som de vill belöna dig med eller dela med sin familj; förfäder hade det varit naturligt att mata dem.

I populationer av vilda katter skulle de vuxna (vanligtvis mammakatter) vara ansvariga för att lära sina avkommor att jaga. Jaktpriser kan också ges som ett tecken på att din katt vill leka med dig. Om din katt inte är en jägare kan han ge dig leksaker och andra föremål istället.

Att hitta byten på köksgolvet verkar hemskt, men din katt gör bara det som kommer naturligt. En färsk studie presenterade flera sätt att minska din katts bytesdrift, från mer lektid hemma till en diet med mycket kött.

Läs också: Varför leker katter med sitt byte?

Slutgiltiga tankar

Katter kan trycka på mer än en familjemedlem.

Katter är en integrerad del av många människors familjer och kan sätta spår på mer än en familjemedlem. För oss är imprinting en underbar beteendeanpassning till det katt-människa bandet som verkligen kan berika våra liv. För våra katter gör det att de känner sig som en del av familjen och leder till ett lyckligt och tillfredsställande liv.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

Vanliga frågor

Varför trycker katter på människor?

Imprinting sker i mycket ung ålder hos de flesta djur. Det är då de utvecklar nya nervbanor i hjärnan och förlitar sig på sin skötare. Till exempel kommer en handuppfödd kattunge snabbt att lämna ett märke på sin husdjursförälder. Emellertid kan prägling uppstå i alla åldrar om ett djur eller en person spenderar tillräckligt med tid med ett annat, även hos vuxna katter. I grund och botten är det en överlevnadsteknik och ger trygghet, trygghet och lycka. Vad är det att inte älska med det?

Hur vet du om din katt har präglat dig?

Om din katt uppvisar många av symtomen som anges ovan är de nästan säkert präglade på dig. Och det beror mest troligt på att du också tycker om att umgås med din katt. Ta en stund att observera din relation och interaktioner med din katt; du kanske blir förvånad över hur deras präglingsbeteende har gått under din radar!

Hur väljer katter sin favoritperson?

Katter attraheras av olika människor av olika anledningar och det är ibland svårt att förstå dessa preferenser. De kommer ofta att lämna en prägel på den person de spenderar mest tid med som tar hand om deras grundläggande behov, såsom näring och tröst.

Katter attraheras ofta av tystare människor som är lugna och avslappnade, och kan vara mer nervösa kring barn som kan vara mer högljudda och mer oförutsägbara. Vissa katter gillar mycket krångel och uppmärksamhet, som att trimma, medan andra hellre bara vill vara runt någon som ger dem mycket mindre uppmärksamhet. Det råder ingen tvekan om att katter är nyfikna små varelser!

Visa resurser

Cecchetti M., Crowley SL, Goodwin CED, McDonald RA (2021). Tillhandahållande av mat med hög kötthalt och lek med föremål Minska vilda predation av tamkatter Felis catus. Aktuell biologi. 8 mars; 31(5), 1107-1111. Hämtad 15 september, 2022.

Humphrey T., Proops L., Forman, J., Spooner R., McComb K. (2020). Rollen av att begränsa rörelser av kattens öga i kommunikationen mellan katt och människa. Vetenskapliga rapporter. 10, 16503. Hämtad 15 september, 2022.

Nagasawa T., Ohta M., Uchiyama H. ​​(2021). Den hormonella statusen hos katter i urinen i samband med social interaktion med människor. Gränser inom veterinärmedicin. 26 juli; 8:680843. Hämtad 15 september, 2022.

Schötz S., van de Weijer J., Eklund R. (2019). Fonetiska metoder i kattvokaliseringsstudier: En rapport från Meowsic-projektet; Processen för Fonetik 2019; Stockholm, Sverige. 10–12 juni. Hämtad 15 september, 2022.

Turner DC (2021). Obesvarade frågor och hypoteser om huskatts beteende, ekologi och relationen mellan katter och människor. Djur (Basel). 11(10), 2823. Hämtad 15 september, 2022.

Se även  Rensa upp kattkräksjuka i 5 enkla steg