6 sätt att förhindra att grisar rotar under staket

Grisar är ökända för att rota och deras effektivitet när det gäller att köra det. Många grisar kan rota under staket av olika anledningar när de försöker fly.

Grisar skulle vilja fly sin inhägnad om de är det uttråkad, ensam, nyfiken eller om de helt enkelt är missnöjda med hur de uppfostras eller vårdas.

De kan vara förvånansvärt bra flyktkonstnärer eftersom vi ibland ignorerar dem när de rotar jorden eftersom det är normalt beteende.

Vad vi inte vet är att grisen redan förbereder sin flyktväg genom att gå under dina stängsel.

För att förhindra att detta händer har vi listat några praktiska sätt att förhindra att grisar rotar under staket.

1. Använd trä eller annan solid betong för att bygga dina staket istället för trådar

En bestämd gris kan böja och bryta vanliga material som används i stängsel, till exempel tråd, även de som är gjorda med pigtråd. De kan till och med försöka tugga av den tills den går sönder så att de kan fly.

Genom att använda tjockt trä eller annat robust material som grisar inte lätt kan bryta igenom kan du vara säker på att din gris så småningom slutar rota.

De kanske inte ger upp, men du kan fånga dem i tid innan de faktiskt kan fly.

Trästaket kommer sannolikt också att hålla längre och vara robustare jämfört med trådstängsel. Ledningar kan gå sönder av sig själva med tiden och kan försvagas snabbare än trä.

När en gris snubblar på en lös tråd kommer de omedelbart att dra nytta av det, eftersom grisar är kända för att vara opportunistiska djur. De kommer inte att tveka att gå om de ser en utgång.

2. Fyra typer av elstängsel för att förhindra att en gris rotar

Vi vet alla hur användbart ett elstängsel kan vara, men vad är egentligen det bästa alternativet för dig och dina grisar? Valen kan variera beroende på din kapslingskonfiguration.

Grisar är täckta av lera och det kan till och med hjälpa till att skydda dem från elektriska stötar. Därför måste vi också ta hänsyn till deras miljö och dimensioner.

Ägare bör konstruera en inhägnad med en stötstyrka som är tillräckligt stark för att förhindra att grisar rotar under en inhägnad.

  1. Solar laddare – perfekt för områden som inte har växelström och har fristående batterier
  2. Plug-in (AC) akterlastare – a allroundladdare för den vanliga typen av stängsel och bör placeras nära eluttag
  3. Batteridrivna (DC) akterlastare – passande för avlägsna platser
  4. Lågimpedans stängselladdare – idealisk laddare för stora djur och ogräsiga områden, kan också bli chockade av lertäckta grisar
Se även  Hur man får en grislicens (Storbritannien)

3. Sätt upp en andra nivå av försvar genom att sätta upp staket med robusta barriärer

Trots att man sätter upp rejäla trästaket beväpnade med elektriska laddare, kanske det fortfarande inte räcker för att stoppa en ihärdig gris! Att sätta en mur bakom staketen kan avskräcka dem.

Detta är mycket användbart eftersom det permanent hindrar grisarna från att försöka bryta sig igenom stängslen eller rota under stängslen.

Grisar kan ha dålig syn, men de känner igen en vägg när de ser en. Detta är ett bra alternativ om du håller grisar på en permanent plats, eftersom väggar kan fungera som permanenta barrikader.

Detta är till och med effektivt mot stora grisar och kan hålla rovdjur och andra djur ute. Detta kan spara dig besväret med att bygga trasiga staket om och om igen.

4. Typ av livsstil grisar föredrar som håller dem borta från staket

Ett sätt att förhindra en gris från att rota under staket är att ge dem gott om utrymme att ströva omkring och utforska. Grisar är nyfikna djur av naturen och vill gärna ha friheten att ströva omkring på stora områden.

De är djur som inte stannar på ett ställe hela tiden.

När en gris upptäcker att det finns mer i världen än dess liv inom täta staket, kommer de att gå efter omvärlden genom att rota under staket.

Du kan förhindra detta genom att bara ge dem rätt utrymme. Majoriteten av grisarna kräver minst 400 kvadratfot vardera för betesmark, som rekommenderas av University of Arkansas Extension.

När dessa minimikrav är uppfyllda är det mindre sannolikt att grisar försöker gräva under ett staket eftersom de inte känner sig isolerade och uttråkade.

Grisar kan strunta i stängslen om de lever bra.

5. Sätt att disciplinera din gris på rätt sätt för att motverka att rota

Ibland är allt som krävs är en bra beteendekorrigering. Grisar är faktiskt flockdjur och har även en ”alfa” i sin grupp. Vissa grisar är också dominerande och territoriella.

Om du visar din gris att du är den ”dominanta” kommer den att tendera att vara mer lydig än vanligt.

Se även  8 grisintelligensfakta du inte har hört ännu

Nu när vi säger ”dominans” och ”disciplin” behöver det inte vara riktigt hårt och grymt mot grisen.

Det finns enkla sätt att disciplinera en gris och säga åt dem att lyda sina ägare.

Med hjälp av röstkommunikation kan grisar identifiera om en person är arg eller ledsen. Det finns till och med en möjlighet att de kan förstå några av orden vi säger till dem.

Använd en skarp ton och säg omedelbart ”NEJ” om du fångar dem rota nära stängslen. Se till att ditt ansiktsuttryck matchar din skarpa ton, eftersom de förmodligen kan läsa dina känslor också.

De är faktiskt det fjärde mest intelligenta djuret i världen och de kan vara lika känslomässiga som vi, vilket är anledningen till att verbal disciplin kan vara effektiv för dem.

Du kan också utnyttja deras känslomässiga sida genom att belöna dem med godsaker när de slutar göra saker du inte vill att de ska göra.

6. Tips för att distrahera eller underhålla din gris från staketet

Förutom att ge tillräckligt med utrymme finns det fler sätt att hålla dem borta från staketet.

Grisar är sociala djur och skulle njuta mer av sin tid om de hade en kompis att leka med. De kan underhållas av sin följeslagare så länge du kan föreställa dig!

Ju ensammare en gris är, desto mer sannolikt är det att de vill fly.

Det behöver inte vara en annan gris specifikt. Grisar kommer överens med många andra djur, även hundar. Om du har andra husdjur kan du försöka få dem att komma överens.

Du kan också vara den som håller dem lyckliga genom att bygga en god vänskap med din gris. Så länge de vet att du är deras ägare eller familj/vän, tänker grisen inte ens på att lämna stängslet.

Det betyder att de måste ha en anledning att vilja stanna inom stängslet.

Att tillgodose alla deras behov genom att ta väl hand om dem är en anledning för grisar att stanna och inte försöka fly.

Om en gris har allt den behöver, varför skulle den gå? Deras nyfikenhet är tillfredsställd, deras underhållning bevaras, deras sociala liv är komplett och deras hälsa och näring tas alltid om hand!

Ibland kan det vara så enkelt.

Se även  Hur hittar grisar tryffel?

Däremot kan varje gris bete sig annorlunda och kan vara oförutsägbar. Det är därför det är bra att ha elstängsel och en andra eller sista försvarslinje när du håller dina grisar inomhus.

Relaterade frågor

  • Vilken typ av leksaker kan hålla grisar sysselsatta?

De flesta grisar gillar rörliga leksaker och lätta föremål som de enkelt kan skjuta, lyfta eller jaga runt. Det betyder att de kommer att njuta av olika typer av bollar att leka med.

Grisar är faktiskt inte svåra att tillfredsställa och de kommer att njuta av många leksaker som liknar småbarnsleksaker.

De kommer också att gilla ljudbaserade leksaker eftersom grisar inte har bra syn och de förlitar sig mycket på sitt luktsinne och hörsel.

Grisar kommer också att njuta av ”kurragömma”. Du kan lugnt lämna leksaker som kan innehålla godsakerna och grisen ska se sig om efter sin goding. Detta är faktiskt ett bra sätt att stimulera en gris och hindra dem från att bli uttråkade.

De kan också förses med gosedjur, dockor och statyetter som de kan roa sig med. Se till att leksaken inte är tillräckligt liten för att av misstag svälja eller tillräckligt robust för att inte gå sönder i små bitar.

Sugrör, oanvända kläder och andra långa men mjuka föremål kan också hålla dem sysselsatta. Så länge föremålet inte är spetsigt, otäckt eller farligt för en gris, borde det vara bra. Grisar kan lätt vara glada.

Läs ”Hur underhåller du en gris?” för mer information om hur du underhåller dina grisar.

  • Hur mycket utrymme behöver grisar?

Vanligtvis behöver en gris minst 400 kvadratmeter utrymme för bete.

Det utrymme som krävs kan bero på din gris ålder och ras, men vi rekommenderar att du väljer det största utrymmet du kan ge för långsiktig planering.

TYP AV GRIS UTRYMME BEHÖVS DETALJER
Växande grisar upp till 10 kg

0,14 kvadratmeter

Ge ersättning
kiss- och bajsområdet

11-20 kg

0,22 kvadratmeter

Ge ersättning
kiss- och bajsområdet

21-40 kg

0,36 kvadratmeter

Ge ersättning
kiss- och bajsområdet

Sällskapsdjur för smågris

Tillgång till minimum
ett rum

Ge tillgång till
kattlåda

Vuxen gris husdjur

Tillgång till åtminstone
ett eller flera rum

Ge tillgång till
kattlåda

För ett mer detaljerat svar, se: ”Hur mycket utrymme behöver grisar?