3 steg att ta om din kanins nagel går sönder eller faller av

Det är ett vanligt scenario. Du klipper din kanins naglar och inser plötsligt att du har trimmat för nära livet, vilket gör att nageln blöder. Eller så kanske din kanin fastnade sin nagel i en filt och slet av det hela när din kanin hoppade iväg. Det här kan kännas som en skrämmande situation om det aldrig har hänt förut, men som tur är är trasiga naglar en vanlig skada hos kaniner som är väldigt lätta att behandla.

En trasig eller blödande kaninnagel kan behandlas genom att trycka på tån. Om blödningen inte upphör efter 30-60 sekunder, använd majsstärkelse eller blodförgiftningspulver för att stoppa blödningen. När blödningen upphör kan du låta din kanin slicka tån och klara sig själv.

Du kan bara låta din kanin springa runt eftersom en trasig tånagel inte är något att oroa sig för allvarligt. Det kan vara lite oroande eftersom trasiga naglar ibland kan orsaka mycket blödningar, men så länge blödningen upphör ganska snabbt är det bra.

 • Relaterad läsning: En steg-för-steg-guide för att klippa din kanins naglar

Vad du ska göra om din kanins nagel faller av eller om du klipper den levande

En trasig tånagel, även en som har lossnat helt, är inget allvarligt sår för kaniner. Det kan vara lite smärtsamt, men det är inte annorlunda än jag eller att du bryter en tånagel. I allmänhet kommer kaniner med en bruten nagel att slicka sitt sår och sedan glömma det. Men om blödningen inte slutar genast kan du ta några enkla steg för att hjälpa.

Steg 1: Tryck på nageln

Oavsett om din kanins nagel började blöda för att den bröt den genom att hoppa runt eller för att du klippte lite för långt när du klippte naglarna, är det första steget att ta en ren trasa eller bomullstuss och trycka på nageln genom att klämma den mellan fingrarna . Håll nageln under tryck i 60 sekunder, ta sedan bort pinnen och se om nageln fortfarande blöder.

Steg 2: Applicera majsstärkelse eller blodproppspulver om blödningen fortsätter

Om nageln fortfarande blöder, vill du använda majsstärkelse, mjöl eller blodproppspulver för att hjälpa:

 1. Applicera lite puder direkt på nageln.
 2. Strö en generös mängd pulver på din trasa eller bomullspinne.
 3. Tryck på nageln genom att klämma den med trasan i 30-60 sekunder.
 4. Kontrollera om blödningen har upphört eller saktat ner och upprepa stegen vid behov.
Se även  Vilka kaninraser lever längst?

Personligen föredrar jag att använda majsstärkelse för denna process. Din kanin kommer att slicka sitt sår efteråt och majsstärkelse är säkrare för honom att få i sig än blodproppspulver. Men om du försiktigt torkar bort pulvret efter att du är klar, tenderar styptiskt pulver att vara effektivt snabbare.

Steg 3: Låt din kanin slicka sitt sår

När all eller större delen av blödningen har upphört kan du torka av pulvret och låta din kanin ströva omkring. De kommer med största sannolikhet att hoppa av och omedelbart börja slicka på nageln där de blev skadade. Låt dem fortsätta göra detta. Tro det eller ej, deras saliv innehåller milda antibakteriella egenskaper, så att slicka den hjälper till att rengöra såret och förhindra infektion.

Efter detta kommer din kanin att agera som om han inte kommer ihåg att ha brutit nageln. De ska inte halta och nageln ska inte blöda igen. För att vara på den säkra sidan, kolla nageln under de närmaste dagarna för att se till att det inte finns någon inflammation eller infektion på kaninens tass. En nagel som är avsliten eller riven nära nagelbädden är mer benägna att bli infekterad än en nagel som har klippts lite för långt.

Vad du kan förvänta dig om din kanins nagel går sönder

En trasig kanin nagel kan vara en slags skrämmande upplevelse. När jag växte upp blev jag förbannad första gången jag var tvungen att ta itu med det här när en av min familjs kaniner fick sin nagel fast i mattan. Trots min reaktion, när hon grät för min kanin, verkade hon bara irriterad över all extra uppmärksamhet jag gav henne.

 • Räkna med en överraskande mängd blod. Speciellt om nageln går av nära nagelbädden kommer det att kännas som att din kanin får blod överallt. Allt det där blodet kan vara skrämmande att se, vilket får dig att tro att det här inte bara kan vara en nagelskada. Men så länge blödningen upphör relativt snabbt och din kanin inte haltar, är detta faktiskt normalt och förväntat.
 • Räkna med att din kanin slickar sin tass ett tag. Din kanin kan spendera 15-20 minuter på att slicka sin tass. Det betyder inte att såret är allvarligt, det är bara så din kanin kommer att reagera naturligt på sin brutna nagel.
 • Räkna med att din kanin blir irriterad över din störning. Din kanin kan hysa agg eller hoppa ifrån dig om du försöker ge honom för mycket uppmärksamhet. De föredrar att behandla skadan själva, så när blödningen har upphört är det bäst att låta dem göra det på egen hand.
Se även  Känner kaniner känslor?

Vilket kräver ytterligare läkarvård

En trasig kanin nagel är sällan en allvarlig skada. I nästan alla fall, allt du behöver göra är att vidta omedelbara åtgärder för att stoppa blödningen och din kanin kommer att må bra och agera som om ingenting hänt. De enda gångerna du bör överväga att söka professionell läkarvård är:

 • Om blödningen inte slutar. Även om nageln är helt avriven kommer blödningen vanligtvis att avta inom 5-10 minuter.
 • Om din kanin haltar. Titta på din kanin under de närmaste timmarna när den hoppar runt. Om du märker att de hoppar konstigt eller föredrar sina andra ben, kan det finnas en allvarligare skada än du först insåg.
 • Om nageln verkar infekterad. Håll ett öga på nageln de närmaste dagarna. Se till att huden runt skadan inte börjar svälla eller se inflammerad ut. I det här fallet kan de kräva antibiotika som ordinerats av din veterinär.

Kommer nageln att växa ut igen?

I allmänhet växer kanin naglar tillbaka efter att de har brutits. Men om nageln slits från nagelbädden vid roten kanske den aldrig växer ut igen. Även om detta händer kommer din kanin att kunna röra sig fint så länge de andra klorna på benet förblir intakta.

Hur man förhindrar trasiga naglar i framtiden

Även om det inte är en allvarlig skada, kan det kännas traumatiserande att uppleva en trasig kaninspik på grund av mängden blod du ser. Det är vettigt att du vill undvika detta i framtiden. Det är svårt att förhindra trasiga naglar till 100 %, men du kan vidta några åtgärder för att minska risken att detta händer:

 • Var uppmärksam på den snabba venen när du klipper din kanins naglar. Kaniner har en ven som går halvvägs genom var och en av deras naglar, den snabba. På ljusa naglar kan du se det som en rosa nyans. På mörka naglar kan du lysa ett ljus under nageln. Den snabba gör nageln mer ogenomskinlig så att du vet var den är och kan undvika det.
 • Klipp din kanins naglar regelbundet. Att hålla din kanins naglar korta kommer att förhindra att de fastnar på mattan. Långa naglar kan också bli spröda och gå sönder medan din kanin leker. I allmänhet vill du trimma dem ungefär varannan månad.
 • Ge inte din kanin handdukar eller filtar med öglor eller hål. Alla typer av filtar, handdukar eller till och med mattor som har små öglor eller hål i sig kan dra i en kanins nagel och slita av den.
Se även  Biter kaniner på naglarna? Här är vad du behöver veta

källor:

 1. Benjamin L. Hart, Karen L. Powell. ”Antibakteriella egenskaper hos saliv: roll i moderns skötsel under förlossning och sårslickning.” Physiology & Behavior Vol. 48 iss. 3. ScienceDirect. September 1990. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/003193849090332X

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.