17 saker du bör veta innan du äger råttor

Råttor har ett ganska dåligt rykte, vilket är anledningen till att många människor missförstår dessa varelser. Detta börjar dock förändras och fler och fler människor accepterar att hålla domesticerade råttor som husdjur. Vilka saker bör du veta innan du äger råttor, och kommer dessa små gnagare att bli ett bra husdjur för ditt hem?

Till att börja med är de mycket mindre än de flesta andra husdjur och låter mindre, vilket gör dem till en populär faktor för människor som bor i lägenheter. Husdjursråttor är otroligt smarta och tillgivna och kan lära sig många knep, vilket gör dem intressanta att umgås med. Äntligen bildar råttor djupa band med sina burkamrater och ägare, vilket betyder att kärlek och tillgivenhet går åt båda hållen i detta förhållande!

Det finns mycket att upptäcka innan du bestämmer dig för att adoptera några råttor, så läs vidare för mer överväganden och information om dessa söta små gnagare.

Köp dina råttor från uppfödare

Du bör vara försiktig när du köper råttor från djuraffärer. Det är ett olyckligt faktum att många djuraffärer får sina råttor från mindre än utmärkta källor och de föds normalt upp i gnagarfarmar.

Gnagarfarmer föder upp råttor under ganska dåliga förhållanden och mödrar tenderar att inte få en paus mellan kullarna, vilket leder till stress och utmattning. Det råder brist på mänsklig interaktion, hälsosam mat eller berikning för råttorna. Dessa avelsförhållanden kan orsaka hälsoproblem eller genetiska problem, eller andra oönskade problem utöver djurens dåliga välbefinnande.

Ansedda uppfödare fokuserar på sina djurs hälsa och kommer att hantera råttorna från det ögonblick de föds till det ögonblick de adopteras, vilket innebär att dessa råttor kommer att vara mycket sociala och mer bekväma runt människor. Dessa uppfödare tar hand om sina råttor och kommer att kunna ge en uppsjö av information till den nya råttägaren.

Många djurhem har också råttor tillgängliga för adoption, och många platser har redan bundna par av råttor redo att gå till nya hem. Djurhem kastrerar vanligtvis sina råttor för att hindra dem från att fortplanta sig, så det här kan vara ett bra ställe att leta efter råttor som redan har fixats!

Adoptera alltid råttor i par eller grupper

Råttor bör aldrig hållas ensamma, eftersom de behöver sällskap av sitt eget slag för att hålla dem glada och friska. En ensam råtta är mycket mer benägen att vara slö och sjuk. Med ett par kan båda råttorna leva sina liv fullt ut. Följ den här länken för att lära dig mer om varför råttor behöver leva i par eller grupper.

Samkönade par rekommenderas när man håller råttor för att undvika oönskad graviditet.

Ett bra sätt att kontrollera om en djuraffär eller ett adoptionscenter är engagerat i god djurvård är att se vad deras policy är för att adoptera råttor. Om butiken i fråga tillåter att vissa råttor adopteras för att leva ensamma är det en bra idé att undvika att adoptera råttor som husdjur!

Skillnaderna mellan han- och honråttor

Det finns skillnader mellan män och kvinnor som påverkar deras beteende. I allmänhet är honorna mindre och mer energiska, medan hanarna är lite större och mer gosiga. Hanar luktar också något mer mysk, och honor (om de lämnas intakta) blir brunstiga var fjärde eller femte dag.

Det är möjligt att sterilisera eller kastrera husdjursråttor. Denna procedur har många hälso- och beteendefördelar (lägre chans att få tumörer, mindre oönskat hormonellt beteende) och bör övervägas för dem som vill ta in råttor i sina hem.

Kan du göra en kull för att träna din råtta

Husdjursråttor kan pottränas ganska enkelt! Råttor väljer vanligtvis att använda en liten del av sin bur för badrumsfrågor. Att placera en kattlåda över detta område och slänga i lite smutsigt strö borde vara en ledtråd nog för att få råttan att använda sin nya kattlåda.

Se även  Varför är min kyckling helt svullen? Är hon sjuk?

Se till att strösubstratet i resten av buren skiljer sig från det i kattlådan, annars kan det orsaka förvirring. Undvik dock att använda kattsand eller andra klumpande lersand eftersom de kan orsaka allvarliga luftvägssjukdomar hos råttor. Pelletsströ är ett av de bästa alternativen att använda i kattlådan eftersom det kan absorbera mycket och hjälper till att minska dålig lukt.

När du ser din råtta använda kattlådan, belöna den med en godbit! Positiv förstärkning är nyckeln till att träna råttor!

Råttor är extremt intelligenta

Trots sin lilla storlek är råttor naturliga lärande och kan lära sig lika mycket som de flesta hundar! Råttor har exceptionella mentala förmågor, vilket gör att de kan förstå komplexa känslor och lösa svåra pussel. De African Giant Pouched-råtta används för att upptäcka landminor i Kambodja och de hjälper till att rädda liv.

Som sådan finns det en mängd olika trick du kan lära en råtta, till exempel:

  • Hur man känner igen deras namn
  • Kom när du får samtalet
  • Stå högt, högt och rakt
  • Skaka en tass
  • Klappa ihop tassarna
  • Snurra runt i en cirkel

Även om råttor lär sig dessa trick på olika sätt och verkligen inte tränar på samma sätt som en hund, har råttor fortfarande en ganska stor trickrepertoar! Med tiden är det möjligt att en råtta kan lära sig en stafettkurs, så det är viktigt att inte underskatta vad en råtta kan förstå!

Om du är intresserad av att se hur intelligenta råttor är, läs vår senaste artikel med 14 videor och roliga videor.

Husdjursråttor luktar Mark (kissa)

Ett beteende där råttan lägger små droppar urin runt sin omgivning; även kallad markering. Råttor markerar allt från sin säng till sin mat och till och med varandra! Även om detta beteende kan minskas, kommer det aldrig att försvinna, så det är en bra idé att ta itu med det innan du adopterar några råttor!

Det är viktigt att förstå att denna egenskap inte betyder att råttor är smutsiga eller att de kommer att lukta mycket. Genom sin egen flit har råttor utmärkt hygien, men de måste lita på att vi städar deras bur. Obehagliga lukter hålls på avstånd så länge vaktmästaren har ansvaret.

För en djupare förklaring och förståelse av varför råttor hittar doftmärken, kolla in vårt detaljerade inlägg här.

Råttlekskamp är normalt

Eftersom de är så lekfulla som de är, är det inte ovanligt att se råttor slåss med sina burkamrater. Playfighting används för att visa dominanshandlingar inom deras sociala hierarki och även för att leka.

När du väl har vant dig vid hur det här ser ut, kommer det förmodligen att vara mindre irriterande än första gången. Råttor kan vara ganska övertygande för det otränade ögat, så det är lätt att missta en lekkamp för något mer fult eller farligt. Om det inte finns något blod, är det inget brott.

Här är mina råttor som Rocky tar sig an måste till marken när de springer fritt, de älskar att jaga varandra och rulla på golvet, det är faktiskt ganska underhållande att se.

Om du är orolig över att dina råttor slåss, läs vår artikel med titeln Slåss de eller leker de? Förstå husdjursråttor

Råttor är nattdjur

Husdjursråttor är nattaktiva av naturen, vilket innebär att de kommer att sova större delen av dagen när deras ägare är borta. Tur för oss, råttor lär sig snabbt när vi är tillgängliga för att ge dem uppmärksamhet, och de ställer gärna in sina larm så att de är vakna när deras ägare kommer hem.

Se även  Frogbit vs Duckweed - Komplett jämförelse

Det är mer sannolikt att råttor sover i fyra timmars steg innan de går upp för att äta, leka och använda badrummet, men detta kommer sannolikt att förändras beroende på vilka aktiviteter som är normala för ditt hushåll.

Råttor är rena djur

Trots ett missvisande rykte om smutsighet är råttor faktiskt väldigt rena! Husdjursråttor tar personlig hygien på allvar och spenderar mer tid om dagen på att sköta sig själva än vanliga huskatter! Grooming är så viktigt att det till och med är ett socialt beteende; grupper av råttor (aka ofog) kommer att anamma varandra som en bindningsövning.

Råttor tar också med sig mindre bakterier i huset än en vanlig katt eller hund och är mindre benägna att överföra virus och parasiter till oss. Detta beror på generationer av riktad avel för att förbättra råttornas hälsa!

Råttan har en relativt kort livslängd och har medicinska behov

Tyvärr har råttor inte särskilt lång tid på sig att stanna hos oss. En frisk råtta kan bara leva 2 till 3 år innan den passerar. Under denna tid kommer råttor sannolikt att drabbas av förkylningar eller andra sjukdomar, så det är absolut nödvändigt att ha en veterinär i åtanke när du tar hem råttor.

Även om råttor inte behöver vaccineras, är det fortfarande viktigt att ta dem till veterinären för en kontroll en gång om året. När råttor åldras bör de besöka veterinären två gånger om året för att behålla sin hälsa.

Veterinärer kommer att kontrollera råttans avföring för eventuella parasiter och kan ge information och hjälpa till att avgöra om råttan ska kastreras eller inte.

Burkrav – Råttor behöver utrymme

Även om de är små, behöver husdjursråttor fortfarande en anständig plats att ringa hem. Varje råtta bör ges cirka 2,5 kubikfot utrymme, du kan använda denna burkalkylator här från fancyrat-forumet. En metallbur är det vanligaste alternativet, eftersom den är lätt att rengöra och ger tillräcklig ventilation för råttorna. Horisontella stänger gör det också lättare för dina råttor att klättra.

Akvarier har använts tidigare, men det är mycket svårare att säkerställa att rätt mängd luftflöde byts ut bör således till varje pris undvikas.

Det är också viktigt att buren är tugg- och rymningssäker, och att gallerna inte är för långt ifrån varandra för att en råtta ska få tag i sitt nyfikna huvud. Trådgolv bör undvikas, eftersom råttor kan skrapa sina fötter eller utveckla sår som kallas Bumblefoot.

Varje bur avsedd för råttor bör vara lång med tillräckligt med nivåer för att dina råttor ska kunna klättra och utforska, sovhålor och/eller hängmattor och massor av säkra leksaker. Undvik saker som kan orsaka skador, som ståltrådshjul, eftersom de innebär undergång för känsliga råttsvansar och deras fötter. Ha alltid ett solidt bashjul med en diameter på minst 11 tum.

Det är viktigt att rengöra buren varje vecka för att förhindra ansamling av smutsskräp eller dålig lukt. Varmt vatten och diskmedel fungerar bra för att lossa smuts innan du sköljer bort allt med vanlig vit vinäger och vatten.

Undvik sängkläder av cederträ och furu

Ignorera de flesta av sängkläderna som finns på djuraffärshyllorna. Även om ceder och tall är vanliga strömaterial, är de giftiga för råttor och orsakar en mängd andningsproblem, hudkänslighetsproblem och mer.

Se även  Varför attackerar ankor varandra? – Verkliga skäl

Istället är aspströ ett säkrare alternativ, och att använda Timothy-hö som bomaterial är säkert och roligt för husdjursråttorna.

Råttor gillar att tugga

Det är möjligt för en råttas framtänder att växa så mycket som 5 centimeter varje år! Naturligtvis måste råttan göra något för att hålla sina tänder friska: tugga.

Husdjursråttor kommer att gnaga på nästan allt som får deras tänder att må bra, så det är viktigt att tänka på vad som finns inom räckhåll! Tillhandahåll leksaker och säkra burmöbler för råttorna att sköta sina tänder – se upp för ätbara husdjurshusdessa tenderar att innehålla alfalfa som din råtta inte kan smälta.

Husdjursråttor behöver mental stimulans och social interaktion

Eftersom de är så smarta som de är, är det inte konstigt att råttor behöver mycket för att underhålla dem! En råtta ska ha tillgång till leksaker hela dagen. Att strö mat över sin bur är ett bra sätt att uppmuntra deras naturliga instinkt att söka föda. Råttor gillar också tunnlar och andra möbler att gömma sig i och ta en tupplur i.

Att lära ut råttor trick är ett annat sätt att träna sina sinnen och kommer också att hjälpa till att skapa ett band mellan råtta och ägare!

Trygghet och personlig tid

Ingen gillar att bli trakasserad hela tiden eller att fastna mitt i vimlet, så se till att det finns en plats för dina råttor att koppla av. Att tillhandahålla sovhålor är en sak, men se till att buren inte står på ett dragigt ställe eller precis bredvid värmen. Buren bör också hållas borta från golvet.

Råttårar är röda?

Många råttägare kan minnas första gången de trodde att de såg sin råtta gråta blod. Snacka om stress!

Lyckligtvis är detta inte blod, utan ett ämne som kallas porfyrin. Det finns en körtel bakom ögonen hos råttor som kallas Harders körtel och denna utsöndrar det röda ämnet. Under tider av stress utsöndras mer porfyrin och detta orsakar den röda eller rosa uppbyggnaden i råttornas ögon.

Vanligtvis borstas detta ämne bort regelbundet, och vi är inte desto klokare. En orolig eller stressad råtta kommer dock inte att sköta sig själv särskilt väl, vilket resulterar i en märkbar ansamling av rött runt ögonen och näsan. Detta kan vara ett tecken på en infektion eller andra hälsoproblem. Överväg att se en veterinär om du märker en förändring i deras beteende.

Råttor kan inte kräkas

Du läste rätt, råttor kan inte kräkas. Oavsett om deras magmuskler saknar styrka att driva ut innehållet eller om den neurala kommunikationen i hjärnstammen saknar den nödvändiga komplexiteten för att koordinera en sådan uppgift, är råttor helt oförmögna att kräkas.

Men överlåt åt dessa intelligenta varelser att hitta ett sätt att bearbeta gifter när de väl har intagits. Råttor kan konsumera bitar av lera som, en gång i matsmältningssystemet, binder till toxiner och utsöndras normalt, vilket gör att toxinerna säkert kan passera genom en råttas system!

Slutsats

Det finns mycket att veta om råttor som inte är allmänt känt. Husdjursråttor är udda varelser med olika personligheter, och de förtjänar att förstås precis som våra katter och hundar. Råttor är fantastiska husdjur, de är ganska lätta att ta hand om, billiga, rena och de är kända för att vara ganska tillgivna när de väl värms upp för sina ägare!

Råttor har blivit varelser, husdjur, som kan lära oss mycket. Från vissa sociala interaktioner till multiplex känslomässig förståelse, husdjursråttor är lika nyfikna på oss som vi är på dem.