5 anledningar till varför katter älskar skor så mycket

En rolig och lekfull bild med en katt i ett par skor.

Katter kan uppvisa alla typer av till synes konstiga beteenden och internet är fullt av roliga kattvideor för att bevisa det. Ett beteende som är vanligt bland många katter är en kärlek till skor.

Snabb överblick

01

Det är vanligt att katter attraheras av sina människors skor.

02

Katter älskar dofterna på skor, och vissa tycker om att leka med dem eller lukta på dem.

03

Om din katt skadar dina skor, placera dem i ett låst skåp för säker förvaring.

Oavsett om de ligger på dem, leker med dem eller flyttar runt dem i huset verkar många katter ha en förkärlek för skor. Även om det kan verka som en konstig besatthet för oss, finns det faktiskt flera anledningar till varför katter älskar skor.

1. Områdesmärkning

Katter markerar sitt revir både inomhus och utomhus, för att göra det klart för andra katter att detta är deras domän. Det vanligaste sättet att göra detta är att gnugga ansiktet och kroppens längd mot föremål. Doftkörtlar (talgkörtlar) finns över hela kattens kropp, inklusive:

  • På kinderna
  • Under hakan
  • Längs flankerna
  • Runt svansbasen
  • Längs svansen

När katter gnuggar sina huvuden eller kroppar mot föremål (även kallad bunting) släpper de taget feromoner (kemiska meddelanden) som kan signalera olika bitar av information, inklusive att låta andra katter veta att detta är en annan katts revir.

Dessa feromoner kan också indikera att katter är avslappnade och säkra i sin egen miljö. Det här är feromonerna de släpper när de gnuggar sina huvuden mot dig eller ger dig en mild huvudstöt.

Feromoner är helt luktfria för människor, men katter kan lätt upptäcka dem tack vare deras otroliga luktsinne och ett specialiserat organ på taket av munnen som kallas vomeronasala organ (även kallat Jacobsons organ). Om du någonsin ser din katt sniffa och hålla munnen lätt öppen, använder den förmodligen sitt vomeronasala organ för att undersöka en intressant doft.

Skor lämnas ofta på olika ställen i hushållet och om din katt gnuggar mot dem markerar de sannolikt deras territorium. Detta är ett sätt att låta andra katter veta att en annan katt har varit där och gör anspråk på äganderätten.

Din katt kan markera sitt revir oftare om du har flera katter i ditt hushåll. Detta beror på att de alla kommer att försöka överträffa varandra och göra anspråk på sin del av territoriet.

2. Bekväm

Dina skor kommer förmodligen att lukta starkt av dig och detta kan vara en tröst för din katt. Om din katt vilar huvudet på dina skor eller lägger sig ovanpå dem, har han förmodligen precis hittat en lugn plats att vila eller ta en tupplur. Din katt kan använda dina skor som en källa till tröst när du inte är hemma, eller när en stressig situation uppstår, som högljudda fyrverkerier.

Vissa katter bär till och med skor till en annan plats i huset där de känner sig säkrare. Om dina skor ligger runt huset kan de vara ett användbart komfortredskap för din katt på grund av deras välbekanta dofter. Katter som använder skor för komfort eller för att lugna sig kommer också ofta att hittas uppkrupen på en tvätthög eller på din favorittröja.

Unga kattungar kan också välja att sova i dina skor om de är tillräckligt små, eftersom detta är ett mysigt ställe att ta en tupplur och de känner sig trygga.

Katter som separeras från sina mammor strax efter födseln och föds upp på flaska utvecklar ofta vanan att suga på saker som luktar som deras ägare. Ibland nappar de också på dem, till exempel på dina skor. Det kan tyckas konstigt för oss, men det är ett självlindrande beteende för din katt.

3. Lukt

En bild av en katt som luktar ett par skor.

Lukten på dina skor kan berätta mycket för din katt om var du var när du lämnade huset.

En katts luktsinne är det viktigaste av alla fem sinnen. Att sniffa är vad en katt gör för att få viktig information om sin miljö. Dina skor kommer förmodligen att lukta väldigt intressant på grund av alla platser de har varit.

En snabb sniff av dina skor berättar för din katt var du har varit, vad du har gjort och om det fanns ett annat djur där. Varje gång du går någon annanstans kommer det nya lukter för din katt att lukta på.

Inte bara kommer undersidan av dina skor att ta upp olika lukter än där du har varit, utan insidan av dina skor stinker förmodligen också.

Det kan vara så att din katt tycker att detta är attraktivt helt enkelt för att det luktar starkt av dig, eller så kan det vara så att din katt uppfattade doften av något du hade på dina bara fötter och sedan överförde den till insidan av dina skor.

4. Uppmärksamhet

Om du alltid lutar dig över för att ge din katt en klapp när hon gnuggar mot dina skor, kommer hon snabbt att lära sig att detta är ett säkert sätt att få din uppmärksamhet.

Katter är smarta djur och det tar inte lång tid för dem att inse att gnidning mot dina skor förmodligen kommer att resultera i att du ger dem tillgivenhet.

Även negativ uppmärksamhet kan ses som positivt för din katt, som när du tillrättavisar din katt för att den leker med dina skor och lämnar repor. När din katt märker att detta får din uppmärksamhet, kan han välja att göra detta igen och igen.

5. Tristess

Skor kan vara väldigt roliga, speciellt de med hängande skosnören som du kan slå och kasta på! Om din katt är uttråkad och inte får tillräckligt med mental stimulans, kan han bestämma sig för att leka med dina skor eller skosnören, speciellt om han råkar stöta på dem i huset.

Din katt inser inte att de är skor, men ser dem som en rolig leksak som kan ge mycket underhållning. Vissa skor har också en bra struktur för att repa och klor. Detta kanske inte roar dig, men det är verkligen roligt för din katt.

Läs också: Varför gillar katter lådor? 8 skäl varför!

Hur kan jag ta tillbaka mina skor?

Vissa människor kanske tycker att det är roligt eller gulligt att se sin katt bära skor runt huset, eller svänga runt med ett skosnöre, men andra kanske inte tycker att det är så roligt, särskilt om det är skador på ditt par favoritskor, eller du kan göra det. inte. hitta en av dina skor precis när du ska gå ut genom dörren! Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att förhindra att din katt leker med dina skor.

1. Lägg dina skor i ett stängt skåp

En bild av en katt på en skohylla, omgiven av flera par skor.

En katt kan enkelt svepa skor från en öppen hylla eller garderob utan dörr.

Detta för att förhindra att din katt kommer till dina skor. Detta kan tyckas självklart, men att bara lägga skorna på en hög hylla kanske inte är tillräckligt avskräckande. Tänk på att många katter gillar att klättra och hoppa på höga ytor, så detta kan göra dina skor ännu mer spännande.

2. Undvik tristess

Se till att din katt har massor av egna leksaker att leka med. Detta kommer förhoppningsvis att distrahera henne från andra, mindre spännande föremål, som dina skor. Tillbringa tid leker med din katt kommer att hindra henne från att känna sig ensam eller uttråkad.

3. Tillhandahålla alternativa sovplatser

Om din katt väljer att sova i dina skor, kanske hon föredrar att sova någonstans halvsluten. Du kan köpa slutna sängar, donut sängar, eller kanske till och med en filt i en kartong duger!

4. Offra en sko

Om din katt verkligen gillar skor kan det vara lättare att bara offra ett par gamla skor för att hålla honom glad! Om de har en egen sko att leka med kan de vara mer benägna att lämna dina andra skor ifred.

Slutgiltiga tankar

En förtjusande bild av en kattunge bekvämt inbäddad bland en samling skor.

Att leka eller sova på skor blir bara problematiskt om din katt skadar dem eller lägger undan dem.

Som vi har lärt oss är det inte ovanligt att en katt gillar skor, och din katt är inte den enda med detta till synes konstiga beteende. Attraktionen kan vara allt från att markera territorium, att söka tröst, till helt enkelt gammalt roligt.

Bestraffa aldrig din katt för att han leker med eller sover på dina skor, eftersom han inte kommer att förstå vad han har gjort för fel.

Prova istället några av förslagen ovan för att säkerställa att din katt inte förstör dina favoritskor. Om din katt planerar att leka med skor, eller om du tycker om det, överväg att skaffa en egen sko till honom. Du kommer garanterat att få många roliga bilder och videor i din kamerarulle.

Läs också: Hur väljer katter sin favoritperson?

Vanliga frågor

Varför gillar katter lukten av skor?

Dina skor har förmodligen varit alla möjliga spännande platser för din katt. Från utomhus till ett annat hem med husdjur, dina skor kommer att föra med sig alla möjliga intressanta dofter. Tänk på att din katts luktsinne är mycket större än ditt, och dina skor kommer att ge din katt information om var du har varit och vad du har gjort.

Varför gnuggar katter mot skor?

Katter har doftkörtlar över hela kroppen och när de gnuggar mot föremål märker de dem med sin doft. Detta signalerar till andra katter att detta är deras revir. De kan också lukta där ett annat djur har luktat för att göra anspråk på dina skor!

Varför stjäl min katt mina skor?

Detta är förmodligen ett roligt spel för din katt, speciellt om han har fått din uppmärksamhet tidigare. Din katt kan söka tröst i den välbekanta lukten av dina skor och bära dem till en annan plats i huset där han känner sig tryggare att vila eller sova. Eller så kan det helt enkelt vara din katts sätt att få din uppmärksamhet.

Varför luktar min katt på fötterna?

Din katts luktsinne är fantastiskt och han kan ta upp alla typer av dofter på dina fötter. Du kanske har märkt en intressant lukt, särskilt om du har gått runt i någon annans hus i strumpor eller barfota. Din katt sniffar på dina fötter för att samla information om var du har varit tidigare.

Se även  10 tecken på att din katt är besatt av dig