18 anledningar till varför en kyckling börjar halta och vad man ska göra

Att ta hand om kycklingar kan vara hårt arbete och det kan vara mycket oroande om du plötsligt märker att en kyckling (eller ännu värre, kycklingar) börjar halta. Det finns många olika anledningar till varför detta kan vara fallet och den goda nyheten är att de flesta orsakerna till haltande är fullt behandlingsbara. Därför har vi samlat de vanligaste orsakerna och lösningarna åt dig.

Våra 18 anledningar till att en kyckling börjar halta är fågelencefalomyelit (epidemiska darrningar), botulism, humlefot (Staphylococcus aureus), medfödd hälta, encefalomalaci (möjlig vitaminbrist), erysipelas, infektiös synovit, Marekros dermatos,,,,,. , mineral- och vitaminbrist), rakitis (mineral- och vitaminbrist), fjällande benkvalster, spondylolistes, giftig förgiftning (alger, ogräs och andra föroreningar), viral artrit och vit muskelsjukdom (mineralbrist).

Medfödd hälta

Om du märker att nykläckta kycklingar stirrar i taket (eller himlen) och gör enstaka backflips, kan de ha fötts lamslagna. Du kan prova att spjäla benet (även om detta bör göras försiktigt för att inte skada det ytterligare) om du tror att problemet beror på en fraktur, men det finns inte mycket du kan göra mer än det.

Om detta händer regelbundet kan dina avelshöns ha brist på vitamin B1, så att lägga till lite i kosten kan hjälpa till att minska problemet.

Ros

Dessa bakterier är endemiska i många delar av världen och även om de vanligtvis inte är ett problem, kan de ibland infektera yngre kycklingar och orsaka hälta. Hos vuxna kan bakterierna fortfarande orsaka andra problem, som hudskador och svullna hälar. Du kan vaccinera mot Erysipelas och det är också behandlingsbart

Men i flockar infekterade med Erysipelas kan du förvänta dig en dödlighet på 10-15 %, så vaccination kan vara det bättre valet. Det krävs två doser med cirka 2-3 veckors mellanrum för att vara effektiv. Om en infektion uppstår är snabbverkande penicillininjektioner det bästa valet.

Aviär encefalomyelit (epidemiska skakningar)

Fågelencefalomyelit är allmänt känd som epidemiska skakningar eftersom ett av huvudsymtomen är allvarliga skakningar hos infekterade kycklingar. Hos kycklingar som är mindre än 3 veckor gamla orsakar det en mängd olika symtom, inklusive möjligen förlamning av ett ben (vilket kan orsaka haltande). Andra tecken att titta efter är att tappa vingar, svaghet, blindhet och allvarliga förändringar i deras gråt.

I regioner där fågelencefalomyelit är vanligt är det bäst att vaccinera din besättning mot det eftersom det inte finns något botemedel mot sjukdomen. Men om det finns kycklingar som överlever fågelencefalomyelit är de immuna mot ytterligare doser.

Encefalomalaci (möjlig vitaminbrist)

Det händer att Encefalomalaci orsakas av brist på vitamin E i kycklingens diet och är vanligast under de första två månaderna av en kycklings liv. Du bör leta efter utsträckta ben (som kan få kycklingen att verka halta), spasmer och frekvent förlust av balans.

Det kallas ibland för ”crazy chick”-sjukdomen eftersom infekterade fåglar kan verka lite galna. Även om det är sällsyntare är det möjligt för äldre kycklingar att få detta tillstånd också. Förutsatt att tillståndet inte har gått för långt (i vilket fall skadan kan vara permanent) kan du enkelt behandla den med vitamin E alfa-tokoferol-preparat.

Rakitis (mineral- och vitaminbrist)

Rakitis är ett vanligt tillstånd som även drabbar människor och även av samma anledning – det är brist på kalcium och/eller D-vitamin i kosten. Så det är inte smittsamt eller zoonotiskt (kan hoppa till människor). Symtomen inkluderar ofta en fågelunge som cirkulerar när den föredrar ett ben framför ett annat, fågelungens huvud bakåtvänt och att den inte kan stå alls.

Som med de flesta näringsbrister kommer rakitis i de flesta fall att dyka upp under den tidiga delen av en kycklings liv, men kan hittas hos äldre kycklingar om du ändrar kosten. Behandling innebär att ändra ungarnas kost innan benbristerna leder till bestående skador.

Se även  Vad det betyder när en kyckling dricker mycket vatten

Perosis (brist på kolin, mineraler och vitaminer)

perosis är ett tillstånd som orsakas av en brist på några eller alla av följande ingredienser i en kycklings diet: kolin, zink, mangan, niacin, folsyra, biotin och/eller pyridoxin. Som med alla näringsbrister är det mest sannolikt att det påverkar och diagnostiseras hos unga kycklingar som är yngre än 2 månader.

Symtomen inkluderar korta ben, hälta, missbildningar i hasen, en halka i hälsenan (detta är ”perosis”) och hos kyckling kan embryon leda till ”papegojnäbb” och deformerade ben. Det enda sättet att behandla det är att ändra kycklingarnas kost och inkludera rätt blandning av alla ovanstående element. Det visar sig att valet av kycklingfoder är en mycket viktig uppgift om du vill att dina kycklingar ska vara friska. Varför inte läsa vår artikel om vilka bordsrester som är säkra att mata dina kycklingar.

spondylolistes

Det är goda nyheter för kycklingägare spondylolistes tenderar bara att påverka ”broilers”, så om dina kycklingar inte är broilers har de förmodligen inte spondylolistes. Om du ser dina kycklingar huka sig med fötterna i en besvärlig uppåtgående position, halta när de går och lägga sin vikt på hasen istället för fötterna, är det spondylolistes.

Ofta kallad ”kinky back” i kycklinguppfödarvärlden, orsakas den av en klämd ryggrad. Eftersom detta är ett genetiskt tillstånd finns det inte mycket du kan göra för att behandla problemet och fåglarna kommer att påverkas permanent. en studie, av Riddell för Avian Pathologyvisade att den kan avlas från ett par som ärftligt tillstånd.

Nekrotisk dermatit

Detta tillstånd, Nekrotisk dermatit, är också ofta känd som gangrenös dermatit. De tidiga symptomen på denna bakteriella infektion är hälta och bristande koordination hos dina kycklingar – vanligtvis från cirka 3 veckor till 20 veckor gamla. Vanligtvis kommer gråtande, ”grova” lesioner av rödlila till gröna också att hittas på huden.

Det sprider sig snabbt och prognosen är inte bra. Det kan döda inom 24 timmar och antibiotikabehandling är i bästa fall endast delvis effektiv. Det är viktigt att helt rengöra och desinficera höljet om tillståndet upptäcks och vissa forskare noterar att upprepningen av nekrotisk dermatit kan förhindras genom att salta pennans golv. Det är inte känt hur detta tillstånd sprider sig bland kycklingar som inte har någon historia av det och ytterligare forskning behövs fortfarande.

White Muscle Disease (mineral- och vitaminbrist)

Ovanligt för en brist på mineraler och vitaminer, Vit muskelsjukdom är mer benägna att påverka vuxna kycklingar än spädbarn. Det kallas också för ”Nutritional Muscular Dystrophy” och är resultatet av brist på vitamin E och/eller mineralet selen i kycklingens kost. Detta orsakar allvarliga skador på kycklingens muskelvävnad (detta kallas ”myopati”), vilket i sin tur leder till hälta, rörelsesvårigheter och svaghet.

De svårast drabbade fåglarna kan falla döda på platsen eftersom hjärtmusklerna har atrofierats från tillståndet. Det är viktigt att konsultera en veterinär om du misstänker att vit muskelsjukdom i besättningen – detta beror på att den endast kan diagnostiseras korrekt genom ett blodprov och för att selenbrist kräver en mycket exakt dos av selen i kosten för att vända det – för mycket selen och du kan döda dina kycklingar med en överdos.

Viral artrit

Viral artrit är en vanlig sjukdom hos kycklingar och vanligtvis är det inte för skadligt, men har varit känt för att orsaka extrem hälta hos vissa broilerraser och mycket mer sällan i lager. Viruset är ett reovirus och i nuläget är det inte välkänt hur det överförs mellan par, även om det verkar som att intag är det vanligaste sättet att bli smittad.

Det märks vanligtvis mellan 4 och 8 veckor som ensidiga eller bilaterala svullnader runt skaftets senor (ovan hasen). Hos de mest drabbade fåglarna kan detta leda till en fullständig oförmåga att gå och till och med döden. Dödligheten är dock låg. De dåliga nyheterna är att det inte kan behandlas och det bästa botemedlet är förebyggande – både levande och dödade vacciner kan hittas mot viral artrit hos kycklingar.

Se även  Skillnaden mellan husdjursråtta och mus: vilken ska jag skaffa?

Infektiös synovit

Detta tillstånd är känt under flera namn, inklusive Infektiös synovit, MS-infektion, förstorad hasledssjukdom och helt enkelt gammal synovit. Det syns tydligt hos infekterade fåglar som har så otrolig svullnad av hasen att de inte kan gå av smärtan eller snubblar illa när de gör det. Infektionen förs vidare av andra infekterade fåglar (och vilda fåglar kan överföra den till dina kycklingar).

Det är dock inte särskilt smittsamt och förs inte vidare till hela besättningen. Det kan ta 11-21 dagar efter infektion att bli symtomatisk. Det är inte möjligt att vaccinera mot infektiös synovit och för en korrekt diagnos måste en veterinär ta ett vätskeprov från den infekterade hasen och testa den. Behandlingen är endast delvis effektiv och kan kräva en mängd olika antibiotika.

Marks sjukdom

Detta är en av de vanligaste sjukdomarna hos kycklingar och kycklingar Marks sjukdom är uppkallad efter veterinären Jozsef Marek som identifierade den i det vilda. Många kycklingar är resistenta mot det och det finns många symtom, inklusive haltande (på grund av förlamning av armar och ben), vridning av huvudet, andningssvårigheter, kamfärgsförändring och diarré. Det är mycket smittsamt och kan lätt överföras från kyckling till kyckling.

Du kan se Mareks in action här på YouTube:

Det finns ett vaccin för Marek, men det hindrar inte dina kycklingar från att drabbas av sjukdomen, det stimulerar bara deras immunförsvar att bättre bekämpa sjukdomen. Viruset muterar ständigt, vilket gör ett permanent vaccin omöjligt. Tyvärr, när en fågel väl har fått Mareks, finns det ingen behandling och i svåra fall måste fåglarna avlivas.

Humlfot (Staphylococcus aureus)

Detta är en bakteriell infektion som kan påverka kycklingar och andra typer av fjäderfä var som helst, när som helst. Humlefot börjar vanligtvis som en slags fot- eller bensträckning (med viss haltande), men när infektionen fortskrider bör du kunna hitta rosaröda partier på fötterna eller mellan tårna. Det blir då en spridning av inflammation i benet. Om de lämnas obehandlade kommer dessa områden att bli mörkbruna eller till och med svarta och kycklingen kommer att ha mycket smärta.

Kan humlefot döda en kyckling?

Ja, de svarta såren är ett tecken på blodförgiftning och om de inte behandlas kommer dina kycklingar att dö. Det bästa botemedlet är förebyggande – så se till att stugplatserna inte är för höga för att de ska kunna hoppa av, att jorden de hoppar på är mjuk eller vadderad, att det inte finns några splitter runt omkring, att du noggrant kontrollerar deras naglar skär sig och att deras sängkläder hålls rena.

Tidiga infektioner behandlas enkelt genom att tvätta foten i ett Epsom Salts-bad och sedan spraya och klä såret med Vetericyn. Upprepa om det behövs. Men om det inte finns någon förbättring eller om såret blir svart, ring en veterinär. De kommer att utföra operation för att dränera pussåret och rensa ut bakterierna.

Om du har en stark mage, så här görs det:

Fjällande benkvalster

Som namnet antyder, Fjällande benkvalster, orsakas av en infektion av kvalster som kallas Cnemidocoptes Mutans. Den lever i marken (och ibland på golvet i gården om förhållandena är fuktiga) och väntar på att en fågel ska passera. När så är fallet gräver kvalstret sig ner under fjällen på fågelns ben och kan orsaka stora obehag, vilket ofta leder till att den haltar.

Se även  20 skäl till varför råttor är bra husdjur

Det är lätt att upptäcka fjällande benkvalster eftersom fjällen reser sig och ser smärtsamma ut. Kvalstren är lite små att se individuellt med blotta ögat och tenderar att visas som en grupp som en vit utväxt på benet. Behandlingen är enkel – du kan köpa en fjällande tassborttagningsspray och upprepad användning dödar snabbt kvalstren. Vissa människor använder vaselin istället för att kväva kvalstren, men det är inte alltid effektivt.

Osteoporos

Benskörhet eller osteoporos påverkar inte bara människor, utan kan också påverka höns, särskilt höns som lägger ägg. Därför kallas det vanligen för ”burlagerutmattning”. Det tyder på brist på kalcium i kosten och möjligen även brist på fosfor och/eller vitamin D. Om det inte kontrolleras kommer kycklingarna att upptäcka att benen lätt går sönder, vilket leder till att de haltar.

Behandling är helt enkelt användningen av näringstillskott eller orala kosttillskott som är höga i kalcium. Det är lätt att förhindra att det kommer tillbaka genom att justera kycklingens kost för att säkerställa att de får tillräckligt med kalcium i kosten i framtiden. Ostronskal eller kalkstensgranulat är särskilt lämpliga för detta.

Botulism

Botulism orsakas av bakterien Clostridium botulinum och produceras i sönderfallsprocess hos både djur och växter. Det är extremt giftigt för kycklingar, människor och annat djurliv. Hos kycklingar är tecknen på botulism benförlamning, vingförlamning, nackförlamning och död.

För att behandla det effektivt måste du ta bort källan till toxinet och applicera antibiotika och eventuellt ett selentillskott. En veterinär kan diagnostisera botulism genom att ta prover från fåglarna och kommer också att rekommendera den bästa behandlingsregimen.

Maskar

Det finns många olika möjliga maskinfektioner som en kyckling kan få. Många är helt asymtomatiska, och andra kan orsaka en mängd olika symtom. Den mest troliga förklaringen till att en mask orsakar en halt är helt enkelt att masken har hamnat på avdrift i kycklingens kropp (eftersom maskar vanligtvis inte riktar sig mot benen) och har infekterat vävnaderna där.

Avmaskningstabletter ska alltid vara första hjälpen vid en misstänkt maskinfektion hos kycklingar (även om du helst avmaskar din flock regelbundet som en förebyggande åtgärd), men om symtomen kvarstår även efter behandlingen är det bäst att ringa en veterinär för diagnos och vidare behandling alternativ.

Giftig förgiftning (alger, ogräs och andra föroreningar)

Det finns så många olika former av gifter som kan påverka kycklingar att det är omöjligt att lista dem alla eller deras olika symtom här. Vad vi säkert kan säga är att om du har försökt eliminera alla andra möjliga orsaker till att din kyckling haltar, kan gifter mycket väl vara problemet.

Det enda sättet att veta säkert är att låta din veterinär göra ett blodprov och utesluta alla möjligheter. När du väl vet vad som förgiftar dina fåglar, kanske du kan behandla det och ta bort giftkällan för framtiden.

Slutsats

Så där har du det 18 anledningar till varför en kyckling börjar halta och hur man behandlar problemen Vi vet att det kan vara jobbigt att se dina kycklingar halta, men som du kan se finns det en lösning på de flesta haltproblem som är enkel att implementera och kostnadseffektiv. Så få inte panik om din kyckling haltar, ta reda på vad som händer och behandla den istället.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: