15 anledningar till varför din kanin tappar pälsbitar

Tro det eller ej, men det är normalt att kaniner fäller mycket päls under normala och friska fällningssäsonger. Om du är van vid att ta hand om en katt eller hund kan det verka överdrivet och du är rädd att din kanin kommer att förlora för mycket obligation. I de flesta fall kommer din kanin att må bra, men han kan ha fått parasiter eller en hudsjukdom som orsakar håravfallet.

Pälsförlust hos kaniner är normalt om det är en del av deras normala fällningsperiod. Det kan dock vara en indikation på kvalster, loppor, ringorm, ångest, en infektion eller andra hudåkommor om håravfallet uppstår som kala fläckar eller med inflammerad hud.

Kaniner gör fäller mycket under normala fällningssäsonger. Så om du läser det här för att du är orolig för hur mycket päls din kanin förlorar, då tror jag att du inte har något att oroa dig för. Jag kommer att diskutera både normala och onormala mönster av håravfall hos kaniner så att du vet om du ska söka läkarvård eller bara lära dig att leva med allt kaninhår.

Normala kaninfällningsmönster

Kaniner smälter normalt fyra gånger om året. De har två stora moltningssäsonger med en virvelvind av päls och två mindre moltingsäsonger. Detta tar vanligtvis några veckor i taget. De större säsongerna varar något längre än de mindre fällningssäsongerna. Om din kanin tappar mycket päls, men hans päls fortfarande är intakt, behöver du förmodligen inte oroa dig. Det är verkligen förväntat att kaniner tappar mycket päls under sin molningssäsong.

Det är också ganska vanligt att kaniner får ett strävt utseende när de moler. De har tofsar av päls som sticker ut med vissa sektioner som är ojämna i längd. När din kanin har slutat fälla kommer pälsen att återgå till det normala.

 • Läs mer: Normala kaninfällningsmönster och säsongsmässiga förändringar kan förväntas

Vad är en klädhängare?

Det är ovanligt, men ibland hittar du en kanin som fäller stora bitar av päls innan deras nya päls börjar växa. I det här fallet kan du lägga märke till några kala fläckar där pälsen har fallit ut. Huden under ska inte vara röd eller inflammerad och den nya pälsen ska börja växa ut igen inom några dagar. Om det inte växer ut igen kan du få onormalt håravfall.

Hög ålder och håravfall

Kaniner kommer också att börja fälla päls när de blir äldre (från ca 6-8 år). När kaniner åldras blir deras päls tunnare, särskilt runt ögon, näsa och öron. Så småningom kan pälsen bli så tunn att den ger vika för kala fläckar. Det är en bra idé att få din kanin undersökt för andra hälsoproblem, men ofta är detta bara ett symptom på ålderdom hos kaniner.

 • Läs mer: Vad förändras när din kanin blir äldre?

När ska du oroa dig för förlust av kaninpäls?

Onormalt hår- eller pälsavfall (även kallat alopeci) ser något annorlunda ut än säsongsbetonat håravfall. Vanligtvis åtföljs håravfallet av andra symtom som hjälper dig att identifiera den bakomliggande orsaken. I de flesta fall är onormalt håravfall resultatet av parasiter (som loppor eller kvalster), en infektion eller överdriven stress och ångest.

Om du märker dessa symtom när din kanin tappar överdriven päls eller har kala fläckar, är det bäst att konsultera en kaninveterinär för ytterligare råd:

 • Om det kombineras med viktminskning. Pälsförlust i kombination med betydande viktminskning kan vara ett tecken på en allvarligare sjukdom.
 • Om pälsen inte växer tillbaka snabbt. Om din kanin har en flintskallig fläck och pälsen inte växer ut igen, kan han vara övertrimmad på grund av ångest (läs om hur du minskar stress i din kanins miljö)
 • Om huden under är röd, inflammerad eller skorpig. Om huden runt håravfallet inte ser frisk ut kan det bero på en infektion, parasiter eller överdriven klåda.
 • Om det finns andra tecken på sjukdom, såsom aptitlöshet. Lär dig mer om vanliga men subtila kaninsymtom.
Se även  Varför kaniner (oftast) inte är bra klasskamrater

Orsaker till onormalt håravfall hos kaniner

Ibland kan orsaken till att din kanin tappar pälsen vara uppenbar. Andra gånger kan det verka konstigt eller slumpmässigt beteende som inte är relaterat till uppenbara hälsoproblem. I vissa fall kommer att öka din kanins livskvalitet att hjälpa dem att återhämta sig snabbt och snabbt återfå sin päls, men i andra fall kommer professionell diagnos och medicinering att krävas.

1. Angrepp av loppor eller kvalster

Parasiter som loppor och öronkvalster kan orsaka visst håravfall. Med öronkvalster ses detta håravfall vanligtvis runt öronens bas, och det kan också vara ett resultat av klåda. Så man kan också se repor på huden, oftast runt öronen. Skabbkvalster orsakar också pälsförlust runt ögon, näsa, mun, öron och framben. Kvalster gör också att sårskorpor bildas runt samma områden.

Loppor orsakar inte mycket håravfall på egen hand, men de kan få din kanin att klia överdrivet och så småningom utveckla kala fläckar. När detta händer har de oftast också inflammerad hud eller repor på grund av klådan.

Även om det är mindre vanligt, kan kaniner också vara angripna av andra parasiter, såsom löss, råttkvalster och fjäderkvalster.

 • Lär dig mer om symtom och behandlingar för det öronkvalster och loppor hos kaniner

2. Urinbränna

Urinbränna är ett tillstånd som uppstår när urin kommer på en kanins päls och hud och stannar där under lång tid. Så småningom gör surheten i urinen att pälsen fälls och huden under blir röd och irriterad. Om det lämnas oadresserat kan tillståndet orsaka en infektion på huden.

Urinförbränning uppstår ofta till följd av en oren livsmiljö. Se till att hålla din kanins livsmiljö ren och gröp ur kattlådan varje dag. Tillståndet kan också uppstå på grund av inkontinens eller dribbling av urin (på grund av en urinvägsinfektion), eller oförmåga att sköta sig effektivt (på grund av fetma, artrit, etc.).

3. Ringorm

Ringorm är en svampinfektion som kan orsaka pälsförlust och fjällning, vilket orsakar en rund skallig fläck med röd, irriterad hud. Kaniner kan få ringorm från en katt, hund eller andra djur som har tillgång till utomhus, eftersom den sprids genom direktkontakt.

Det är inte ett dödligt tillstånd, men det är mycket smittsamt, även för människor, och kan orsaka öm och känslig hud. Det är bäst att få mediciner och instruktioner från din veterinär så att du kan hjälpa din kanin att bli av med infektionen.

4. Ångest

Många kaniner som är alltför stressade eller oroliga kommer så småningom att trösta sig själva genom att trimma sig själva. Lite självvård är ett helt normalt beteende för kaniner, men oroliga kaniner kan putsa sig så mycket att de orsakar kala fläckar och pälsförlust.

 • Läs mer: Hur du hjälper din kanin att övervinna rädsla

5. Hudsjukdomar

Även om det inte är särskilt vanligt, kan kaniner få en hudsjukdom som gör att de tappar pälsbitar. Saker som vårtor eller syfilis hos kaniner kan vara orsaken till din kanins pälsförlust, särskilt om den åtföljs av stötar eller områden som verkar infekterade. En annan ovanlig orsak till hudsjukdom eller håravfall kan vara en sköldkörtelfel som orsakar en hormonell obalans.

Se även  Kan kaniner ha blå ögon? En guide till ögonfärger

6. Graviditet

När kaninhonor är dräktiga, kommer de att plocka pälsen från öronlappen, bröstet och frambenen för att använda som ströfoder. Detta orsakar kala fläckar i dessa områden. Ibland kan kaniner som inte är dräktiga blir falska dräktigheter och uppvisar samma beteende. Så du kanske märker detta även om du har en enda honkanin som omöjligt kan få barn. Att få din kanin steriliserad bör fixa detta beteende.

 • Läs mer om varför det är viktigt att få din kanin kastrerad eller kastrerad.

7. Skada

Om din kanin råkar ut för en olycka och skrotas eller skadas kan detta också orsaka håravfall runt det drabbade området. I dessa fall kommer du att märka skärsår eller sårskorpor där skadan uppstod. Övervaka området under de närmaste dagarna för att se till att såret läker och inte blir infekterat. Om det är en större skada bör du genast ta din kanin till en smådjursveterinär.

8. Överträning i kaninpar

Om du har mer än en kanin som bor tillsammans som ett par, kan en av dem växa över den andra kaninen, vilket orsakar håravfall (särskilt runt öronen och ögonen). Detta kan betyda att en kanin är orolig i paret och försöker blidka den andra mer dominanta kaninen, men det är inte nödvändigtvis ett tecken på några beteende- eller hälsoproblem.

9. Slåss i kaninpar

Alternativt kan kala fläckar vara ett tecken på att de två kaninerna slåss när du inte tittar. I de flesta fall kommer du att se andra tecken på slagsmål långt innan du märker några kala fläckar. Det kommer att finnas pälstussar utspridda i rummet och kaninernas beteende mot varandra kommer sannolikt att förändras när de blir försiktiga med varandra.

10. Tandproblem

Tandproblem kan orsaka pälsförlust eftersom kaninen inte kan rengöra sig själv ordentligt. Med tänderna i vägen kan de så småningom utveckla urinbrännskador. Övervuxna tänder kan också orsaka dreglande och rinnande ögon hos kaniner. Detta kommer så småningom att orsaka salivbrännskador där den våta pälsen runt munnen, hakan och ögonen så småningom kan slita bort pälsen och orsaka irriterade, kala fläckar.

 • Läs mer om att ta hand om din kanins tänder

11. Bölder

Bölder är stora, kala knölar på en kanins hud. De är inte alltid allvarliga, men de kan vara resultatet av tandproblem om de dyker upp runt käklinjen eller skallen. Bölder kan också vara en indikation på infektion eller till och med cancer, så det är bäst att kontrollera din kanin om du märker någon av dessa knölar. Din veterinär kan behöva testa bölden för att se vilken typ av antibiotika som är bäst att använda för att minska svullnad och risken för en allvarlig infektion.

12. Flugattack

Flystrike är en dödlig sjukdom som orsakas när flugor lägger ägg på en kanins bakdel. När de kläcks sätter sig maggotarna i kaninens hud och gör att deras tillstånd försämras mycket snabbt. Ibland är ett tidigt symptom på en flugangrepp en liten kal fläck där flugan lagt sina ägg. Ofta kommer detta att vara precis ovanför eller under svansen.

 • Läs mer: Varför flystrike är så farligt och hur man undviker det
Se även  15 tips för säker körning med en kanin

13. Blöt päls

Päls som är blöt under lång tid kan så småningom leda till håravfall. Detta är särskilt vanligt hos kaniner med stor halshår (vad är en halshår?). När de dricker, kan vattnet samlas på deras halshår, vilket så småningom orsakar pälsförlust och hudirritation. Detta kan dock även hända om kaniner blir blöta på andra ställen också.

14. Smärtsamma klackar

Klackarna är hälen på en kaninfot. Det är ett område som tenderar att slitas bort och orsaka inflammation, särskilt när kaniner åldras. Kaniner är mycket mer benägna att få ont i hälarna om de har fel golv (nätgolv är dåligt för kaninernas fötter), tånaglar som är för långa eller om de är överviktiga och lägger extra vikt på fötterna. Så småningom kommer den inflammerade huden på hälarna att utvecklas till öppna sår och lesioner.

15. Bakterieinfektioner

Liksom människor kan kaniner ibland drabbas av en bakterieinfektion som orsakar irriterad hud och pälsförlust. Pälsförlust runt ögon och näsa är ofta ett resultat av en övre luftvägsinfektion, såsom sniffs, men andra hudinfektioner kan också förekomma, särskilt kring skärsår och skrapsår.

 • Läs mer om symptomen på URI hos kaniner

Vad du ska göra om du märker onormalt håravfall hos din kanin

Om du tror att din kanin lider av onormalt håravfall är det första steget du bör ta att besöka din kanins veterinär. Behandlingen kommer att variera mycket beroende på den ultimata orsaken till håravfallet, så det är bäst att konsultera någon som kan hjälpa dig att fatta rätt behandlingsbeslut. Din veterinär kan noggrant diagnostisera problemet och hjälpa din kanin att återhämta sig.

källor:

 1. Jenkins, Jeffrey DVM. ”Kaninhudstörningar.” Veterinary Clinics of North America: Exotic Animal Practice Vol. 4 Iss. 2. ScienceDirect. maj 2001. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1094919417300427
 2. Krempels, Dana Ph.D. ”Pälsförlust och hudproblem hos kaniner: vanliga orsaker och behandlingar.” University of Miami. http://www.bio.miami.edu/hare/furloss.html
 3. Wilsbach, Kathleen PhD. ”Hudsjukdomar hos kaniner: vanliga orsaker, vanliga behandlingar.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/journal/4-9/skin.html

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.