5 steg att ta om du har blivit biten av en kanin

Kaninbett är inte vanligt. Även om du då och då stöter på en aggressiv kanin, ser de flesta att bita och klia sig som en sista utväg när de känner sig rädda och i ett hörn. Det betyder dock inte kaniner aldrig bita. Du vill vara säker på att du är beredd att hantera situationen om det händer dig.

Grundläggande första hjälpen räcker vanligtvis för att behandla ett kaninbettssår. Kaninbett som orsakar ett djupt hål kan kräva extra uppmärksamhet för att förhindra infektion, men de flesta kaninbett läker snabbt. Om en vild kanin biter dig, prata med din läkare om rabies eller andra möjliga sjukdomar.

Det är svårare att ta reda på varför din kanin bet dig från början. När du har tagit dig tid att rengöra och inspektera ditt sår, måste du observera din kanin och ta reda på varför den bet i första hand. När du väl har bestämt orsaken blir det lättare att förhindra kaninbett i framtiden.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Steg 1: Släpp din kanin

Vissa kaniner knyter ihop käkarna när de biter och vägrar släppa taget. De biter inte så här varje gång, men det är vanligast när kaniner attackerar av territoriella instinkter (läs mer om orsakerna till aggression hos kaniner). I dessa fall måste du övertyga din kanin att släppa taget innan du kan behandla bettet.

Försök att undvika att slå eller dra i din kanin, eftersom det kan skada kaninen eller göra bettet allvarligare. Det bästa du kan göra i den här situationen är att försöka hålla sig så stilla som möjligt och distrahera din kanin med något annat.

Till exempel, om din kanin har låst sig vid ditt ben, ta av dig en jacka och försök att dingla runt den för att få din kanin att släppa taget och gå efter jackan istället. Egentligen kan vilket objekt som helst fungera. Rörelsen av något på din kanins kant kommer vanligtvis att vara tillräckligt för att distrahera honom.

Steg 2: Säkra din kanin på ett säkert område

Om din kanin fortfarande jagar dig efter att den bitit dig, hitta ett sätt att sätta en barriär mellan dig och kaninen. Vanligtvis innebär detta att man försöker få tillbaka kaninen i sitt hölje samtidigt som man tar sig tid att rengöra bettet och bedöma situationen.

Men om du inte kan få tillbaka din kanin i hägnet (eller om din kanin är fri att ströva omkring), kommer alla slags barriärer att fungera. Du kan lämna rummet och stänga dörren bakom dig, lägga en tvättkorg ovanpå din kanin eller till och med kasta en filt över honom för att hindra honom från att komma efter dig (du kan plocka upp kaninen med filten för att skydda dig själv medan du sätter tillbaka dem i höljet).

Steg 3: Tryck på såret för att stoppa blödningen

Nu när du är säkert borta från din kanin är det dags att ta hand om bettsåret. Kaniner har starka käkar som gör att deras långa tänder kan tränga djupt in i huden. Använd en ren trasa för att trycka på såret och försök stoppa blödningen. Detta kan ta några minuter, men om inte din kanin bet dig i ett område som blöder mycket, bör blödningen upphöra ganska snabbt.

Se även  Festdekorationer och kaninsäkerhet

Under denna tid vill du också bestämma hur illa bettsåret är. De flesta kaninbett är inte allvarliga eftersom kaniner är växtätare. Deras tänder är till för att skära genom växtlighet, så de kan inte göra så mycket skada när de attackerar andra djur eller människor. Men om din kanin lyckas bita i en vital artär eller om hans bett har trängt in till benet, kanske du vill söka professionell läkarvård.

Steg 4: Rengör ditt sår

Om bettsåret inte är allvarligt, bör du ta dig tid att rengöra det med första hjälpen. Använd rinnande kranvatten eller en ren fuktig trasa för att tvätta såret med tvål och vatten. Detta hjälper till att förhindra att bakterier kommer in i det öppna såret och orsakar infektion.

Efter rengöring av bettsåret, applicera helt enkelt en antibakteriell kräm (som Neosporin) och täck den med ett bandage. Du kanske vill byta bandage med några dagars mellanrum och applicera antibakteriell kräm igen. Vanligtvis kommer även djupa kaninbettssår att läka helt inom några veckor.

Steg 5: Bestäm varför din kanin attackerade dig

Nu när du har tagit hand om bettsåret måste du hantera din kanin. Vid det här laget kan din kanin ha lugnat ner sig lite, vilket gör den lättare att hantera. Om du är rädd för att närma dig din kanin, bär tjocka kläder, inklusive stövlar och tjocka arbetshandskar.

Kontrollera din kanin för att se till att den inte är skadad. Om du kan, klappa din kanin för att lugna ner den och kontrollera deras hud efter skärsår. Om din kanin är oskadd, förvara honom på en säker plats ett tag medan du försöker fastställa orsaken till hans aggressiva beteende.

Varför biter kaniner människor

Kaniner är vanligtvis milda djur. När de biter kan det verka plötsligt och oprovocerat. För att ta reda på varför din kanin attackerade dig, försök att tänka på situationen. Har din kanin nyss vuxit upp? Har du interagerat med andra djur? Hade du mat i handen? Har du märkt höga ljud som kan ha orsakat ångest hos din kanin?

Genom att ställa dig själv den här typen av frågor och vara uppmärksam på din kanins beteende kan du avgöra varför din kanin attackerade från första början. Därifrån kan du ta reda på hur du ska gå vidare och motverka aggressivt beteende i framtiden.

Vanliga orsaker till aggression hos kaniner är:

 • De är hormonella: När kaniner blir cirka 4-6 månader gamla slår deras hormoner in. Detta orsakar ofta frustrerat och aggressivt beteende hos kaniner. Det är en vanlig anledning till att kaniner plötsligt blir elaka när de brukade vara väldigt lugna och söta. Det är bäst att få din kanin kastrerad eller kastrerad för att förhindra hormonell aggression.
 • De är rädda: Rädda kaniner kommer att bli aggressiva som en form av självförsvar. Detta kan hända när kaninen känner sig i ett hörn eller tror att aggressivt beteende får människor att lämna.
 • De är territoriella. Kaniner kan vara väldigt territoriella varelser, särskilt honor. De kan försöka skydda sitt utrymme genom att attackera inkräktare för att driva bort dem. Det betyder att de kan attackera oss människor om de ser oss som ett hot. Att få din kanin kastrerad eller kastrerad kommer vanligtvis att förhindra detta beteende.
 • De vill äta. Kaniner kan bli skyddande eller överdrivet entusiastiska över sin mat. Om du har en goding i handen och din kanin vill ha det, kan han bita din hand för att komma till maten.
 • De är uttråkade. Kaniner som lever i en för liten bur eller som inte har tillräckligt med berikning kan bli frustrerade och uttråkade. De kommer att slå ut i irritation och så småningom bita människor.
 • De har ont. När kaniner inte mår bra blir de ibland irriterade. De kan försöka bita någon som kommer nära för att de har ont.
Se även  Kaniner vs katter: Hur jämför de med husdjur?

Hur man undviker kaninbett i framtiden

När du har bestämt orsaken till din kanins aggressiva beteende, vill du vidta några försiktighetsåtgärder för att undvika kaninbett i framtiden. Vilka förebyggande åtgärder du vidtar beror helt på din kanin och anledningen till att de bet dig från början. Du behöver inte utföra alla åtgärder på den här listan, bara de som är användbara för din situation.

Steg för att förhindra ytterligare aggression hos kaniner:

 • Låt din kanin kastreras eller kastreras: Om din kanin inte har åtgärdats än, kommer detta förmodligen att lösa ditt problem. Det kan ta upp till en månad efter operationen för din kanins hormoner att lugna ner sig.
 • Bind med din kanin: Tillbringa tid med din kanin för att bli vän med dem. Detta kommer att hjälpa din kanin att förstå att de inte behöver frukta dig eller attackera dig. Lär dig mer om hur du knyter an till en kanin och vinner deras förtroende.
 • Ge din kanin ett större hölje: De flesta burar som marknadsförs för kaniner är faktiskt alldeles för små. Jag rekommenderar alltid att använda en lekhage som staket istället (något som det här). Detta hjälper till att förhindra tristess och frustration från att vara inkapslad hela dagen i ett utrymme som är för litet för att hoppa runt.
 • Håll dig utanför din kaninhydda: Territoriella kaniner kommer att attackera dig om du går in på deras upplevda territorium. Vanligtvis inkluderar detta deras bostad och området som omger den. När du matar din kanin och rengör hans område, se till att du låter din kanin vara ute för att träna så att de inte attackerar dig under processen.
 • Utveckla en daglig matningsrutin: Kaniner som vaktar sin mat kommer vanligtvis att lugna sig när du väl etablerat en konsekvent matningsrutin. På så sätt vet kaninen när du ska mata den nästa gång och kommer inte att vara rädd att den försvinner.
 • Ge din kanin en godbit på en sked: Kaniner som blir alltför entusiastiska över godsaker kan bita din hand för att få det. Lägg godbiten på en sked och ge den till din kanin för att förhindra att han biter din hand.
 • Ge din kanin leksaker och frihet: Se till att din kanin har en mängd olika leksaker tillgängliga och gott om tid under dagen för att träna utanför sitt inhägnad. Detta förhindrar frustrationen som kommer från tristess och kan också hålla din kanin frisk.
 • Ta din kanin för en hälsokontroll: Om du inte är säker på varför din kanin beter sig aggressivt är det alltid en bra idé att ta in den för en kontroll. Din veterinär kan hjälpa till att se om det finns några underliggande tillstånd som kan orsaka din kanins aggressiva beteende.
Se även  Kan tamkaniner häcka med vilda kaniner?

Hur vanliga är kaninbett?

Trots hur det kan se ut i den här artikeln är kaninbett faktiskt ganska ovanligt. Jag har jobbat med dussintals kaniner på djurhemmet genom åren och har bara blivit biten tre gånger. Kaniner är mycket mer benägna att fly eller försöka slå dig med sina klor än att försöka bita dig.

Som sagt, varje kanin har sin egen personlighet. Vissa är mer benägna att bita än andra. Det är därför det alltid är viktigt att vara uppmärksam på din kanins kroppsspråk och se till att du respekterar deras gränser så att du kan undvika ett kaninbett.

Är kaninbett farligt?

Kaninbett är inte farligt. Även om det är teoretiskt möjligt för ett kaninbett att bli infekterat, är detta mycket ovanligt, särskilt om du har tagit dig tid att tvätta kaninbettet. Om du har ett mycket allvarligt kaninbett som sticker djupt kan det potentiellt orsaka stelkramp. Om du har kaniner eller arbetar med kaniner är det därför bäst att hålla dig uppdaterad om dina vaccinationer. Men ärligt talat, det är otroligt ovanligt att ett kaninbett är tillräckligt djupt för att orsaka stelkramp.

Kaninbett brukar läka ganska snabbt. Den avsmalnande formen på deras tänder orsakar bettsår som kan läka snabbare än bett från andra djur, som katter eller hundar. Om en kanin biter dig är grundläggande första hjälpen oftast mer än tillräckligt.

Vad händer om du blir biten av en vild kanin?

Bett från vilda kaniner är sällsynta, eftersom de i allmänhet inte biter om de inte är helt i ett hörn. Men om du har blivit biten av en vild kanin bör du söka läkare. Vilda kaniner bär vanligtvis inte på allvarliga sjukdomar, men det är tekniskt möjligt för dem att ha rabies eller orsaka en bakteriell infektion.

Källa:

 1. ”Sällskapsdjur kaniner och din hälsa.” RWAF. Februari 2013. https://rabbitwelfare.co.uk/rabbit-care-advice/ownership/pet-rabbits-health/
 2. ”Min kanin fortsätter att bita mig, vad ska jag göra?” RSPCA. maj 2019. https://kb.rspca.org.au/knowledge-base/my-pet-rabbit-keeps-biting-me-what-should-i-do/