6 kattvänliga alternativ till declawing

Trött på att din katt skrapar möblerna eller lämnar hål i mattan? Kanske använder de dina ben som skrapstolpe? Vi förstår det. Att klia kan vara ett frustrerande problem för katter. Du kanske till och med undrar om declawing kan vara svaret.

Men sanningen är att katter behöver sina klor. Declawing är ett allvarligt kirurgiskt ingrepp som kan leda till ihållande smärta och betydande beteendeproblem. Många kattexperter anser att declawing är ett onödigt och oetiskt förfarande. Declawing är till och med förbjudet i många länder.

Som kattägare är det viktigt att förstå vad som verkligen händer under declawing och hur det kan påverka din katt på lång sikt. Men vi vet också hur frustrerande repbeteende kan vara att hantera!

Det är därför vi har sammanställt en lista med alternativ för att ta bort klor – eftersom vi tror att katter behöver sina klor.

Declawing hos katter

Katter behöver sina klor och att ta bort dem är en smärtsam procedur.

Declawing hos katter (tekniskt kallat ”onychectomy”) är inte bara att ta bort din katts naglar.

Utförs under allmän narkos, declawing innebär i princip amputation av den sista leden på varje tå. Detta motsvarar att ta bort änden av var och en av dina fingrar och tår i nivå med din övre knoge.

Återhämtningen från proceduren kan ta lång tid och vissa katter upplever livslång smärta. Ingreppet är också förknippat med betydande beteendeproblem, såsom aggression och bitande.

Problemen med declawing hos katter

Declawing orsakar smärta

Närbild av en kattunges tass med ett mänskligt finger för kontrast

Tillsammans med smärtan som orsakas av declawing, kommer en katts naturliga gång att förändras genom declawing, vilket orsakar ytterligare smärta.

Att declawing katter är smärtsamt. Även om katter ges smärtlindring under och efter operationen kommer de flesta katter fortfarande att vara obekväma. Upp till 50 % av katterna upplever komplikationer som smärta, hälta, infektioner och beteendeförändringar. Vissa katter lider också av kronisk smärta på grund av declawing. Detta kan bero på komplikationer (som överblivna benfragment) eller artrit som ofta utvecklas i de amputerade lederna.

Att ta bort tåns ände förändrar också hur en katts tass nuddar marken när den går. Detta förändrar deras gång permanent och innebär att trycket fördelas på de ställen på foten där det inte borde vara. Vilket, som du säkert kan gissa, leder till mer smärta.

Se även  Varför äter katter människohår?

Läs också: Hur ofta kattspikar klipps: förklarar en veterinär

Declawing kan leda till beteendeproblem

Grå Scottish Fold-katt med tassar fram

När en katts naturliga instinkter tas bort, som att klia sig, kommer den att hitta andra sätt att bete sig.

Människor vänder sig ofta till att declawing sina katter för att minska oönskat beteende. Vad många kattägare inte inser är att det faktiskt kan orsaka fler beteendeproblem!

Eftersom katter som har declawed ofta lever med kronisk smärta, visar de ofta betydande förändringar i sitt beteende. Katter som tidigare var vänliga och sociala kan bli aggressiva. Detta kan leda till beteenden som väsande och bitande.

Läs också: Hur man förhindrar att katter kliar möbler

Declawing kan leda till kronisk stress och ångest

Att tillhandahålla speciella skrapstolpar för en katt att klia sig som de tycker passar kommer att hålla dem glada.

Katter använder sina klor för att uttrycka naturligt beteende. Att repa gör att de kan sträcka ut sina muskler, markera sitt territorium med sin doft och hålla klorna i gott skick. När de inte kan uttrycka detta naturliga beteende kan de bli stressade.

Stress kan leda till en rad problem, från beteendeproblem till hälsoproblem som blåsinfektioner eller överträning.

Läs också: Bästa skötsel- och hårborttagningshandskar för katter

Declawing är ett onödigt förfarande

Katter som har blivit declawed uttrycker ofta kronisk ångest och stress.

Vi vet alla att varje bedövning och varje kirurgiskt ingrepp medför en risk. Om proceduren är viktig för vår katts hälsa eller välbefinnande är den risken ofta värd det.

När proceduren faktiskt kan vara skadlig för vår katts hälsa och välbefinnande och inte har någon nytta för dem alls – som med declawing – är den risken inte värd det. Många kattexperter anser till och med att declawing är oetiskt.

Alternativ till declawing

När de väl förstår vad declawing handlar om och vilka problem det kan orsaka, beslutar de flesta kattägare att inte declawing. Men oroa dig inte, det finns gott om alternativ som kan hjälpa till att skydda dina möbler – utan att din katt genomgår onödig operation.

Se även  Min katt åt ett kycklingben: borde jag oroa mig?

1. Spiklock

Vita katttassar med rosa kloskydd alternativ till kattkloborttagning

Det finns ett antal mycket mer etiska sätt att hantera din katts repbeteende som kommer att göra det onödigt att ta bort klor.

Nagelhattar (som Soft Paws) är ett bra alternativ till declawing. De är mjuka överdrag som appliceras med lim över din katts klor. De är inte permanenta, men kan pågå i veckor till månader åt gången. Nagelskydd hjälper till att skydda mot skador från repor samtidigt som den låter din katt uppvisa sitt naturliga beteende.

Läs också: Varför tuggar katter sina naglar?

2. Klipp din katts naglar

Att klippa din katts naglar kan göras hemma, hos en veterinär eller frisör.

Att regelbundet klippa din katts naglar hjälper till att minska skadorna som de kan orsaka i hemmet från att de kliar. Se bara till att bara klippa ändarna för att undvika blodkärlet i nageln. Om din katt är för häftig för att göra detta hemma, eller om du är osäker på proceduren, hjälper en frisör eller veterinär gärna till!

Läs också: De 5 bästa anti-skrapmedel för katter

3. Tillhandahåll attraktiva skrapytor

Katter kan säkert tränas att klia på rätt plats, snarare än dina möbler eller matta.

Att klia är ett naturligt kattbeteende och som kattägare är det viktigt att vi ger dem möjlighet att klia. Men det vill vi såklart helst inte ha i vår helt nya soffa!

Istället kan vi tillhandahålla en mängd snygga och lämpliga skrapytor för att guida katter från soffan till en skrapstolpe eller skrapstolpe. Att hitta rätt plats är nyckeln. Håll ett öga på var din katt gillar att klia och placera din skrapstolpe bredvid föremålet du vill att den ska sluta repa.

Det kan också hjälpa att erbjuda din katt några olika ytor att prova – wellpapp, sisalrep och matta är populära val! Spraya området med en feromonspray (som Feliscratch) eller kattmynta för att locka dem.

Läs också: Hur man förhindrar att katter kliar möbler

4. Utbildning

Positiv förstärkning fungerar alltid bättre än att berätta för katter. Varje gång din katt använder den avsedda klorplatsen, ge massor av positiv förstärkning med beröm och godsaker. Om du ser dem repa någonstans som du inte vill att de ska göra, flytta dem lugnt tillbaka till sin skrapstolpe eller skrapstolpe.

Se även  10 hacks för att hålla katter borta från växter

Läs också: Kan man disciplinera en katt?

5. Se till att din katts behov tillgodoses

En katt som kliar sig för mycket kan sakna något annat i sitt liv eller miljö, som kan åtgärdas.

Även om att klia är ett naturligt beteende för katter, är det mest sannolikt att destruktiva klor uppstår när deras behov inte tillgodoses. Att se till att de har gott om miljöberikning (särskilt om de förvaras inomhus) kommer att stävja tristess och uppmuntra till träning. Detta hjälper också till att minska oönskade repor.

Läs också: Varför kliar och gräver min katt runt sin mat?

6. Sök hjälp från en beteendevetare

Om du har provat alternativ till declawing och fortfarande kämpar med destruktivt repbeteende hos din katt, kan det vara dags att söka hjälp från en kattbeteendeist. De bedömer din katts temperament och miljö och ger dig det stöd du behöver för att försiktigt närma dig problemet.

Slutsats

Att declawing en katt bör aldrig vara ett alternativ. Det finns så många produkter på marknaden som hjälper dig att styra din katts naturliga repbeteende.

Declawing är ett kirurgiskt ingrepp som kan leda till livslång smärta eller beteendeproblem hos katter. Lyckligtvis finns det gott om bra alternativ till declawing som kan hjälpa till att minska destruktiva repor (och bevara dina möbler!) utan att behöva genomgå ett smärtsamt kirurgiskt ingrepp.

Läs också: Så här förhindrar du att din katt hoppar efter operation

Vanliga frågor

Kan declawing göras humant?

Declawing hos katter är ett kontroversiellt ämne. Om det utförs korrekt av en kvalificerad veterinär, görs detta under narkos med smärtlindring under och efter ingreppet. Men även när det gjorts på rätt sätt har det kopplats till kronisk smärta och beteendeproblem som aggression.

Många kattexperter anser att förfarandet är omänskligt och oetiskt, och det är till och med förbjudet i många delar av världen. Lyckligtvis finns det många bra alternativ till declawing som är mycket mer humana.

Anses det vara grymt att avkloa en katt?

Att ta bort en katts klor hindrar dem från att delta i det naturliga beteendet att klia. Förmågan att visa naturliga beteenden är avgörande för vårt husdjurs hälsa och välbefinnande. Declawing kan också orsaka långvarig smärta och beteendeförändringar hos katter, varför många kattexperter anser att det är ett grymt och onödigt ingrepp.

Finns det olika sätt att declaw en katt?

Det finns flera metoder för att declawing katter. Det ska alltid utföras av en veterinär, under narkos. Proceduren innebär att man använder en skalpell, en laser eller en nageltrimmer (känd som giljotinmetoden) för att amputera den tredje siffran i varje tå mellan leden eller skära genom benet. Detta motsvarar att ta bort änden av var och en av dina fingrar och tår i nivå med din övre knoge.

Är det OK att declaw en innekatt?

Innekatter har samma naturliga beteenden och instinkter som utekatter, inklusive klor. Eftersom kloborttagning allmänt anses vara oetiskt och det finns flera enkla alternativ till kloborttagning som inte skadar din katt och ändå hindrar dem från att repa dina möbler, är det bäst att undersöka dessa alternativ.