7 anledningar till varför din katt gömmer sig och hur du kan hjälpa

Tillbringar du timmar med att leta efter din katt bara för att hitta dem under sängen? Det är helt normalt att katter gömmer sig i mörka områden för att tillbringa lite tid ensamma eller för att ta en tupplur. Men att gömma sig under sängen kan också vara ett bekymmer för kattägare, särskilt som de tillbringar mer och mer tid med att gömma sig. Så när ska du oroa dig?

Snabb överblick

01

Det kan vara normalt för katter att sova och vila under sängen eller i andra mörka, säkra områden.

02

Ångest, rädsla, sjukdom och miljöstörningar kan få en katt att gömma sig.

03

Ta aldrig ut din katt ur ett gömställe, uppmuntra honom alltid långsamt.

Din katt som gömmer sig under sängen kanske inte är något att oroa sig för. Det kan dock vara ett tecken på att något är fel. Katter är mycket självständiga och självständiga varelser, och när de står inför ett hot väljer de vanligtvis att undvika det medan de bedömer faran.

Det finns ett antal anledningar till varför katter väljer att gömma sig under sängen, så låt oss utforska dem lite mer.

Orsaker till att din katt gömmer sig

Hur ska jag hjälpa min katt om hon gömmer sig?

Att göra ditt hem till en säker och bekväm plats för din katt är mycket viktigt för deras allmänna hälsa och välbefinnande.

Om du är orolig för att din katt tillbringar för mycket tid med att gömma sig, här är några sätt du kan hjälpa till.

Gör ditt hem till en säker plats för din katt. Detta kommer att hjälpa dem att slappna av. Håll sin kattlåda på samma plats och deras matningsrutin konsekvent. Om det finns spänningar mellan mer än en katt i hemmet, se till att båda katterna har lite tid ifrån varandra.

Du kan också begränsa buller från besökare eller utanför genom att stänga gardinerna, begränsa dina katters tillgång till vissa delar av huset eller spela musik. Kosttillskott och feromondiffusorer som Feliway kan också bidra till att skapa en lugn miljö för din katt.

Dra aldrig ut din katt under sängen om du inte tror att hon är sjuk eller skadad. Din katt behöver lite ensamtid efter något de anser vara hotfullt. Om du vill uppmuntra din katt att komma ut, locka den försiktigt och lugnt. Det kan vara bra att använda en godis, mat eller deras favoritleksak.

Din katt kommer ut ur sitt gömställe på egen hand. Bestraffa aldrig din katt för att han gömmer sig eller begränsa tillgången till gömställen. Detta kommer sannolikt att uppfattas som ett hot och ytterligare öka din katts stress. När din katt kommer fram, var lugn och lugna honom försiktigt.

Om du tror att din katt gömmer sig och visar tecken på sjukdom, låt din veterinär kolla upp den. Din veterinär kan också hjälpa till med andra beteendeproblem och diskutera sätt att få din katt att känna sig mer avslappnad hemma.

Läs också: De 6 bästa automatiska självrengörande kattsandlådorna

Slutgiltiga tankar

Att ge din katt lite tid ensam och ge honom utrymme när det behövs kommer att stärka hans tillit till dig och det band som ni båda delar.

Katts beteende är komplext och fascinerande. Som kattägare är vi alltid intresserade (och bekymrade) över vårt husdjurs vanor. Att gömma sig kan vara helt normalt och en katts sätt att sova eller tillbringa lite ensamtid. Men om din katt gömmer sig oftare eller på ovanliga ställen kan det vara ett tecken på oro, stress, sjukdom, otrygghet eller till och med ett tecken på att en gravid katt är redo att föda.

Du bör alltid lämna din katt ensam när hon vilar. Om du vill uppmuntra dem att gå ut igen, gör det försiktigt och lugnt för att undvika att öka stressen. Om du är orolig för din katts hälsa eller gömma sig beteende, kontakta alltid din veterinär för råd.

Läs också: Vet katter när du är sjuk?

Vanliga frågor

Hur hindrar jag min katt från att gömma sig under sängen?

Om din katt gömmer sig på grund av ångest eller stress bör du försöka identifiera orsaken. Du kan lugna din katt genom att ge honom säkra ställen att vila på, hålla hans rutin konsekvent och skapa en lugn miljö i ditt hem. Begränsa aldrig deras tillgång till gömställen eftersom det kan öka stressen.

Varför gömmer sig min katt under sängen?

Katter gömmer sig för att de bara vilar, stressar, är rädda, har ett medicinskt problem, föder barn eller dör.

Hur hittar du din katt när den gömmer sig?

Kontrollera lugnt mörka och tysta platser som under sängen eller bakom en möbel. Du kan också se din katt gömma sig ovanpå garderober. Du kan ropa din katts namn eller skramla en godbit för att uppmuntra den att gå ut.

Se även  Hur man rengör ett kattsår: steg-för-steg-guide