10 söta tecken som din katt har stämplat på dig

Avtryck är vanligt hos däggdjur. Den beskriver en kritisk period, ofta hos unga djur, när de bildar ett starkt och varaktigt band med sin förälder eller skötare.

De har implicit tillit till denna figur och ser den som ett sätt att förstå sin egen identitet. Det är vanligt att katter präglar människor. Som husdjursförälder är det ett fantastiskt privilegium att vara din katts favoritperson, som inte ska underskattas.

Snabb överblick

01

Imprinting beskriver en period, ofta hos unga katter, när de bildar ett starkt och varaktigt band med sin förälder eller skötare.

02

Imprinting är en överlevnadsteknik som ger katter en känsla av trygghet, trygghet och lycka.

03

Även om det är vanligare hos unga djur, kan avtryck förekomma i alla åldrar, även vuxna katter, förutsatt att katten och personen tillbringar tillräckligt med tid tillsammans.

Katter är mycket kännande varelser. Även om de inte interagerar med oss ​​på samma sätt som hundar gör, bildar de snabbt nära relationer med människor. Populärt sett är det mer sannolikt att vissa raser, som siameser, imponerar på människor.

A nyare forskning i katthormonnivåer som indikerar ett tillstånd av lycka och stress tyder på att katter förstår vikten av att bilda relationer med människor. Man kan till och med dra slutsatsen att ett starkt band med en människa kan förbättra en katts välbefinnande och livskvalitet.

Men hur vet du om din katt har präglat dig? Här är 10 söta sätt som din katt säger att du är deras favoritmänniska:

Slutgiltiga tankar

Katter kan trycka på mer än en familjemedlem.

Katter är en integrerad del av många människors familjer och kan sätta spår på mer än en familjemedlem. För oss är imprinting en underbar beteendeanpassning till det katt-människa bandet som verkligen kan berika våra liv. För våra katter gör det att de känner sig som en del av familjen och leder till ett lyckligt och tillfredsställande liv.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

Vanliga frågor

Varför trycker katter på människor?

Imprinting sker i mycket ung ålder hos de flesta djur. Det är då de utvecklar nya nervbanor i hjärnan och förlitar sig på sin skötare. Till exempel kommer en handuppfödd kattunge snabbt att lämna ett märke på sin husdjursförälder. Emellertid kan prägling uppstå i alla åldrar om ett djur eller en person spenderar tillräckligt med tid med ett annat, även hos vuxna katter. I grund och botten är det en överlevnadsteknik och ger trygghet, trygghet och lycka. Vad är det att inte älska med det?

Hur vet du om din katt har präglat dig?

Om din katt uppvisar många av symtomen som anges ovan är de nästan säkert präglade på dig. Och det beror mest troligt på att du också tycker om att umgås med din katt. Ta en stund att observera din relation och interaktioner med din katt; du kanske blir förvånad över hur deras präglingsbeteende har gått under din radar!

Hur väljer katter sin favoritperson?

Katter attraheras av olika människor av olika anledningar och det är ibland svårt att förstå dessa preferenser. De kommer ofta att lämna en prägel på den person de spenderar mest tid med som tar hand om deras grundläggande behov, såsom näring och tröst.

Katter attraheras ofta av tystare människor som är lugna och avslappnade, och kan vara mer nervösa kring barn som kan vara mer högljudda och oförutsägbara. Vissa katter gillar mycket tjafs och uppmärksamhet, som att trimma, medan andra hellre bara vill vara runt någon som ger dem mycket mindre uppmärksamhet. Det råder ingen tvekan om att katter är nyfikna små varelser!

Visa resurser

Cecchetti M., Crowley SL, Goodwin CED, McDonald RA (2021). Tillhandahållande av mat med hög kötthalt och lek med föremål Minska vilda predation av tamkatter Felis catus. Aktuell biologi. 8 mars; 31(5), 1107-1111. Hämtad 15 september, 2022.

Humphrey T., Proops L., Forman, J., Spooner R., McComb K. (2020). Rollen av att begränsa rörelser av kattens öga i kommunikationen mellan katt och människa. Vetenskapliga rapporter. 10, 16503. Hämtad 15 september, 2022.

Nagasawa T., Ohta M., Uchiyama H. ​​(2021). Den hormonella statusen hos katter i urinen i samband med social interaktion med människor. Gränser inom veterinärmedicin. 26 juli; 8:680843. Hämtad 15 september, 2022.

Schötz S., van de Weijer J., Eklund R. (2019). Fonetiska metoder i kattvokaliseringsstudier: En rapport från Meowsic-projektet; Processen för Fonetik 2019; Stockholm, Sverige. 10–12 juni. Hämtad 15 september, 2022.

Turner DC (2021). Obesvarade frågor och hypoteser om huskatts beteende, ekologi och relationen mellan katter och människor. Djur (Basel). 11(10), 2823. Hämtad 15 september, 2022.

Se även  Hur får jag min katt att sluta göra något?