20 skäl till varför råttor är bra husdjur

”Råttor?” De frågar. ”Råttor? Håller du råttor som husdjur? Men varför skulle du? Är inte råttor lite tråkiga, vet du?” Det är något som vi som råttägare får höra ganska ofta och för att vara ärlig tycker vi att det är ganska roligt att du ser när du känner råttor, du vet hur dum den här frågan är, men vi slösar aldrig bort en chans att dela våra skäl till att det finns mer med råttor än öga – så kolla in det här. Är råttor bra husdjur?

Råttor är faktiskt fantastiska husdjur och vi har 20 anledningar till varför råttor är fantastiska husdjur, inklusive deras fantastiska personligheter, det faktum att kungligheter och kändisar också älskar råttor, att de är kärleksfulla och tillgivna djur, att de är rena, och att de mår bra och kan skratta. Så kolla in vår fantastiska lista och ta reda på varför du bör överväga att lägga till en råtta till din familj – du kommer inte ångra att du gjorde det.

Våra 20 skäl till varför råttor är bra husdjur

De har fantastiska personligheter

Vissa husdjur verkar inte ha ett stort antal personligheter. Sköldpaddor, till exempel, är fascinerande varelser, men vi tror att när följeslagare går, är de alla lite lika. Detta gäller inte råttor. De har ett stort antal personligheter och det är rimligt att säga att varje råtta du äger kommer att vara en unik individ.

De har olika känslor av bus, olika nivåer av mod, vissa kommer att vara smartare än andra, och så vidare. Och detta betyder det du kommer snabbt att ta reda på vilken råtta som är vilken och njuta av dina råttors sällskap.

Kunglighet älskar råttor

Hon kanske inte var road av så mycket, men det finns det en sak vi vet att drottning Victoria älskade och det var råttor.

Det hade hon faktiskt en pipar och tränare i hennes anställning vid namn Jack Black (ingen relation till skådespelaren, vi kan försäkra dig) och hans råttor var bland hennes favoritvarelser i världen.

Han lärde råttorna trick och Hennes Majestät älskade att titta på dem – det gör råttor ett husdjur med ett kungligt kvalitetsmärke.

De är lågunderhållsdjur

Råttor kräver inte mycket vård. De behöver lite arbete – du kan behöva rengöra buren varje vecka och naturligtvis måste du mata dem, men de behöver inte oändlig uppmärksamhet eller en promenad.

Det betyder de kan lämnas för idag (de kommer att sova) för att du ska gå till jobbet och så länge de har en kamrat eller två (i form av en annan råtta) kommer de att ha det bra och gärna se dig när du kommer hem.

Kändisar älskar råttor

Om du trodde att royalties var en stor sak, vänta tills du hör vilka kändisar som håller råttor:

  • Angelina Jolie – fick en råtta i present av Billy Bob Thornton
  • Beatrice Potter – författaren till barnböckerna verkar inte ha varit ett stort fan av kaniner, men hon höll råttor
  • Clint Eastwood – ja, den berömda filmen Hardman håller råttor och sägs rengöra deras burar själv!
  • Grace Smooth – Jefferson Airplane-stjärnan sa en gång till en intervjuare att hon älskade att bli slickad av sina råttor
  • John Clees – han kan ha hånat Manuels råtta i Fawlty Towers, men John har två egna råttor som han säger hjälper honom att minska hans stressnivåer
  • Marilyn Mansons mamma – han köpte en orm och råttor för att mata honom. Hon tog råttorna och adopterade dem istället.
  • Rosa – popstjärnan älskar råttor och säger att hon tar med sina två råttor på turné
  • Taran Noah Smith – dök upp i tidningen People med sin råtta och sin hund
  • Theodore ”Teddy” Roosevelt – Teddy var ett stort fan av alla djur och förutom några kängururåttor och en lurvig, hade han också en flygekorre, en ara och några fler vanliga husdjur
Se även  Varför morrar min katt? – Huvudskäl

De kan visa varandra kärlek och tillgivenhet

Råttor är väldigt sociala djur. Du ska aldrig ha en ensam råtta för det blir snart superensamt och stressat. Detta gör det eländigt och kan till och med göra att råttan blir sjuk.

Den goda nyheten är att om du håller mer än en råtta bildar de en sorts familj, där de myser till sömns i grupper, ansar varandra, leker med varandra, ibland slåss med varandra med mera. Det ger mycket roligt att vara råttägare att se dina råttor leka.

De kan visa kärlek och tillgivenhet för dig

Vi skrev en längre artikel om råttor och hur de visar tillgivenhet till människor här. Men det är viktigt att betona detta, eftersom det är en av de bästa sakerna med att hålla råttor: de är ett riktigt företag för sina ägare. Till exempel, ödlor bryr sig på något sätt inte mycket om sina ägare, men råttor avgudar dem.

De kommer att leka med dig, gosa dig och till och med försöka ansa dig. Du är ingen ersättning för sällskap med gnagare, men de kommer att uppskatta din närvaro i deras liv som en hedersgäst.

De är superrena djur

Ja, vi vet att råttor har rykte om sig att vara grova, men som vi undersökte i en artikel om råtthygien är detta en grym och ihärdig myt. Råttor är mycket rena och de lägger mycket tid på att städa både sig själva och sina burkompisar.

Det enda de försummar är svansen och du kan enkelt rengöra en råttas svans åt dem med en fuktig trasa och en försiktig rörelse – dra aldrig i svansen på en råtta, det är väldigt känsligt och du kan verkligen skada din råtta när du gör detta.

De kan skratta / fnissa / skratta

Ja verkligen! Vi vet att det låter galet, men råttor fnissar när de kittlas och detta har bevisats vetenskapligt. De verkar också skratta när de är involverade i vissa former av lek. Detta är ett ganska extraordinärt beteende som gör oss älskade av våra råttor.

De syns också utför ”hopp av glädje” som är en vanlig lyckosignal hos däggdjuroch de hjälper oss att veta att våra råttor inte är olyckliga i sina liv med sina människor, vilket verkligen är mycket bra.

De kostar inte mycket att ta hand om

Vissa husdjur kan vara mycket dyra att ta hand om. Faktum är att det ofta är en mindre hjärtinfarkt involverad i att få räkningen för utfodring och uppstallning av en häst i en månad. Den är enorm! Dock, din råtta kommer inte att kosta en förmögenhet att ta hand om.

Den största investeringen är deras bur, men du bör upptäcka att du bara behöver en så länge du investerar i en stor bur av bra kvalitet första gången. Efter det är sängkläder och mat mm inte mycket alls. Vi har här analyserat livstidskostnaden för att äga en råtta och som du kommer att se är det relativt billigt att äga en råtta jämfört med de fördelar det medför.

Se även  9 anledningar till varför hundar nyser på ryggen

Råttor gör sin egen tandvård

Det här är en märklig sak med gnagare, men deras framtänder fortsätter att växa under hela livet och en råttas framtänder växer upp till 5,5 tum om året! Men eftersom råttor kommer att gnaga på nästan allt som kommer inom räckhåll – de sliter på dessa tänder och din råtta ska aldrig ha särskilt långa tänder.

Det är dock värt att notera det en sjuk råtta eller en skadad råtta kanske inte kan slipa tänder och du kanske måste hjälpa till genom att trimma dem för det eller låta en veterinär göra det. Detta är dock en ganska sällsynt omständighet och vi skulle inte förvänta oss att det skulle vara en regelbunden händelse.

Du kan träna dina råttor att göra roliga saker

En av de coolaste delarna med att ha råttor är det de kan göra trick och lära sig att komma på kommando, hoppa över föremål och mycket mer.

Detta kräver en hel del tålamod att åstadkomma – så snälla tro inte att dina råttor kommer att underhålla hela hushållet den dagen de anländer, men om du följer stegen i vår guide för att träna dina råttor – då de kommer snabbt att bli publikbehagare för ditt hushåll.

Att träna råttor hjälper dig också att förbättra ditt band med dem. Varför inte läsa vår artikel om bindning med ditt husdjurs råttor här?

Råttor är föremål för dyrkan

Allvarligt. I Rajasthan, Indien finns ett tempel tillägnat den hinduiska guden Mata och det är hem för över 20 000 råttor.

Hindierna, som var ett praktiskt folk, bestämde sig för att detta var ett tecken på gudomligt inflytande och så istället för att kalla in Rentokil, de bestämde sig för att tillbe tillsammans med djuren och till och med, ibland, att tillbe dem.

Så, om du har en råtta som husdjur är den helt klart gudomligt välsignad.

De är verkligen smarta djur

Nu vet vi att ”smart” fungerar på en glidande skala med Marilyn Vos Chambers (enligt ett IQ-test den mest intelligenta personen på jorden) på ena sidan och en sten på den andra. Men råttor är, för sin storlek, väldigt smarta djur.

De kan lära sig att upptäcka minor, de vet hur man löser labyrinter, de kan lära sig att leka kurragömma och de utforskar och leker ständigt.. Dessa är alla tecken på ett ljust djur. Nej, du kan inte lära dem att göra din kemiläxa, men de är inga slarviga på hjärnavdelningen.

Råttor är mycket vänliga varelser

Vissa gnagare är ganska aggressiva varelser. De biter och de är svåra att leka med eller vara med när de springer fritt. Råttor är det inte. De är mycket vänliga och biter bara under ganska specifika omständigheter (se vår artikel om råttbett här).

Råttor är våra vänner och det betyder de kan lita på att de beter sig bra runt oss.

Råttor är friska djur

Råttor är vanligtvis mycket friska under hela livet. Det betyder inte att de lever särskilt länge (tyvärr för oss råttägare – de lever oftast bara 2-3 år), men det betyder att du kommer inte att ta med din råtta för alltid för en dyr resa till veterinären.

Detta är en stor sak eftersom veterinärräkningar kan belasta vissa människors ekonomi extra.

Se även  Gillar kycklingar musik? Vilka ljud gillar kycklingar?

Råttor binder för livet

Råttor binder med sina ägare livet ut. Detta kan låta överdrivet, men det är det inte. De är fantastiska för att lära sig att svara på dig med syn och röst.

Och när de väl binder sig till dig, varar det bandet, släpp ut dem och de kommer gärna att sitta i ditt knä eller på din axel och titta på TV med dig. De älskar ditt företag lika mycket som du älskar deras.

Råttor är superpopulära husdjur

60% av amerikanerna äger ett husdjur. 6% av dessa husdjur är råttor. Det betyder av de 311 miljoner människor som bor i Amerika. 11,9 miljoner människor har en råtta som husdjur! Det finns också över 100 000 råttägare i Storbritannien. Det betyder att när du köper en råtta köper du en gemenskap av djurägare.

Du kan enkelt hitta hjälp, stöd och råd eftersom ditt husdjur är populärt.

Det är lätt att hitta och köpa en husdjursråtta

Detta är en ganska viktig punkt. Om du vill köpa en sällskapsspindel eller sällskapsslang kan du behöva gå långt för att hitta en återförsäljare som kan hjälpa dig och du kan behöva leta efter licenser, pappersarbete etc. för att säkra ditt köp.

Med råttor finns det återförsäljare överallt och vi rekommenderar att du gör det använda en ansedd uppfödare istället för en ”foderuppfödare”, du borde inte ha några problem att hitta en i ditt område (eller däromkring). Det gör det superlätt att få en råtta!

Det finns många sorters råttor

Inte bara är råttor supersöta, utan också man kan hitta så många olika typer av råttor även: det finns hårlösa råttor, rex-belagda råttor, svanslösa råttor, råttor med dumbo-öron, olika färger på råttor och många fler. Det betyder att vad du än letar efter när det gäller ditt husdjurs utseende, kan du hitta det hos en råtta.

Råttor kommer också bra överens med barn!

Till sist, tack vare deras vänliga natur och låga nivåer av aggression när det kommer till människor kan råttor också göra bra husdjur för hushåll med barn i dem.

Barn kan också lära sig att ta ansvar för råttor genom att mata dem, städa deras burar etc, även om man så klart ska ha koll på dem – generellt sett, råttor är ett mycket barnvänligt husdjur.

Slutsats

Är råttor bra husdjur? Vi erkänner att vi är lite partiska på den här, men ja, råttor är bra husdjur. De är så roliga att ha runt omkring att man som råttägare aldrig kommer att bli uttråkad. De visar genuin kärlek och tillgivenhet och är mycket mindre benägna att ge dig ett bett än andra gnagare eftersom de är smartare än den genomsnittliga gnagaren. Även om de kan ha rykte om sig att vara smutsiga och sjuka, är det inte sant – de är superrena.

Du kan hålla råttor var som helst, inklusive platser där ett mer traditionellt husdjur inte skulle trivas, till exempel en lägenhet. De är låga underhållskostnader vilket innebär att du kan gå till jobbet och inte oroa dig för att dina råttor inte klarar dagen utan dig och ännu viktigare att de inte kostar en förmögenhet att ta hand om och i dessa tuffa ekonomiska tider tror vi att det också är väldigt viktigt . Skaffa mer än en råtta så kommer du och dina lurviga vänner att ha det bra tillsammans.