10 sparande tips för kaninvård

Att ta hand om ett husdjur är aldrig billigt. Detta gäller särskilt om du vill få produkter av hög kvalitet till din kanin som håller dem friska och underhållna. Kostnaden för kaninmat och att byta ut sina leksaker kan öka, vilket blir en rejäl månatlig räkning.

För att spara pengar på kaninvård, fundera över var du köper din kanins mat och leksaker. Ofta kan du få bättre kvalitetsprodukter till ett mycket lägre pris om du undviker djuraffären och går direkt till källan. Du kan också göra eller odla många av din kanins mat och leksaker själv.

Faktum är att så länge din kanin inte har några större hälsoproblem kan de vara mycket billigare att hålla än många andra mer populära husdjur. Men att behålla den kan belasta din månadsbudget. Den goda nyheten är att leksaker ofta kan tillverkas så gott som gratis, och kaninmat kan odlas eller köpas billigt om du vet var du ska leta. Kolla in mina bästa tips för att spara pengar samtidigt som de ger utmärkt kaninvård.

  • Relaterad läsning: Vilka är de faktiska månatliga kostnaderna för att hålla en kanin som husdjur?

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

1. Odla din egen kaninmat

Till skillnad från andra vanliga husdjur är kaniner växtätare. Hela deras kost är växtbaserad. Detta innebär att kaniner bör äta mycket färskt bladgrönt som en del av sin dagliga kost. Detta är förstås den del av en kanins näringsbehov som kostar mest i längden. Att springa till butiken eller den lokala bondens marknad varje vecka för att plocka upp fler färska grönsaker blir lätt.

Det fina med växter är att du kan odla dem själv. Om du har turen att ha en trädgård kanske du kan odla all din kanins mat, åtminstone under våren och sommaren. Även om du inte gör det kan du enkelt odla örter i en kruka på din fönsterbräda. Du kanske inte kan växa Allt av din kanins bladgrönt, men du kan åtminstone sänka beloppet du betalar för deras dagliga sallad lite.

Du kan också få kit för att odla gräs för kaniner (t.ex detta paket av mina vänner en Small Pet Select). Dessa gräs växer väldigt snabbt och kräver ingen form av grön tumme. Det var den första plantan jag kunde odla från små frön. Kit som dessa kan inte ersätta alla dina kanins gröna, men de kan minska mängden du måste spendera varje vecka. (Du kan också få 15 % rabatt på ditt första köp hos Small Pet Select om du använder koden KANIN FRAM i kassan!)

2. Återanvänd kartonger

Istället för att återvinna alla dina kartonger direkt efter leverans kan du ge dem ett andra liv tillsammans med din kanin. Kartonger är ett av de mest mångsidiga verktygen. De kan användas till allt från leksaker till skydd och till och med tillfälligt vattentäta kaniner.

Jag brukar använda kartonger för att göra grävlådor till mina kaniner. Du kan gömma små godsaker inuti för att ge din kanin en rolig gräv- och födosöksaktivitet. Du kan också använda kartonger som billiga gömställen för kaniner. Det är alltid viktigt att se till att din kanin har platser att gömma sig så att den kan känna sig mer bekväm och trygg i sin miljö. Men du behöver inte ha en snygg kaninhydda. En kartong fungerar lika bra, och din kanin bryr sig inte om skillnaden.

Se även  Hur lagrar man kaningödsel?

Om din kanin är en tuggare kan du platta till dessa kartonger och placera dem mot väggen för att hålla din kanin borta. De kan också användas som golvmattor för att täcka områden där din kanin försöker gräva ner sig i mattan. Det kanske inte är snyggt, men det får jobbet gjort. Jag vet att det har funnits tillfällen då jag hade ont om pengar där dessa kartonger var en livräddare. De stoppade min lilla bråkmakarkanin från att slänga min lägenhet och kosta mig depositionen.

3. Köp inte en bur

Kaninburar är vanligtvis den dyraste delen av att skaffa en ny kanin. De kan kosta hundratals dollar, speciellt om du försöker hitta en som ser fin ut och som faktiskt är tillräckligt stor för din kanin. Den goda nyheten är att du inte behöver köpa en!

Istället för att köpa en av dessa för dyra kaninburar kan du istället ge din kanin en boxinhägnad (t.ex. denna träningspenna för husdjur). Dessa ger din kanin mycket mer utrymme och är dessutom billigare. Du behöver bara spendera hälften av det på din kanins inhägnad samtidigt som du undviker ett av de största misstagen som nya kaninhanterare gör: att få en för liten bur.

Vill du ta det ett steg längre kan du låta din kanin springa fritt och hoppa över staketet helt. Det är då du ger din kanin full tillgång till ditt hem, precis som en sällskapskatt eller hund.

4. Använd grönsaksrester

Vill du spara ännu mer på din bladgrönt och kaningodis? Många av de frukt- och grönsaksrester som blir över från matlagning i köket kan faktiskt användas som kaninmat. Tänk på hur många grönsaker du skär av bladen när du lagar en måltid. Bladdelarna av broccoli, selleri, morötter, jordgubbar och många fler grönsaker är faktiskt säkra för kaniner att äta (men inte tomater, potatis eller något i lökfamiljen).

Dina vanliga köksfrukter och grönsaker kan också vara fantastiska kaningodis. Istället för att gå ut och skaffa påsar speciellt för din kanin, kan du mata dem med små bitar av din egen mat. När du äter ett äpple kan du skära små bitar för att ge till din kanin. Detsamma gäller många andra frukter och grönsaker. Banan, paprika, jordgubb, hallon och morot är ofta stora hits hos mina kaniner. Och jag behöver inte ens spendera extra pengar för att ge dem bitar av dessa smaskiga godsaker.

  • Läs mer: Oavsett hur miljövänlig kaninvård kan hjälpa dig att spara pengar

5. Köp i lösvikt

När det kommer till din kanin och hö, behöver du inte oroa dig för att få dem färska till din kanin varje vecka. Även om du inte vill mata din kanin med gamla, dammiga högar av hö eller inaktuella pellets, kan du ändå köpa dessa i förväg utan att oroa dig för att de ska förlora sin fräschör.

Se även  Hur man vet att dina kaniner är bundna (och hur man för dem samman)

För att köpa in riktigt stort måste man oftast tänka bortom djuraffären. Visst kan man få en stor påse hö, men jag pratar om en hel bal på en gång. Om du har gårdar i närheten kan du ofta få en mycket stor summa pengar åt gången samtidigt som du stödjer ett lokalt företag. Om inte kan du även vända dig till nätbutiker.

Hos många av dessa nätbutiker kan det tyckas att höet är dyrare, för när man köper mindre kvantiteter kanske den direkta jämförelsen med priserna på djuraffärer inte fungerar. Men när du väljer att köpa en låda på 10 eller 20 pund hö, är priset per pund mycket billigare än vad du skulle få i en djuraffär.

Vad som är ännu bättre är att dessa nätbutiker ofta arbetar direkt med bönder och tillhandahåller hö som är mycket fräschare än säckarna i djuraffären, som vanligtvis ligger på hyllan i månader. Jag köper personligen mitt hö i lösvikt från en webbutik som heter Välj ett litet husdjuroch om du använder koden KANIN FRAMdu kan få 15 % rabatt på ditt första köp.

6. Gör dina egna leksaker

Kaniner kan tugga igenom leksaker ganska snabbt. Det är inte konstigt att detta kan vara en stor löpande kostnad för kaninvård. Men kaninleksaker behöver inte alla vara dyra. En del av de leksaker som mina kaniner har roligast med är faktiskt bara gjorda av toalettpappersrullar av kartong.

Du kan göra en hel massa leksaker med sådana här saker som bara ligger runt huset. Testa att göra hängande leksaker, kastleksaker och leksaker med små dolda godsaker inuti. Om du vill ha några idéer för att komma igång, kolla in min guide för att göra några DIY-kaninleksaker att ge till din kanin.

7. Gör dina egna godsaker

Visste du att du faktiskt kan göra dina egna kaningodis? Det är faktiskt ganska enkelt och kräver inga speciella matlagningskunskaper. Du kan använda din kanins favoritfrukter med din kanins pellets för att göra ett brett utbud av söta små hemgjorda godsaker till din kanin. Dessa är också utmärkta eftersom du vet exakt vad som ingår i alla din kanins godsaker. Inga fler okända fyllmedel och konserveringsmedel att oroa sig för. För några idéer, prova dessa hemlagade kaningodisrecept.

De tar dock lite tid att göra, så se till att ha eftermiddagen ledig. Du kan göra en stor sats och frysa in en del av den. Detta kommer att hålla dem fräscha tills din kanin är redo att äta dem. Som alltid med godsaker vill du inte ge din kanin för mycket på en gång, eftersom det är dåligt för matsmältningen.

8. Ta med din kanin för årliga kontroller

Även om en årlig kontroll kan verka som en extra kostnad varje år, kan denna enkla vana spara tusentals dollar på lång sikt. Din vanliga veterinär kan övervaka din kanins vitals och se till att de håller sig friska. I många fall kan de upptäcka tecknen på en sjukdom tidigt, så du behöver inte ta med din kanin för en dyr akut tid.

Se även  Lägger kaniner ägg? Sanningen bakom myten

Årliga kontroller ger dig också möjlighet att bygga en relation med en kvalificerad kaninveterinär. De kan ge dig många råd för att säkerställa att du kan hålla din kanin så frisk som möjligt. Och om du behöver brådskande råd är det mycket lättare att kontakta dem via telefon eller ibland till och med via en privat e-postadress.

9. Köp godsaker i snabbköpet

Det billigaste stället att köpa kaningodis kommer aldrig att vara i en djuraffär. Köp istället godsaker till din kanin i din vanliga livsmedelsbutik eller bondens marknad. De bästa godsakerna för kaniner är faktiskt färska och torkade frukter och grönsaker, båda som du lätt kan hitta i en människomataffär.

Du kan undvika att köpa påsar med kaningodis (som förmodligen inte är hälsosamt för din kanin ändå) och istället få läckra frukter. Osötade russin är ett billigt alternativ som håller sig väldigt länge. Om du matar din kanin med bara några russin varje dag, är det en billig och välsmakande godbit som kommer att hålla dig och din kanin länge.

10. Adoptera din kanin

Att adoptera en kanin är nästan alltid billigare än att köpa en ny kanin. De flesta djurhem har en liten adoptionsavgift, men dessa är nästan alltid mindre än $ 100 och vanligtvis mindre än $ 50. Å andra sidan kommer uppfödare vanligtvis att ta ut några hundra dollar i adoptionsavgifter.

Dessutom är djur som adopteras från härbärgen vanligtvis redan steriliserade eller kastrerade. Detta är en ganska dyr medicinsk procedur som du vill genomgå för en ung kanin under deras första levnadsår. Men genom att adoptera din kanin kan du undvika dessa kostnader helt och hållet. Ni får båda rädda en kanin i nöd Och undvika den höga medicinska räkningen samtidigt!

  • Läs mer: Vilka frågor bör du alltid ställa innan du adopterar en kanin som husdjur?

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du har registrerat dig får du en GRATIS utskrivbar checklista med allt du behöver till din kanin! Använd den när du letar efter tillbehör till din kanin för att se till att du får allt du behöver för att göra dig redo för din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.