6 kattvänliga alternativ till declawing

Trött på att din katt skrapar möblerna eller lämnar hål i mattan? Kanske använder de dina ben som skrapstolpe? Vi förstår det. Att klia kan vara ett frustrerande problem för katter. Du kanske till och med undrar om declawing kan vara svaret.

Men sanningen är att katter behöver sina klor och declawing är ett allvarligt kirurgiskt ingrepp som kan leda till pågående smärta och betydande beteendeproblem. Många kattexperter anser att declawing är ett onödigt och oetiskt förfarande. Declawing är till och med förbjudet i många länder.

Som kattägare är det viktigt att förstå vad som verkligen händer under declawing och hur det kan påverka din katt på lång sikt. Men vi vet också hur frustrerande repbeteende kan vara att hantera!

Det är därför vi har sammanställt en lista med alternativ för att ta bort klor – eftersom vi tror att katter behöver sina klor.

Vad är declawing hos katter?

Declawing hos katter (tekniskt kallat ”onychectomy”) är inte bara att ta bort din katts naglar.

Declawing hos katter (tekniskt kallat ”onychectomy”) är inte bara att ta bort din katts naglar.

Utförs under allmän narkos, declawing innebär i princip amputation av den sista leden på varje tå. Detta motsvarar att ta bort änden av var och en av dina fingrar och tår i nivå med din övre knoge.

Återhämtningen från proceduren kan ta lång tid och vissa katter upplever livslång smärta. Ingreppet är också förknippat med betydande beteendeproblem, såsom aggression och bitande.

Vilka är problemen med declawing hos katter?

Declawing orsakar smärta

Närbild av en kattunges tass med ett mänskligt finger för kontrast

Att ta bort änden av tån förändrar också hur deras tass rör vid marken när de går.

Att declawing katter är smärtsamt. Även om katter ges smärtlindring under och efter operationen kommer de flesta katter fortfarande att vara obekväma. Upp till 50 % av katterna upplever komplikationer som smärta, hälta, infektioner och beteendeförändringar. Vissa katter lider också av kronisk smärta på grund av declawing. Detta kan bero på komplikationer (som överblivna benfragment) eller artrit som ofta utvecklas i de amputerade lederna.

Att ta bort änden av tån förändrar också hur deras tass rör vid marken när de går. Detta förändrar deras gång permanent och innebär att trycket fördelas på de ställen på foten där det inte borde vara. Vilket, du gissade rätt, kan leda till mer smärta.

Se även  Vad gör kattmynta med katter och varför gillar katter det?

Läs också: Hur ofta kattspikar klipps: förklarar en veterinär

Declawing kan leda till beteendeproblem

Grå Scottish Fold-katt med tassar fram

Människor vänder sig ofta till declawing för att minska oönskat beteende. Men många inser inte att det faktiskt kan skapa mer!

Människor vänder sig ofta till declawing för att minska oönskat beteende. Men många inser inte att det faktiskt kan skapa mer!

Eftersom katter som har declawed ofta lever med kronisk smärta, visar de ofta betydande förändringar i sitt beteende. Katter som tidigare var vänliga och sociala kan bli aggressiva. Detta kan leda till beteenden som väsande och bitande.

Läs också: Hur man förhindrar att katter kliar möbler

Declawing kan leda till kronisk stress och ångest

Katter använder sina klor för att uttrycka naturligt beteende.

Katter använder sina klor för att uttrycka naturligt beteende. Att repa hjälper dem att sträcka ut sina muskler, markera sitt territorium och hålla klorna i gott skick. När de inte kan uttrycka detta naturliga beteende kan de bli stressade.

Stress kan leda till en rad problem, från beteendeproblem till hälsoproblem som blåsinfektioner eller överträning.

Läs också: Bästa skötsel- och hårborttagningshandskar för katter

Declawing är ett onödigt förfarande

Många kattexperter anser till och med att declawing är oetiskt.

Vi vet alla att varje bedövning och varje kirurgiskt ingrepp medför en risk. Om proceduren är viktig för vår katts hälsa eller välbefinnande är den risken ofta värd det.

När proceduren faktiskt kan vara skadlig för vår katts hälsa och välbefinnande och inte har någon nytta för dem alls – som med declawing – är den risken inte värt det. Många kattexperter anser till och med att declawing är oetiskt.

Alternativ till declawing

När de väl förstår vad declawing handlar om och vilka problem det kan orsaka, beslutar de flesta kattägare att inte declawing. Men oroa dig inte, det finns gott om alternativ som kan hjälpa till att skydda dina möbler – utan att din katt genomgår onödig operation.

1. Spiklock

Vita katttassar med rosa kloskydd Alternativ till borttagning av kattklo

De är inte permanenta, men kan stanna kvar i veckor till månader.

Nagelhattar (som Soft Paws) är ett bra alternativ till declawing. De är mjuka överdrag som appliceras med lim över din katts klor. De är inte permanenta, men kan stanna kvar i veckor till månader. Nagelskydd hjälper till att skydda mot skador från repor samtidigt som din katt kan visa sitt naturliga beteende.

Se även  Kan katter känna döden?

Läs också: Varför tuggar katter sina naglar?

2. Klipp din katts naglar

Att regelbundet klippa din katts naglar hjälper till att minska skadorna som de kan orsaka i hemmet från att de kliar.

Att regelbundet klippa din katts naglar hjälper till att minska skadorna som de kan orsaka i hemmet från att de kliar. Se bara till att bara klippa ändarna för att undvika blodkärlet i nageln. Om din katt känner för att göra det hemma, eller om du är osäker på proceduren, hjälper en frisör eller veterinär gärna till!

Läs också: De 5 bästa anti-skrapmedel för katter

3. Tillhandahåll attraktiva skrapor

Att klia är ett naturligt kattbeteende och som kattägare är det viktigt att vi ger dem möjlighet att klia.

Att klia är ett naturligt kattbeteende och som kattägare är det viktigt att vi ger dem möjlighet att klia. Men det vill vi såklart helst inte ha i vår helt nya soffa!

Istället kan vi tillhandahålla massor av vackra och lämpliga skrapytor för att avleda dem från soffan till en skrapstolpe eller skrapstolpe. Att hitta rätt plats är nyckeln. Håll ett öga på var din katt gillar att klia och placera din skrapstolpe bredvid föremålet du vill att den ska sluta repa.

Det kan också hjälpa att erbjuda dem några olika ytor att prova – wellpapp, sisalrep och matta är populära val! Spraya området med en feromonspray (som Feliscratch) eller kattmynta för att locka dem.

Läs också: Hur man förhindrar att katter kliar möbler

4. Utbildning

Positiv förstärkning fungerar alltid bättre än att berätta för katter.

Positiv förstärkning fungerar alltid bättre än att berätta för katter. Varje gång din katt använder den avsedda klorplatsen, ge massor av positiv förstärkning med beröm och godsaker. Om du ser dem repa någonstans som du inte vill ha dem, flytta dem lugnt tillbaka till sin skrapstolpe eller skrapstolpe.

Läs också: Kan man disciplinera en katt?

5. Se till att din katts behov tillgodoses

Även om att klia är ett naturligt beteende för katter, är det mest sannolikt att destruktiva klor uppstår när deras behov inte tillgodoses.

Även om att klia är ett naturligt beteende för katter, är det mest sannolikt att destruktiva klor uppstår när deras behov inte tillgodoses. Att se till att de har gott om miljöberikning (särskilt om de förvaras inomhus) kommer att stävja tristess och uppmuntra till träning. Allt detta hjälper till att minska oönskade repor.

Se även  Varför försöker katter begrava sin mat?

Läs också: Varför kliar och gräver min katt runt sin mat?

6. Sök hjälp från en beteendevetare

Om du har provat alternativ till declawing och fortfarande kämpar med destruktivt repbeteende hos din katt, kan det vara dags att söka hjälp från en kattbeteendeist. De bedömer din katts temperament och miljö och ger dig det stöd du behöver för att försiktigt närma dig problemet.

Slutsats

Declawing är ett kirurgiskt ingrepp som kan leda till livslång smärta eller beteendeproblem hos katter.

Declawing är ett kirurgiskt ingrepp som kan leda till livslång smärta eller beteendeproblem hos katter. Lyckligtvis finns det gott om bra alternativ till declawing som kan hjälpa till att minska destruktiva repor (och bevara dina möbler!) utan att behöva genomgå ett smärtsamt kirurgiskt ingrepp.

Läs också: Så här förhindrar du att din katt hoppar efter operation

Vanliga frågor

Kan declawing göras humant?

Declawing hos katter är ett kontroversiellt ämne. Om det utförs korrekt av en kvalificerad veterinär, görs detta under narkos med smärtlindring under och efter ingreppet. Men även när det gjorts på rätt sätt har det kopplats till kronisk smärta och beteendeproblem som aggression.

Många kattexperter anser att förfarandet är omänskligt och oetiskt, och det är till och med förbjudet i många delar av världen. Lyckligtvis finns det många bra alternativ till declawing som är mycket mer humana.

Anses det vara grymt att avkloa en katt?

Att ta bort en katts klor hindrar dem från att delta i det naturliga beteendet att klia. Förmågan att visa naturliga beteenden är avgörande för vårt husdjurs hälsa och välbefinnande. Declawing kan också orsaka långvarig smärta och beteendeförändringar hos katter, vilket är anledningen till att många kattexperter anser att det är ett grymt och onödigt ingrepp.

Den goda nyheten är att det finns många effektiva declawing-alternativ som är mycket säkrare och som fortfarande låter våra katter visa sitt naturliga beteende.

Finns det olika sätt att declaw en katt?

Det finns flera metoder för att declawing katter. Det ska alltid utföras av en veterinär, under narkos. Proceduren innebär att man använder en skalpell, en laser eller en nageltrimmer (känd som giljotinmetoden) för att amputera den tredje siffran på varje tå mellan leden eller skära genom benet. Detta motsvarar att ta bort änden av var och en av dina fingrar och tår i nivå med din övre knoge.

De flesta kattexperter anser att declawing är onödigt och oetiskt och är förbjudet i många delar av världen. Lyckligtvis finns det många säkra alternativ till borttagning av kattklor.

Är det OK att declaw en innekatt?

Declawing katter anses oetiskt och onödigt av de flesta kattexperter och är förbjudet i många delar av världen. Detta beror på att ingreppet kan orsaka långvarig smärta och beteendeproblem hos våra katter, såsom aggression. Lyckligtvis finns det gott om säkra alternativ till borttagning av kattklor som kan minska oönskad klor utan att orsaka långvariga problem.