10 tips för när kaninbindning inte fungerar

Att binda kaniner är sällan lätt. Det finns alltid vägspärrar och oväntade scenarier som gör att det verkar som att bindningen aldrig kommer att fungera. Under dessa tider bör du vända dig till nya tekniker för att föra dina kaniner närmare varandra och hjälpa dem att bli bästa vänner.

Det bästa tipset för kaninbindning är att se till att du rör dig i din kanins takt. Ha tålamod och undvik att skynda på dina kaniner eftersom det definitivt kommer att göra att processen tar ännu längre tid. När du har hittat en metod som fungerar för din kanin, håll dig till den tills dina kaniner är fästa.

Men ”ha tålamod” är förstås inte alltid till stor hjälp. Ibland fungerar kaninbindning helt enkelt inte, och vi behöver andra knep att prova. Om du hamnar i en återvändsgränd med dina kaniner och bara inte vet hur du ska hjälpa dem att komma överens, prova ett (eller flera) av dessa trick.

  • Relaterad läsning: 11 av de vanligaste misstagen vid kaninbindning att undvika

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

1. Stryk sida vid sida

Att klappa dina kaniner sida vid sida är en av de mest användbara åtgärderna du kan vidta. Detta kommer att få dina kaniner att känna sig lugna och bekväma när de är runt varandra, vilket gör det lättare för dem att komma överens även när du inte är i närheten.

Om dina kaniner har svårt att komma överens, klappa dem tillsammans i 10-15 minuter åt gången. Det är också en bra idé att avsluta varje bindningssession med 5-10 minuters skrapa i huvudet och klappa sida vid sida för att se till att du avslutar med en positiv ton.

Jag har också anpassat denna teknik för att använda som belöning när jag arbetar med rädda kaniner. Istället för att lägga dem sida vid sida, väntar jag på att den ena kaninen ska närma sig den andra. Sedan börjar jag genast klappa kaninerna. Detta lugnar kaninernas ångest och belönar beteendet och modet att närma sig den andra kaninen, vilket minskar sannolikheten för att kaninerna kommer att frukta varandra i framtiden.

2. Lite banan

Du kan få dina kaniner att putsa varandra genom att använda lite banan. Mosa bananen och lägg en liten mängd på en av kaninens panna. Den andra kaninen kommer och slickar bananmoset. Detta kommer att få en kanin att känna sig omhändertagen, ett kärleksfullt beteende bland kaniner, och den andra kaninen kommer att bli glad för att de får en välsmakande godbit. Du kan sedan vända om rollerna och lägga en bit banan på huvudet på den andra kaninen.

Om dina kaniner inte gillar bananer kan du använda ett annat foder. Osötad äppelmos är ett vanligt alternativ som är mycket älskad av kaniner.

3. Gå till en ny plats

Om du hamnar i limningsprocessen, försök att byta limningsyta. Ibland är den första platsen du väljer inte en som fungerar för dina kaniner. Området kanske inte är tillräckligt neutralt, eller så gillar dina kaniner det helt enkelt inte.

Se även  Kan kaniner äta jordgubbar? Är de säkra för ditt husdjur?

Testa också att experimentera med utrymmen i olika storlekar. Om dina kaniner är i ett litet utrymme, öka storleken eller minska om dina kaniner är i ett stort område. Varje par kaniner kommer att reagera olika där de är, så byt tills du hittar något som fungerar och håll dig till det ett tag.

4. Spänningsbindning

För att vara ärlig var jag försiktig med att använda stress för att knyta an till kaniner innan jag började. Jag gillar inte tanken på att orsaka onödig ångest. Även om stressbindning inte är en teknik som bör användas hela tiden, har jag lärt mig att det kan vara nödvändigt när man binder kaniner som förblir aggressiva mot varandra.

Stressbindning tvingar kaninerna att trösta varandra när de är rädda, vilket skapar positiva känslor för varandra. Du bör aldrig betrakta dina kaniner som helt bundna, även om de kommer överens efter en stressbindningssession. Det är dock ett sätt att hålla dina kaniner från att attackera varandra så att du kan se framsteg under deras vanliga bindningssessioner.

Vanliga stressbindningstekniker är:

  • Få ihop dina kaniner för en biltur
  • Gå upp och ner för trappor med dina kaniner i en låda
  • Dammsug runt dina kaniner när de är tillsammans
  • Placera dina kaniner i en korg ovanpå en tvättmaskin

5. Avsluta sessioner med en positiv ton

Oavsett hur illa bindningssessionen gick, kan en positiv avslutning ge dig en bättre startplats för morgondagen. Denna teknik gör det mer sannolikt att dina kaniner kommer att ha positiva minnen av varandra eftersom det var så de hamnade tillsammans.

För att uppnå detta kan du mata dina kaniner i slutet av en session. Ge dem deras dagliga småbitar eller bladgrönt för att uppmuntra den positiva känslan av att äta nära varandra. Du kan också avsluta varje session med att klappa dina kaniner sida vid sida för att uppmuntra dessa lugna, avslappnade känslor.

6. Använd en sprayflaska om det behövs

Detta är en annan åtgärd som jag undvek i början. Jag är ett stort fan av positiv förstärkning i djurbeteende och träning, så att använda en sprayflaska för att motverka dåligt beteende verkade fel. Men på råd från någon som har mer erfarenhet av att binda kaniner, fann jag att det ibland är nödvändigt och användbart att använda en sprayflaska på aggressiva kaniner.

Om en av dina kaniner ständigt biter och gör utfall mot den andra, använd sprayflaskan för att stoppa dem. Håll ett öga på din kanin; när du märker deras aggressiva kroppsspråk mot den andra kaninen, spraya dem lite på pannan. Detta tvingar kaninen att stanna och rengöra ansiktet, vilket förhindrar eventuella skador på din andra kanin. Om du är konsekvent med att använda sprayflaskan kommer din kanin så småningom att lära sig att hans beteende orsakar vattnet och kommer att sluta försöka attackera din andra kanin.

Vattnet kommer inte att skada kaninen på något sätt; det är bara irriterande. Sprayflaskan är distraherande och skyddar den andra kaninen.

7. Lugnande örter och dofter

Du kan prova att ge din kanin lugnande örter eller spraya en lugnande doft för att hjälpa dina kaniner att slappna av med varandra och komma överens lättare. Produkter som dessa använder de naturliga lugnande egenskaperna hos valeriana, kamomill, kava kava rot och andra växter för att naturligt lugna en aggressiv kanin.

Se även  Attraherar husdjurskaniner flugor?

Jag känner till två produkter som hjälper oroliga och aggressiva kaniner att slappna av:

  • Zen lugn örtblandning: Jag har använt denna blandning av lugnande örter när jag binder mina kaniner. Även om det inte verkade orsaka någon betydande beteendeförändring, märkte jag mindre aggression de dagar jag strödde denna blandning i bindningsområdet med mina kaniner. Du kan få det på Välj ett litet husdjur (min favorit onlinebutik för kaniner!) och använd koden ’BUNNYLADY’ i kassan för 15% rabatt på din beställning.
  • Husdjur botemedel: Pet Remedy utvecklades ursprungligen i Storbritannien och blev först nyligen tillgänglig i USA. Det är en doft som du kan spraya på ytorna i dina kaniner för att hjälpa dem att slappna av. Pet Remedy testades kliniskt med kaniner i en studie från 2020 som visade signifikant avslappnat beteende. Lukten do arbeta med att minska ångest. (varning: Pet Remedy har en stark, obehaglig lukt för människor)

8. Gör sessionerna roliga

Du vill göra bindningssessioner till en positiv och glad upplevelse för dina kaniner så mycket som möjligt. Om dina kaniner är uttråkade kan de bli frustrerade eftersom de inte har något att göra under långa bindningssessioner. Sedan, utan något annat mål, tar de bort frustrationen på den andra kaninen.

Att ge dem leksaker, godsaker och kurragömma att leka med kan göra dessa sessioner roliga. Din kanin kommer att se fram emot bindningssessionerna och njuta av sin tid med sin kaninvän. Detta kommer att göra att de två kaninerna binder sig mycket snabbare.

9. Maratonbindning

En mer avancerad metod för att hjälpa dina kaniner att slutligen binda sig är att gå på ett maratonband. Det är då du sätter ihop kaninerna 24/7 och håller ihop dem tills de kommer överens. Du måste vara med dem under hela processen, ta dem i en vagn när du behöver lämna huset (eller låta någon annan titta på).

Tanken är att ge dina kaniner inget annat val än att komma överens. På något sätt måste de lära sig att dela utrymme, för nu är de tillsammans till slutet. Jag rekommenderar dock inte denna teknik till någon som är ny på kaniner eller bindning. Du kommer att behöva spendera mycket tid med dina kaniner och hålla ett öga på dem för att undvika slagsmål. Det kommer att vara stressigt för både dig och kaninerna tills de äntligen lär sig hur man kommer överens.

10. Ta en paus

Om det verkligen inte fungerar och dina kaniner inte kommer överens, är det ibland bäst att ta en paus. Separera dina kaniner och låt dem leva i sina egna oberoende utrymmen. Oroa dig inte för att byta fall eller dagliga bindningssessioner. Låt bara dina kaniner slappna av och glömma allt. Du kan prova att sy igen efter några månader. Ofta kommer en sådan paus nästan att återställa dina kaniner attityder till varandra, vilket gör att de kan knyta an efter en lång paus.

Se även  Varför luktar kaninkiss så illa?

Du kan också välja att ta en paus du är den som känner sig för stressad. Ibland kan kaniner känna rädslan från oss, vilket påverkar bindningsprocessen. Ta en paus om det behövs. Försök igen när du är i ett bättre mentalt tillstånd.

När ska man ge upp?

Vissa bindningar är bättre att låta bli att blekna. Om en av kaninerna visar allvarliga mängder stress eller ångest som inte försvinner med tiden, kan det vara bäst att avsluta bindningen. Vi vill att våra kaniner ska bli lyckligare i slutändan, inte stressade över att behöva dela ett utrymme med någon de fruktar.

Den andra anledningen till att du kan sluta binda dina kaniner är om de fortsätter att visa aggression mot varandra trots dina bästa ansträngningar för att förhindra detta beteende. Detta gäller särskilt om en av kaninerna har lyckats skada den andra, eftersom det inte kommer att glömmas. Kaninerna har ont blod sinsemellan och är mindre benägna att någonsin komma överens.

Trots detta kommer de flesta kaninhalsband att fungera eventuellt. Jag har till och med hört talas om att kaniner äntligen binder sig efter två års försök. När du är redo kan du ta pauser och försöka igen så många gånger du behöver. Men det är också okej om att hålla kaninerna åtskilda gör att alla blir gladare i slutändan.

Källor

  1. ”Bindning när det blir tufft.” Föreningshuskaniner. Juli 2011. https://rabbit.org/bonding-when-the-going-gets-rough.
  2. Moore, Lucille. Kanin näring och näringsläkning. 3:e upplagan. 2017, s. 62-75, 129-155, 164-170, 180-183, 203, 220.
  3. Sarah Louise Unwin, Richard Anthony Saunders, Emily-Jayne Blackwell, Nicola Jane Rooney. ”En dubbelblind, placebokontrollerad studie som undersöker värdet av husdjursläkemedel för att minska ångesten för att hantera sällskapskaniner.” Journal of Veterinary Behavior. ScienceDirect. April 2020. Åtkomst: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1558787818301898.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.