20 föremål att förbereda i din kanins första hjälpen-kit

Att förbereda ett nödpaket för din kanin kan vara en stor stresslindring. Du vet att om en nödsituation uppstår kommer du att ha de förnödenheter du behöver för att ta hand om din kanin när de behöver det.

Naturligtvis är den första åtgärden att vidta när man står inför en nödsituation att kontakta din kanins veterinär. Men det är alltid praktiskt att ha förnödenheter till hands om du inte kan komma till veterinären direkt. Det är också en bra idé att ha grundläggande förnödenheter så att du kan hantera mindre olyckor som inte kräver veterinärvård.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Varför är det viktigt att ha en första hjälpen-låda till din kanin?

Att ha en första hjälpen-kit för kanin till hands kommer att säkerställa att du är beredd på mindre olyckor. Det ger dig också de verktyg du behöver för att vidta tillfälliga åtgärder när du tar din kanin till veterinären om det finns en allvarligare nödsituation.

En första hjälpen-låda är också där du kan förvara dina grundläggande kaninverktyg. Att förvara produkter som penslar och klippmaskiner i första hjälpen-kit håller allt på ett ställe. Det hindrar dig från att tappa föremål så att du kan hitta dem när du behöver dem.

Förbandslådan är också ett sätt att se till att du har allt du behöver med dig i en nödsituation. Om det inträffar en naturkatastrof som tvingar dig att evakuera ditt hem, har du allt för din kanin på ett ställe så att du snabbt kan samla allt och få det i säkerhet.

1. Veterinärens kontaktuppgifter

Det är mycket viktigt att se till att du har din veterinärs telefonnummer och adress i din första hjälpen-låda. Placera denna information på omslaget till ditt kit, eller på en väl synlig plats, så att du har den lätt tillgänglig när du behöver den. Många människor kommer att välja att fästa denna information på kylskåpet snarare än i satsen, men det skadar inte att placera denna kontaktinformation på båda platserna.

Om din vanliga veterinärpraktik inte är en 24-timmarsklinik (de flesta är det inte), är det också en bra idé att hitta ett av dessa akuta djursjukhus nära dig. Nödsituationer kan uppstå när som helst, så det är bäst att vara förberedd med en annan plats om din kanin blir sjuk på natten eller på helgerna. Detta är särskilt viktigt för sällskapskaniner, eftersom inte alla djursjukhus är villiga att ta in kaniner. Du kan behöva göra lite forskning för att hitta en 24-timmarsklinik med personal som är utbildad att ta hand om din söta kanin.

2. Gasbindor och bandage, Q-tips, bomullsrondeller

Det typiska sortimentet av bandage och bomullsrondeller är mycket användbart vid vård av mindre sår eller olyckor. Gasbindor och bomullsrondeller används för att rengöra sårområdet och applicera ett desinfektionsmedel. Bomullsservetter kan användas för att rengöra ögonområdet eller till och med rengöra en kanins doftkörtlar.

Du vill ha självhäftande eller icke-vidhäftande förband. Det här är de typer som inte fastnar på din kanins päls och orsakar smärta eller pälsförlust senare. De självhäftande förbanden är vanligtvis de enklaste att applicera på husdjur eftersom bandaget lätt fastnar på sig självt.

För allvarliga sår bör du ta din kanin till veterinären så snart som möjligt. Även för mindre skärsår och skrapsår är det en bra idé att låta din veterinär ta en titt på din kanin. Kaninhud runt skärsår och skrapsår har en tendens att bilda bölder och bli infekterade. Det är alltid bättre att vara försiktig och låta en professionell ta en titt på det.

3. Desinfektionslösning

Lägg till en desinfektionslösning till din första hjälpen-låda som du kan applicera på skärsår och repor. Du kan få en djursäker antimikrobiell lösning i din lokala djuraffär. Vitericyn är ett pålitligt och ofta rekommenderat varumärke (Se Vitericyn här). Denna lösning kommer även i en sprayflaska som gör den lätt att applicera på mindre skärsår.

Se även  Uttråkade kaniner: Hur beter sig kaniner när de är uttråkade?

Du kan också använda väteperoxid och späda den med vatten. Tillsätt 1 del väteperoxid till 20 delar vatten och blanda lösningen. Detta skulle se ut som ¼ kopp väteperoxid tillsatt till 5 koppar vatten. Du kan lägga lösningen i en sprayflaska eller applicera den med dina bomullsrondeller.

Var mycket försiktig med eventuella sår, även mindre skärsår och skrapsår. Kaninhud är förvånansvärt ömtålig och kan lätt slitas sönder. Så skrubba inte på sår, utan använd istället en försiktig dubbande rörelse.

4. Nagelklippare

Att hålla ett par nagelklippare i din första hjälpen-låda betyder att du alltid vet var du kan hitta dem när det är dags att klippa din kanins naglar. Kanin nagelklippare kan vara ganska små och lätta att tappa bort. Jag brukade förlora dem hela tiden och var tvungen att köpa ett annat par med några månaders mellanrum. Så jag tycker att det är användbart att behålla dessa med första hjälpen-kit.

Byt ut dina nagelklippare med några års mellanrum eller när du märker att de inte längre skär igenom din kanins naglar lätt. Med tiden kommer bladen att bli matta. Trubbiga blad betyder att det finns en större chans att en olycka inträffar när du skär.

5. Styptiskt pulver

Styptiskt pulver används vanligtvis för att täppa till en blödande tånagel. Om deras tånagel fastnar i något och går av, eller om du klipper för långt och slår i spiken, kommer det troligen att finnas mycket blod. Lyckligtvis är detta vanligtvis inte en farlig situation och du behöver bara hjälpa till att stoppa blodflödet från nageln.

Strö en liten mängd av det styptiska pulvret på den blödande nageln och tryck på området med en gasväv eller bomullsrondell. När blödningen har upphört, tvätta försiktigt bort det styptiska pulvret från området så att din kanin inte sväljer det.

Istället för att köpa en balja styptiskt pulver kan du också välja att använda majsstärkelse. Detta är ett mycket billigare alternativ, eftersom majsstärkelse finns i bulk i mataffären. Häll bara lite majsstärkelse i en behållare och förvara den tillsammans med din kanin-nödsats. Det är också något säkrare eftersom kaniner kan få i sig det i små mängder.

6. Spruta och pipett

Det är nyttigt att ha några extra sprutor och en pipett i din första hjälpen-låda. Pipetten används om din kanin har ögonirritation. Detta kan hjälpa till att skölja och ta bort främmande föremål eller smuts från din kanins öga.

Det är en bra idé att ha minst en spruta till hands så att om din kanin någon gång behöver akutvård eller behöver ges medicin eller vatten att dricka, har du verktygen till hands. Om din kanin någonsin behöver ta medicin, kommer din veterinär förmodligen att lägga till några sprutor. Jag gillar alltid att hålla fast vid extramaterialen så jag har olika storlekar att använda om de skulle behövas i framtiden.

7. Intensivvård

Om det finns något på den här listan som du bör prioritera att lägga till i ditt första hjälpen-kit så är det Intensivvård. Detta är en formel som används för att tvinga kaniner att mata i nödsituationer. Det ger dem de näringsämnen de behöver för att hålla sig friska och håller matsmältningen igång. Läs mer om Critical Care och varför det är så viktigt.

Kritisk vård är en pulverformig formel som används för att tvångsmata kaniner när de är sjuka eller återhämtar sig från en sjukdom. Pulvret blandas med vatten för att skapa en blandning som du kan använda för att mata din kanin med sprutor. Detta kan vara nödvändigt för att hålla igång din kanins matsmältning och för att ge din kanin tillräckligt med kalorier.

Vanligtvis har ditt veterinärkontor akutvårdspaket till hands som du kan köpa om din kanin har en nödsituation. Men min veterinär rådde mig att alltid ha en väska i huset för säkerhets skull.

Relaterat meddelande

Hur man gör en formel för akut krisvård för kanin

LÄS MER

8. Gasdroppar

Kaniner har ett känsligt matsmältningssystem och kan drabbas av gasbildning. För att lindra din kanins obehag och förhindra gastrointestinal stas kan du ge din kanin några droppar simetikon, även känd som gasdroppar för bebisar. Detta säljs i de flesta stormarknader eller apotek i babygången.

Se även  Kan hankaniner stanna hos sina bebisar?

Om du märker att din kanin sitter obekvämt och hans mage trycker ner på golvet, kan det hända att han får gas. Försök att ge dem 1 ml av simetikonformeln varje timme i 4 timmar. Om det inte finns någon förbättring efter denna tid och din kanin inte har ätit eller gjort avföring under de senaste 10 till 12 timmarna, bör du behandla detta som en nödsituation och ta din kanin till veterinären omedelbart.

9. Värmedyna

En värmedyna kan vara en potentiell livräddare i ditt första hjälpen-kit. När kaniner blir stressade sjunker deras kroppstemperatur, vilket gör det svårare för deras kroppar att fungera korrekt. Vid dessa tillfällen är det nödvändigt att värma din kanin utvändigt med hjälp av en värmedyna.

Du vill alltid hålla värmedynan på en låg inställning. Placera den nära din kanin eller med en handduk lindad runt värmedynan (aldrig direkt mot din kanin). Du bör också alltid se till att din kanin har möjlighet att flytta bort från värmedynan om den så önskar.

Du kan använda en värmedyna för att hålla din kanin varm om den har gått i chock, återhämtar sig från operation, lider av hypotermi eller är i GI-stas. Detta bör bara vara en tillfällig lösning för att hjälpa din kanin medan du får dem till en kvalificerad veterinär.

10. Isblock

Isblock förvaras inte i första hjälpen-lådan, men är ändå väldigt praktiska att ha när du behöver dem. Förvara dem i frysen så att de är redo att användas. Du kan också frysa in några stora vattenflaskor för att använda som isbitar. Frysta vattenflaskor kan till och med anses vara ett säkrare alternativ eftersom om kaninen bestämmer sig för att tugga på dem är det bara vatten inuti.

Isblock eller frysta vattenflaskor kan användas för att hålla din kanin sval på sommaren. De är viktiga om din kanin överhettas, vilket ger din kanin en sval plats att ligga mot och sänker dess kroppstemperatur.

11. Antibiotisk kräm

Antibiotikakrämer kan användas på kaninsnitt eller repor för att förhindra infektion. Aktuella krämer som denna kan hittas på ett apotek (t.ex Neosporin), men använd inte de krämer som också innehåller smärtlindring. Eftersom kaniner är så mycket mindre än människor kan det smärtstillande elementet i dessa läkemedel ha negativa biverkningar. Du vill bara applicera en liten mängd av antibiotikakrämen på din kanin och sedan tillfälligt täcka den med ett bandage. Detta kommer att förhindra att din kanin slickar den och får i sig krämen.

12. Termometer

Du kan ta din kanins temperatur hemma. Detta kommer att ge din veterinär mer information när du ringer för att boka tid för din kanin. Du måste ha en rektal termometer för denna procedur eftersom det är det enda sättet att få en exakt mätning på kaniner.

Du vill också ha några Vaselin eller vaselin att använda som smörjmedel för termometern. Detta kommer att få kaninen att känna sig bekväm under hela proceduren. När du tar din kanins temperatur, vill du se till att den faller inom det normala intervallet 101,5ºF och 103,5ºF.

13. Slö sax och pincett

Sax och pincett är mångsidiga verktyg att lägga till din första hjälpen-kit. De kan användas för att klippa bandage eller trimma pälsen runt ett snitt (försiktigt!). Sax kan också hjälpa till att öppna den frustrerande förpackningen av andra förnödenheter när tiden är avgörande. Pincett kan användas för att ta bort en splitter som fastnat.

14. Handdukar

Du vill lägga till minst en stor handduk till ditt första hjälpen-kit. Denna kan användas till allt från att lägga din kanin i en kaninburrito när du ger dem medicin till att hålla din kanin varm när du tar med den ute i sin bärare på vintern. En handduk kan också användas för att ge din kanin lite fotfäste på en hal yta och förhindra skador.

15. Bärare

Du vill alltid ha en liten resekorg till din kanin till hands. Naturligtvis är detta inte fysiskt i din första hjälpen-låda, men du vill ha den till hands på en plats som är lätt att komma åt i händelse av en nödsituation. Du behöver en bärare om du tar din kanin till veterinären, och du behöver en bärare om det någonsin blir en evakuering i din byggnad eller ditt område.

Se även  11 tips för att förhindra att en kanin tuggar på mattan

Jag gillar att använda den här bärselen med en övre lucka så att jag lättare kan få in min kanin i en nödsituation. En liten kattbärare fungerar för de flesta kaniner. När du väljer bärare vill du se till att din kanin har utrymme att vända sig helt om, men inte mycket mer, så att du kan undvika skador i ett fordon i rörelse.

16. Mediciner

Om din kanin har några mediciner som han behöver ta regelbundet, bör dessa förvaras i första hjälpen-lådan. Alla läkemedel som behöver kylas bör förvaras på en specifik plats i kylen så att du vet exakt var du kan hitta dem. Det är en bra idé att ha rätt storlek på sprutan på samma plats så att du kan ge din kanin rätt dos.

Mediciner kan vara dyra, så du kanske också vill behålla din kanins gamla mediciner tills de går ut. På så sätt, om din kanin upplever samma medicinska problem igen, kanske du inte behöver betala för hans nya läkemedel om det fortfarande finns tillräckligt med det gamla.

17. Handdesinfektionsmedel och handskar

För att förhindra en bakteriell infektion eller spridning av en sjukdom är det bäst att ha handsprit och medicinska handskar till hands. Dessa är uppenbarligen för dig och inte för kaninen. Att tvätta händerna med tvål och vatten är också en bra förebyggande åtgärd.

18. Saltlösning

Saltlösningar är bra för att tvätta ur din kanins ögon om det finns smuts eller smuts i dem. Du kan köpa en receptfri koksaltlösning som används för kontaktlinser. Se bara till att det är en enkel lösning och inte innehåller några mediciner. Du kan även hitta husdjursspecifika ögonvatten, som t.ex ögonsköljningen från Vetericyn.

Använd lösningen med en pipett för att försiktigt skölja ögat. Om du märker att det ofta samlas smuts i och runt din kanins ögon, är det en bra idé att få dem en hälsokontroll. Detta kan vara ett tecken på blockerade tårkanaler eller tandproblem hos kaniner.

19. Borstar och loppkam

Du kanske vill behålla din kanins grooming utrustning med din första hjälpen kit för att undvika att tappa dem. Det här är de borstar som din kanin föredrar, eftersom många kaniner kan vara petiga med sina trimmaterial. Du vill också spela in en loppkam så du har den till hands om din kanin får loppor.

20. Återfuktande dryck

Ibland när kaniner blir sjuka äter eller dricker de ingenting. Det gör att de snabbt kan torka ut. Det är en bra idé att bara vara Pedialyt eller paket med rehydrerande salter som du kan använda för att mata med sprutor och hålla din kanin hydrerad. Dessa hjälper till att fylla på din kanins elektrolyter och förse din kanin med välbehövligt vatten.

Om du inte har dessa till hands är vanligt vatten fortfarande väldigt användbart. Om din kanin inte vill dricka kan du mata den till din kanin med en spruta. Du kan också prova att lägga till lite osötad äppel- eller morotsjuice för att göra den mer välsmakande.

källor:

  1. Hess, Laurie DVM Ph.D. ”Kaninvård: Första hjälpen-kit för din kanin.” PetMD. https://www.petmd.com/rabbit/care/rabbit-care-first-aid-kits-your-rabbit.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du har registrerat dig får du en GRATIS utskrivbar checklista med allt du behöver till din kanin! Använd den när du letar efter tillbehör till din kanin för att se till att du får allt du behöver för att göra dig redo för din nya kanin.

ATT REGISTRERA

relaterade inlägg

17 sätt att se om din kanin är sjuk

LÄS MER

11 vanliga kaninsjukdomar och deras symptom

LÄS MER