4 knep för att lära din kanin: en steg-för-steg-guide

Kaniner är riktigt intelligenta husdjur och de kan tränas precis som en hund för att utföra coola trick. Kaniner är vanligtvis mycket motiverade och kommer att göra nästan vad som helst för att få den där goda bananbiten. Att träna är ett riktigt roligt sätt att tillbringa tid med din lilla lurviga vän och knyta an till dem.

Jag har satt ihop den här steg-för-steg-guiden till 4 av tricken jag lär mina kaniner. Dessa trick använder en kombination av träningstekniker, inklusive klickerträning, lockbete och vanlig klassisk konditionering. Om du vill lära dig mer om dessa tekniker har jag ett inlägg där jag bryter ner dem och hur du kan använda dem för att träna din kanin effektivt.

Jag har kunnat använda dessa tekniker för att framgångsrikt träna mina kaniner och många kaniner på djurhemmet där jag är volontär, men du kan ändra dessa tekniker som du finner lämpligt för att arbeta med din egen kanin. Varje kanin har sina egna egenheter och personlighet. Ändra och anpassa gärna något av dessa träningssteg för att få dem att fungera för dig och din kanin.

Letar du efter fler knep? Lär din kanin att gå igenom en agilitykurs

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

1. Kom när du blir kallad

Det finns några sätt jag har försökt lära mina kaniner att veta vad de heter och komma när de blir kallade. Jag försökte först använda en klickerträningsteknik, som använder en Klick ljud för att hjälpa kaninen lära sig rätt beteende. Men det verkade som att min kanin hade svårt att förstå vad hon skulle göra, så jag ändrade taktik. Det mest effektiva sättet jag har hittat för att lära en kanin att komma när den kallas är att använda en grundläggande klassisk teknik.

De grundläggande stegen du vill följa:

 1. Ring deras namn samtidigt som du ger din kanin en godbit. Först vill du bara ropa upp deras namn (eller vilket ledord du vill använda) när de redan är bredvid dig och när de tar godbiten från din hand. Syftet med detta första steg är helt enkelt att hjälpa din kanin att associera ljudet av sitt namn med belöningen av en godbit. Du lär din kanin att känna igen signalen.
 2. Ring din kanins namn och ge den en godbit när den närmar sig. Efter några veckor av att ropa din kanins namn samtidigt som du gav dem en godbit, kan du försöka ropa deras namn när de inte är i närheten av dig. När de närmar sig, ge dem en godbit för att förstärka signalen. Fortsätt att ringa dem regelbundet under dagen för att förstärka tricket. Om de inte närmar sig dig betyder det att de inte känner igen signalen ännu och att du måste fortsätta med steg ett ett tag.

När din kanin har börjat få kläm på tricket kan du börja trappa ner godsakerna. Jag ger fortfarande min kanin en godbit för ibland kommer han till mig när jag ringer henne, men inte varje gång.

Detta är en mycket enkel process, men det kan ta lite tid för din kanin att förstå. Det lär man sig inte på en dag. Det här är ett trick som bara tar tid och tålamod medan du väntar på att din kanin ska göra kopplingen mellan deras namn och den positiva belöningen.

Några tips som hjälper dig med detta trick:

 • Använd ett kort ord eller smeknamn. Kaniner kommer att ha svårare att förstå långa namn med många stavelser. Att välja ett smeknamn de kan förstå kommer att göra det lättare att lära dem. Min kanin heter till exempel ”Elusive”, men jag tränade henne att komma på hennes smeknamn ”Ellie”. Du vill också säga ditt ledord med samma intonation varje gång så att din kanin kan känna igen ordet.
 • Använd en speciell godis av hög kvalitet. Det kan vara bra att använda en speciell godbit som du inte ger din kanin vid något annat tillfälle. På så sätt kommer din kanin alltid att vara väldigt glad över att komma till dig. Jag gillar att använda bitar av torkad frukt som jag skär i små bitar. Jag använder personligen den torkade frukten bitar på min favoritbutik på nätet Small Pet Select, och kaninerna älskar dem! (och om du vill ha dessa godsaker kan du få 15% rabatt på din beställning om du använder koden BUNNYLADY i kassan)
 • Stå på olika platser. Om du står eller sitter på samma ställe varje gång du ger din kanin en godbit, kanske han bara kommer till dig om du ropar när du står på samma ställe. Byt var du står och sitter så att din kanin förstår att den får en godbit oavsett var du är.
Se även  Hur man förhindrar övervuxna kanintänder

2. Ge dig kyssar

Att lära en kanin att kyssa är ett förvånansvärt enkelt knep för att lära en kanin. Vissa kaniner kommer att kunna ta reda på detta på mindre än en dag. Jag jobbade till och med med ett par kaniner som kom på det på mindre än fem minuter!

Det här tricket använder sig mest av locktekniken, men med lite klickerträning för att hjälpa till lite. Stegen är som följer:

 1. Locka upp din kanins nos för en godbit. Först måste du lära din kanin att den måste titta upp för att få godbiten. Mindre kaniner tenderar att förstå detta instinktivt, men vissa större kaniner behöver ett par träningsomgångar där du höjer näsan och ger dem godbiten. På så sätt blir de inte förvirrade och börjar snusa i marken och tro att du tappade den.
 2. Ta med godbiten i ansiktet. När din kanin börjar följa upp godbiten utan att bli förvirrad, för handen nära ansiktet med godsaken. Du kommer förmodligen att behöva böja dig ner för att få huvudet närmare din kanin.
 3. Göm godbiten i handen så att din kanin måste söka efter den. När du har fört kaninens nos nära ditt ansikte, stäng näven och göm godbiten i handflatan. Din kanin kommer instinktivt att börja sniffa på området för att hitta den saknade godbiten.
 4. Om din kanin sniffar din mun, gör ett kyssljud och ge honom godbiten. Så snart din kanin snusar på eller nära din mun, gör ett kyssljud och ge honom godbiten. Kyssljudet fungerar som en klicker så din kanin vet vad han gjorde för att få godbiten. Efter några omgångar gör de den där positiva associationen till ljudet och kan lätt upprepa tricket.

Om det är första gången du tränar din kanin att göra trick kan det ta några dagar, så bli inte alltför frustrerad. Målet är att locka din kanins nos mot ditt ansikte, låta dem nosa runt lite och belöna dem när de får rätt. Du får också en inbyggd handkö om du vill be din kanin om kyssar. Höj bara en knytnäve nära ditt ansikte så förstår din kanin vilket knep du vill att de ska utföra.

Det här är onekligen ett favoritknep för att lära kaninerna på djurhemmet jag jobbar på att umgås med kaninerna. Det är lätt att lära ut och det är gulligt, vilket ökar chanserna att kaninerna blir adopterade. Det uppmuntrar också kaninerna att vara snällare och närma sig människor eftersom de vet att de kan få en godbit av det.

3. Rotera

Att vrida är ett annat enkelt knep för att lära en kanin med en grundläggande beteteknik. Tanken är att lära en kanin att vända sig i en cirkel på kommando. Det här är ett roligt knep för att lära en kanin och kombinera det med andra knep. Som att snurra dem i en cirkel tre gånger och sedan ge dem en high five.

En klicker kan vara användbar för att hjälpa din kanin att lära sig detta trick snabbt, men det är inte absolut nödvändigt. Så länge du har en goding som din kanin älskar, lär den sig lätt detta trick.

Stegen för att träna en kanin att vända:

 1. Lura din kanin i en cirkel med handen. Med en godbit i handen, locka din kanin direkt tills den har snurrat i en hel cirkel. Ge dem sedan en Klick med klickern och låt dem få godbiten. Gör detta flera gånger med godbiten i handen och Klick för att hjälpa dem att förstå att när de kommer full cirkel, får de godbiten.
 2. Utan en godis i handen, svep handen i en cirkel. När din kanin enkelt följer godbiten hela vägen runt, börja göra samma cirkulära rörelse med bara din hand (och utan godbiten). För det mesta kommer kaninen inte ha några problem att följa din hand. Stanna dem Klick och behandla när de kommer full cirkel. När din kanin får kläm på det, gör handgesten snabbare och snabbare.
 3. Flytta handen i den riktning du vill att de ska rotera, men gör inte hela gesten. När handgesten blir snabbare kommer din kanin att börja förstå vad den ska göra baserat på den snabba rörelsen. Vid det här laget kan du börja göra en rörelse av en del av cirkeln och se om din kanin fortsätter på egen hand. När de blir bättre på det kan du börja göra dina handgester mindre och så småningom bara börja peka i den riktning du vill att din kanin ska vända.
Se även  Leker kaniner döda? Vad varje ägare borde veta

Målet här är att lära din kanin att vända sig i en cirkel när du pekar eller gör en liten gest i önskad riktning. Du måste träna din kanin att vända åt båda hållen separat. De flesta kaniner kommer inte automatiskt att veta att du vill att de ska svänga moturs om du bara har tränat dem att vrida medurs. Du kan också fasa ut klickern efter att din kanin mår bra och kan enkelt vända sig om.

4. High five

Att lära en kanin att ge dig en high five är ett mer komplicerat trick som vanligtvis tar lite längre tid för en kanin att förstå. Det här var det första tricket jag lärde min äldre bulle, Tenshi, för så många år sedan. Det tog lite försök och misstag, men med tålamod löste vi det tillsammans (okej, hon gjorde verkligen allt). Om du håller fast vid det vet jag att du och din bulle kommer att kunna göra det också!

Vi behöver lite klickerträning för detta trick! Så om du inte har läst grundutbildningsinlägget, gå dit först. Det här tricket använder vissa termer och tekniker, och det är bra att börja med en grundläggande förståelse för hur klickerträning fungerar.

Om du inte redan har en klicker, du kan få en här. Det är ett hundträningsverktyg som är ganska billigt och lätt att använda utan mekaniska delar. Om du inte vill använda en klicker kan du också göra ett klackljud med munnen.

Här är bara några påminnelser till dig:

 • som du Klick du bör ge din kanin en godbit, även om du gjort ett misstag.
 • Håll träningspassen i cirka 5 minuter så att du inte tröttar ut eller frustrerar din kanin.
 • Se till att skära dina godsaker i små bitar så att du inte behöver oroa dig för att ge din kanin för många godsaker.

Du kan behöva justera stegen lite när du arbetar med din kanin.

Det är bra, vi arbetar med intelligenta varelser som alla har sin egen inlärningsstil.

Nu är det dags att gå och hämta din klicker och dina godsaker och sätta igång. Om vi ​​vill att våra kaniner ska ge oss en high five bör vi börja med att bryta ner rörelsen i delar. Så låt oss tänka, vad skulle en kanin behöva göra för att ge oss en high-five?

 • Först måste kaninen känna igen handsignalen.
 • Då lyfter kaninen sin tass,
 • och till sist rör kaninen din hand.

Om vi ​​kan lära vår kanin att sätta ihop alla tre delarna, får vi en high five. Så var ska vi börja?

Steg 1: Lyft ett ben

När vi börjar måste vi arbeta med beteenden som är naturliga för kaniner. Ingen kanin kommer automatiskt att förstå en handsignal och de flesta kaniner kommer inte regelbundet att röra din hand med sin tass. Så vi börjar med den mest naturliga pusselbiten. Att lära vår kanin att lyfta sin tass.

Håll ett öga på din kanin med klickern i handen. Så fort du ser din kanin, lyft ena benet Klick och ge din kanin en godbit. Sätt dig sedan ner och vänta på att din kanin omedelbart lyfter upp ett ben igen Klick och återigen erbjuda en godbit. Att upprepa.

Det kan vara bra att använda ett bete först för att lyfta näsan och få dem att lyfta tassarna från marken. Men se till att Klick händer så fort de lyfter, annars blir kaninen förvirrad.

Din kanin kommer antagligen att komma ikapp ganska snabbt. Och även om de inte gör det är det okej, det är ingen brådska. Ha tålamod med din bulle så blir du belönad i slutändan. Du vill hålla fast vid det precis nu steg ett första dagen. Att gå för snabbt kan vara förvirrande för din kanin.

Se även  Kan kaniner simma? Gillar kaniner att simma?

Steg 2: Rör vid din hand

Du kanske har en smart bulle som kan bemästra steg 1 efter bara en dag, eller så kan det ta lite längre tid. Det är okej, fortsätt bara att röra dig i din kanins takt. När din kanin börjar förstå steg 1 med säkerhet är det dags att gå vidare till steg 2 och lägga till din hand. Du vill placera din hand på golvet nära din kanin så att när deras tass går tillbaka till marken finns det en chans att den kommer att röra din hand.

Från steg 1 känner din kanin en Klick och en godbit, de måste lyfta på tassen. Om det inte fungerar kommer de så småningom att få ner benet igen. Om tassen nuddar din hand, ge din kanin det omedelbart Klick och behandla. Upprepa denna process tills din kanin får kläm på det.

Börja sedan experimentera genom att flytta handen längre bort. Du vill se till att din kanin lär sig att Klick händer när de rör din hand och inte bara för att de sätter ner tassen igen.

Steg 2b: Använd endast ett ben

Vissa kaniner kommer naturligtvis att använda båda tassarna samtidigt för att röra din hand. Innan du går vidare till nästa steg vill du lära din kanin att röra din hand med bara en tass. Försök att hålla din hand på ena sidan av din kanins kropp. På så sätt, när de sätter ner sin tass igen, kommer de naturligt att vidröra din hand med bara en tass.

Första gången jag lärde en kanin detta trick, lärde jag mig att det är mycket svårare att göra den här korrigeringen om du väntar till slutet för att vänja din kanin vid att använda ett ben. Bättre att försöka få det rätt från början.

Steg 3: Lär dig handsignalen för en high five (eller low five)

Okej, nu är vi redo att lägga till handkön. På grund av hur du kan hålla din hand närmare marken, tycker jag att det är lättare att börja med en låg femhandssignal och sedan gå vidare till en hög femma efter att kaninen har bemästrat tricket.

Din kanin bör nu vara ganska säker på att röra din hand för att få en godbit, så vanligtvis går övergången till att röra handen i luften ganska smidigt. Börja med att placera din hand och vänta på att din kanin ska röra vid den. Som med alla andra steg, så snart din kanin rör din hand, Klick och behandla! Och upprepa sedan.

Så småningom kommer din kanin att vara säker nog att du inte behöver använda klickern längre. De känner redan till det korrekta beteendet, så de behöver inte den ledtråd du ger dem med klickern.

Hela den här processen kan ta flera veckor, men det är ett av de knep som lönar sig i slutändan. Du kan visa upp din fantastiska high-fiving kanin för världen!

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.