6 roliga sätt som kycklingar visar tillgivenhet för varandra med videor

Om du funderar på att skaffa kycklingar som husdjur, kanske du undrar om kycklingar är tillgivna husdjur. Då har vi goda nyheter till dig: kycklingar är inte bara tillgivna, utan de är också bevisligen trevliga mot varandra! Självklart, ta inte vårt ord för det – vi har allt du behöver veta här.

Våra 6 bedårande sätt som kycklingar visar tillgivenhet på är hur de sköter sina ungar, hur de delar sorg, skyddar varandra från skada, ömsesidig skötsel, glädje när herrelösa kycklingar återvänder till flocken och verkliga observerbara vänskaper. För att vara säkra på detta måste vi förstås först se till att kycklingar faktiskt kan känna igen varandra och vi börjar med det.

Hur vet vi att kycklingar ens kan känna igen varandra?

Som med alla djur, kycklingar har styrkor och svagheter när det gäller deras sinnen. En sak vi är helt säkra på är det kycklingar kan inte känna igen varandra på lukten eftersom deras luktsinne är väldigt dåligt.

Medan faktiskt människor hånas ofta för deras dåliga luktsinne jämfört med hundar t.ex. kycklingar är ännu värre och det betyder att din höna helt enkelt inte har luktsinnet för att avgöra vilka av hans (eller hennes) flockkompisar som är vilka genom deras doft.

Det betyder inte att kycklingar inte har en unik luktvi kan inte säga det från litteraturen för tillfället, det betyder bara att även om de har en unik lukt, det är inte till hjälp för andra kycklingar att skilja dem från sina gruppkamrater.

Beröring och smak är inte särskilt användbara sinnen för någon fågel eller däggdjur när det gäller att identifiera andra medlemmar av sin egen art. Dessutom blir det lite besvärligt vid sociala sammankomster när man måste stanna och slicka alla för att ta reda på vilka de är – så kycklingar kan inte smaka eller nypa varandra för att ta reda på vem som är vem heller.

Dock, kycklingar har ganska anmärkningsvärd syn. Åtminstone om man jämför det med vårt. De har fyra uppsättningar färgkoner (medan människor bara har tre), vilket inte bara inkluderar rött, gult och blått, men också en kon avsedd att plocka upp saker från det ultravioletta spektrumet.

Se även  9 anledningar till varför hundar nyser på ryggen

Det är ett mycket användbart spektrum för kycklingar att se inuti eftersom det tillåter dem att göra två saker. Det första är att hitta mat. Insekter, frön etc. reflekterar alla UV annorlunda än gräset runt dem och de är mer märkbara för en kycklings öga än för vårt eget.

Andra, en fågelunges fjädrar reflekterar UV baserat på hur friska de är. Detta gör att en hönsmamma kan prioritera de friskaste kycklingarna när de skyddar sin familj – detta är vettigt (även om det låter lite fräckt) eftersom friskare kycklingar är mest benägna att nå mognad.

Det verkar de kunna känner igen upp till 100 olika kycklingar bara genom synen. Det verkar som att kycklingen kan relatera till huvudformen och kammönstret hos sina kamrater. De är inte heller partiska, kycklingar accepterar andra kycklingar av andra raseroch de svarar på dem lika väl som alla andra kycklingar i deras flock.

Dessutom, det finns bevis för att kycklingar också kan interagera med varandra genom ljud. De testade detta genom att ta ungarna från en stillasittande mamma. Mamman var utom synhåll, men hon fortsatte att klocka och bebisarna lyssnade på detta ljud och kunde snabbt upptäcka var hon var.

Det händer att kycklingar har ett ”vokabulär” på cirka 30 olika ljud och kan skilja varandra när de pratar.

Men det är något ovanligt här – medan kycklingungar är väldigt fästa vid sin egen mamma. Mammorna är inte bundna på samma sätt omvänt och faktiskt, kycklingar från vilket bo som helst kommer gärna att ge skydd och det tar oss till det första sättet som kycklingar visar tillgivenhet för varandra.

6 roliga sätt som kycklingar visar tillgivenhet för varandra

Vi hittade 6 sätt som kycklingar visar tillgivenhet för varandra men det finns förmodligen många fler, vi kan bara lita på vår observation av våra egna kycklingar:

Mata sina ungar

Ett av de tydligaste tecknen på tillgivenhet hos någon art är relationen mellan vuxna och barn. Som vi redan har sett föredrar kycklingungar sin egen mamma, men vilken som helst ruggig höna tar gärna hand om alla kycklingar på hennes väg.

Se även  Vad det betyder när en kyckling dricker mycket vatten

Det här är riktigt goda nyheter om du har en moderlös brud, för du kan lägga den i holken och om en dag eller två blir den en del av familjen. Adoption på detta sätt är något mycket ovanligt bland olika djurarter och visar på en överraskande omsorg från fåglar som ofta upplevs som inte alltför ljusa.

Delat behov

Kycklingar delar också i varandras nöd och om en medlem i flocken är rädd blir ofta alla medlemmar rädda. Detta kan börja med att alla helt enkelt delar samma röstsvar på ett hot, men det kan gå mycket längre.

Vi har skrivit här om hönsens staplingsbeteende. Det är tänkt att skydda de andra medlemmarna i flocken, men tyvärr kan det också skada andra kycklingar. Det ser gulligt ut, men det är inte det bästa som kan hända.

Skydda varandra

Den här är riktigt bra och för oss är detta tecknet som definitivt betyder att kycklingar bryr sig om varandra. De gillar att komma i vägen när tillfället kräver det och medan det är vanligt att en höna skyddar sina ungar från en angripare med vingarna. Det är inte okänt att höns skyddar varandra på detta sätt.

I detta tillstånd kan de också hantera nästan alla rovdjur. Det finns ett känt exempel på en kyckling som skrämmer bort en kobra när hennes flock är i fara. Du kan se ett bra exempel på detta beteende i den här videon nedan:

Ömsesidig skötsel

Detta beteende är sällsynt och det är inte lika vanligt hos kycklingar som det är hos till exempel primater, men det är en av de saker som onekligen är en symbol för omtanke närhelst det sker. Två kycklingar bildar ibland ett så nära band att de börjar sköta varandra.

Du kan se detta i videon nedan:

Lycka när förlorade medlemmar återvänder till flocken

En sak som säger att kycklingar inte glömmer varandra är mottagandet en kyckling får när den återvänder till flocken efter att ha blivit ”försvunnen”. Om en kyckling flyr dina lokaler och kommer tillbaka någon dag senare, kommer alla andra kycklingar omedelbart att acceptera dess närvaro och hälsa på den som om de hälsade på en sedan länge förlorad vän.

Se även  Varför låter ekorrar så mycket? Nu vet vi!

Uppenbara vänskap

Kycklingar visar också förmågan att bilda vänskap med varandra. Varje grupp av kycklingar har ett par som är oskiljaktiga. De väljer att spendera tid tillsammans, oavsett hur mycket utrymme som är öppet för dem. De umgås och chattar och njuter av världen. Det är hjärtevärmande att se och för oss är det ett absolut bevis på att kycklingar älskar och bryr sig om varandra.

Älskar kycklingar varandra?

Det här är en svår fråga. Kärlek är en mänsklig känsla. Vi vet inte om hundar älskar varandra eller kor. Vi är verkligen inte säkra på om kycklingar gör det. Detta beror på att vi inte kan fråga djur hur de känner och att översätta våra egna känslor till dem, en process som kallas antropomorfisering, anses allmänt vara bristfällig logik.

Det spelar dock ingen roll egentligen. Huruvida en kycklings kärlek är detsamma som en människas kärlek är en sak, men i exemplen ovan råder det ingen tvekan. kycklingar beter sig på samma sätt som människor gör mot dem de älskar och det tycker vi är det viktigaste.

Slutsats

Vi hoppas att vår guide till ”6 bedårande sätt som kycklingar visar tillgivenhet för varandra” har visat dig att kycklingar är komplexa husdjur som är fullt kapabla att ta hand om varandra och skapa känslor som du kanske inte hade förväntat dig av fåglar.

Men vad vi inte kan säga säkert är om kycklingar gillar varandra. Kärlek är en mycket mänsklig känsla och att bestämma sig för att kycklingar känner kärlek betyder att du ger dem en grad av mänsklighet som de kanske inte har – det spelar ingen roll. Kycklingar kan ta hand om varandra och ur en observatörs synvinkel känns detta som kärlek för oss.