12 varningstecken Din katt har ont och ropar på hjälp

Som kattägare vill vi att våra katter ska vara friska och glada. Tanken på att de har någon form av smärta eller obehag är störande och oroande. Ofta är det uppenbart när vår katt har ont, till exempel när de kommer in genom bakdörren och håller upp en tass och de haltar tydligt. Men så är det inte alltid och vissa sjukdomar kan vara svåra att upptäcka.

Snabb överblick

01

Katter döljer instinktivt smärta, så det kan ibland vara svårt att upptäcka tecken på smärta hos din katt.

02

De vanligaste tecknen på smärta hos katter är uppenbara skador, vokalisering, slöhet, sömn mer än vanligt, förändringar i aptit eller kattlådan och förändringar i beteende och rutin.

03

Om du tror att din katt upplever smärta eller obehag, boka tid med din veterinär för att ta reda på vad som orsakar det.

Katter försöker i allmänhet dölja tecken på sjukdom, så det kan vara svårt att veta när de har ont. Läs vidare för att upptäcka de 12 vanligaste tecknen på smärta hos katter och hur du kan hjälpa dem.

Läs också: Artrit hos katter: orsaker, symtom och behandling

Katter i smärta: de stora pretendörerna

När katter visar uppenbara tecken på smärta och sjukdom är deras tillstånd vanligtvis ganska dåligt.

Katter är väldigt lika sina vilda förfäder. I det vilda skulle katter ha gömt alla tecken på sjukdom eftersom det skulle ha indikerat svaghet. Svaghet skulle ha minskat deras chans att överleva och gjort dem mer sårbara för rovdjur. Även om våra huskatter inte nödvändigtvis har samma utmaningar, försöker de fortfarande dölja sjukdomar som deras förfäder gjorde.

Snabb överblick

01

Katter döljer instinktivt smärta, så det kan ibland vara svårt att upptäcka tecken på smärta hos din katt.

02

De vanligaste tecknen på smärta hos katter är uppenbara skador, vokalisering, slöhet, sömn mer än vanligt, förändringar i aptit eller kattlådan och förändringar i beteende och rutin.

03

Om du tror att din katt upplever smärta eller obehag, boka tid med din veterinär för att ta reda på vad som orsakar det.

Att känna igen tecken på smärta och sjukdom kan vara svårt hos katter. De fortsätter ofta bara tills de inte kan dölja det längre och börjar visa symtom. Av denna anledning är de ofta kända som ”the great pretenders” eftersom de låtsas vara okej.

Läs också: 10 orsaker till aggressivitet hos katter och hur man hjälper

Olika typer av smärta

Smärta kan vara plötslig och ny (akut) eller ihållande (kronisk).

Smärta hos katter kan uppträda på många olika sätt. Precis som människor upplever katter olika typer av smärta: akut smärta och kronisk smärta. Akut smärta är ofta resultatet av en skada eller plötslig sjukdom, och symtomen kan vara mer uttalade. Kronisk smärta är ihållande och kan ha mer diskreta tecken och vara svår att känna igen.

Orsaker till akut smärta

Akut smärta orsakas vanligtvis av plötslig skada eller sjukdom, som ibland kan vara livshotande. Det orsakar omedelbara symtom och obehag för din katt.

Exempel på orsaker till akut smärta hos katter inkluderar:

 • Brutet ben (fraktur)
 • Mjukdelsskada (skadade muskler eller ligament)
 • Magbesvär (kräkningar, diarré)
 • Infektion (som öroninfektion, sårinfektion med mera)
 • Inflammerad urinblåsa (cystit, urinvägsinfektion, urinblockering)
 • Hudallergi
 • Tandsjukdom (smärtande tänder)
 • Efter operationen

Läs också: Vad kan man ge en katt mot smärta? 6 veterinärrekommenderade alternativ

Orsaker till kronisk smärta

Kronisk smärta uppstår från en skada eller sjukdom som orsakar ihållande obehag.

Kronisk smärta är varje skada eller sjukdom som orsakar ihållande obehag. Kronisk smärta kan vara på en låg smärtnivå eller på en hög nivå. Hursomhelst, kronisk smärta är mycket försvagande.

Tillstånd som kan orsaka kronisk smärta inkluderar:

 • Artrit (ledsmärta)
 • Ihållande magproblem (t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom)
 • Tandsjukdom
 • Blåsproblem (som sjukdomar i de nedre urinvägarna hos katter)
 • Kroniska hudåkommor
 • Organsmärta (t.ex. njursjukdom eller kronisk pankreatit för att nämna några)
 • Mattad päls som drar i huden
 • Övervuxna/inåtväxande naglar

Detta är en kort lista eftersom det finns många tillstånd som kan orsaka kronisk smärta. Vissa tillstånd är kroniska eftersom de inte försvann från början och blev ett långvarigt problem, till exempel en öm tand som gick obehandlad och blev kroniskt infekterad och smärtsam. Andra tillstånd som är kroniska till sin natur kräver långsiktig behandling, såsom artrit.

12 varningstecken på smärta hos katter

Smärtinducerad aggression hos katter

Vissa tecken på smärta hos katter kan vara uppenbara, men andra kan vara subtila.

Nu när vi har konstaterat att det finns olika typer av smärta, låt oss titta på de 12 vanliga varningssignalerna på att din katt har ont och ropar på hjälp. Tecken på smärta hos katter kan vara:

Vad ska du göra om du tror att din katt har ont?

Om din katt visar tecken på smärta, skada eller sjukdom, dröj inte med att söka en veterinär.

Om du tror att din katt har smärta eller obehag, boka en veterinär så snart som möjligt för att fastställa den bakomliggande orsaken. Det kanske inte är någonting, men det är bättre att få det undersökt och se till att din katt inte har ont.

Smärta kan vara ett tecken på många underliggande sjukdomar och tillstånd. Din veterinär kommer att ställa några frågor om de tecken du har märkt och undersöka din katt för eventuella avvikelser.

De kanske vill göra ytterligare tester, såsom blodprov, urinanalys, ultraljud eller röntgen. Om du har en husdjursförsäkring hjälper det till med dessa kostnader.

Läs också: Cat Bloodwork (olika typer av tester, hälsoproblem och kostnader)

Hur behandlas smärta hos katter?

Att behandla smärta hos katter beror på tillståndet som orsakar smärtan.

Smärtsamma tillstånd kan behandlas på många sätt. Din veterinär kommer först att fastställa orsaken till din katts smärta och smärtbehandling kommer att planeras utifrån detta.

Det kan vara jobbigt för oss som husdjursföräldrar att se våra kattfamiljemedlemmar ha ont. Tyvärr är många receptfria smärtstillande medel för människor, inklusive acetaminophen/acetaminophen (Tylenol) och ibuprofen (Motrin), extremt giftiga för katter. Av denna anledning bör du aldrig ge din katt mänskliga mediciner och deras mediciner ska alltid ordineras av en veterinär.

Din veterinär kan ordinera smärtlindring för din katt, inklusive några av medicinerna som anges nedan:

 • opioidmedicin, såsom buprenorfin eller metadon. Dessa är starka smärtstillande medel, som vanligtvis används på veterinärkliniker för katter som genomgår operation eller tandkirurgi.
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom meloxikam. Detta är ett vanligt antiinflammatoriskt medel som används för smärtlindring hemma. Det används ofta för smärta på grund av artrit, mjukvävnadsskada (t.ex. kattbettsböld) och tandsjukdomar.
 • Gabapentin kan vara bra vid neuropatisk smärta (t.ex. hyperestesisyndrom) och för att slappna av katter före veterinärkonsultationer.
 • Monoklonal antikroppsterapi mot nervtillväxtfaktor, t ex Solensia. Detta är särskilt användbart för artros hos katter.
 • Kortikosteroider är användbara för att ge lindring från hudallergier och irritation.

Läs också: Läkemedelsförgiftning hos katter: orsaker, symtom och behandling

Smärta hos katter: sista tankar

Katter kan drabbas av akut och kronisk smärta; båda kan vara extremt obehagliga för din katt.

Katter kan drabbas av akut och kronisk smärta, som båda kan vara mycket obehagliga för din katt. De 12 vanligaste tecknen på smärta kan vara uppenbara skador, slöhet och förändring i aptit. Förändringar i beteende och rutin kan vara mer subtila tecken på att din katt inte är bekväm, så det är värt att ta alla förändringar på största allvar.

Ett besök hos veterinären är nödvändigt för eventuella misstänkta smärtor hos din katt. Veterinären kommer att ordinera smärtstillande medicin och försöka fastställa orsaken till smärtan. Kom ihåg att livskvalitet är mycket viktigt så att behandla alla tecken på smärta hos våra kattvänner är avgörande.

Läs också: Kan katter vara känslomässiga stöddjur?

Vanliga frågor

Hur vet man om en gammal katt lider?

Äldre katter kan röra sig mindre, hoppa mindre och halta mindre när de går. Dessa kan vara tecken på artrit och din veterinär kan ordinera smärtlindring för detta.

Hur vet jag om min katt har fysisk smärta?

Om din katt har ont kan hon vara känslig för beröring, haltande, ihoprullad och tillbakadragen, av maten eller för ljud (ylande, skrik). Katter gillar inte att visa smärta, så om du märker något annorlunda med din katt, få dem undersökt av din veterinär.

Hur sitter katter när de har ont?

Katter med smärta kan sitta böjda, ha ett spänt ansiktsuttryck och agera tillbakadraget. De kan eller kanske inte uttrycker sig, och de är sannolikt mindre intresserade av sin omgivning.

Hur vet du om din katt ropar på hjälp?

Alla katter låter inte när de har ont, men om de har ont är chansen stor att de kommer att gråta, skrika, väsna eller morra. Ibland kan katter till och med spinna som en självlindrande mekanism när de har ont. Om du tror att din katt ropar på hjälp, ta den till närmaste veterinär.

Varför skriker min äldre katt?

Äldre katter kan gnälla av olika anledningar, inklusive smärta (t.ex. artrit, inåtväxande naglar) och medicinska tillstånd som högt blodtryck och en överaktiv sköldkörtel (hypertyreos). Om din äldre katt gnäller, ta den till din veterinärklinik för en kontroll.

Se även  Fästingar på katter: identifiering och behandling