18 unika leksaksidéer för husdjurskaniner (billigt och gratis!)

Leksaker ska vara en del av varje kanins livsmiljö. De ger mental berikning och stimulans, och håller din kanin aktiv och frisk. Men detta betyder inte att din kanin kommer att leka med vilken leksak som helst. Varje kanin har sitt favoritsätt att leka på, så det är upp till dig att lära dig och hitta de olika leksakerna som din kanin kommer att leka med.

De bästa kaninleksakerna låter din kanin använda sina naturliga instinkter (att gräva, tugga och föda). Gratis leksaker, som kartong och strimlat papper, ger kaniner mycket roligt. Se dock till att din kanin har ett brett utbud av leksaker för att hålla dem lyckligare i det långa loppet.

Trots vikten av leksaker för kaniner kan det ibland vara en besvikelse att ge din kanin en ny leksak bara för att upptäcka att han inte gillar den. Leksaken kommer att förbli helt orörd, din kanin ointresserad. När du letar efter leksaker till din kanin, tänk på hur du kan locka din kanin att använda sina leksaker genom att förstå deras beteende. Du måste också prova och missa din kanin för att ta reda på vilka leksaker de kommer att gilla bäst.

Kolla in den här listan över min kanins favoritleksaker.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Vilka leksaker leker kaniner med

Leksaker kan verka som en förmån att ge kaniner då och då, men de är faktiskt en nödvändig del av alla kaniner. De kan avsevärt förbättra en kanins mentala hälsa genom att ge dem sätt att använda sitt naturliga kaninbeteende och hålla dem intresserade av sin omgivning. Bra leksaker främjar hälsosam träning och naturlig nyfikenhet, som båda hjälper till att minska tristess och depression.

Förutom den mentala stimulansen främjar vissa kaninleksaker även god tandhälsa. Träleksaker, höbaserade leksaker och kartong är alla fantastiska material för kaniner att tugga på.

Kaniner har instinkten att tugga, gräva och föda. Om du letar efter en leksak till din kanin, vill du hitta en som kan tillfredsställa något av dessa beteenden. Om de inte kan använda detta naturliga beteende, kommer kaniner sannolikt att bli uttråkade och frustrerade. Uttråkade kaniner kommer också att bli mycket mer destruktiva i och runt huset. De tar till att tugga på golvlister eller gräva i mattan. De bästa kaninleksakerna kommer att fungera som en distraktion från detta destruktiva beteende.

De typer av leksaker du letar efter inkluderar:

 • Tuggleksaker: Dessa inkluderar trä och andra naturliga leksaker, såsom höbaserade leksaker och luffar, som din kanin kan tugga på och hålla sina tänder trimmade.
 • Foderleksaker: Dessa inkluderar pusselleksaker, där du gömmer godsaker som din kanin kan hitta.
 • Levande leksaker: Föremål som tunnlar och plattformskatttorn hjälper kaniner att utforska och få olika utsiktspunkter från hela rummet.
 • Grävleksaker: Dessa är mattor, lådor och material som din kanin kan gräva i utan rädsla för att förstöra något viktigt.
 • Kasta leksaker: Kaniner gillar att kasta leksaker med tänderna, inklusive många små plastleksaker.

Typer av leksaker att ge din kanin

Det finns en mängd olika leksaker för kaniner att leka med. Om din kanin inte verkar gilla det du har gett dem, prova något annat. Det är också viktigt att se till att din kanin har några leksaker tillgängliga för dem att använda Allt av deras naturliga instinkter (gräva, söka och tugga) när de vill utan att förstöra något i ditt hem.

Om du inte vet vad du ska mata din kanin, prova några av dessa idéer:

 1. Omslagspapper. Vanligt vitt eller brunt omslagspapper som du får i paket kan vara en bra gräv- och födosökleksak för kaniner. Stapla upp det och strö i lite godsaker för att låta din kanin gräva igenom och hitta de dolda godsakerna.
 2. Pinnar. Du kan köpa äppel- eller pilstavar som tuggleksaker i de flesta djuraffärer. Det finns också massor av skogar du kan få från din bakgård som är säkra för kaniner. Se bara till att inga farliga kemikalier eller bekämpningsmedel har använts.
 3. Höbaserade leksaker. Vävda eller flätade höbaserade leksaker är utmärkta för kanintänder och de är även superhälsosamma för kaniner.
 4. Naturliga leksaker. Naturliga leksaker som kottar och luffar kan vara roliga tuggleksaker för kaniner. Tvätta allt du tar med utifrån och låt kottarna torka några veckor innan du ger dem till din kanin.
 5. Halmkorgar. Alla typer av obehandlade flätade produkter är säkra för kaniner att tugga på. Detta lätttugga material är en favorit bland många kaniner. Var dock försiktig med flätade möbler och korgar som har någon form av slutlack. Om din kanin tar några tuggor av detta är det bra, men du vill inte att han ska äta en stor mängd av det.
 6. Hängande leksaker. Många kaniner tycker om att dra hängande leksaker eller leka med väggar, speciellt om det finns något på dem. Du kan enkelt göra din egen hängande leksak med hjälp av toalettpappersrullar, eller köpa några från djuraffärer. Min kanin gillar verkligen den här leksaken från Small Pet Select.
 7. Bollleksak. Pilbollar, höbollar och plastbollar kan alla vara jättekul för kaniner. De rullar runt dem, slänger dem och tuggar dem för att ha kul.
 8. Plast kastleksaker. Hårdplastleksaker kan vara kul för kaniner att slänga runt på. Babyleksaker, som staplingsmuggar, plastringar och skallror, kan vara bra alternativ. Du kan också ge dina kanin läskflaskor att kasta runt, bara se till att tvätta dem först.
 9. sjögräsmattor. Vävd gräsmatta är en fantastisk grävleksak för kaniner. Vanligtvis är de gjorda av sjögräs eller vävt timotejhö. De tuggar och gräver i mattan tills den är helt förstörd.
 10. Kartonger. Kartonger är en extremt mångsidig leksak för kaniner. De kan klämmas för att göra mattor eller skäras i bitar för att göra DIY-leksaker och grävlådor för kaniner. Du kan också använda dem som habitatobjekt för att skapa skyddsrum, tunnlar och plattformar.
 11. DIY-leksaker. Det finns så många leksaker du kan göra av vanliga hushållsartiklar, till exempel toalettpappersrullar. Prova den här handledningen för att komma igång med billiga och enkla kaninleksaker.
 12. Pappershandukar. En skrynklig pappershandduk kan vara en rolig leksak för kaniner att slänga runt på, så länge din kanin inte försöker äta upp hela handduken.
 13. Strimlat papper. Travar med strimlat eller trasigt papper är bra att lägga till en stor behållare för din kanin att gräva i. Du kan gömma godsaker i pappersbunten som din kanin kan hitta när den gräver och söker genom papperet.
 14. Pusselleksak. Varje leksak som du gömmer en godbit i för din kanin att hitta är bra för deras födosökande sinne. Min kanins favorit pusselleksak är faktiskt en kattleksak. Det är en godisboll för matautomat att man måste rulla runt för att få fram maten och godsakerna.
 15. Klätterleksak. Klätterleksaker, som t.ex korta katttorn, är ett bra sätt att ge din kanin en annan utsiktspunkt. Det kan också vara ett utmärkt sätt att uppmuntra din kanin att träna mer och hålla sig frisk.
 16. Bomull eller fleecematerial. Bomull och fleecematerial är säkert för kaniner om de får i sig lite. Gamla handdukar, T-shirts eller filtar kan vara bra leksaker. Vanligtvis är denna typ av leksak en grävleksak för kaniner. De kommer att skjuta runt den eller försöka tunnla under den.
 17. Obehandlade träleksaker. Träleksaker är bra för att trimma kanintänder. Se bara till att träet är obehandlat så att du inte riskerar att din kanin får i sig farliga kemikalier.
 18. Tunnlar. Tunnlar är en annan rolig leksak som kan ge din kanin en annan utsiktspunkt. Du kan till och med göra roliga tunnlar av en enkel kartong!
 • Läs mer: Vad du ska göra om din kanin inte vill leka med leksaker
Se även  Kan kaniner spy?

Vilka typer av leksaker ska man undvika

Även om det säkert finns många olika alternativ för att ge leksaker till kaniner, finns det också några leksaker du vill undvika. Det här är främst leksaker som är gjorda av material som du inte vill att en kanin ska få i sig eller som är mer benägna att få en kanin att kvävas. Även om din kanin i de flesta fall mår bra, är det bäst att undvika allt som kan vara farligt.

De typer av leksaker du vill hålla borta från din kanin inkluderar:

 • Leksaker med överflödigt lim. Lite lim för att hålla ihop leksaksbitar brukar vara bra, men du vill undvika leksaker där du kan se stora klisterklumpar på sömmarna.
 • Målade leksaker. Eftersom kaniner tuggar på sina leksaker är det bäst att undvika de målade. Det enda undantaget är om en leksak använder vegetabiliskt färgämne. Du kan se skillnaden genom att köra leksaken under kranen. När färgen börjar rinna använder den färgen och är bra för kaniner att tugga på.
 • Leksaker med fågelfrö. Många fågelleksaker är okej för kaniner, men du vill undvika leksaker med frön. De flesta av dessa frön är inte bra för matsmältningssystemet hos kaniner.
 • Mjuk plast eller gummileksaker. Undvik plast- eller gummileksaker som din kanin kan bita och äta en bit av. Dessa är inte bra för matsmältningssystemet hos kaniner.
 • Plastpåsar. Alla former av plastpåsar eller omslagspapper bör undvikas. Precis som för små barn kan dessa vara en kvävningsrisk för kaniner.
 • cederträ. Ceder och andra träslag med stark arom är inte bra för kaniner. Om de exponeras under en längre tid kan de orsaka hälsokomplikationer, inklusive leverskador.
 • Trä som är behandlat. Alla typer av trä eller rotting som har behandlats eller lackats bör undvikas.
Se även  Varför har kaniner korta svansar? 3 huvudorsaker!

Hur man hittar leksaker som din kanin hittar vill att leka med

Problemet med leksaker är att det kan vara svårt att hitta något som din kanin faktiskt vill leka med. Jag vet att jag har kämpat genom åren för att tillfredsställa min kanins behov av att leka och tugga. Jag får en helt ny leksak, bara för att upptäcka att min kanin ignorerar den och istället fortsätter jaga golvlisterna. Det tog mig mycket försök och misstag för att hitta de föremål som intresserade min kanin.

Tyvärr finns det inget sätt att veta i förväg vad din kanin gillar att leka med. Medan vissa leksaker är mer populära bland kaniner, har varje kanin sin egen uppfattning om vad som är roligt att leka med. Du kommer att behöva lära känna din kanins personlighet genom att ge dem olika leksaker. Så småningom kommer du att hitta några föremål som din kanin älskar, så du kan fortsätta att få dessa föremål till din kanin.

Leksaker jag har hittat är favoriter för många kaniner (inklusive de jag jobbar med på ett kaninhem):

 • Pilbollar
 • Kartongleksaker
 • Hängande leksaker
 • Pusselleksak

Var kan man få tag i nya leksaker

Många av leksakerna på den här listan är lätta att hitta gratis i ditt eget hem. Vill du köpa leksaker rekommenderar jag alltid en webbutik Välj ett litet husdjur. Jag upptäckte den här butiken för ungefär ett år sedan och är verkligen imponerad av kvaliteten på deras produkter. Jag hittade till och med något som gillade min systers kanin som var en ökänd leksakshatare (äng hö fidget pinnar).

Se även  Hur rengör man kaninbur? Den rätta vägen!

Small Pet Select har en en mängd olika höbaserade och naturliga leksaker tillgängliga. Prova några av deras tillgängliga alternativ så att din kanin kan välja sina favoriter bland leksakerna de skickar. Oundvikligen kommer din kanin att ignorera några av de leksaker du får, men du kommer säkert att hitta den något som din kanin älskar. Efter att ha tagit reda på vilka leksaker din kanin kommer att leka med, kan du fortsätta att bara köpa dessa leksaker i framtiden. (Om du använder koden KANIN FRAM i kassan får du 15% rabatt på din första beställning!)

För att ge din kanin ännu fler valmöjligheter kan du göra några roliga DIY-leksaker av kartong och föremål som du förmodligen har liggandes i huset. Jag har satt ihop några enkla steg-för-steg-guider som du kan kolla in för att göra några av dessa billiga kaninleksaker.

Hur du håller din kanin intresserad av sina leksaker

Precis som barn kommer kaniner så småningom att tappa intresset för den glänsande nya leksaken du gav dem för en vecka sedan. Det är inte ovanligt att en tidigare favorit tuggleksak slutar bli helt ignorerad. För att hålla din kanin intresserad av sina leksaker är det en bra idé att rotera vilka de har tillgängliga vid varje given tidpunkt. Med några veckors mellanrum, ta bort några leksaker och ge din kanin en annan uppsättning leksaker. Lämna sedan tillbaka de gamla leksakerna några veckor senare och se hur din kanin har återfått intresset för dem. Det här sättet att rotera leksaker sparar dig från att behöva spendera en förmögenhet på nya leksaker varje gång din kanin tröttnar på de gamla.

källor:

 1. Curley, Kendall. ”Hur man plockar kaninleksaker på ett säkert sätt.” PetMD. 7 mars 2019. https://www.petmd.com/rabbit/care/how-pick-out-safe-rabbit-toys.
 2. ”Leksaker.” Föreningshuskaniner. 20 juli 2011. https://rabbit.org/faq-toys.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.