15 ljud som kaniner gör och vad de menar (med exempel)

Kaniner är väldigt fridfulla husdjur att ha. De skäller inte som hundar eller jamar på dig när de är irriterade. Kaniner kommunicerar vanligtvis med varandra genom sitt kroppsspråk, men de kan göra väldigt mjuka ljud som kan hjälpa oss att förstå hur de mår.

De vanligaste kaninljuden är brummande, bankande, tandgnissande och morrande. Med undantag för dunkandet är alla dessa mjuka och svåra att höra. Med tiden kommer du också att lära dig att urskilja andra subtila ljud som kaniner gör beroende på deras humör.

När du väl tar dig tid att stå still och lyssna, kommer du att upptäcka att det finns en hel värld av ljud där ute som du kan använda för att tyda vad din kanin känner. Dessa ljud hjälper dig att förstå om din kanin slår ut mot dig för att han är arg eller för att han känner sig lekfull. De kan till och med hjälpa dig att veta när din kanin inte mår bra.

Ljud Menande
Tutar/tutar Glad och upprymd
Tandslipning/spinnande Fred och innehåll
Tänder rasp Smärta eller obehag
Morrande Arg eller irriterad
gnälla Angelägen
Morrande Arg, irriterad och aggressiv
Väsande Arg och aggressiv
Bangar Rädd eller arg
Skrika Väldigt rädd
Kacklande Glad, underbar
Hicka Om detta fortsätter under lång tid kan det vara ett hälsoproblem
Snarkning Sover, eller om det börjar plötsligt, kan det vara en hälsorisk
Pratar i sömnen Att sova
Att nysa Om det åtföljs av snor eller flytningar kan det vara en hälsorisk
Väsande andning Om detta fortsätter under lång tid kan det vara ett hälsoproblem

Kaniner Gör göra ljud (men de är väldigt tysta)

Kaninljud är nästan alla väldigt tysta. Du måste lyssna noga för att höra vad din kanin säger och ta dig tid att lära dig att se skillnad på alla dessa olika, men ändå liknande ljud. Du kan använda dessa ljud som kaniner gör tillsammans med deras kroppsspråk för att lära dig veta vad din kanin säger till dig.

Vi vill alla veta att vår söta kanin är glad och nöjd med livet. Ibland gör de några ljud för att låta oss veta exakt hur exalterade de är. Och ibland, som katter, låter de oss veta hur nöjda de är genom att spinna när de klappas.

Kaniner gör också ljud för att låta dig veta att de är arga eller irriterade på dig eller något runt dem. Dessa mer aggressiva ljud kan också få din kanin att vara rädd för något. De kan försöka varna dig för fara eller försöka vara modig trots att de är rädda.

Det finns andra ljud du vill lyssna efter eftersom de kan meddela dig om din kanin har ett hälsoproblem som behöver läkarvård. Genom att vara uppmärksam och ta dig tid att lyssna på din kanin kan du lära dig att tyda exakt vad han säger till dig och förstå din kanin bättre.

Tutar/nickar/nynnar

Att tuta kanin är svårt att beskriva. Det låter lite som att din kanin frustar eller grymtar. Jag har till och med hört en del kalla det surrande eller skällande. Att tuta är ett ljud som kaniner gör när de är glada och upphetsade. Jag hör kaniner göra det här mjuka ljudet när de väntar på godsaker eller när de ser fram emot lek.

För de flesta kaniner är detta ett väldigt mjukt ljud som är svårt att höra om du inte lyssnar väldigt noga. Men vissa kaniner kommer att tuta högre när de är upphetsade. Från min erfarenhet av kaniner vet jag att om du är tyst och lyssnar noga, kommer de flesta att göra detta ljud då och då. Vissa av ljuden på den här listan är sällsynta, men att tuta (eller vad du nu vill kalla det) är faktiskt väldigt vanligt.

Se även  Behöver kaniner en värmelampa?

Tänder spinnar

Spinnande är som att slipa tänder hos kaniner. Det är inte samma sak som att en katt spinner, men det betyder samma sak. När en kanin är lugn och nöjd biter den försiktigt ihop tänderna. För det mesta kommer du att märka detta ljud när du klappar din kanin, men ibland kommer du också att märka att han spinnar när han slappar ensam.

Ibland är detta svårt att höra om du inte lägger ditt ansikte väldigt nära din kanin, men om du inte kan höra det kan du känna att din kanins huvud skakar när du klappar honom. Du kan också se deras morrhår rycka lätt när din kanin glatt slipar tänderna.

Tänder rasp

Det finns ett annat ljud som kaniner gör som är väldigt likt deras spinnande, men betyder raka motsatsen. När din kanin gnisslar ihop sina tänder väldigt högt är detta en indikation på att han är obekväm eller har ont. Detta är mycket mindre vanligt och är inte ett av de första symtomen på valpsjuka som jag letar efter. Det uppstår oftast om din kanin lider av tandsjukdomar, såsom övervuxna tänder.

Detta ljud är mer ett högt raspande ljud än det mjukare spinnande ljudet. Du kommer också att märka att din kanins kroppsspråk återspeglar hans obehag. De kommer sannolikt att sitta i en udda, böjd position samtidigt som de uppvisar en minskad aptit och låga energinivåer.

Morrande

En morrande kanin betyder precis vad du kan förvänta dig. Kaninen är arg och ger dig en varning att backa innan de biter dig. En kanins morrande låter inte exakt likadant som en hunds. Det är mer en kort, låg vibration eller snork. För vissa kaniner kan det till och med låta som ett litet gnisslande.

När en kanin morrar, kommer han vanligtvis också att göra ett utfall eller slå mot det som irriterar honom för att försöka få bort det. De kan morra mot ett rovdjur för att övertyga dem om att söka lättare byte, eller så kan de morra mot en annan kanin för att skydda sitt eget territorium. Ett annat argt kroppsspråk att leta efter är att öronen går bakåt i 45 graders vinkel och svansen går upp. Dessa är alla tecken på en arg kanin som förbereder sig för att attackera.

Morrande

Ibland åtföljs morrandet av ihållande grymtande ljud. Det kan låta som ett kontinuerligt gnisslande och är vanligtvis högre än det morrande ljudet. Detta är ett mycket mindre vanligt ljud som kaniner kan göra.

Kaniner kan göra detta ljud när de känner av ett pågående hot som de vill avskräcka. En kanin kan morra mot människor om den inte vill bli plockad upp och vill att du lämnar den ifred. Var försiktig när du försöker hantera en kanin som beter sig på det här sättet. Det är mycket möjligt att de kommer att försöka svepa mot dig eller bita dig.

Gnäll/gnäll

Kaniner kommer att gnälla när de känner sig rädda och hjälplösa. Det låter lite som ett sniffande gnisslande och är generellt ett tecken på att du behöver ge din kanin lite mer utrymme så att den kan lugna sig och känna sig trygg och bekväm. Att gnälla är inte ett normalt ljud man hör från en kanin. De flesta kaniner kommer att spänna sina kroppar och visa rädda eller blyga kroppsspråk utan att göra det gnällande ljudet. Men om du hör detta ljud betyder det att din kanin ännu inte är helt bekväm med dig.

Väsande

Kaninväsande är faktiskt inte så vanligt alls. Jag har aldrig hört det här ljudet personligen, men det är ett ljud som kaniner tekniskt sett kan göra. Det här låter precis som du förväntar dig att en väsande katt ska låta, så det är ganska lätt att förstå. Kaninen vill skrämma bort ett potentiellt hot så att de kan göra ett utfall och väsa.

Se även  Är dvärgkaniner bra husdjur?

Här är ett exempel på någon som fångade sin kanin väsande på kamera.

Bangar

Det här är inte ett sångljud som kaniner gör med munnen, men jag vill ta med det eftersom det förmodligen är det högsta ljudet du kommer att höra din kanin göra. Kaniner stampar genom att slå sina starka bakben mot marken. Det låter lika högt som att tappa en lärobok platt på golvet.

Kaniner dunkar när de är rädda och känner fara. Eller i vissa fall kommer de att smälla om de blir irriterade på oss. Det härrör från instinktivt beteende för att varna deras livsmiljö för fara i området.

Ibland dunkar kaniner bara en gång. Detta är vanligare när de stöter på dig för att de ogillar något du gör. Men ibland fortsätter kaniner att traska tills de känner att faran är över och alla är säkra igen.

Lär dig mer om att dunkande kaniner och hur du skiljer mellan arga dunkande och rädda dunkande.

Skrika

Kaniner är kapabla att göra ett mycket högt skrikande skrik, men de flesta av er kommer aldrig att höra er kanin skrika. Det är ett otroligt ovanligt och störande ljud. Jag hoppas att du aldrig behöver höra ett kaninskrik, men det är ett ljud som inte kan misstas för något annat

Kaniner kommer att skrika när de är rädda, upprörda eller har mycket smärta. De har ett väldigt högt, skrikande rop. Det låter nästan som ett fågelrop. Den enda gången jag personligen har hört detta var precis efter att min äldre 13-åriga kanin fick ett anfall. Det var ett hjärtskärande ögonblick och hon dog kort därefter.

Det finns dock några få undantag. Vissa kaniner kommer att vara snabba att skrika ibland när andra kaniner vanligtvis är oberörda. Det har till exempel förekommit fall av kaniner som skrikit när de plockats upp. För dessa kaniner skulle jag försöka arbeta med dem för att långsamt göra dem okänsliga för att hållas fast så att de så småningom vänjer sig vid känslan och slutar skrika.

Kacklande

När kaniner äter mat de älskar kan du höra dem göra ett mjukt kluckande ljud. Det här låter som ett gnisslande som fastnade i halsen på dem. Det är inte ett ljud jag märkte förrän nyligen när jag tog in en ny kanin i huset. Han gjorde det här ljudet när han åt sina bladgrönsaker för att han älskade dem.

Kaniner som kacklar är inte ett ljud du kommer att höra särskilt ofta, men det är verkligen ett glatt ljud att höra. Så om din kanin gör ett roligt ljud när den tuggar, är det förmodligen det du hör.

Hicka

Något jag har sett mina kaniner göra några gånger är vad som verkar vara små hicka. De gör små, repetitiva gnisslor när de rör sig upp och ner under en kort stund. Detta varar vanligtvis bara cirka 30 sekunder till en minut åt gången, och inträffar oftast efter att kaninerna har varit väldigt aktiva och zoomat runt.

Även om mindre hicka i de flesta fall inte är något att oroa sig för, om din kanin får dessa hicka mycket ofta eller varar längre än 5-10 minuter, kanske du vill få det undersökt av en kaninveterinär bara för att vara säker. det finns inga underliggande hälsotillstånd som orsakar dem.

Snarkning

Tro det eller ej, kaniner kan snarka. Jag var lite orolig när jag först hörde min kanin snarka medan hon sov. Jag trodde att hon kunde ha andningsproblem. Men jag fick reda på att det är väldigt normalt att kaniner gör några ljud i sömnen.

Lyckligtvis är kaninsnarkning inte alls lika irriterande som människors snarkning. Det är lite pipigt och vanligtvis är det ett väldigt mjukt ljud. Men ibland får man också en högljudd snarkande kanin.

Se även  15 anledningar till varför din kanin tappar pälsbitar

Några medicinska symtom att hålla utkik efter. Om din snarkande kanin dessutom har rinnande näsa, nyser mycket eller har rinnande ögon bör du leta efter en veterinär som kan kaniner. I dessa fall kan snarkningen vara relaterad till en luftvägsinfektion och du kommer att vilja få din kaninmedicin så snart som möjligt.

Pratar i sömnen

Ett annat ljud som kaniner kan göra i sömnen är ett mjukt mumlande ljud. När kaniner är djupt inne i en sömncykel kommer de ibland att rycka och mumla i sömnen. Oftast gör de inget ljud, även om man kan se deras mun och näsa börja röra sig som om de äter i sömnen. Men ibland gör de ett mjukt mumlande ljud, som jag bara kan jämföra med sömnsamtal hos människor.

Innan du går och lägger dig kan du också höra din kanin göra en hörbar suck som låter som en suck från vilken annan typ av djur som helst. Om din kanin gäspar före eller efter att ha somnat kan den ibland släppa ut ett litet gnisslande.

Att nysa

Som de flesta andra djur nyser också kaniner. Kaninnysningar låter som söta små gnisslor när de skakar lätt på huvudet. Precis som människor nyser kaniner av många anledningar. Ibland beror det på att det finns damm i luften, och ibland utan någon uppenbar anledning. Om din kanin bara nyser en eller två gånger och inte nyser igen under resten av dagen, behöver du inte oroa dig för det.

Men om din kanin nyser mycket eller om nysningen åtföljs av rinnande näsa, rinnande ögon eller väsande andning, vill du ta din kanin till veterinären så snart som möjligt. Detta är ett tecken på en luftvägsinfektion eller en kaninförkylning, även känd som snus, och bör behandlas omedelbart.

Väsande andning

Väsande andning är ett ljud som vanligtvis betyder att din kanin har svårt att andas. De kan ha utvecklat en luftvägsinfektion eller en blockering i näsan. Väsande andning låter som snabb och hörbar andning. Du kanske också märker att din kanins näsa arbetar mycket hårt för att andas, eller i svåra fall kan din kanin försöka andas genom munnen. Om du märker att din kanin väser, vill du ta honom till en kaninveterinär så snart som möjligt.

Relaterade frågor

Skriker kaniner när de dör?

Vilda kaniner skriker när de att tro de håller på att dö. Detta kan vara vid en tidpunkt då de är skadade och sjuka, eller vid en tidpunkt då de är väldigt rädda. Men detta är inte alltid fallet med tamkaniner. Av de många kaniner jag har känt i mitt liv slutade bara en med att skrika.

Får kaniner uppmärksamhet?

När kaniner dunkar beror det oftast på att de känner fara. Men ibland är det också en indikation på att din kanin är arg på dig. Och jag kan säga av erfarenhet att ibland beror det på att man inte uppmärksammar det tillräckligt.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.

Källor:

  1. ”Pratar du Bunny?” Pethood: Behaviorist Corner, Petplan, www.petplan.co.uk/pet-information/rabbit/advice/understanding-rabbit-noises.