6 enkla sätt att hålla din kanin tyst på natten

Kaniner är ett alltmer populärt husdjur och är eftertraktade för sitt fogliga temperament och tillgivna natur. De är ganska låga underhåll, även om de har vissa speciella behov jämfört med andra däggdjur husdjur.

Ett vanligt problem som ägare ofta stöter på med sina kaniner är ljudet de gör under hela natten. Så hur kan du förhindra att en kanin gör för mycket ljud medan du försöker blunda?

Här är sex enkla sätt att hålla din kanin tyst på natten:

  1. Lek med din kanin innan du lägger dig
  2. Ändra din kanins dagliga rutin
  3. Täck över din kanins bur eller mörklägg sovplatsen
  4. Ta bort bullriga föremål från din kanins sovplats
  5. Ge din kanin nattleksaker och dagleksaker
  6. Använd öronproppar, lite vitt brus eller ett annat rum

Det finns några anledningar till varför din kanin kan vara bullrig sent in på natten, och tack och lov finns det några mycket enkla lösningar som hjälper dig att hålla dig frisk på natten! Låt oss ta en titt på sex enkla sätt att hålla din kanin lugnare på natten.

1. Lek med din kanin innan du lägger dig

Om kaniner har för mycket energi när det är dags att lägga sig, sover de helt enkelt inte. Om du har en kanin som blir bullrig när du sätter honom i hans bur eller sovplats på natten, kan han eller hon fortfarande ha lite energi att bränna.

Kaniner tenderar att bränna av den energin med mycket frustrerat ljud och irriterande beteende i sin bur. De kan till och med bli destruktiva genom att vända matare och kasta hö. Lösningen är enkel: ge dem en chans att träna mer före sänggåendet.

Lösningen kan vara något så enkelt som att låta din kanin springa runt och leka i några timmar innan du går och lägger dig. Försök att uppmuntra din kanin att springa runt i huset eller besök kaninloppet för att bränna bort all överflödig energi innan du lägger din kanin i sin bur för natten.

Se även  Är kaniner bra husdjur för människor som arbetar heltid?

2. Ändra din kanins dagliga rutin

Många av oss tillbringar mer tid hemma än någonsin med våra husdjur. Detta är jättekul för oss och våra lurviga vänner, men det kan ha baksidan av att skapa bortskämda husdjur som utvecklar behövande beteenden och håller ägare vaken på natten.

Några idéer för att ändra din kanins dagliga rutin inkluderar:

  • Försök att sätta din kanin i sitt inhägnad en del av dagen, och lämnar dem att klara sig själva. Lämna sedan definitivt rummet. Att ge din kanin mer tid att utforska och leka kan trötta ut honom eller henne utan att du behöver övervaka varje ögonblick av dagen.
  • Ändra tiden på dagen när din kanin får leka eller springa fritt runt huset. Om kaniner har obegränsad frihet under hela dagen, kommer de att ha svårare att skilja sig från det roliga – och dig – när det är dags för sängen.
  • Fokusera det mesta av lektiden och träna mot slutet av dagen så att de börjar bli trötta när natten faller. Försök att skjuta i minst fyra timmar under dagen så att de får bra rörelse.

Det kanske inte är det roligaste alternativet, men kaniner klarar sig bra med struktur och rutin, och att ha lite ensamtid under dagen hjälper dem att slå sig ner på natten.

3. Täck över din kanins bur eller sovplats

En vanlig missuppfattning om husdjurskaniner är att de är nattaktiva. Kaniner är faktiskt crepuskulära djur, vilket betyder att de är mest aktiva vid gryning och skymning. Så du kan fråga ”varför är min kanin så aktiv på natten om de inte är nattaktiva?”

Den skymningscykeln gör att kaniner är mycket aktiva i skymningen. Ibland kan en kanins aktivitetsnivå sträcka sig över slutet av skymningen och fortsätta in på kvällen. Detta kan vara särskilt problematiskt om du går och lägger dig tidigt och försöker få din kanin att göra detsamma.

Se även  Varför gräver kaniner hål? 5 huvudorsaker!

Ett sätt att hjälpa din kanin att lugna sig på natten är att sova omslag deras bur. Något som en filt, handduk eller lakan som kan skymma ljuset de får i sin inhägnad. Detta kan signalera till dem att natten har kommit och att det är dags att varva ner.

Detta kan initialt leda till visst missnöje och protest. Det kan ta några dagar för din kanin att anpassa sig, men en mörkare miljö bör så småningom få honom i en bättre sömncykel.

4. Ta bort bullriga föremål från din kanins sovplats

Gör din kanin göra mycket ljud med sin vattenflaska? Att ständigt leka med metallpärlan och plastflaskan och stöta kablarna mot sidan av deras bur? Har din kanin en glasskål som han eller hon gillar att knacka runt med små klor? Vad sägs om att gräva i botten av buren, plastkrabbor eller kasta hö?

De flesta av de bullriga föremålen i din kanins sovplats kan ersättas med mindre bullriga versioner. Även om din kanin inte är särskilt bullrig, kan dessa föremål fortfarande vara tillräckligt höga för att väcka en lätt sovande.

Kanske kan du byta ut vattenflaskan mot en vattenskål, förvandla glasskålen till sten eller lägga en matta på golvet i deras bur. Om din kanin verkligen är förtjust i en specifik dricksflaska eller en speciell skål kan du alltid byta denna skål på morgonen.

5. Ge din kanin nattleksaker och dagleksaker

Som att stänga av de bullriga föremål i din kanins bur kan du byta leksaker som din kanin har tillgång till på natten. Du behöver inte vara skurken heller, bara skaffa två olika set.

Din kanins leksaker på dagtid kan vara vad du vill och så högljudda och irriterande som du och din bulle kan hantera. Natteleksaker är vanligtvis mjuka, till exempel gosedjur, filtar eller andra mjuka leksaker som inte gör så mycket ljud.

När det är dags att låsa in din kanin i sin bur för natten, byt ut leksakerna dagtid mot nattetid. På så sätt kommer du inte att stjäla ditt husdjurs dyrbara leksaker och få dem att utsätta sig för ett ännu större raseri. Den ökade nyheten med leksaksbrytaren kan också vara kul för dem. Varje ny typ av nyhet eller variation i sin tid är mycket fördelaktigt för deras totala lycka.

Se även  Äter kaniner sina bebisar? Vad varje ägare borde veta

6. Använd öronproppar, lite vitt brus eller ett annat rum

Som vi sagt tidigare, kaniner är crepuskulära varelser, aktiva i skymning och gryning. Det kan betyda att oavsett vad du gör, och hur väluppfostrad din kanin än är och hur väl den rör sig, kommer den fortfarande att vara aktiv mellan 04:00 och 07:00. Tyvärr kan vi inte ändra biologi hur mycket vi än försöker.

Om du inte har provat dem än, öronproppar är ett bra alternativ för att överrösta ljuden av världen och de är smutsbilliga.

Ett annat alternativ är vitt brus. Något så enkelt som en app för vitt brus på en telefon eller dator, eller en fläkt, kan göra mycket för att överrösta ljudet i ditt rum. Det kan till och med hjälpa till att lugna din kanin.

Ibland räcker ingenting för att stoppa en bråkig bulle från att spela högt på natten. Han eller hon ska bara gå upp tidigt och göra som kaniner gör. Du kanske hatar att sparka ut ditt husdjur ur sovrummet, men ibland behöver din kanin sova någon annanstans i huset. Om din kanin protesterar och fortfarande bullrar kan det ta några dagar att vänja sig vid den nya sovställningen.

Kaniner är vanligtvis inte kända för att vara bullriga djur, så för det mesta, med en liten förändring i schema, rutin eller leksaker, kommer kaniner att fortsätta leva ett lugnt liv. Om du har provat allt kan du behöva ta saken i egna händer och stoppa öronen eller dränka allt det där kaninljudet med en hög fläkt.