5 tecken på en deprimerad råtta

Lille Must, han är inte deprimerad, han har bara kommit för att hälsa på mig.

Orolig att din råtta inte ser lika pigg ut som vanligt? Är du orolig för att de är ledsna eller deprimerade och undrar hur du ska berätta eller hur du ska hjälpa dem om de är ledsna eller deprimerade? Tja, vi kan hjälpa dig att identifiera när en råtta är deprimerad och hur man kan få den ur sin funk också.

De 5 tecknen på en deprimerad råtta är att de slutar leka, de slutar äta, de visar symtom på rastlöshet och/eller ångest, de blir våldsamma mot andra råttor eller dig och så småningom börjar deras hälsa att försämras.

Försök att inte oroa dig för mycket – i de flesta fall är en råttas depression tillfällig och de kommer att återhämta sig snabbt, särskilt med lite hjälp från dig. Det är därför vi visar dig hur du hanterar varje symptom på depression, plus de främsta orsakerna till depression hos råttor.

Hur man berättar om en råtta är olycklig

Att ta reda på om en råtta är olycklig är inte så komplicerat som det kan verka. Du förstår, råttor och människor kan se väldigt olika ut, men de är otroligt lika i sitt känslomässiga beteende.

Det betyder råttdepression är mycket lik mänsklig depression och håller man noga koll på sina råttor kan det vara väldigt lätt att upptäcka tecknen. Så låt oss titta på de 5 tecknen på en deprimerad råtta, nämligen:

  • En förlust av lekfullhet
  • De vill inte äta mycket längre
  • De verkar rastlösa och/eller oroliga
  • De börjar attackera varandra eller dig
  • Deras hälsa försämras

De 5 tecknen på en deprimerad råtta

De vill inte spela

Lek är en stor del av råttors liv som intelligenta, sociala varelser – de älskar att springa runt, klättra på saker och utforska sin omgivning. Råttor med vänner kommer också att brottas med varandra, precis som mänskliga syskon gör när de är unga.

Möjlig den första indikationen på att en råtta går in i en depression är att den drar sig tillbaka från lekende vänder sig inåt och börjar spendera tid ensamma utan intresse för sina vanliga sysslor.

Du ska inte få panik om en råtta slutar leka ett tag, trots allt lider vi alla av humörsvängningar då och då, men det är en varning om att saker och ting håller på att bli värre för din gnagarkamrat.

Naturligtvis, råttor kan bara leka om de har faciliteter och du måste ge dina råttor gott om utrymme att leka i och tillräckligt med intressanta föremål att interagera med för att få dem att känna sig roliga. För några tips, läs en av våra andra artiklar ”Sätta upp en råttbur: The Ultimate Guide”. Annars kanske din råtta inte alls är ledsen; de kanske bara är uttråkade med den tråkiga miljön runt dem.

Om du tror att de kan vara uttråkade, ändra saker och ting, köp en större bur, ta ut dem mer och köp några leksaker till dem. Du kommer snart att se skillnad i deras beteende. Vi skrev ytterligare en artikel om tips för att underhålla dina råttor, den kan du läsa här.

De går av med maten

Mer oroande är dock när din råtta slutar äta, eftersom det kan få allvarliga konsekvenser för dess hälsa. Människor slutar ibland med maten när de är ledsna, men de tål det bättre än en råtta som är mindre och ofta väger mycket mindre än en råtta.

Se även  Hur man hanterar en falsk graviditet hos en hund

Råttor motiveras alltid av mat när de är glada och friska. Så du vet att något är allvarligt fel när de inte äter. Men om det inte finns några andra tecken på sorg/depression, kanske du vill få din råtta undersökt av en veterinär kirurg, det är fullt möjligt att de är sjuka och det hindrar dem från att äta.

Om din råtta inte äter alls eller inte äter mycket och inte är sjuk, måste du ta till vanan igen eftersom även några dagar utan mat kan orsaka drastisk viktminskning för din råtta.

Så, få några av deras favoritgodis (som förmodligen inte är särskilt bra för dem under normala omständigheter) och se om du kan övertala dem att äta dem. Ge dem sedan godis i några dagar och börja sedan sakta dra ner på godsakerna och ge dem tillgång till vanlig mat igen för att försöka få dem att äta hälsosammare igen.

De blir rastlösa eller oroliga

Hos människor går ångest och depression hand i hand, och det borde inte komma som någon överraskning att samma sak gäller för råttor. Nu är det svårare att upptäcka rädsla hos en råtta än hos människor (främst för att människor kan berätta om sin rädsla snarare än för att de har synliga symptom).

Du bör dock kunna upptäcka några av de klassiska beteendena utan alltför mycket problem. De kan också börja ”tugga”, men inte på mat, utan nästan konstant på galler i buren. Du kan jämföra detta med hur en orolig person biter sina egna naglar till exempel.

Du kan inte behandla ångest hos en råtta direkt, men… du kan hjälpa till att distrahera dem, så att de glömmer sin nervösa energi ett tag. Ge dem olika saker att tugga eller leka med och ta ut dem ur buren om de verkar särskilt frustrerade och låt dem springa runt en stund.

De blir aggressiva

När folk blir ledsna kan de också bli arga och när de blir arga är det väldigt vanligt att de tar ut den ilskan på de människor de älskar mest och på dem de är fysiskt närmast.

Råttor är precis som oss i det avseendet. Den deprimerade råttan finner sig själv (eller henne) fylld av oförklarlig ilska och förstår inte riktigt vad den ska göra åt det – trots allt kan din råtta inte hitta en psykoterapeut att träna saker med, vilket förmodligen är bra för din plånbok eftersom veterinärer är tillräckligt dyra som det är.

Detta kan leda till att de mobbar andra råttor i deras närhet eller till och med tjatar på dig. Det bästa sättet att hantera detta är med kärlek. Extra kramar, klappar mm och soft talk i en mjuk lugnande ton.

Snälla känn inte att du har misslyckats om din råtta rycker på axlarna för dessa ansträngningar, människor gör detta också när de är arga. Du måste bara låt dem bearbeta sina känslor en liten stund och sedan återkomma till det.

Om du är orolig för hälsan hos andra råttor i deras närhet, du kan isolera dem som en sista utvägmen detta kommer sannolikt att leda till mer depression.

Deras hälsa försämras märkbart

I de flesta fall är råttor otroligt motståndskraftiga och lite depression är något de snabbt kommer att återhämta sig från, men precis som med människor, när råttor blir äldre kan de få mycket svårare att ta ett känslomässigt slag än någonsin.

Se även  Hur man introducerar husdjursråttor: 15 bästa tips för att introducera råttor

Detta kan leda till dem hälsan försämras snabbt i deras chockade känslomässiga tillstånd. De kan börja klippa (dvs. dra bitar ur sin egen päls) och de kan se smutsiga och ovårdade ut och inte vara den råtta de en gång var.

Tyvärr, i det här skedet – det finns inte mycket du kan göra förutom hoppas de studsar tillbaka, vissa kommer, andra inte. Du kan prova att ta din råtta till veterinären för depression, men det finns inga magiska Prozac-motsvarigheter för gnagare, och de kommer sannolikt inte att hjälpa din råtta att återgå till sitt normala, glada jag.

Den främsta orsaken till råttdepression och vad man ska göra åt det: förlusten av en vän

Råttor är i allmänhet inte benägna att drabbas av depressionmöjligen för att de inte har tillgång till Facebook (tills nu åtminstone) och därmed redan lever sina bästa liv.

Men det finns en händelse som snabbt kan skicka en råtta in i en depression och det finns inte mycket du kan göra åt det – och det är döden av en råtta som de har hållit fast vid länge.

När en råtta tappar en annan råtta den är nära kan den glida in i svår ensamhet. Den ensamheten kan direkt leda till depression. Nu kan inte ensamhet döda en råtta, men effekten av att vara deprimerad kan.

Hur du hjälper din råtta genom ensamhet efter att en vän dör

Om du har fler än två råttor är det osannolikt att en råtta kommer att övervinnas av ensamhet om en vän dör, men om det bara finns två är det nästan säkert att när den ena dör kommer den andra att gå in i en djup sorgeprocess.

Nu, det är inte känt om råttor kan förstå att deras vän har dött. Vad som är känt är att råttor kan förstå att deras vän är försvunnen, och detta är lika oroande för en råtta som en väns död är för en människa.

Så det första du kan göra för att hjälpa dem att hantera en väns död är placera kroppen av den döda råttan i buren en stund och låt den levande inspektera den. De kommer att kolla på sin vän och sedan ska de försöka se om han andas om han inte svarar.

Kontrollprocessen kan ta lite tid, men i slutändan – råttan kommer att förstå att deras vän har dött och vid det här laget kommer de att sluta störa kroppen och du kan ta ut den ur buren.

Vid det här laget kommer råttorna säkert att börja sörjae istället för att oroa sig för en försvunnen råtta, kommer de att dra nytta av att bli gosade av sin människa (det är du) och kommer att uppskatta vilken liten godis du kan ge dem.

Vad ska man göra om en råtta dör

Om din råtta visar några eller alla av de 5 symtomen på depression efter att ha förlorat en vän, är chansen stor att ditt husdjur är ledsen över förlusten.

Du, å andra sidan, måste städa upp den döda råttan (du kan be en veterinär omhänderta kroppen hygieniskt, men du är också fri att begrava dem hemma).

Du måste reflektera över din egen känsla av saknad och även ge dig själv lite tid att sörja, men försumma inte dina levande råttor. Så att de också kan bearbeta denna förlust och efter att ha gått igenom våra tips ovan för att hantera din råttas depression, kan du tänka på att introducera en ny råtta för att hjälpa dem att känna sig mindre ensamma.

Se även  Bästa kycklingraser för nybörjare: Första ägaren

Hur man introducerar en annan råtta för sällskap för den ensamma råttan

Att introducera en ny råtta är utmanande och bör göras med viss omsorg för båda råttorna i ekvationen. Om du gör det här rätt kommer du att hjälpa din råtta att bearbeta sin förlust och ge honom lite sällskap, om du gör det rätt kan han sluta slåss och känna sig ännu mer olycklig.

För det första är det viktigt att välj en råtta av samma kön. Så om din återstående råtta är en liten flicka, vill du köpa en flickråtta för att hålla den sällskap.

Andra, om den överlevande råttan är en äldre råtta är det en bra idé att köpa två sällskapsråttor istället för en. Det är för att du inte ska behöva gå igenom sorgeprocessen igen under de kommande månaderna.

Som sociala djur råttor tycker om att vara i grupp med andra råttor – så mer än en råtta kommer inte att vara ett problem.

Du borde introducera försiktigt dina råttor och se till att hålla ett öga på dem under bekantskapsfasen. Du vill hålla striderna till ett minimum, men vissa slagsmål är naturliga eftersom de skapar en hackordning i sin bur.

Om du av någon anledning inte kan få en råtta till, måste du ge din återstående råtta ännu mer uppmärksamhet tills den dör, för bara du kan lindra dess ensamhet.

Vi har en fullständig artikel om att förlora en burkamrat som du kan läsa här.

De andra troliga orsakerna till råttdepression och vad man ska göra åt det

De andra huvudorsakerna till depression hos råttor är ganska uppenbara och lätta att behandla:

  • Brist på incitament. Om din råtta inte spelar kommer den inte att ha roligt och kommer att vara ledsen. Se till att han har leksaker etc att leka med.
  • Spänning. Dina råttor kan bli så stressade du kan med för mycket ljus, för mycket ljud etc. Om du tror att dina råttor blir stressade och deprimerade bör du försöka eliminera källan till stressen.
  • Mobbning/bråk. Råttor kan vara mobbare precis som människor och även om de tenderar att slå sig ner så småningom, kan en hel del mobbning ske tidigt i förhållandet. Var inte rädd för att ta isär saker om de verkar gå överstyr.
  • Sjukdom. sjuka råttor. Om du verkligen inte hittar någon annan möjlig orsak till depressionen kan det vara dags att ringa in veterinären. Det kan inte behandla depression, men det kan behandla alla underliggande sjukdomar.

Slutsats

De 5 tecknen på en deprimerad råtta är att de slutar maten, att de blir våldsamma (med varandra eller med dig), att de slutar leka, att de visar tecken på ångest eller rastlöshet och så småningom kan de förlora sin hälsa. går utför och ibland väldigt fort.

Som vi redan har sett kan du hjälpa dina råttor att hantera depression med några mycket enkla åtgärder. Om din råtta har förlorat en älskad, kan en ny vän verkligen hjälpa till att lyfta deras humör.

Det är dock värt att notera att ibland kan en råtta helt enkelt inte tröstas och inte ens en veterinär kan hjälpa till med deras sorg. Du ska inte klandra dig själv för detta, det är inte vanligt men inte ovanligt heller.