5 skäl till varför du borde skaffa en andra katt (och 3 varför du inte borde)

Alla vet att de flesta hundar är lyckligare i par eller grupper eftersom de naturligt lever i flock. Men hur är det med katter?

Katter är kända för att vara ensamma djur, men vissa katter tycker om sällskap med en annan katt. Låt oss titta på skälen till varför du bör skaffa en andra katt, och några tecken på att din katt inte vill ha en vän!

Är det en bra idé att skaffa en andra katt?

Att skaffa en andra katt är inte alltid en bra idé. Katter är naturligt ensamma djur som föredrar att undvika varandra och kan bli ganska territoriella. Många medicinska tillstånd är relaterade till stress, vilket är mycket vanligare i hushåll med flera katter.

Om din katt är orolig, stressad och benägen att drabbas av urinvägssjukdom är det ingen bra idé att skaffa en andra katt. Likaså är det osannolikt att din katt är vänlig mot en ny hemmakamrat om han börjar väsa när en annan katt går förbi fönstret eller alltid kommer hem från att utforska utomhus med repor eller bett!

Läs också: De bästa hemlagade kattmatrecepten för njursjukdomar

Å andra sidan, om din vuxna katt blir vän med grannkatterna eller är ensam efter en väns död, kan det vara en bra idé att hitta en sällskap till honom eller henne.

5 skäl till varför du bör köpa en andra katt

1. Du förlorade nyligen en katt och din återstående katt är ensam

Även om de flesta katter föredrar sitt eget sällskap, tycker vissa katter om sällskap med katter, speciellt om de har vuxit upp med dem. Många ägare är förvånade över hur glad deras katt är när de plötsligt upptäcker att de har huset för sig själva efter en förlust, men om din katt verkar sörja kanske han vill ha en kattvän.

Läs också: Är min katt deprimerad? Tecken, symtom och hur du kan hjälpa

2. Din katt överlämnades till en räddning som ett par

Det säger sig självt att om du får din katt från ett härbärge och den är en del av en flock ska du ta hem den andra katten också. Förbundna par bör alltid återinhysas tillsammans eftersom separation kan vara extremt påfrestande. Om din katts kompis är otillgänglig av någon anledning, överväg att adoptera en annan katt som verkar gilla andra katter.

Läs också: 5 skäl att adoptera en katt med särskilda behov

3. Du har tillräckligt med utrymme

Många katter tycker att samlivet är extremt påfrestande, och detta förvärras av små utrymmen. Katter som inte binder sig behöver sitt eget revir, och det kan vara svårt att uppnå i ett litet hem.

Se även  Cat Ultrasound: Kostnad och hur det fungerar

Men om du har ett stort hus och gärna gör förändringar så att dina katter kan samexistera, skaffa för all del ett femstjärnigt hem för en annan katt!

Läs också: Varför sitter katter på bröstet? 10 skäl varför!

4. Din katt hämtar vänner i grannskapet

Om din katt är en av de sällsynta katterna som verkligen trivs med andra katters sällskap, kanske du ser honom stöta på vänner runt om i grannskapet, sitta på gården med andra katter eller lugnt dela en solplats med andra katter.

Den här katten skulle uppskatta att ha en annan katt att dela sitt liv med! Men låt dig inte luras av katter som verkar leka, eftersom de kan vara i slagsmål!

Läs också: De 9 vänligaste och sötaste kattraserna i världen

5. Du hämtar en ny kattunge

Den bästa tiden att skaffa en andra katt är när du först tar hem din nya kattunge. Syskon som växt upp tillsammans är mycket mer benägna att komma överens senare i livet, så tänk på om du vill ha den andra katten nu!

Läs också: Bestäm kön på kattungar: hur bestämmer du kön på din kattunge?

3 skäl till varför du inte ska skaffa en andra katt

1. Du vill spara Allt Djuren, eller så tycker du synd om dem

Även om jag inte är emot räddning, är det viktigt att se till att du gör det Är faktiskt rädda ett djur. Att adoptera en katt som inte gillar andra katter, eller att sätta den i en situation där han eller hon kommer att bli olycklig, är inte i kattens bästa, även om det verkar som att det skulle ha det bättre inomhus.

Skaffa inte bara en andra katt för att du tycker synd om dem, såvida du inte är säker på att du har en säker plats för dem att gå till om det inte skulle fungera för dig. Detta gäller även uppfödare som får dig att känna skuld för att du bara skaffar ett husdjur!

Läs också: 15 fakta du behöver veta om vilda katter

2. Din kattunge gör dig galen

Skaffa inte bara en annan katt för att din kattunge gör dig galen genom att klättra uppför väggarna. Medan kattungar kommer att leka tillsammans, kommer de så småningom att växa ur det. Och även om du kan ha tur och dina katter kommer bra överens senare i livet, kanske det inte är fallet, vilket orsakar stress och oro för båda katterna.

Se även  Anemi hos katter: orsaker, symtom och behandling

Att få en andra kattunge att hålla en kattunge sällskap är bara ett giltigt skäl att skaffa en andra katt om du har plats för dem båda och en reservplan om de växer isär.

Läs också: De 8 bästa kattungarna 2023

3. Du lämnar din katt ensam under dagen

Du bör inte köpa en ny katt bara för att din bosatta katt är ensam hemma under en längre tid. Medan vissa katter tycker om att ha en kompis att leka med, är andra mer än nöjda med sitt eget sällskap.

Istället för att skynda sig att adoptera en katt, försök att lämna din katt med leksaker och interaktiva matpussel för att ge mental stimulans. Med en videokamera kan du hålla ett öga på din katt och avgöra om han verkligen är uttråkad ensam hemma, eller bara glad över att ha huset för sig själv!

Läs också: De 10 bästa långsamma matarna och pusselmatarna för katter

Saker att tänka på innan du adopterar en andra katt

Innan du tar hem en andra katt bör du också kontrollera om du har råd. Vi vet alla att husdjursägande inte är billigt. Du kommer att behöva överväga dagliga kostnader som mat och vanliga mediciner som lopp- och maskbehandlingar, samt ekonomisk planering för nödsituationer.

Läs också: Hur avmaskar man en katt?

Du bör också bara skaffa en andra katt om du har en reservplan ifall något går fel. Detta kan innebära att en av katterna återställs till en familjemedlem eller lämnas tillbaka till skyddet eller uppfödaren. Även om vi inte tycker om att tänka på att flytta tillbaka en av våra älskade familjemedlemmar, i situationer där katter inte kommer överens, är det det enda alternativet.

Att ha en vag plan för ”omhushållning” är inte tillräckligt bra, eftersom det kan vara svårt att hitta någon när man väl kommer dit. Du bör ha flera namn på personer du känner skulle vilja ta din katt. Adoptera inte en andra katt såvida du inte har en plan för vart de ska ta vägen om saker och ting inte fungerar.

Hur kan jag se till att mina katter kommer bra överens med varandra?

Att se till att dina katter har den bästa chansen att utvecklas är viktigt för allas stressnivåer! Innan du tar hem en andra katt, försök att hitta en katt som du vet kommer att komma överens med andra katter.

Att hitta en katt med liknande temperament som din nuvarande katt är också viktigt. Detta går ofta hand i hand med åldern. Din äldre katt kommer sannolikt inte att uppskatta att en ny kattunge kommer med i familjen om de inte är väldigt lekfulla själva!

Se även  Varför sitter katter på bröstet? 10 skäl varför!

Designa ditt hem runt båda katterna – se till att de har gott om resurser, från kattlådor till matskålar, och se till att det finns gömställen, som höga sittplatser, för att minska stressen. Du kommer att behöva det också skapa ett separat rum för ditt nya tillskott detta är inte tillgängligt för din befintliga katt, så att din nya katt kan vänja sig vid sitt nya hem utan avbrott. Följ sedan våra råd för introduktion.

Läs också: Hur hittar du en borttappad katt?

Vilka är för- och nackdelarna med att skaffa en andra katt?

Positivt

  • Din kattunge har en lekkamrat
  • Du kan rädda två liv
  • Dubbelt så roligt och mys
  • Katter kan hålla varandra sysselsatta och mentalt stimulerade

Nackdelar

  • Dina katter kanske inte kan hantera det, vilket gör att du löper ökad risk för sprayning och destruktiva repor
  • Högre finansiella kostnader

Slutsats

Du bör tänka noga innan du skaffar en andra katt eftersom du kan göra din befintliga katt upprörd och orsaka stress, ångest eller till och med fysisk sjukdom. Du ska aldrig adoptera en andra katt bara för att du tycker synd om den eller för att du såg en söt kattunge i en annons.

Men om du tror att din katt vill ha en vän och du har utrymme och pengar att ta hand om två katter, varsågod. Glöm inte att se till att du har en reservplan ifall allt går fel, och att konsultera en kattbeteenderådgivare för att säkerställa att ditt nya tillskott inte återställs.

Läs också: 10 tecken på att din katt vill ha en annan katt

Vanliga frågor

Är katter lyckligare med en annan katt?

De flesta katter är inte mer nöjda med en annan katt och stressas av kattsällskap i trånga förhållanden. Men om du har ett stort hem kan du kanske hålla två eller flera katter glada genom att ge dem gott om utrymme och resurser.

Är två katter svårare än en?

Om två katter inte kommer överens är de definitivt svårare än en. Med två katter behöver du tre av allt: tre kattlådor, tre matskålar, tre vattenskålar, tre skrapstolpar och så vidare. Du bör också ha tillräckligt med utrymme för båda katterna att samexistera i fred. De kostar också dubbelt!