5 naturliga säkra hundben att tugga på

Det finns många säkra hundben att tugga på marknaden. Vi ger dig våra topp 5 val och deras hälsofördelar. Läs vidare för att ta reda på vilken typ som är bäst för din hund och vilka försiktighetsåtgärder du bör vidta när du matar din valp.

1. Kycklinglår

säkra hundben för att tugga kycklingfötter

Vad gör kycklingfötter bra för hundar?

 • Kycklingben är fantastiska naturliga tuggar för hundar. Deras krispighet orsakar försiktig borstning av hundens tänder när den tuggas. Dessa rörelser hjälper till att ta bort plack och tandsten, de vanligaste orsakerna till parodontala problem. Om din hund inte borstar tänderna regelbundet, kommer matning av kycklingfötter att hjälpa till att skydda hans tandhälsa.
 • Kycklinglår är rika på kollagen och hjälper till att förbättra elasticiteten i hundens hud. Förutom detta påskyndar de även hårväxt, förebygger hudproblem och minskar håravfall. Kollagen är också avgörande för att hålla ben och leder i toppform.

Utgör kycklingben hälsorisker?

Naglar på kycklingfötter har vassa spetsar som potentiellt kan skada din hunds mun och tänder. De är också svårsmälta. Så det skulle vara en bra idé att skära av dem för att undvika tand- eller magproblem.

Kyckling passar bäst till:

 • Små till medelstora raser kan ha kycklinghalsar som säkra hundben att tugga på eller som ett alternativ till hundleksaker. Dessa är inte lämpliga för större hundar eftersom de kan svälja dem hela och riskera att kvävas.
 • Kycklinghalsar är säkra bengodisar för hundar, men de är inte hållbara. Om din lurviga vän inte är en aggressiv tuggare, kommer han att njuta av att sakta gnaga kycklinghalsar.

2. Rådjursben

säkra hundben för att tugga rådjursben

Vad gör Deer Bones till bra tuggben för hundar?

 • Hjortben är rika på protein och mineraler, inklusive kalcium, mangan och järn. Dessa näringsämnen har en gynnsam effekt på många kroppsprocesser hos hundar. De främjar bland annat starka ben, glänsande päls, bättre muskelutveckling och god blodcirkulation.
 • Hjortben anses vara en ny proteinkälla. Till exempel kan hundar med vanliga proteinallergier, såsom kyckling eller nötkött, konsumera dessa säkra hundben att tugga med en minskad risk för allergiska reaktioner.

Medför viltben någon hälsorisk?

 • Var uppmärksam på fräschören hos viltbenen du plockar. Gamla typer tenderar att ackumulera höga nivåer av gifter och föroreningar. Det säkrare valet är yngre viltben, eftersom de är mindre benägna att vara kontaminerade med skadliga ämnen.

Rådjursben är bäst lämpade för:

Letar du efter de bästa benen för små hundar? Rådjursben är några av de fantastiska djurbensalternativen du kan hitta. Deras storlek är lämplig för små hundraser.

Se även  Kan hundar äta gröna bönor?

Med det i åtanke, medan rådjursben är säkra hundben att tugga på, rekommenderas de inte för stora hundar. Om de sväljs av misstag kan viltben fastna i halsen och orsaka kvävning.

3. Oxsvansben

säkra hundben för att tugga bisonbenVad gör oxsvansben till bra tuggben för hundar?

 • Oxsvansben innehåller mycket protein och järn. Båda är viktiga byggstenar för att upprätthålla optimal hundhälsa. Protein tillhandahåller essentiella aminosyror som är nödvändiga för vävnadsreparation och muskelutveckling. Järn hjälper till att reglera transporten av näringsämnen och syre genom hela kroppen.
 • Oxsvansben kommer med hälsosamma fettsyror och immunförsvarsstärkare som skyddar hundar från hälsoförsämrande sjukdomar. Dessa säkra hundben att tugga på har också antiinflammatoriska egenskaper, som hjälper till att förhindra sjukdomar från att dyka upp.
 • Tandfrakturer är det vanligaste problemet när hundar tuggar råa ben. Oxsvansben har en mjuk, svampig konsistens; så de är mindre benägna att flisa din hunds tand. De är en fantastisk tuggleksak för hundar.

Utgör oxsvansben några hälsorisker?

 • Oxsvansben har en hel del fett. De är inte avsedda för att tugga regelbundet eller att hundar kan utveckla matsmältningsproblem. Om din hund är överviktig eller har en svag mage är oxsvansben inte det bästa valet för honom.

Oxsvansben är bäst lämpade för:

De stora oxsvansbenen gör dem till bra tuggben för stora hundar.

Å andra sidan kommer små raser eller valpar att ha svårt att tugga den. För dessa fyrbenta vänner, välj mindre tuggben som alpackaben.

4. Bison Bones

säkra hundben för att tugga oxsvansben

Vad gör Bison Bones till bra tuggben för hundar?

 • Bisonben är fullproppade med protein och låga i kolesterol. De ger din hund en extra energikick och håller samtidigt hans blodtryck stabilt och hans kardiovaskulära system i ett hälsosamt tillstånd.
 • Bison benprotein är naturligt rikt på CoQ10, en kraftfull antioxidant. Det har många hälsofördelar för hundar, inklusive att minska risken för hjärtsjukdomar, stärka immunförsvaret, förhindra ledvärk och förbättra syreflödet i kroppen.

Medför bisonben någon hälsorisk?

Bisonben är fyllda med benmärg som är för rik för hundar och inte lättsmält. Det kan orsaka matsmältningsproblem om det konsumeras i överskott. För att undvika detta hälsoproblem bör dessa säkra hundben att tugga på ges till dem sparsamt.

Bisonben är bäst lämpade för:

För hundägare som letar efter de bästa hundbenen för aggressiva tuggare, överväg att köpa bisonben. Deras sega konsistens ger inte efter för dessa hundars oavbrutna tuggning, vilket ger en mer mentalt stimulerande upplevelse. De kan vara lämpliga substitut för vanliga bully sticks och nylonben.

Se även  Kan hundar äta ris? Är ris hälsosamt för hundar?

5. Kycklinghalsar

säkra hundben för att tugga på kycklinghalsar

Vad gör kycklinghalsar till bra hundtugg?

 • Kycklinghalsar är en bra källa till näringsämnen för friska leder hos hundar. Deras brosk och bindväv är fyllda med glukosamin och kondroitin, som minskar ledvärk och inflammation. Dessa säkra tuggbara hundben kan användas som naturliga tillskott för hundar med artrit och andra ledproblem.
 • Kycklinghalsar innehåller kalcium och omega-3-fettsyror. De underlättar korrekt tillväxt och utveckling av en hunds ben och tänder. Omega-3-fetter skyddar också hjärtat mot hjärt-kärlsjukdomar och förbättrar hud- och pälskvaliteten.
 • Om du undrar, ”Vad kan jag ge min hund att tugga på som är säkert?” Kycklinghalsar är några av de bästa säkra tuggarna för hundar. Deras ben är mjuka och lättsmälta när de serveras råa. Så de kommer inte att orsaka några problem för din hunds matsmältningssystem. Farliga risker förknippade med matning av råa ben, såsom tarmblockeringar, är också mindre vanliga.

Utgör kycklinghalsar hälsorisker?

 • Kycklinghalsar är höga i fett och kan negativt påverka hundens hälsa om de konsumeras regelbundet. Matsmältningsproblem som diarré, kräkningar och orolig mage kan förekomma.
 • Kyckling är en av de vanligaste orsakerna till matallergier hos hundar. Om din hund har detta hälsoproblem, ge honom inte kycklinghalsar. De är höga i protein, som innehåller de allergener som orsakar allergiska reaktioner.

Kycklinghalsar är bäst lämpade för:

 • Kycklinghalsar är de bästa benen för små hundar på grund av sin lilla storlek. Det rekommenderas inte att mata dem till stora raser eftersom de utgör en kvävningsrisk.
 • Eftersom kycklinghalsar lätt går sönder är de inte långvariga tuggar och passar bättre för lätta tuggare. Hundar som gillar att tugga kommer inte att få tillräckligt med mental stimulans om de matas med kycklinghalsar eftersom de kan äta dessa säkra hundben att tugga på bara några minuter.

Innan du köper naturliga ben för hundar

Några saker att tänka på när du ger din hund säkra hundben att tugga på. Här är en riktlinje som han bör följa för att skydda honom från potentiella faror i samband med tuggben:

Använd aldrig kokta ben.

Kokta ben är mycket benägna att splittras till vassa spetsar. Om din hund sväljer dem kommer han att få livsfarliga konsekvenser. Han kan få smärtsamma mun- och halsskador och magblockeringar.

Se även  Kan hundar äta tofu?

Välj istället råa ben åt honom. De är mycket mer hållbara, vilket gör dem mindre benägna att gå sönder i små bitar om din lurviga kamrat gnager på dem.

Köp från välrenommerade källor.

Bakteriell kontaminering är en av de största problemen när det kommer till råa ben. Det första steget för att undvika denna hälsorisk är att köpa från välrenommerade butiker. Hundben från slaktare och lokala bondemarknader är bra ställen att leta efter prisvärda och bästa naturliga ben för hundar.

Glöm inte att kontrollera om produkten kommer från frigående och ekologiska djur. De är hälsosammare källor till råa ben och kohovar, eftersom de får naturlig näring och är mindre utsatta för skadliga kemikalier som hormoner.

Se till att rengöra och desinficera.

Farliga bakterier och mikroorganismer kan föröka sig i områden där råa ben har kommit i kontakt med dem. Torka alltid av ytor med ett hundvänligt desinfektionsmedel efter att din hunds tuggsession har avslutats. Tvätta händerna noggrant direkt efteråt.

Låt inte din hund slicka dig efter att ha tuggat på råa ben, eftersom hans nos sannolikt har blod eller bakterier på sig. Blöt en tvättlapp med varmt vatten och använd den för att rengöra hans nosparti och tassar.

Sätt en tidsgräns.

Är det dåligt för hundar att tugga på ett ben? Hundar gillar att tugga, så att gnaga på ben är inte skadligt i de flesta fall. Denna aktivitet kommer att hålla din hund sysselsatt, ge den mental stimulans och förhindra att den utvecklar oönskade beteenden som destruktivt tugga.

Som sagt, han borde inte få tugga på ben under längre perioder. Annars kan det försämra hans tandhälsa. Tumregeln är att ta bort hundbenet från din hund efter 10-15 minuter.

Håll din hund under uppsikt.

Håll ett öga på din hund varje gång den får ett hundben för att undvika oönskade olyckor. Rekreationsben som hjort-, oxsvans-, horn- och bisonben är inte avsedda för konsumtion utan för att tugga. När de börjar splittras eller är små nog att passa i din hunds mun, ta bort dem.

Ge inte för mycket.

Medan säkra hundben att tugga innehåller vitaminer och mineraler, tjänar de bara som hundgodis, ungefär som hundleksaker som är sladdade i jordnötssmör. Använd dem inte som ersättning för hälsosam och balanserad hundmat. I allmänhet bör hundägare inte mata sitt husdjur mer än 2 råa ben per vecka.