6 sätt att förhindra att kaninens vatten fryser

Vid kallt väder kan vattentillförseln i en kaninhydda frysa.

Brist på vatten kan därför leda till uttorkning. Din kanin kan i sin tur bli sjuk eller till och med dö om du inte är försiktig.

Du kan ta några enkla steg för att förhindra att vattnet fryser.

Du behöver inte göra alla, men det beror på din situation och inställning.

Flera sätt att förhindra att kaninens vatten fryser

Utöver de metoder som anges nedan bör du fortsätta att övervaka din kanins vattenförsörjning.

Det finns en chans att vattnet fryser, även om du vidtar försiktighetsåtgärder.

Regelbundna kontroller kan hjälpa till att förhindra risken för uttorkning hos dina kaniner. Det räcker med att kontrollera loftet två gånger om dagen. Du kan också på detta sätt kontrollera om din kanin trivs i sitt hus.

Som sagt, här är några sätt att förhindra att kaninvatten fryser.

Ta in stugan

Det är mycket lättare att reglera temperaturen på vattnet när huset är inne. En varmare bostadsyta säkerställer att vattnet fryser mindre snabbt.

Vissa djurägare har sina kaninhyddor ute på bakgården. Försök sedan att frigöra lite utrymme i ditt hem innan vintern sätter in. Du kan också få en separat bur för ditt rum.

Välj en plats som inte är i direkt solljus. Om det finns solljus ska det också ha en skuggig plats. Oavsett vilket rum du väljer, se till att det finns tillräcklig luftcirkulation.

Se till att du inte ställer dina kaniner i ditt garage. Ångorna från fordonen kan vara giftiga, vilket gör dina husdjur sjuka eller värre.

Vad du ska göra om du inte har plats för dina kaniner inomhus

Alla kan inte ta in sin kanin, så här är några alternativ.

Placera kaninburen i ett skjul

Om du inte kan få plats i ditt hus för din kaninhydda kan du använda ett skjul. Du behöver inte placera din kanin i ett uppvärmt rum. Det behöver bara vara varmare än minusgrader.

Det är viktigt att du ser till att det finns en öppning i boden för tillräcklig ventilation. Brist på ventilation kan utgöra en stor risk för ditt husdjurs hälsa.

Du kan också göra stora öppningar i boden. I så fall kan det dock vara bra att lägga ett nät eller nät över öppningarna.

Se även  Testar de bästa borstarna för kaninskötsel

Detta hindrar andra djur (särskilt rovdjur) från att komma in i stallet.

Ett skjul kommer förmodligen inte att vara lika varmt som ditt hus. Så se till att kontrollera dina kaniner och deras vattenförsörjning regelbundet.

Isolera kaninernas bur

Du kan också överväga att isolera dina kaniners utomhushydda om du inte har plats inuti. Du kan isolera buren genom att binda eller tejpa tjocka filtar mot burens väggar.

Gör detta på utsidan av buren. Se dessutom till att lämna några luckor. På så sätt säkerställer du tillräcklig ventilation.

Du kan också använda plast, men det kan vara riskabelt. Detta beror på att plast avsevärt kan begränsa luftflödet. Kontrollera i alla fall om dina kaniner trivs i det isolerade boendet.

Förutom isolering är det bäst att lägga tillräckligt med strö och halm i buren. Dessa föremål hjälper till att hålla kaninerna varma ifall deras päls blir blöt.

Häll varmt vatten i flaskan

Det är bäst att fylla vattenflaskorna med varmt vatten. Vattnet kommer att ta längre tid att frysa om det är varmt när du lägger det i flaskan än om det är kallt.

Se dock till att vattnet inte är för varmt. Du vill inte att din kanin ska skada sig själv när den smuttar på varmt vatten.

Du kan se om vattnet är för varmt genom hur det känns mot din hud. Det är för varmt om det är obehagligt.

Du kan också värma flaskan istället för vattnet innan du placerar den i din kaninhydda.

Som sagt, det är bättre att värma vattnet, speciellt om flaskan är välisolerad. I så fall ska bara utsidan av flaskan vara varm och inte vattnet.

Isolera vattenflaskan

Du kan förhindra att vattnet fryser under en längre tid genom att förbättra flaskans isolering. Du kan placera ett ark bubbelplast runt vattenflaskan. Tejpa fast det eller använd ett gummiband för att hålla det säkert.

Lägg sedan en ullstrumpa över flaskan insvept i bubbelplast. Se till att sätta ett extra gummiband för att förhindra att strumpan ramlar av.

Denna isolering förhindrar lätt att den kalla utetemperaturen når vattnet inuti. Detta håller vattnet varmt längre.

Detta skulle fungera bättre om du värmde upp vattnet lite. Eftersom det finns isolering skulle vattnet inte svalna lika snabbt.

Se även  Vad ska man göra om kaninöronen är kalla?

Du kan också köpa färdiga flaskisolatorer från en djuraffär. Detta kan dock vara en onödig investering eftersom ovanstående metod fungerar bra.

Överväg att lägga till glycerin i vattnet

Du kan lägga till några droppar glycerin till din kanins vatten. Glycerin kan göra att vattnet tar längre tid att frysa än vanligt.

Glycerin eller glycerol är inte heller skadligt för dina kaniner. Detta beror på att det är en förening gjord av animaliskt fett eller vegetabilisk olja.

Som sagt, vissa kaniner kanske inte gillar den söta smaken av glycerin. Så kontrollera om dina kaniner dricker vattnet med glycerin.

Tänk också på att denna metod inte är den mest effektiva. Så du kan använda detta utöver några av de andra metoderna som behandlas i den här artikeln.

Överväg att använda en värmelampa

Har du ett uttag nära kaninburen kan du använda en värmelampa. På så sätt kan du placera lampan direkt ovanför vattentillförseln.

Värmen från glödlampan kan hjälpa till att hålla vattnet varmt för att förhindra frysning.

Var försiktig när du använder elektriska apparater i din kaninhydda

Se till att använda en som är lämplig för kaniner. Du vill inte höja temperaturen i gården till en obehaglig nivå.

Läs dessutom instruktionerna från tillverkaren av värmelampan. Lampan kan behöva pauser för att undvika överhettning. Så se till att du stänger av den en stund så att den svalnar.

Överhettade elektriska apparater kan orsaka brand.

Se dessutom till att det inte finns några blottade ledningar i buren. Din kanin kan tugga på trådarna. Som ett resultat kan de få en dödlig chock eller brännskador.

Byt ut vattenflaskorna efter några timmar

Det är i ditt bästa intresse att ha mer än en vattenflaska för dina kaniner. Efter några timmar kan du byta ut flaskan mot en varmvattenflaska.

På så sätt kan den du tog bort tina. När det tinar kan du lägga tillbaka det i koppen och byta ut det befintliga. Dina kaniner har därför en konstant tillförsel av vatten.

Den exakta tidpunkten för att byta flaska beror på temperaturen på burken, typen av flaska, flaskans isolering, etc. Så erfarenhet kommer att ge dig en bättre uppfattning.

Se även  Kan man avkloa en kanin?

Som sagt, du bör inte vänta mer än åtta timmar. Det kan vara farligt för kaniner att gå utan vatten så länge.

Överväg att använda en vattenskål

Vid det här laget är det viktigt att nämna att vissa vattenkällor fungerar bättre än andra. Till exempel kan en flaska med metallpip frysa snabbare än en vattenskål eller skål.

Detta beror på att vattentanken har större yta. Det tar alltså längre tid att frysa än vattenkällor med mindre yta.

Dessutom är det bäst att använda en plastskål istället för en metallskål. Plast är en svagare ledare av värme än metall. Det tar alltså längre tid för plastskålen att bli kall än en metallskål.

Du kan också lägga några pingisbollar i skålen. Om du gör det kan det ta längre tid för vattnet att frysa. Detta beror på att bollarnas rörelse förhindrar is från att bildas.

Se till att du rengör pin pongbollarna väl innan du använder dem. Rengör dem också varje gång du byter vatten i skålen eller fatet.

En vanlig utmaning när man använder en vattenskål

Tänk på att vattendiskar snabbt kan bli smutsiga. Vattnet kan också bli förorenat. Dina kaniner kanske inte dricker vattnet.

Så du bör regelbundet kontrollera om det är rent. Om du inte gör det kanske du inte vet om dina kaniner inte dricker vatten på flera timmar eftersom skålen är smutsig.

Du kan vidta extra åtgärder för att hålla vattenskålen ren. En är att placera den på en plats borta från kattsand och strö.

Det kan också hjälpa att placera två vattenskålar. Detta är särskilt användbart om du har flera kaniner i en stor skål. På så sätt har dina kaniner åtminstone en vattenkälla om en tallrik blir smutsig.

De sista orden

Vilka försiktighetsåtgärder du än vidtar bör du fortsätta att övervaka dina kaniner.

Mycket kan gå fel vid extrema temperaturer. Så att vara uppmärksam säkerställer säkerheten och lyckan för dina husdjur.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan 2 veckor gamla kaniner dricka vatten?
  • Hur får vilda kaniner vatten på vintern?
  • Kan kaninungar dricka komjölk?
  • Hur håller vilda kaniner varma på vintern?
  • Kan kaniner frysa ihjäl?