11 tips för att hålla din kanin glad under semestern

Semestern är bra tider för att samlas med familjen och fira året. Men det betyder inte att din kanin kommer att njuta av den surrande samvaron lika mycket som du gör. De höga ljuden och okända människor vid sammankomster kan skrämma en liten kanin som är van vid ett lugnt hushåll.

För att hålla din kanin från att känna sig överväldigad under semestern, håll honom på en daglig rutin i en lugn och fridfull miljö. Du bör också kaninsäkra alla giftiga eller osäkra juldekorationer. Mest av allt vill du se till att du sprider lite kärlek till din kanin under denna tid genom att ge dem uppmärksamhet så att de inte blir ensamma.

Oavsett om du stannar hemma eller åker bort finns det mycket du kan göra för att hålla din kanin säker och glad den här semesterperioden. Använd dessa tips för att förhindra katastrofala händelser och för att hålla bandet med din sällskapskanin stark.

1. Förhindra att din kanin blir för mätt

Om du är värd för stora sammankomster i ditt hem den här semesterperioden är det viktigt att tänka på din kanins miljö. Även om det säkert finns några kaniner som är väldigt självsäkra och villiga att spendera tid i en folkmassa, blir de flesta kaniner rädda när för många människor är i närheten.

För att förhindra att din kanin blir överväldigad av antalet gäster i huset, vill du avsätta ett rum för din kanin. Detta kan innebära att tillfälligt flytta din kanins hölje till ett separat rum i huset som är lite längre bort. Det är förmodligen också en bra idé att ha en frigående kanin i bara ett rum i huset på natten för att undvika olyckor.

Du bör också seriöst överväga om gästerna får se kaninen medan de är där. Du kanske har en gäst som älskar djur och insisterar på att träffa kaninen, men om du i förväg bestämmer dig för att ingen får vistas i kaninrummet så är det lättare att hålla fast vid din regel (om du inte är helt bekväm i närheten av kaninrummet) . undantag).

Om du tillåter någon att umgås med kaninen, se till att det bara är några få personer åt gången. Detta gör att kaninen kan vänja sig vid några nya människor utan att bli överväldigad.

2. Håll höga ljud borta från kaninen

Semester är full av upphetsat prat med catchy sånger, slamrande rätter och till och med höga semesterljud. Det här är många nya och ovanliga ljud för en kanin att höra, och många av dem kan vara ganska skrämmande för kaniner.

Försök att ta hänsyn till din kanins känsliga hörsel så mycket som möjligt. Håll volymen på musiken låg och ge din kanin ett tyst rum att dra sig tillbaka från allt brus. Detta är ytterligare en anledning att ge din kanin ett separat, tyst rum under stora sammankomster. Se till att hålla kaninrummets dörr stängd för att dämpa ljuden lite.

Du kan också överväga att hålla alla ljudmakare borta från ditt hem under en nyårsfest. Även om det inte finns så mycket du kan göra åt fyrverkerier utanför, kan du åtminstone be att dina gäster respekterar din lilla kaninkompis.

  • Relaterad läsning: Hur håller du din kanin lugn under fyrverkerier?

3. Se till att umgås med din kanin

Hur hektisk semestern än kan vara, är det viktigt att se till att du tar tid för din kanin. Kaniner är sociala varelser som blir deprimerade om de inte interagerar tillräckligt med andra. Med allt som händer runt semestern, från familjebesök till kontorsfester och sista minuten-ärenden, får våra husdjur ibland lite mindre uppmärksamhet än de borde.

Se även  15 trädgårdsblommor som kaniner inte vill äta

För kaniner som lever med en bunden partner, oroa dig inte eftersom de två kaninerna kan komma överens. Men om du har en enda kanin vill du se till att du fortsätter att ge dem den uppmärksamhet de behöver, även med allt kaos av semesterfester och planering.

Om du ska bort för en långhelg eller en längre semester, vill du se till att någon är där för att ta hand om din kanin. Det bör inkludera att hitta någon att umgås med kaninen och ta hand om deras känslomässiga behov.

4. Res med korta intervaller

Om du reser med din kanin, kanske för att tillbringa en vecka med familjen, vill du hålla dem bekväma under resan. Bilars vibrationer och rörelser är otroligt obekväma och stressande för kaniner. Vi vill göra allt vi kan för att förhindra att våra kaniner blir överväldigade på en lång biltur.

Korta bilresor är inget att oroa sig för, men om du måste resa i bilen i mer än några timmar, se till att göra resan på korta tidsperioder. Planera din resa så att du kan ta en kort paus var och en halv timme längs vägen för att stänga av bilen och ge din kanin lite tid att vila. Du kan också använda dessa tillfällen för att erbjuda din kanin lite färska bladgrönsaker och uppmuntra honom att äta.

För mer information om att resa med en kanin, läs min artikel om semester och resealternativ.

5. Undvik giftiga semesterväxter

Medan de flesta växter inte kommer att orsaka betydande skada på kaniner, finns det några som är bäst att undvika. Vanliga semesterväxter att hålla utom räckhåll för din kanin inkluderar:

  • Mistel
  • Cyklamen
  • Julazalea
  • Vinterkörsbär
  • Järnek (något giftigt, kommer sannolikt inte att orsaka större problem)
  • julstjärna (något giftigt, kommer sannolikt inte att orsaka större problem)

Små mängder av någon av dessa växter kommer sannolikt inte att orsaka stora hälsoproblem. Du kommer att vilja hålla ett öga på din kanin, eftersom de kan ha mindre problem med mag-tarmkanalen. Men om din kanin lyckas äta en betydande mängd av din krukväxt (särskilt vinterkörsbäret eller misteln), bör du ringa din veterinär för att söka råd och boka en akut tid.

Om du vill ha någon av dessa växter i närheten, se till att de är helt utom räckhåll för din kanin. Förvara dem i rum som din kanin inte kan nå, eller på ytor som din kanin inte kan nå.

6. Kaninsäkra dina dekorationer

Kaniner har en tendens att komma in i allt! De gräver och tuggar på alla inslagna presenter du har runt omkring och älskar att förstöra alla dina noggrant placerade juldekorationer. För att förhindra denna förstörelse och eventuella skadliga biverkningar för din kanin, vill du se till att dina juldekorationer är kaninsäkra.

Viktigast av allt, du vill se till att du håller alla kablar från dekorationer, såsom trädlampor, utom räckhåll för din kanin. På samma sätt vill du vara extra försiktig med dekorationer som använder ljus, särskilt om de är tända (men det är inte heller en bra idé att låta kaniner tugga på släckta ljus).

Alla kakor eller godsaker som visas bör också förvaras utom räckhåll för en kanin. Andra typer av dekorationer kanske inte utgör så stor fara för en kanins hälsa, men det kan ändå vara irriterande om din kanin tuggar på dem eller välter dem och slår sönder dem. Se till att förvara allt du inte vill att din kanin ska bryta utom räckhåll.

  • Lär dig mer om hur du gör dina juldekorationer säkra för din kanin
Se även  Är kaninbajs skadligt för människor? Hundar? Katter?

7. Se till att ditt träd är säkert att tugga på

Om din kanin är tillåten någonstans i närheten av en julgran, vill du se till att du får en som din kanin är säker att tugga på. De flesta typer av julgranar är gran eller gran, som är säkra för kaniner. Du vill dock undvika talljulgranar om du handlar efter ett träd, eftersom de är milt giftiga för kaniner.

Du vill också be att se till att trädet du får inte har behandlats med farliga bekämpningsmedel eller kemikalier (som brandbeständiga kemikalier) och inte är målat alls på platser som din kanin skulle tugga.

Om du inte är säker på om det vanliga stället du skaffar ett träd är säkert för din kanin, överväg att köpa ett plastträd för att återanvända varje år. Detta kan spara pengar på lång sikt eftersom du inte behöver köpa ett nytt träd varje år. Det skulle också minska antalet träd som behöver fällas varje år, vilket gör det till ett bättre val för miljön.

8. Lär gästerna hur man hanterar kaniner

Om du har gäster som vill umgås med kaninen, och din kanin trivs med det, är det en bra idé att visa hur din kanin tycker om att bli klappad och lekad med. Du kan också lära dina gäster att förstå din kanins kroppsspråk så att de kan lämna kaninen ifred om den inte vill ha uppmärksamhet.

Detta är särskilt viktigt om det finns barn som interagerar med kaninen. Små barn kan försöka plocka upp och klämma kaninen, eller ta tag i dess långa öron och stora fötter. Detta kan skada både kaninen och barnet, så det är viktigt att övervaka dessa interaktioner noggrant.

Och kom ihåg, det gör du inte måste släpp in alla i kaninrummet. Se till att överväga din kanins känslor först. Om de vanligtvis är blyga för nya människor, kan det vara bättre att bara låta dina gäster veta att kaninrummet är förbjudet.

9. Ge din kanin semestergodis (men överdriv inte)

Det finns många semesterfrukter och -grönsaker som är fantastiska godsaker för kaniner. Tranbär och pumpa är två bra exempel på detta. Om du har några färska tranbär tillgängliga för att göra din semestertranbärssås, kan du ge några till din kanin som en välsmakande behandling. Kaniner gillar också torkade tranbär, men se till att de inte har tillsatt socker om du köper en påse med dem.

Kaniner får också ha små bitar färsk (ej kokt) pumpa. Om du har några rester över av att göra en smaskig pumpapaj kan du erbjuda dem till din kanin för att se om den kommer att gilla dem. Kaniner kan äta frukt, frön och skal av pumpor, men naturligtvis med måtta.

Snacks bör endast ges till kaniner i små mängder (cirka 1 tsk per pund som din kanin väger), så du vill inte ge din kanin för många av dessa läckra semestergodsaker.

10. Ge din kanin roliga leksaker och presenter

Glöm inte att ge din kanin några julklappar! Det finns ingen bättre ursäkt för att ge din kanin några nya leksaker att ha kul med. Det finns så många alternativ, från att ge din kanin ett katttorn till att hoppa upp och ner till att behandla bollar och mobila leksaker. Kolla här om du letar efter fler presentidéer att ge din kanin.

Se även  Varför gör kaniner Binky?

Du kan också prova att göra roliga DIY-leksaker till din kanin. Det finns mycket du kan göra med kartonger eller små tuber med toalettpapper. Testa att göra en av dessa 5 DIY-leksaker, eller titta här för ännu fler idéer.

11. Håll din kanin på en rutin

För att hålla din kanin glad under en hektisk semesterperiod är det viktigt att ge dem en konsekvent daglig rutin. Kaniner känner sig mest bekväma och trygga när de vet vad de kan förvänta sig på en daglig basis. Detta kommer att få dem att känna sig mer i kontroll över sin miljö och kommer att uppmuntra dem att bli en överlag mer självsäker kanin.

Den viktigaste rutinen du vill hålla dig till är matningsschemat. Försök att se till att du matar din kanin vid ungefär samma tid varje dag. Jag har en rutin där jag ger min kanin hö och pellets på morgonen, bladgrönt på kvällen och en godis precis innan sänggåendet.

Det är en bra idé att skapa en socialiserings- och träningsrutin också. Försök att umgås med din kanin och ge den tid att träna på ungefär samma tider varje dag.

Du kan ge dem en timme utanför staketet på morgonen och några timmar till på kvällen efter att du kommit tillbaka från jobbet. Du kan låta din kanin umgås med dig medan du tittar på TV, eller sitta på golvet med honom för att interagera med honom, vilket gör dessa fantastiska tider att knyta an till din kanin.

källor:

  1. Brownie, Cecil F. DVM Ph.D. ”Krumväxter och prydnadsväxter.” Merck veterinärhandbok. juni 2016. https://www.merckvetmanual.com/toxicology/poisonous-plants/houseplants-and-ornamentals.
  2. ”Din kanin och semestern.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/care/holidays.html.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.