10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

En delad vy av två katter: till vänster en orange katt med ljusa ögon och till höger en svartvit katt med slående mönster

@orangeboysofweho & @kotgacekeveryday/ Instagram.com

Bandet mellan katter och deras hängivna ägare är starkt. Trots sitt distanserade rykte kan katter vara mycket lojala, tillgivna och kärleksfulla. Kommunikationen mellan katter skiljer sig dock väldigt mycket från människor: trots allt kan de inte berätta för oss att de älskar oss. Så hur vet du om din katt litar på dig? Vilka är de viktigaste tecknen på tillgivenhet hos en katt?

Snabb överblick

01

Katter kommunicerar tillgivenhet och förtroende på subtila sätt.

02

Om din katt litar på dig kanske hon vill ligga med dig, spendera tid med dig, knåda dig eller ansa dig.

03

Andra tecken på förtroende för katter inkluderar att bibehålla försiktig ögonkontakt, att vara glad över att hälsa på dig, närma sig dig med en upprätt svans och jama på dig som välkommen.

Vi har sammanställt de tio bästa tecknen på kattbeteende som visar att din katt litar på sina mänskliga följeslagare. Läs vidare för mer information!

1. Hälsningen

Om din katt kommer för att hälsa på dig när du kommer hem är det ett gott tecken att din katt litar på dig.

Katter är nyfikna varelser och gillar att undersöka när något nytt händer. Vuxna katter är också territoriella och har för vana att hålla ett öga på vad som händer i deras revir.

En nervös katt kan titta på på avstånd, men om din katt kommer springande för att hälsa på dig när du kommer hem är det ett gott tecken att din katt litar på sina mänskliga följeslagare. En lång upprätt svans när de närmar sig dig är också en komplimang, eftersom det vanligtvis tyder på spänning och njutning.

Läs också: De 13 mest tillgivna kattraserna som älskar att gosa2. De väljer att umgås med dig

Hur man får en katt att hålla din katt i ditt knä

Det är ett stort tecken på förtroende om din katt vill ligga med dig, eftersom detta är en tid då katter är mycket sårbara.

Katter har ett rykte om sig att vara självständiga och distanserade, och de är faktiskt ofta ensamma djur. Men katter kan fortfarande bilda starka sociala band med sina ägare, och det finns vissa beteenden som visar detta väl. En katt som vill umgås med dig visar dig att de värdesätter och litar på dig.

De kanske tycker om att krypa upp i ditt knä på natten, eller så kan de njuta av en morgonklapp. Vissa katter ger dig en leksak och ber om lektid. Den ultimata komplimangen är om de vill sova på dig. Att vara nära dig när de är som mest sårbara är ett tydligt tecken på att du har förtjänat din katts förtroende.

3. Kärleksskäraren

Katter blinkar långsamt för att visa tillgivenhet och tillit.

Ögonkontakt är en viktig kommunikationsform för katter, och de kan använda blicken, pupillstorlek och blinkande för att signalera olika känslor till andra katter – och till människor om du vet vad de ska leta efter.

Om din katt får avslappnad ögonkontakt med dig och blinkar långsamt då och då, är detta ett tydligt tecken på tillgivenhet och tillit. Känd som ”kärleksblinken”, är detta sömniga tecken väldigt subtilt, men när du väl vet det vet du det!

4. Knådning och bitning

Knådning och kärleksbett är två sätt som katter visar sin kärlek på.

De säger att kärlek gör ont, och ibland kan våra vänliga katter vara lite överexalterade över sin tillgivenhet!

Bondade katter kommer ofta att leka och bita varandra, även om kattungar lär sig ”betthämning” från en mycket ung ålder, där de lär sig den acceptabla kraften av kärleksbett snarare än ett jaktbett. Om din katt gillar att ge dig en kattkyss kan du lära honom att vara försiktig genom att svara högt när han biter för hårt så att han lär sig att minska trycket från de vassa tänderna!

Katters vassa klor kan också användas för tillgivenhet. Under kattungdomen använder katter sina framtassar för att knåda på sin mamma för att stimulera mjölkflödet, och många vuxna katter knådar fortfarande på mjuka saker som en form av tröst. Att sitta i ditt knä och knåda dig med sina klor är faktiskt ett tecken på kärlek – även om det kanske inte känns så!

5. Huvudstötar

Huvudbulor och ansiktsgnidning frigör feromoner till saker (och människor) som katter tycker är viktiga.

Tycker din katt om att ge dig en mild huvudstöt? Eller kanske de gillar kindgnuggar? Katter har doftkörtlar på kinderna, pannan och hakan som frigör feromoner: kemiska meddelanden som kommunicerar olika saker till din katt.

Ansiktsferomonerna är de som uttrycker säkerhet och förtrogenhet. Om din katt hela tiden slår dig, visar det att de litar på dig – du är deras komfort och säkerhet.

6. Vård

Social omsorg, även kallad allogrooming, är ett tecken på social bindning och är förknippad med säkerhet.

Katter är ofta ensamma djur, men om de lever i ett nära par eller en grupp kommer de att ägna tid åt att sköta varandra. Om din katt slickar eller ansar dig är detta kattbeteende som tyder på tillit och kärlek. Svara på detta med regelbunden borstning och din katts tillgivenhet för dig kommer bara att öka.

7. Gåvor

Du kanske inte vill ha en död fågel eller mus, men en gåva är ett tydligt tecken på att din katt litar på dig.

Katter är ensamma jägare, men när de lever i grupper tenderar de att äta tillsammans. I vilda kattkolonier är några medlemmar i gruppen jägare och tar med sig matgåvor tillbaka till sina bundna följeslagare.

Att hitta en mus vid dina fötter kanske inte är den bästa presenten du någonsin fått, men om din katt jagar och sedan ger dig godbiten är det ett bra exempel på kattbeteende som bör uppskattas snarare än ångras. Självklart vill vi alla hellre få kakor än döda möss, men en gåva är en gåva!

8. Magen skaver

Se till att du bedömer din katts humör innan du får en smekning av den lockande mjuka pälsen!

Det är ibland lite av ett mysterium att se en katt upp och ner: vill de ha sina magar kliade, eller kommer de att ta tag i oss med klorna om vi försöker? Oavsett om din katt spinner och ligger stilla för att få en fin repa på magen, eller tar tag i din hand och biter den, kvarstår faktum att det är ett tecken på förtroende för många arter att visa sin mage.

En katts mage är ett känsligt område och att ligga på rygg med blottad mage kan signalera till din katt att han eller hon är helt avslappnad och bekväm runt dig. Se till att du bedömer deras humör innan du får ett slag av den lockande mjuka pälsen!

9. En pratglad katt

Att jama i hälsning är ett tecken på tillgivenhet och tillit.

Normalt kattbeteende är inte så beroende av faktiska vokaliseringar; istället använder de vanligtvis kroppsspråk, hållning och lukt för att kommunicera. De flesta katt-till-katt-vokaliseringar är vanligtvis negativa och består av väsande och morrande.

En katts klassiska ”mjau”-ljud är ganska sällsynt och hörs vanligtvis bara när en katt är glad eller upprymd, eller mellan en mammakatt och en kattunge. Om din katt välkomnar dig med ett entusiastisk ljud, till exempel genom att jama högt mot dig när du dyker upp på morgonen, ska detta ses som ett tecken på tillgivenhet. Mjuka ”kikar” ljud, som kallas en trilla, är också ett tecken på att din katt älskar och accepterar dig.

10. Svansar och byxor

Att presentera sin botten och vända sig mot dig är ett tecken på att din katt litar på dig.

En katts svans spelar en större roll i kattkommunikation än du kanske vet. Att hålla ett öga på din katts svansposition kan i alla fall avgöra hans humör väldigt snabbt. En lång, upprätt svans är ett tecken på belåtenhet och vänlighet, och om den vibrerar mot dig är det ännu bättre!

Ett annat viktigt tecken på tillgivenhet hos katter är när de konstigt nog presenterar sina skinkor för dig. Katter har doftkörtlar runt rumpan, och om de står med rumpan mot dig är detta en signal om att de litar på dig och vill dela sin doft med dig.

Summera

Katter har många subtila sätt att visa att de älskar och litar på oss.

Så där har du det: en enkel guide till kattbeteende som visar kärlek och tillit. Tamkatter har olika personligheter och visar sin kärlek på olika sätt. Hur visar din katt sin kärlek? Uppvisar de en av våra tio främsta egenskaper för förtroende?

Läs också: Varför älskar katter papper så mycket som de gör?

Vanliga frågor

Hur vet du om din katt litar på dig?

Katter visar sin kärlek och tillit på olika sätt. Om din katt tycker om att tillbringa tid med dig, ansa dig, gosa dig eller prata med dig, är detta starka tecken på deras band. Att visa dig sin mage är ett tecken på förtroende, precis som att sova på eller nära dig.

Vilka är de fem tecknen på att katter älskar dig?

Katter visar tillgivenhet på flera sätt. De fem bästa tecknen är grooming, knådning, en huvudstöt, på tinningarna och den långsamma kärleksblinken.

Hur vet man om katter älskar sina ägare?

Katter har subtila sätt att kommunicera, men en kärleksfull och sammankopplad katt kommer att visa tillgivenhet om du vet hur man känner igen den. De kanske vill sova på eller med dig, spendera tid med dig, knåda eller ansa dig och bibehålla skonsam ögonkontakt. De kan vara glada över att hälsa på dig, närma sig dig med en upprätt, ryckande svans eller ge ett entusiastisk högljutt välkomnande.

Se även  Varför är katters tunga grova?