12 tecken på en extremt glad katt

När vi har en katt i vårt liv vill vi se till att de är glada och väl omhändertagna. Katter är kända för sin oberoende natur och hur de mår kanske inte alltid är självklart.

Du försöker ge din katt det bästa möjliga livet, men det kan finnas tillfällen då du inte kan se om din katt verkar lycklig. Läs vidare för att lära dig om tecknen på en glad katt och vad du ska hålla utkik efter.

Snabb överblick

01

Hur en katt känner sig kanske inte alltid är tydligt.

02

Katter kommer att uttrycka sin lycka genom sitt kroppsspråk, vokaliseringar och vissa beteenden.

03

Förtrogenhet med tecken på en glad katt gör det lättare att se när något är fel.

Happy Cats: Final Thoughts

Ju bättre du förstår din katt, desto närmare blir ditt band.

Nu borde du känna dig mer bekväm med att bedöma din katts lyckanivåer. Din katts kroppsspråk, vokaliseringar och beteenden ger dig mycket information och indikatorer, även om de kan vara subtila. Genom att förstå dem bättre tillåter du dig själv att bli mycket mer anpassad till din katts känslor, så att du snabbare kan känna igen när något är fel.

Läs också: 5 anledningar till varför katter älskar skor så mycket

Vanliga frågor

Hur vet jag om min katt är riktigt glad?

Vissa tecken på lycka kan vara subtila. Var uppmärksam på din katts kroppsspråk. Verkar de avslappnade? Ligger de med halvslutna eller mjukt slutna ögon? Lyssna efter konstant spinnande.

Fundera på om de är intresserade av att interagera med dig och/eller sin omgivning. Verkar de nyfikna och engagerade? En glad katt som uppfyller sina grundläggande behov kommer också att ha konsekventa livsstilsvanor när det kommer till att äta, sköta och gå på toaletten.

Hur vet du om en katt är bekväm med dig?

Du kan se om en katt är bekväm med dig om den söker ditt sällskap och vill interagera mer med dig. De kan gnugga mot dig eller till och med försöka sköta dig. När katter gnuggar ihop (allorubbing) och putsar varandra (allogrooming), kan deras dofter bytas ut och en gruppdoft bibehålls. Katter kan rikta detta beteende mot människor de känner sig som vänner med.

Hur ser katter ut när de är glada?

Glada katter intar en avslappnad hållning oavsett om de står, sitter eller ligger. De verkar inte spända eller redo att agera. Deras svans kan hållas upprätt med en krökt spets eller löst ner. Deras ögon kan vara halvslutna eller försiktigt stängda utan några spänningar. Deras öron är i ett neutralt läge men kan fortfarande röra sig för att fånga upp ljud.

Visa resurser

Atkinson, T. (2018). Praktiskt beteende hos katter. Oxfordshire, Storbritannien: CAB International.

Humphrey, T., Proops, L., Forman, J., Spooner, R., & McComb, K. (2020). Rollen av Cat Eye-förträngande rörelser i katt-mänsklig kommunikation. Vetenskapliga rapporter, 10(1).

Se även  150 Perfecto spanska namn för din katt