7 enkla tips för att hålla din kanin glad och underhållen

Att ta hand om din kanin kan innebära mer än du kanske tror. Precis som katter och hundar behöver kaniner en bra livsmiljö och en stimulerande miljö för att hålla sig glada och underhållna. Men exakt hur ska du göra detta för din kanin?

I den här artikeln kommer vi att diskutera hur du tar hand om din kanin på rätt sätt för att hålla den glad. Vi diskuterar också hur du kan stimulera din kanins sinnen för att underhålla honom. Läs vidare för att upptäcka allt du behöver veta.

Här är sju enkla tips för att hålla din kanin glad och underhållen:

1. Satsa på stimulerande leksaker till din kanin

Att hålla din kanin sysselsatt handlar om att leka med dem och utrusta dem med leksaker för att underhålla sig själva. Att leka med leksaker kan innebära att tugga, kasta och arrangera om. Investera därför i leksaker som är tillräckligt robusta och som inte går sönder. Se också till att ingen av dessa leksaker innehåller små bitar som din kanin kan svälja.

Vilken typ av leksaker gillar kaniner att leka med?

Det finns ett stort antal olika leksaker- tillgängliga alternativ som ofta kan göras hemma. Till skillnad från katter och hundar behöver inte kaniner det flashig leksak att ha kul. Vanligtvis är det enklaste det bästa.

Vissa leksakskaniner som:

 • Toalettpappersrullar, med eller utan hö i
 • Djupa skopor för grävning
 • Hängande papegojleksak
 • Kartonghus
 • Papperspåsar
 • Kattleksaker

När du är ute efter att köpa eller göra leksaker för din kanin är det bäst att se om den passar in i någon av dessa kategorier:

 • Dölj
 • Att gräva
 • kasta
 • Ordna om

Om du har alternativ för var och en av dessa kategorier kommer din kanin aldrig att bli uttråkad.

2. Lek med din kanin regelbundet

Även om leksaker är ett bra sätt för kaniner att underhålla sig själva, vill du också spendera tid på att leka med dem. Lek kan vara så enkelt som att kasta en leksak på dem eller lägga ner saker så att de kan ordna om. Hur som helst är det ett viktigt steg i att knyta an till ditt husdjur som du inte vill missa.

Se även  Hur ofta ska du byta din kanins hö?

3. Peta din kanin varje dag

Självklart vill man lägga tid på att klappa och omfamning din kanin för att hålla honom glad! Om du kan, ta lite tid varje dag att sitta ner och ge din kanin lite uppmärksamhet. Du kan placera din kanin i ditt knä medan du tittar på TV eller spendera tid på att vara närvarande och leka med ditt husdjur.

Se till att din kanin gillar att hållas fast innan du hämtar honom för en mys! Det sista du vill är att stressa din kanin när du försöker knyta an. Jag rekommenderar att du klappar din kanins kinder och panna, men var försiktig så att du inte rör vid hans öron, hals och mage.

Du kommer med tiden att lära dig var din kanin gillar att bli klappad. Varje kanin är olika, och det som fungerar för en kanske inte fungerar för en annan!

4. Ge din kanin gott om öppet utrymme

Håll din kanin glad genom att ge gott om utrymme för den att hoppa runt.

Vuxna kaniner växer vanligtvis för att vara runt 10 lbs eller mindre, vilket är betydligt större än andra gnagare som hamstrar eller råttor. Därför behöver kaniner stora inhägnader som ger dem tillräckligt med utrymme att röra sig bekvämt.

De exakta måtten på buren varierar beroende på storleken på din kanin, men det är bättre att gå större än mindre. I allmänhet bör din kanins bur vara minst fyra gånger så stor som din kanin.

Kolla in det här diagrammet för att se minimum golvutrymme och invändig höjd du behöver i din kanins bur:

Kaninvikt (i pund) Minsta golvyta (kvadratfot) Minsta inre höjd (tum)
4,4 eller mindre 1.5 14
4,4-8,8 3 14
8,8-11,9 4 14
11.9 eller mer 5 14

Den genomsnittliga kaninhägn bör mäta ett minimum 39″ lång och 27″ bred och 24″ lång. Detta bör ge din kanin gott om utrymme att hoppa runt utan att stöta på sidorna eller toppen av buren. Om du planerar att hysa mer än en kanin i detta hölje, justera storleken därefter.

Se även  Hur man borstar en kanin (en steg-för-steg-guide)

https://www.youtube.com/watch?v=SZSNoudi6pM

5. Packa din kanins utrymme med förnödenheter

När du har hittat rätt storlek på buren, sätt upp den med en handfull artiklar för att hålla din kanin glad. Börja med att fodra golvet i buren med mjukt material, som tidningspapper eller halm. Detta skyddar din kanins ben och ger extra komfort.

Ett kaninhägn bör ha fyra grundläggande komponenter:

 • Mat
 • Vatten
 • Kattlåda
 • sovplats

Var och en av de fyra komponenterna diskuteras mer i detalj i följande underavsnitt.

Maträtt

När man väljer mat maträtt välj en tyngre maträtt som sannolikt inte går sönder med tiden. Det finns massor av alternativ tillgängliga online och i din lokala djuraffär, men du behöver inte ha något fint. Det är viktigt att din kanin har lätt tillgång till sin matskål.

Vattenflaska

För att säkerställa att din kanin är ordentligt återfuktad, investera i en vattenflaska som fästs på sidan av höljet. Kaninvattenflaskor är utrustade med en lång metallpip som kaninen kan dricka ur när den är törstig.

Vissa kaniner föredrar att dricka ur en vattenskål snarare än en flaska. Det finns inget rätt alternativ och många kaninägare rekommenderar att du experimenterar med både en skål och en flaska för att se vad din kanin gillar bäst.

Kattlåda

Kaniner gillar att ha en separat plats i sitt inhägnad för att gå på toaletten. Denna kan sättas upp på samma sätt som en kattsandlåda, men mindre. Välj en stadig behållare som passar inuti höljet och fodra den med halm eller tidningspapper. Se till att det är det stor nog så att din kanin passar bekvämt i den!

Separat sovplats

Till sist, skapa en separat sovplats för din kanin. Detta kan vara så enkelt som en mjuk matteller så kan du välja en separat plastbur där din kanin kan släppa ut ånga. Vad du än väljer, se till att området är vadderat och bekvämt.

Se även  Känner kaniner igen sitt namn?

6. Välj rätt mat

Ett av de viktigaste stegen för att hålla din kanin glad är att investera i en bra kost. Kaniner har ganska enkla dieter – du kan hämta maten från din lokala stormarknad!

I allmänhet äter kaniner en blandning av hö, kibble och färska grönsaker.

Du kommer att upptäcka att hö utgör huvuddelen av din kanins diet, så se till att du alltid har lite till hands. Pellets bör konsumeras i mindre mängder, och pellets med tillsatta ingredienser bör undvikas eftersom de kan orsaka hälsoproblem.

Färska grönsaker är ett bra alternativ för din kanin! Några grönsaker saker din kanin kan njuta av är:

 • Sallad
 • Selleri
 • Persilja
 • Basilika
 • Maskrosblad

7. Ansa din kanin regelbundet

Det är svårt att vara glad när din kanin inte är ren! Kaniner är allmänt kända som rena djur och gillar att hållas väl omhändertagna. Det finns flera grundläggande steg för att trimma din kanin som du kan göra själv.

Det första steget i att ta hand om din kanin är att borsta den regelbundet. Detta måste göras var tredje dag med en borste speciellt designad för kaninpäls. Kaniner gillar att putsa sig själva, och förtäring för mycket päls kan orsaka hälsoproblem.

Du kommer också att vilja göra lite allmän städning om du märker något konstigt med din kanin. Torka av överflödigt sängkläder eller torkad urin från pälsen. I allmänhet, håll din kanin lika ren som du själv skulle göra!

För mer komplicerade skötselprocesser, som att klippa naglar eller rengöra öronen, ta din kanin till din lokala veterinär. Det är lätt att gå fel här, och det sista du vill göra är att av misstag skada din kanin.

Slutgiltiga tankar

Att hålla din kanin glad och underhållen behöver inte vara svårt. När du äger ett husdjur, särskilt kaniner, är det viktigt att bekanta dig med vad de behöver för att vara lyckliga och friska. Nu vet du exakt hur du ska hålla din kanin glad och underhållen, och du är väl rustad för att bli en utmärkt kaninägare!