10 träslag som är giftiga för kaniner

Om du har kaniner hemma vet du att de tuggar på allt. De kommer att tugga på kartong, möbler och alla typer av kvistar, grenar eller leksaker du kan hitta. Tyvärr är inte alla träslag säkra för kaniner. Innan vi låter våra kaniner tugga på leksaker och träföremål vill vi se till att vi vet exakt vilka arter som är giftiga för kaniner så att vi kan undvika dem.

Ska kaniner tugga ved? Kaniner har en naturlig instinkt att tugga på träföremål eftersom det hindrar deras tänder från att bli för långa. Kanin tänder är öppna rotade, vilket betyder att de fortsätter att växa. Att tugga på ved och äta annan fiberrik mat är nödvändigt för att hålla kaninernas tänder friska.

Medan vissa kaniner har vassa gommar och inte äter något som är farligt för dem, kommer många kaniner att tugga på allt de kan få tänderna i. Därför är det så viktigt för dig som skötare att vara uppmärksam på vad din kanin har tillgång till. Ta dig tid att lära dig om de olika träslagen i din kanins kattlåda, möbler och leksaker för att se till att allt är säkert för din kanin.

Se vilka träslag som är säkra för kaniner att tugga på.

Hur farligt är giftigt trä?

Om din kanin lyckas tugga på något trä som är giftigt för honom, behöver du inte få panik direkt. Trä är tätt och svårt för kaniner att tugga på, så de kan vanligtvis inte äta det snabbt nog att göra någon skada. Det är fortfarande en bra idé att hålla ett öga på din kanin för att se till att den fortfarande äter och bajsar regelbundet om den har lyckats tugga på något de inte borde. Om din kanin fortsätter att bete sig normalt med normala energinivåer, behövs ingen omedelbar läkarvård.

Det är dock fortfarande viktigt att se till att du är försiktig. Om din kanin har regelbunden tillgång till giftiga träslag kan det orsaka hälsoproblem hos kaniner. Upprepad eller långvarig exponering för osäkert trä, spån eller till och med lack kan orsaka matsmältnings- eller leverkomplikationer. För att vara på den säkra sidan är det bäst att se till att din kanin inte kan tugga på något av dessa giftiga träslag.

Träföremål för kaniner att tugga på

Träkaninerna i ett hushåll har tillgång till är mer än bara leksakerna du ger dem. Så länge din kanin kan nå den, kan alla typer av trä vara en potentiell tuggleksak. Från möbler till golvlister, du vill titta runt i ditt hem för att ta reda på vad din kanin har tillgång till och avgöra om det är säkert för din kanin.

 • loft: Om din kanin har en trähydda eller inhägnad, vill du kontrollera vilket trä den är gjord av. Kaniner med träburar tuggar ofta på dem, så det är mycket viktigt att de är gjorda av giftfritt trä. Det är också bra att se till att färg inte används på områden där din kanin tuggar ofta.
 • Avfall: Vissa typer av kaninströ är gjorda av träpellets. Tyvärr är vissa typer av träpellets (furu och ceder) inte säkra för kaniner och kan orsaka leverskador.
 • Möbel: Hushållsmöbler kan tillverkas av många olika träslag, så om din kanin regelbundet tuggar på något är det bäst att se till att det är säkert. Fernissorna och ytbehandlingarna på trämöbler kan också vara giftiga för kaniner.
 • leksaker: Tyvärr marknadsförs leksaker för kaniner som faktiskt inte är säkra för dem. Det är alltid bäst att kontrollera vilken typ av trä som används.
 • Golvlister: Medan träet som används för golvlister vanligtvis är giftfritt för kaniner, är färgen inte bra för dem. Särskilt i gamla hus där väggfärg kan innehålla mer bly, vill du göra ditt bästa för att förhindra att kaniner tuggar på golvlister.
 • Filialer: Kaniner kan tugga på kvistar och grenar utifrån. Medan många typer är säkra för kaniner direkt från trädet eller busken, bör andra undvikas helt eller ges först efter att de har torkat ut.
Se även  När lämnar kaniner från boet?

Kaninsäkra det farliga träet i ditt hem

Nu när du vet var din kanin kan hitta ved att tugga på, kan du vidta åtgärder för att se till att de inte får tillgång till något farligt. Detta innebär att du vidtar åtgärder för att kaninsäkra ditt hem. Du kan hålla din kanin borta från fotlister genom att täcka rummets omkrets med stängsel. Om din kanin tuggar på möbler kan du linda kattskrapsmattor runt träbenen för att hålla dina kaniner borta.

Du kan behöva byta ut vissa föremål helt. En bur gjord av giftigt trä bör tas bort. Du kan till och med ta tillfället i akt att ge din kanin en kaningård istället. Om din kanin har någon form av giftigt avfall eller leksaker bör dessa också tas ut och ersättas med säkrare alternativ. Jag rekommenderar att använda kattsand baserat på återvunnet papper för kaniner.

Om din kanin har tillgång till en löprunda utomhus, kan du också behöva göra lite kaninprovning på din trädgård. Försök att ta bort eller skärma av områden med giftigt trä eller växter som är giftiga för kaniner. Se också till att du inte använder gödningsmedel eller bekämpningsmedel som inte är säkra för kaniner.

Typer av giftigt trä för kaniner

Det finns fler träslag från träd, grenar, buskar och växter som är säkra för kaniner än skogar som är giftiga. Även många typer av giftigt trä är faktiskt säkra när de är helt torkade. I dessa fall är det fortfarande bäst att vara försiktig.

Det är också viktigt att notera att de flesta giftiga träslag (med undantag för aromatiska träslag som innehåller höga halter av fenoler) endast är skadliga vid förtäring. Det betyder att om din kanin inte faktiskt tuggar på den, kommer den inte att drabbas av de negativa biverkningarna. Så om du har möbler gjorda av ett osäkert trä, men din kanin inte tuggar det, finns det ingen anledning att byta ut det.

1. Ceder

Ceder är den mest kända träslaget som är skadligt för kaniner. Detta är en av de arter som bör hållas helt borta från kaniner. Den innehåller höga halter av fenoler som kan inhaleras av kaniner och orsaka leverkomplikationer.

Detta är särskilt ett problem med cederträspån som ibland används som sängkläder för kaniner. Om en kanin är runt dessa lockar under långa perioder kan det orsaka förändringar i hur deras lever producerar enzymer och till och med läkemedel för kaniner är mindre effektiva. Färsk ceder, i form av grenar eller kvistar från träd, bör också undvikas.

Se även  5 steg att ta om du har blivit biten av en kanin

Det finns mer debatt om huruvida lövträceder är giftigt för kaniner eftersom det inte släpper ut fenoler i den utsträckning som cederspån gör. För att vara på den säkra sidan rekommenderar jag att du håller dig borta från loft eller möbler som använder cederträ. Åtminstone är det bäst att inte använda cederträ runt kaniner om det fortfarande har den där starka doften av cederträ, vilket kan tyda på höga halter av fenoler.

2. Tall

Precis som med cederträ är tall farligt för kaniner på grund av de höga halterna av fenoler den producerar. Även om tall vanligtvis är mindre giftigt än cederträ, kan tall fortfarande orsaka leverkomplikationer och minska effektiviteten av vanliga kaninläkemedel om de utsätts för tallen under lång tid. Tallgrenar, barr och kvistar bör också hållas borta från kaniner.

Tallspån som används som strö är den främsta boven att se upp för. Detta var tidigare en vanlig form av strö och strö för kaniner, men är nu känt för att vara farligt. Istället är det bättre att använda lövträspån, som asp, eller välja en pappersbaserad strö istället.

Ugnstorkat furu som används för möbler och konstruktion är säkert för kaniner. Det är dock alltid bäst att vara försiktig. Om tallveden du använder fortfarande har den starka doften av tall, kan det vara bäst att hålla den borta från kaninområdet.

3. Persikoträd

Trä från persikoträd, inklusive kvistar, bark och grenar, är inte säkert för kaniner om det ges färskt. Stenfruktträd, grenar och gropar (inklusive persikor, plommon, aprikoser och mer) innehåller höga halter av cyanid och kan vara mycket farliga för kaniner att få i sig.

Men grenar från stenfruktträd är säkra för kaniner att tugga på om de har torkat i en månad eller mer. Om du har persikoträd på din trädgård och vill skörda några pinnar till din kanin, kan du låta dem torka i solen för att ge cyaniden tid att skingras. Du bör låta dem torka i minst 30 dagar, men du kanske vill behålla det närmare 60 dagar bara för att vara på den säkra sidan.

4. Körsbärsträd

Körsbärsträdsgrenar bör också undvikas. Även om många människor tänker på dem som ett bär, är körsbär faktiskt en annan typ av stenfrukt. Träet av körsbärsträd har samma fara som alla andra typer av fröfria fruktträd. Den innehåller stora mängder cyanid som är giftigt för kaniner. Men om kvistarna eller pinnarna har torkat i 30 dagar eller mer kan de säkert ges till kaniner.

5. Idegran

Du ska inte ge din kanin idegransgrenar, även om de har klippts från trädet i några veckor och torkats. Detta gör att de faktiskt blir mer giftiga och inte mindre som många andra träd. Idegran är mycket farlig och innehåller kemikalier som kan orsaka plötslig död hos kaniner. Idegransblad och bär är också mycket giftiga för kaniner och bör undvikas.

6. Holly

Järnekträd, lövverk och bär är milt giftiga för kaniner och bör undvikas. Holly är faktiskt ett namn för en grupp träd och buskar. De kännetecknas främst av sina glänsande och taggiga blad. Andra växter som kan finnas i huset kring helgdagar som du bör hålla borta från din kanin är mistel- och murgrönaväxter.

Se även  Är albinokaniner sällsynta?

7. Bambu

Bambu är ett av de där träslagen som folk har blandade åsikter om. Du hittar vissa källor som säger att bambu är helt säkert för kaniner, och andra säger att det är giftigt. Så vad ger?

Det finns två anledningar till att bambu har så blandade åsikter:

 1. Bambu är tekniskt sett inte trä (det är en typ av gräs). Istället för att vara hög i fiber som trä, är bambu faktiskt hög i socker och stärkelse. Även om bambun i sig inte är giftig för kaniner, kan den orsaka gastrointestinala problem om den äts i stora mängder. Av den anledningen är det bättre att bara mata bambu till kaniner som om det vore en goding, och begränsa mängden de äter.
 2. Det finns bambuliknande växter som är giftiga för kaniner. Himmelsk bambu är känd för att vara giftig för kaniner, särskilt bladen, och bör undvikas. Lucky Bamboo är en annan typ av bambu-look-alikes. Effekterna av detta på kaniner har inte studerats, men det är känt att det är giftigt för katter och hundar, så många människor kommer inte att mata det till sina kaniner.

8. Äldre träd

Alla delar av ett europeiskt fläderträd anses vara milt giftiga för kaniner och bör undvikas. Dessa träd är infödda i Europa, men växer nu i områden runt om i världen, inklusive Nordamerika. Så det är bäst att inte ge grenar eller kvistar till din kanin. Obs: Europeiska fläderträd är inte samma sak som amerikanska fläderträd. Det senare är säkert för kaniner.

9. Målat eller behandlat trä

Om du tittar på möbler, leksaker eller heminredning som din kanin har tillgång till, vill du se till att träet inte har målats eller behandlats med giftiga kemikalier. Ibland undviker kaniner instinktivt att tugga på något som har behandlats, men ofta vet de inte bättre. När du är osäker är det bäst att hålla allt utom räckhåll för din kanin.

Av någon anledning tillverkar företag kaninleksaker med färger som inte är hälsosamma för dem. Det finns vissa företag som använder ett vegetabiliskt färgämne som är säkert för kaniner. Du kan vanligtvis se om leksaken använder växtbaserad färg genom att köra den under vatten. Om färgen på leksaken rinner ut i vatten betyder det förmodligen att den är gjord med vegetabiliskt färgämne och att leksaken är säker. Alla andra typer av färg bör dock undvikas och leksaken bör bytas ut.

10. MDF-skivor

MDF-skiva är fiberskiva med medeldensitet. Det används ofta i snickeri som bokhyllor och skåp. MDF-skivor är gjorda av kondenserade träfibrer och spån tätade med vax och harts.

Du bör inte använda MDF-skivor för att bygga en DIY kaninbur, och försök att hålla din kanin från att tugga på möbler gjorda av dem. MDF-skivor innehåller en formaldehyd och är giftiga för kaniner om de tuggar på dem eller till och med andas in träets dammpartiklar.

källor:

 1. Bergström, Camilla. ”Mata husets kanin 6: kvistar och grenar.” Medirabbit. com. http://www.medirabbit.com/EN/GI_diseases/Food/Branch/Branch_en.htm.
 2. Harriman, Marinell. ”Literlådor och leversjukdom.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/1/liver-disease.html.
 3. Harcourt-Brown, Francis. ”Växttoxicitet.” https://www.harcourt-brown.co.uk/articles/free-food-for-rabbits/lant-toxicity-the-problem-with-lists.
 4. Flentke, George Ph.D. ”Farorna med barrspån.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/care/shavings.html

Relaterade inlägg:

10 säkra träslag för kaniner att tugga på

LÄS MER

20 växter giftiga för kaniner

LÄS MER