5 steg för att låta en kanin ströva fritt i ditt hem

Kaniner är fantastiska husdjur som kan bli underbara sällskap om vi tillåter dem. De kan tävla genom våra hem och spendera tid med oss ​​samtidigt som de visar upp sina unika personligheter. Att låta din kanin ströva fritt i ditt hem är ett utmärkt sätt att göra den till en del av din familj och en integrerad del av ditt liv.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Vad är en frigående kanin?

En kanin anses vara frigående, eller frigående, när den har konstant tillgång till huset eller lägenheten, även när deras skötare är borta eller sover. Sällskapskaninen behandlas på samma sätt som katter och hundar. De får ströva omkring i huset och hålls sällan, om aldrig, i en inhägnad.

När människor har en fritt strövande kanin ger de ofta kaninen obegränsad tillgång till alla delar av huset eller lägenheten. Ibland spärras dock rum eller områden av från kaninen som är farliga för en nyfiken kanin. Andra människor väljer att inrätta ett kaninrum och låter sina kaniner ströva fritt i det ena rummet, men inte hela huset.

Ska du låta din kanin springa fritt?

Helst ska alla kunna låta sin kanin gå fritt, men det är inte alltid praktiskt. Kaniner kan vara små bråkmakare. De kommer att hitta sätt att ta sig till platser de inte borde. De tuggar på farliga föremål eller gräver i golvet och skadar det. Vissa kaniner behöver bara mycket tillsyn så att de inte hamnar i en farlig situation eller förstör ditt hem.

Naturligtvis betyder det inte att du ska ge upp och hålla din kanin i en bur hela dagen. Även om du inte kan lämna din kanin utanför hans inhägnad på obestämd tid, är det ändå bäst att ge honom så mycket tid som möjligt att ströva omkring i ditt hem. Du kommer fortfarande att vilja göra allt du kan för att kaninsäkra ditt hem. Detta säkerställer att din kanin kan vara så säker som möjligt med dig och familjen. Du kan behöva förvara dem i sitt hölje när du inte kan vaka över dem, till exempel när du sover eller är borta från hemmet.

Om du inte kan låta din följeslagare ströva fritt, vill du också vara extra säker på att deras inhägnad är en lämplig miljö för kaniner. Det betyder att du måste se till att höljet är tillräckligt stort för din kanin. Du bör också ge dem roliga leksaker och gömställen för din kanin att leka i. En glad kanin behöver naturligtvis ett staket minst 3-4 gånger hela längden på din kanin (men större är bättre).

1. Kaninskydd

Om din kanin strövar fritt är det viktigaste steget att ta ordentligt med kaninsäkra hela ditt hem. Det betyder att du måste vidta försiktighetsåtgärder för att hålla din kanin säker. Flytta farliga föremål utom räckhåll för din kanin och täck områden där din kanin sannolikt kommer att vara destruktiv. Detta är viktigt oavsett om du planerar att låta din kanin springa fritt eller inte, men du måste vara mycket försiktig om du planerar att släppa din kanin från kopplet utan tillsyn.

Under de första veckorna som du tar med dig din kanin hem, titta noga på den för att se vilken typ av beteende de uppvisar. Du kan titta på dem för att se vilka små hål de lyckas med eller vilka deras destruktiva vanor är. På så sätt kan du hitta sätt att skydda dina tillhörigheter och skydda din kanin.

Se även  Varför bajsar kaniner så mycket?

Ledningar

Kablar är vanligtvis de farligaste hushållsföremålen att hålla utom räckhåll för din kanin. En liten kanin som biter i en tråd kan inte bara bryta strömförsörjningen till en viktig del av utrustningen, utan den kan också få elektricitet eller brännas. Så du bör göra vad du kan för att hålla kablar utom räckhåll för din kanin.

Det första du ska göra är att helt skärma områden med många ledningar. Placera skärmar runt skrivbord med datorkablar eller håll din kanin borta från kablarna runt tv-apparater. Om du inte kan få en tråd helt utom räckhåll för en kanin kan du använda den plasttrådsslang för att täcka dina kablar och hålla dem säkra.

Mattor

Många kaniner, särskilt honor, är grävare. De kommer obsessivt att gräva in i hörnen av rummen och allvarligt skada mattorna. De kan också försöka äta eller tugga bitar av mattan, vilket kan vara dåligt för matsmältningen.

Du vill täcka hörnen av rum eller utgrävningsområden med hot spots plastmattor eller mattor av naturfiber (som sjögräsmattor) för att förhindra att din kanin förstör mattan och se till att den inte blir sjuk av mattfibrerna. Du bör också förse din kanin med säkra platser för dem att gräva. Du kan göra eller till och med få en enkel grävlåda till din kanin kattskrapsmattor för din kanin att ha kul med.

Golvlister

Kaniner är också kända för att tugga på golvlister. De har en instinktiv önskan att tugga på saker. Golvlister är exakt i mynningshöjd och är därför ofta skadade. Detta kan även vara farligt för kaniner då färgen kan innehålla giftiga ämnen som inte bör intas, speciellt i gamla hus som fortfarande har blyfärg på väggarna.

Några saker du kan göra för att förhindra att din kanin tuggar på fotlisterna är:

Skydda möbler

Kaniner kan också försöka tugga eller gräva i möbler. De kan gräva sig ner i kuddarna på din soffa, skicka ludd att flyga runt, eller så kan de tugga benen på trämöbler. Du kan skydda dina möblers träben genom att linda in dem i flexibla kattskrapsmattor. För att skydda din bank finns det några saker du kan prova:

  • Plats kub stängsel i soffan när den inte används. Du kan koppla ihop några platta paneler av kuberna och placera dem på bänken när du inte sitter på dem. Detta kommer att avskräcka din kanin från att hoppa på soffan på grund av den obekväma positionen.
  • Täck soffan med en gammal filt när den inte används. Om du har en gammal filt som du inte bryr dig om om den går sönder kan du använda den för att täcka soffan och hålla din kanin från att gräva ner sig i de dyrare kuddarna.

Blockera områden

Du vill också blockera åtkomst till områden som inte kan vara helt kaninsäkra. Detta inkluderar att förhindra att kaniner kommer in i garderober och blockera rum i hemmet som inte är säkra för kaniner. Du kan också skärma av områdena under soffor och sängar för att förhindra att kaniner försöker gräva ner sig i mattan under dessa områden.

Se även  Är kaniner mörkrädda?

För att stänga av ett helt rum är det enklaste verktyget att använda ett hundgrind. Du kan också placera dessa på garderobsdörrar för att förhindra att en kanin smyger in. För att blockera utrymmen under möbler, kan du använda dessa DIY-förvaringskuber igen. Se till att knyta fast dem eller säkra dem ordentligt så att din kanin inte lyckas ta sig runt staketet.

Håll farliga föremål utom räckhåll

En annan sak att tänka på är att se till att du håller farliga föremål utom räckhåll för din kanin. Detta innebär att aldrig lämna mat liggande för människor och hålla krukväxter på höga ytor borta från din kanin. Du vill också ha alla elektriska apparater, såsom fläktar och värmare, bakom ett staket eller utom räckhåll för kaninen.

2. Träna din kanin med kattsand

Om du vill låta din kanin springa fritt måste du potträna dem. Kaninpiss har en hög koncentration av ammoniak. Den kan ta av trä på sin lack och allvarligt skada mattor och mattor om den inte städas upp direkt. Kaniner bajsar också mycket! Det är inte en särskilt äcklig sorts bajs, men om din kanin inte är pottränad så hittar du den överallt i huset.

Kaniner är i allmänhet rena till att börja med, så det är det vanliga inte så svårt att träna en kanin:

  1. Börja med att hålla din kanin i sitt hölje. De brukar välja ett hörn att använda som badrum. Placera en kattlåda i det hörnet och ös ner lite av deras bajs och urin i lådan. Rensa upp allt skräp som inte når lådan så snart som möjligt.
  2. Ge din kanin lite tid att träna. Placera några extra kattlådor på troliga platser där din kanin kan använda dem. Om din kanin kissar, städa upp röran omedelbart och placera en av soporna där din kanin har varit.
  3. Börja med att göra dig av med extra kattlådor. När din kanin får kläm på det, börja ta bort de extra kattlådorna en i taget så att din kanin återvänder till inhägnaden för att använda badrummet.

Kolla in min steg-för-steg-guide för en mer detaljerad förklaring av hur du strötränar din kanin, tillsammans med några tips för envisa kaniner.

3. Leksaker för kaniner

Kaniner som underhålls är mindre benägna att vara destruktiva. De är mindre benägna att gräva och tugga på saker de inte borde, och de kommer att vara mer nöjda med att vistas i säkra områden i huset (istället för att försöka skjuta grindarna åt sidan och komma in i utrymmen som inte är tillåtna). ).

För att hålla din kanin glad måste du erbjuda honom ett brett utbud av leksaker att leka med. Detta inkluderar naturligtvis leksaker, som kottar, pilbollar och hö-twists. Den innehåller också tuggleksaker i trä och pusselleksaker till din kanin. Du kan också göra dina egna DIY-leksaker eller använda kartonger för att skapa roliga platser för din kanin att gömma sig och gräva i.

Om du försöker lista ut vilken leksak din kanin gillar bäst rekommenderar jag att du skaffar den ett urval av leksaker från Small Pet Select. Det här är min favoritbutik på nätet för att köpa leksaker som min kanin verkligen tycker om att leka med. Du kan få ett gäng olika leksaker att ge till din kanin så att du kan ta reda på vilka deras favoriter är. (om du använder koden KANIN FRAMdu får 15 % rabatt på ditt första köp)

4. Ge en hemmabas för din kanin

En hemmabas ska vara en säker och bekväm plats för din kanin att dra sig tillbaka till. Även om du strövar fritt med din kanin bör du ändå avsätta ett område som hem för kaninen. Helst är detta ett stort staket (som en ex penna) som är möblerad med allt en kanin behöver, inklusive kattlåda, matskålar och bekväma gömställen. Men den är aldrig låst, så din kanin kan komma och gå som han vill.

Se även  Kan kaniner äta bröd?

Sätt upp hemmabasen i ett område av huset som är tyst men inte för långt från människor. Du vill att din kanin ska känna sig som en del av familjen, kunna se människor komma och gå. Men du vill inte stressa upp dem genom att ställa den mitt i vardagsrummet. Hörnet av ett rum, eller till och med ett sovrum, kan vara bra ställen att sätta upp ett kaninhägn.

5. Ge en ny kanin tid att anpassa sig

Om du bara ska ta hem en ny kanin, vill du ge dem lite tid innan du låter dem ströva fritt hela tiden. Detta kommer att ge din kanin tid att vänja sig vid den nya miljön. Det ger dig också tid att övervaka din kanins vanor och förbereda ditt hem för din kanins personlighet.

Kaniner som plötsligt befinner sig på en ny plats kommer alltid att behöva tid att anpassa sig. Det är bäst att hjälpa dem i denna process genom att göra plats åt dem lite i taget så att de kan vänja sig vid det nya territoriet. En kanin som tas med hem och har omedelbar tillgång till ett helt hus kan ofta bli så överväldigad att de gömmer sig och inte vill utforska alls. Men om de lär känna lite utrymme åt gången kommer de att känna sig mer självsäkra och kommer att utforska platsen lite i taget tills de är en frigående kanin.

Detta ger dig också en chans att uppmärksamma eventuella egenheter i din kanins personlighet. Du kommer att kunna se deras gräv- och tuggtendenser så att du säkert kan kaninsäkra resten av huset. Du kan se hur högt de hoppar så att du vet hur du får farliga föremål utom räckhåll. Genom att ta dig tid att övervaka din kanin under de första veckorna hemma, kan du förbereda dig för när din kanin får full tillgång till huset.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Relaterade inlägg

Tamkaniner: varför det är bäst att hålla kaniner inomhus

LÄS MER

Den kompletta guiden till kaninsäkra ditt hem

LÄS MER

11 tips för att hålla kaniner i en liten lägenhet

LÄS MER