5 steg för att lugna en orolig kanin

Kaniner är bara små djur i en stor värld. Det finns mycket att vara rädd för med dessa bytesdjur. Det betyder att kaniner lätt kan skrämmas av ljud, lukter och snabba rörelser. I dessa tider kan man verkligen känna sig maktlös. Din kanin är tydligt stressad och rädd för något, men du vet inte hur du ska hjälpa honom. Om din kanin blir rädd kan du använda dessa tips och lära dig hur du kan lugna ner honom.

Om din kanin blir skrämd och visar tecken på ångest kan du trösta din kanin för att lugna ner den. Att prata mjukt med din kanin och klappa honom kan låta honom veta att han inte har något att frukta. Om det inte fungerar kan du också använda godsaker och leksaker för att distrahera din kanin.

Även den mest oroliga kaninen kan tröstas om du ger dem tid och tålamod. Var uppmärksam på din kanins kroppsspråk och använd dessa steg för att hjälpa honom förstå att han är säker och att ingenting kommer att skada honom. Som din kanins skötare och beskyddare kan du lära dig hur du hjälper din kanin att känna sig lycklig igen, oavsett hur rädd den är just nu.

 • Relaterad läsning: Hur du hjälper din kanin att inte vara rädd hela tiden

Hur vet du att din kanin är rädd

Innan du kan veta när du ska trösta din kanin måste du lära dig kaninens kroppsspråk så att du vet när din kanin är rädd. Kaninbeteende är unikt och subtilt. Det skiljer sig från katter och hundar, så ibland betyder det att det är svårt att säga vad din kanin känner. För att verkligen förstå kaninernas kroppsspråk måste du spendera mycket tid med din kanin och observera dem för att ta reda på alla egenheter med deras personlighet.

Kanin rädsla beteende

Använd den här listan över beteenden för att avgöra om din kanin är rädd. Men många kaninbeteenden kan innebära olika känslor beroende på situationens sammanhang. Du måste vara uppmärksam på din kanins miljö för att avgöra vad deras beteende verkligen säger dig.

 • Alert kroppsspråk: Kaniner är uppmärksamma och försöker hitta källan till en potentiell fara när deras öron är framåt och kroppshållningen är stel. De kan också stå på tå, redo att springa iväg på ett ögonblick.
 • Bangar: Kaniner dunkar med sina starka bakben när de är rädda. Det är deras sätt att varna omgivningen att de känner fara. Men att smälla kan också betyda att en kanin är arg. Om din kanin fortsätter att dunka ibland och har ett alert kroppsspråk, säger de förmodligen till dig att de är rädda, men om de har ett självsäkert kroppsspråk kan de vara arga.
 • Dölj: En kanin som vägrar att komma ut ur gömstället visar dig att de är rädda. De känner att något farligt väntar på dem utanför deras trygga utrymme. Kaninen kan emellanåt sticka ut huvudet för att få en annan utsiktsplats och se om faran har passerat.
 • Överträning: Det är normalt att kaniner gör ett bra jobb med att hålla sig rena, men överdriven skötsel är ett stressrelaterat beteende. Du kanske märker att din kanin verkar städa sig själv mycket oftare än vanligt.
 • Rör sig inte: Kaniner som är väldigt rädda kan uppvisa det klassiska beteendet med rådjur i strålkastarna. Istället för att springa för att gömma sig kommer de att frysa. Vissa kaniner kan också platta till sig på golvet. I svåra fall kan detta leda till chock hos kaniner och göra att de inte svarar.
 • Aggressiv: När de är rädda kommer vissa kaniner att försöka agera tufft. De morrar och slår mot alla som kommer nära dem som ett sätt att skydda sig från ett upplevt hot.
Se även  Varför är kaninöron så långa

Varför det är viktigt att trösta din kanin

Att hjälpa din kanin att känna sig lugn och säker är faktiskt viktigt för hans hälsa. Detta bidrar inte bara till att minska stress och ångest tillsammans med de relaterade hälsoproblemen, utan det hjälper också till att förhindra att en kanin blir chockad. Att trösta din kanin får dem också att känna sig trygga och glada hemma, vilket är vad vi alla vill ha för våra husdjur.

Överdriven ångest som varar under lång tid kan potentiellt orsaka hälsoproblem hos kaniner. Detta kan vara håravfall, på grund av överdriven skötsel, men även matsmältningsproblem på grund av att man äter för mycket eller att man sitter still hela tiden. Stressade kaniner är också mer benägna att bli sjuka av bakterierna som orsakar snus, en sjukdom i de övre luftvägarna.

Chock är ett allvarligt tillstånd hos kaniner som gör att de snabbt försämras. En kanin kan bli så rädd att den plötsligt blir chockad. Deras kroppstemperatur sjunker och deras hjärtfrekvens försvagas. Chocken identifieras också av en kanin som inte svarar och glasiga ögon. En kanin i detta tillstånd kan dö om den inte svarar igen. Att trösta din kanin när den visar tecken på extrem ångest kan hjälpa till att hålla den från att hamna i chock.

Steg 1: Ta din kanin till ett säkert område

Om din kanin blir skrämd av något är det första du bör göra att ta honom till ett säkert område. Många kaniner blir förvånade när de utforskar nya platser. De kan ge sig ut på äventyr i ett nytt rum i huset, eller till och med spendera lite tid ute på gården. Det bästa sättet att hjälpa din kanin att lugna sig är att ta den till en välbekant och säker plats.

Om din kanin redan är inne i sitt välbekanta kaninrum, eller nära deras inhägnad, är du redan halvvägs där. I deras trygga rum, se till att stänga av alla höga ljud och stänga dörren för att hålla andra husdjur borta (förutom andra bundna kaniner, förstås). Ge din kanin tillgång till gömställen så att den kan gömma sig om den vill.

Du kommer också att vilja stanna hos din kanin under denna tid. Detta är särskilt viktigt om din kanin har en nära relation med dig. En kanin som tillbringar mycket tid med sina skötare utvecklar också en djup känsla av tillit. Att stanna hos dem gör att du kan vara en lugnande närvaro som är lugnande för din kanin. Även om din kanin är väldigt rastlös och inte vill stanna på ett ställe, sitt bara nära honom så att han kan komma till dig om han vill.

Du kanske också vill ha med dig en filt eller handduk ifall din kanin inte lugnar sig med tiden. När din kanin sitter stilla och stannar på plats kan du linda handduken runt honom för att hålla honom varm och ge honom ett tröstande bo.

Steg 2: Peta din kanin och prata mjukt

Att klappa en kanin är ofta det bästa sättet att trösta och lugna dem. Om din kanin är försiktig kan du prova att klia honom lite i pannan och bakom öronen. Titta på din kanins kroppsspråk för att se om han fortfarande är pigg. Om din kanin gillar det kan du också prova att ge den några ryggklappar för att se om den lugnar sig under handen. Ibland är kaniner väldigt nervösa till att börja med, men efter några slag börjar de slappna av.

Se även  Kan kaniner äta sallad (grön, röd, romaine)? Klart svar!

Du kan också försöka täcka din kanins ögon genom att placera händerna framför deras ansikte. Detta minskar mängden yttre stimuli som din kanin upplever och kan hjälpa den att lugna sig snabbare.

Under denna tid kommer du att vilja prata lugnt med din kanin. Om din kanin känner dig, känner den din röst. Att tala mjukt kan hjälpa din kanin att förstå att det inte är någon fara och hjälper till att lugna ner honom. Se också till att du inte gör några plötsliga rörelser eller tar upp din kanin, eftersom det kan vara väldigt skrämmande för kaniner.

Om din kanin verkar rädd för den du, lämna dem ifred. Du kan fortfarande sitta i rummet och titta på din kanin, men försök vända ryggen åt dem och låtsas ignorera dem. Du kanske har gjort ett ljud som skrämde din kanin, och de behöver tid för att återhämta sig och komma ihåg att du är en vän.

Om din kanin lugnar sig efter detta steg och inte verkar vara rädd kan du gå vidare till steg 5.

Steg 3: Distrahera din kanin

Ibland blir din kanin inte lugn när du klappar den. I dessa fall bör du gå vidare till nästa steg och försöka distrahera din kanin. Det enklaste sättet att göra detta är att locka din kanin med deras favoritgodis. Men nu skulle det inte vara läge att introducera nya godsaker eftersom kaniner ibland kan vara försiktiga med en ny typ av mat. Se istället till att du erbjuder dem något som du känna till de kommer att behålla. Om en kanin är fixerad vid att få den välsmakande fruktbiten i handen, glömmer den ofta bort att den var rädd och pigga en stund innan.

Att ge din kanin några av hans favoritleksaker kan också hjälpa till att distrahera honom. De flesta leksaker är mindre effektiva än att ge din kanin en godbit, men pusselleksaker kan verkligen distrahera din kanin. Det här är leksakerna där du gömmer en liten goding i eller under bitarna. Din kanin måste koncentrera sig för att ta reda på hur man får godbiten. Denna koncentration kommer mer effektivt att distrahera din kanin från sin rädsla.

Du kan gå ännu längre för att distrahera din kanin genom att ge dem ett improviserat träningspass. Försök inte detta om du aldrig har tränat din kanin tidigare, eftersom det förmodligen bara kommer att göra honom förvirrad och frustrerad om han redan är stressad. Men om din kanin redan övar på några trick, kan du distrahera honom på det här sättet.

Träning kräver mycket mer av en kanins koncentration, vilket innebär att de kommer att ägna mindre uppmärksamhet åt vad de fruktar. Träning bygger också kaninens självförtroende, så ett träningspass får din kanin att glömma att den var rädd än att bara ge den en godbit.

Om din kanin lugnar ner sig efter denna punkt och blir sitt normala, glada jag vid denna tidpunkt, kan du gå vidare till steg 5.

Steg 4: Ta reda på vad din kanin är rädd för

Ibland är din kanin alldeles för rädd och kommer inte att lugna sig, även efter att du har klappat den och försökt distrahera den. I dessa fall är den bästa handlingsplanen att försöka ta reda på vad det är som skrämmer din kanin. Utforska miljön och försök se världen ur en kanins perspektiv. Försök att tänka på vanliga saker som kan vara väldigt läskiga för en kanin.

 • Okända ljud: Även om det inte är högt, kan ett obekant ljud vara skrämmande för en kanin. Detta kan vara allt från ljudet av rörelse i nästa rum till en högljutt skällande hund utanför.
 • Nya objekt: Om du precis fått ett paket och lagt lådan på golvet kan din kanin vara rädd för det. Detta är något nytt för din kanin och de är inte säkra på om det är säkert eller inte.
 • Rörelse: Snabba rörelser kan också skrämma en kanin. Något som en rinnande värmare eller en takfläkt påslagen kan skrämma en kanin.
 • Okända dofter: Även om det är ovanligt, kan vissa kaniner till och med bli rädda av vissa matlagningslukter. De kommer sannolikt också att sniffa upp alla nya husdjur som tas in i hemmet, även om de hålls helt åtskilda.
Se även  18 unika leksaksidéer för husdjurskaniner (billigt och gratis!)

När du väl har listat ut vad din kanin är rädd för kan du antingen bli av med orsaken till rädslan eller ta din kanin ur situationen. I vissa fall kan du inte göra det heller, som att en hund skäller utanför, och du kan bara stanna hos din kanin och trösta honom tills det läskiga ögonblicket är över.

Steg 5: Övervaka din kanins beteende

Även efter att din kanin har lugnat sig, kommer du att vilja övervaka din kanins beteende för att se till att han är Verklig Okej. Håll koll på din kanin under de närmaste timmarna och ge dem några husdjur för tröst. Du kommer att vilja kolla efter tecken på att de återhämtar sig och beter sig normalt och inte längre är rädda.

Håll också ett öga på deras matvanor och kattlådan under de närmaste timmarna. Rädsla och ångest kan så småningom störa en kanins matsmältningssystem lite. Om de har ihållande ångest kanske de inte vill äta eller inte kan göra avföring, vilket kan vara farligt för kaniner.

Om de inte verkar äta sitt hö kan du prova att locka dem med bladgrönt för att få dem hungriga. Oroa dig inte för mycket om du först ser lite bajs i kattlådan, eftersom stress kan orsaka det. Storleken bör dock återgå till det normala efter några timmar.

Du bör försöka återgå till dina normala arbetsuppgifter under denna tid. Om du normalt skulle arbeta på din dator, gör det. Detta kommer att hjälpa din kanin att återgå till ett normalt tillstånd. När livet återgår till en normal rutin kommer din kanin att fortsätta att lugna ner sig och återfå självförtroendet.

När behöver du hjälp?

Så länge din kanin är pigg och äter och bajsar är situationen inte särskilt farlig. Din kanin kommer att kunna återhämta sig med tiden och få lite tröst från dig. Men om din kanin inte svarar eller vägrar äta bör du snarast söka hjälp.

Om din kanin inte har ätit på mer än 10 timmar ska den omedelbart tas till din veterinär. Du kan prova att fresta dem att äta en bit av deras favoritgodis, eller några läckra bladgrönsaker för att testa dem. Ibland verkar det som att en kanin inte äter, när man i verkligheten inte märker tuggandet. Men om de inte äter sina favoriter kan du slå vad om att något är fel.

Om din kanin inte svarar och inte svarar alls när du rör vid honom, kan han bli chockad. Slå in din kanin i en handduk för att hålla den varm, ring sedan din veterinär. Det är mycket viktigt att du ringer din veterinär innan du sätter dig i bilen för att ta din kanin. Stressen under bilturen kan göra att kaninens tillstånd förvärras, så sök råd från din veterinär innan du åker.