5 nackdelar med att mata pommes frites till hundar

Även om pommes frites i allmänhet är säkra för hundar att äta i små mängder, är de inte den hälsosammaste maten för dem. Att ge några av dina överblivna pommes frites här och där kommer förmodligen inte att skada. Det finns dock alltid en risk att övermata din hund med detta fettrika foder, och det är då det blir en hälsorisk.

Låt oss diskutera de potentiella hälsoriskerna med att mata pommes frites till hundar och utforska hälsosammare alternativ.

5 nackdelar med att mata pommes frites till hundar

Är pommes frites dåligt för hundar? Pommes frites är inte bara dåligt för hundar, men detta foder för människor bör aldrig vara en vanlig del av deras kost. Eller så kan den höga natrium- och fetthalten i pommes frites leda till flera hälsoproblem:

1. Fetma

kan hundar äta pommes frites 4

Pommes frites är friterade, vilket gör dem fulla av ohälsosamma mättade fetter och transfettsyror. Dessutom innehåller stekt mat vanligtvis höga mängder gödande kalorier och kolhydrater.

Om de matas till hundar i stora mängder under långa perioder, kommer pommes frites att orsaka fetma som är inkörsporten till andra hundsjukdomar som hjärtsjukdomar och ledproblem.

2. Gastrointestinala störningar

Att äta för mycket av fet mänsklig mat som pommes frites kan orsaka magbesvär i milda fall. Men långvarig konsumtion kan leda till pankreatit, ett tillstånd som leder till inflammation i bukspottkörteln.

Det sägs också att fet mat ökar risken för uppblåsthet hos hundar eftersom den smälts långsamt av magen.

3. Natriumförgiftning

får hundar äta pommes frites 12
Salt är den vanligaste typen av smaksättning som vanligtvis används för pommes frites. Mängden natrium i medelstora pommes frites varierar från 140 milligram till över 200 milligram.

Överdrivet natriumintag är giftigt för hundar och kan orsaka allvarlig hydrering, muskelskakningar och kramper. Saltförgiftning är ett särskilt dödligt tillstånd för hundar med njurproblem.

4. Plötsliga blodsockerstoppar

Pommes frites är ofta gjorda av potatis, som får högt glykemiskt index. Detta innebär att de lätt absorberas av kroppen, vilket gör att de med stor sannolikhet orsakar en onormal ökning av blodsockret.

Se även  Kan hundar äta gröna bönor?

Glukostoppar är inte alarmerande för friska hundar, men de kan vara katastrofala för diabetiker. Av denna anledning borde pommes frites förbjudas för dem.

5. Allergier

kan hundar äta pommes frites 6Potatisallergi är inte vanligt förekommande hos hundar, men vissa kan utveckla detta hälsotillstånd under sin livstid. Så håll ett öga på din hundvän om han har fått i sig denna människoföda för första gången.

Håll utkik efter symptom på allergier som:

 • Konstant klåda
 • inflammerad hud
 • nässelfeber
 • Att nysa
 • Flytande flytningar på ögon eller näsa

Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar dessa kliniska tecken för en korrekt diagnos. Håll honom borta från mat gjord av potatis, som pommes frites, om veterinären bekräftar att han har potatisallergi.

Hälsofördelar med pommes frites för hundar

kan hundar äta pommes frites 5

Pommes frites erbjuder hundar vissa hälsofördelar trots deras många nackdelar. De innehåller flera näringsämnen som magnesium, kalium och C-vitamin, som är bra för att stärka hundarnas immunförsvar och förbättra benhälsan.

Som vi nämnt tidigare är pommes frites mycket kolhydrater. När de konsumeras med måtta ger de valparna en energikick.

Växtbaserade proteiner kan också hittas i pommes frites, som främjar korrekt vävnadstillväxt och reparation. De är dock inte jämförbara med animaliska proteiner, som ger essentiella aminosyror av bättre kvalitet.

Låt inte hundar äta för mycket pommes frites

Är pommes frites säkra för hundar? Även om pommes frites har vissa hälsofördelar för hundar, är de inte tillräckligt för att uppväga deras nackdelar med hundens hälsa. Att ge denna människoföda till din hundkamrat bör vara minimal så mycket som möjligt.

Hur många pommes frites kan en hund äta? Om din hund lyckas äta 1-2 chips i hemlighet, oroa dig inte eftersom den är säker från att utveckla magproblem och andra oönskade biverkningar.

Se även  Kan hundar äta sparris?

Men hundar som har bränt ner en hel ordning chips kommer sannolikt att uppleva kräkningar och diarré. Lyckligtvis är dessa matsmältningsproblem tillfälliga och försvinner inom några dagar.

Om din hund är benägen att få uppblåsthet, diabetes, njurproblem eller pankreatit, bör den övervakas noga ifall hans tillstånd plötsligt förvärras efter att ha konsumerat stora mängder pommes frites. Ta honom till veterinären omedelbart om detta händer.

Vilka typer av chips är säkra att dela med hundar?

kan hundar äta pommes frites 2Pommes frites kan tillagas på olika sätt och kombineras med olika smaksättningar och kryddor. Men inte alla är säkra för hundar att äta.

Kan hundar äta råa pommes frites?

Nej, råa chips är svåra för en hunds mage att smälta eftersom deras stärkelse förblir intakt. Att konsumera det kommer oundvikligen att leda till matsmältningsproblem.

Kan hundar äta kokta pommes frites?

kan hundar äta pommes frites 9Ja, kokta chips är mer tilltalande för hundar än råa chips. Undvik dock att använda olja eller salt när du lagar mat för att göra denna människomat lite hälsosammare för din lurviga vän.

Kan hundar äta okokta frysta pommes frites?

Nej, frysta chips är svåra att tugga, vilket gör dem till en kvävningsrisk för hundar. Helst ska de tinas, kokas och serveras vanligt.

Kan hundar äta pommes frites utan salt?

kan hundar äta pommes frites 10Ja, chips utan salt kommer inte att skada din hund, förutsatt att du inte kokar dem i olja. Det bör dock inte ges som ett vanligt hundmellanmål.

Kan hundar äta McDonald’s pommes frites?

Nej, McDonald’s pommes frites är mycket ohälsosamt för hundar på grund av deras höga salt- och fetthalt. Andra snabbmatschips bör aldrig delas med ditt husdjur av samma anledning.

Se även  Kan hundar äta rädisor? Fördelar och risker

Det är att föredra att göra pommes frites till hundar hemma då du har full kontroll över vilka ingredienser du ska använda. Överväg att ersätta vit potatis med sötpotatis, som har mer näringsämnen och fibrer.

Servera sötpotatis ren och fri från olja eller salt. Erbjud dem med måtta eftersom de är en grönsak med hög glykemiskt innehåll packad med kolhydrater.

Kan hundar äta friterade pommes frites?

Ja, stekta pommes frites för hundar är bättre än friterade. Som vanligt, tillsätt inte salt eller olja för att undvika att ditt husdjur blir orolig i magen.

Kan hundar äta luftstekt pommes frites?

Ja, luftfriterade hundfrites är bra, så länge de är fria från salt och olja. Eftersom de fortfarande innehåller mycket kalorier och kolhydrater, ge dem med måtta till din lurviga vän.

Kan hundar äta pommes frites med ostpulver?

kan hundar äta pommes frites 3

Det rekommenderas inte att mata din hund pommes frites med ostpulver. Ostpulver innehåller ofta konstgjorda konserveringsmedel, färg- och smakämnen som är ohälsosamma för hundar.

Dessutom är de flesta hundar laktosintoleranta. Att konsumera mejeriprodukter som ostpulver kommer att orsaka biverkningar, inklusive diarré och uppblåsthet.

Både pommes frites och ostpulver innehåller mycket fett. Att låta din hund äta i stora mängder kan leda till ohälsosam viktökning och följaktligen fetma.

Kan hundar äta pommes frites med ketchup?

kan hundar äta pommes frites 1Nej, mata inte pommes frites med ketchup till din hund. Kryddor som ketchup är laddade med konserveringsmedel och kan innehålla ingredienser som är giftiga för hundar som xylitol.

Leta efter bättre alternativ

Pommes frites bör inte vara ditt förstahandsval när du ska välja mat för ditt husdjur att äta. Du kan hitta massor av andra matalternativ som är mycket hälsosammare och mer näringsrika för honom, till exempel:

 • sparris
 • Äpple
 • Banan
 • beta
 • Morot
 • Sallad
 • Squash
 • Jordgubbe