7 (fler) Roliga DIY-leksaker för din kanin

Dags att göra lite billigare leksaker till din kanin! Det finns så mycket du kan göra med vardagliga föremål som finns runt om i huset. Vad som är ännu bättre är att dessa kartongleksaker ibland blir din kanins favoriter.

Leksaker är bra för kaniner eftersom de ger din kanin något att tugga på (annat än dina fotlister). De är också bra för en nyfiken kanins mentala hälsa eftersom de uppmuntrar det naturliga kaninbeteendet att gräva, tugga och söka föda. Om du vill ha ännu fler idéer, kolla in 5 andra DIY-leksaker att göra till din kanin.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Även om jag är noga med att bara rekommendera produkter som jag använder och gillar, tänk på att jag kan få en liten provision för att hänvisa kunder.

Matta av vävd kartong

Vävda kartongmattor är bra tugg- och grävleksaker för kaniner. Tanken är att få dessa leksaker att likna de vävda gräsmattorna som är så populära bland kaniner. Du kan också använda detta för att täcka områden med mattor eller andra golv som du inte vill att din kanin ska gräva in i.

Du kan anpassa storleken på den vävda kartongmattan efter dina behov. Har du en större kartongbit kan du göra en väldigt stor matta till din kanin, men du kan även göra en rolig leksak av den om du bara har en mindre kartongbit.

Föremål du behöver

 • En kartong (eller 2 platta bitar kartong)
 • En linjal
 • En penna
 • En rakhyvel

Instruktioner

 1. Klipp ut tjugo 1-x18-tums bitar av kartong. Använd en linjal för att mäta upp de 20 identiska bitarna. Försök att hålla linjerna så raka som möjligt när du klipper dem för att få dem att passa ihop lättare.
 2. Ordna tio av kartongbitarna på en plan yta med mycket små mellanrum mellan bitarna. Det kan vara bra att placera ett tungt föremål på ena kanten av kartongbitarna för att hålla dem på plats.
 3. Ta en av de återstående kartongbitarna och fläta den genom de första tio. Du lägger den under den första kartongbiten, över den andra, sedan under den tredje och så vidare.
 4. Lägg till nästa bit kartong, alternerande tyget. Så den här gången vill du börja med att lägga den över den första kartongbiten, sedan under den andra, över den tredje osv. Detta hjälper till att hålla ihop kartongmattan på egen hand utan någon form av lim.
 5. Upprepa steg 3 och 4 med de återstående kartongbitarna. Det är allt, du kan ge det till din kanin och se vad de tycker!

Kanin pop up tunnel

Den popup-kanintunnel är tänkt att efterlikna idén om ett kaninhål. Du skapar ett ”underjordiskt” område för din kanin med några hål som de kan hoppa ut ur. Detta fungerar bäst med en stor platt behållare som din kanin får plats under, men där den lätt kan sticka ut huvudet.

Föremål du behöver

 • En stor, platt kartong
 • En cirkelform att spåra
 • En penna
 • En rakhyvel

Instruktion

 1. Lägg en stor, platt kartong på en plan yta och skär en ingång i sidan. Du kan skära ut botten eller låta den vara kvar.
 2. Rita 3-5 cirklar slumpmässigt på toppen av lådan med ditt runda föremål som guide. Välj en skål eller ett runt föremål som skapar ett hål som är tillräckligt stort för att din kanin ska kunna passa igenom. Om du har en stor kanin behöver du en större skål och färre cirklar att göra.
 3. Använd rakhyveln och klipp ut cirklarna du spårade på lådan. De behöver inte vara perfekta. Din kanin kommer förmodligen så småningom att tugga på dessa kanter.
 4. Placera lådan på golvet så att din kanin kan utforska den. Du kan också gömma andra leksaker och godsaker inuti för att göra det mer intressant för din kanin.
Se även  Kan man hålla kaniner med höns?

Kaninhanteln

Har du någonsin sett den där söta hantelleksaken för kaniner och smådjur, men du är rädd att den har för mycket lim på den? Du kan göra det själv mycket enkelt, utan att oroa dig för osäkra bitar för din kanin. Detta är en fantastisk tuggleksak för kaniner och du kan även använda den som en pusselleksak. Göm en bit torkad frukt inuti leksaken och se din kanin kasta runt den för att få ut godbiten.

Du kommer förmodligen att behöva köpa några av dessa leksaker; Du måste ha något att använda till spöna. Jag använde pilstavar som jag redan hade till hands (de är riktigt billiga!), men alla typer av pinnar som använder obehandlat trä kommer att fungera.

Föremål du behöver

 • 6 raka pinnar
 • En bit kartong
 • Ett litet cirkulärt föremål att spåra
 • En rakkniv eller ett spetsigt föremål
 • En penna

Instruktioner

 1. Rita två små cirklar på kartongen och klipp ut dem. Du vill att cirklarna ska vara tillräckligt stora för att de sex åtskilda pinnarna ska passa runt kanten, men tillräckligt små för att mellanrummen inte är för stora för att fånga godsaker.
 2. Markera ställena där du ska sticka hålen för pinnarna. Du vill att de ska vara ungefär jämnt fördelade. Hålen ska också matcha i båda ändarna av kartongen, så se till att prickarna speglar varandra.
 3. Använd din rakhyvel eller ett spetsigt föremål för att skära eller sticka hålen i kartongcirklarna. Jag tycker att det enklaste sättet att göra det första hålet med ett rakblad och sedan förstora det med en penna eller spetsig penna.
 4. Skjut kartongcirklarna på pinnarna. Du vill skjuta dem på pinnarna några centimeter i vardera änden för att se till att kartongen inte faller av för snabbt.
 5. Göm en godis i den och ge den till din kanin. Du kan också lägga lite hö där för att hålla godbiten dold och uppmuntra din kanin att tugga på hö när de kommer till godbiten.

Handtagsbrygga

Sätt ihop en bro av toalettpappersrullar och göm godsaker inuti för att ge din kanin en rolig hängande leksak att leka med. Du kan hänga denna brygga mellan stolsbenen eller i din kanin. Det är bra att tugga och leta efter när din kanin kommer på hur man får ut de där läckra godsakerna ur kartongrören.

Se även  Kaninens näsa: Varför vickar de?

Föremål du behöver

 • 5-10 tuber toalettpapper
 • En rakkniv eller ett spetsigt föremål
 • sträng

Instruktioner

 1. Gör fyra hål, två i varje ände, i var och en av dina toalettpappersrör. Du vill kunna trä ditt snöre genom båda ändarna av rören för att förhindra att de ramlar omkull när du hänger den.
 2. Klipp två långa bitar av garn och lägg till kartongrören i dem. Se till att det finns åtminstone några centimeter rep i båda ändarna så att du enkelt kan hänga bron.
 3. Knyt en knut i snöret i båda ändarna av bron. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att bron stannar på plats efter att du hängt den.
 4. Fyll vart och ett av kartongrören med hö och några dolda godsaker. Höet kommer att förhindra att godsakerna faller ut och uppmuntrar din kanin att tugga lite av det medan de söker efter godsakerna.
 5. Häng upp bron och låt din kanin ha mycket roligt med den. Se till att den är tillräckligt låg till marken för att din kanin ska nå. Du kan leka med platsen och vinkeln tills du hittar en plats som din kanin gillar.

Kartong blommor

Detta är en av de enklaste leksakerna du kan göra till din kanin. Allt du behöver är en toalettpapper av kartong eller pappershandduksrulle och en sax. Det kan vara en rolig tugg- och slängleksak för din kanin eller så kan du fylla på den med hö och godsaker för att göra den mer tilltalande.

Föremål du behöver

 • Ett toalettpappers- eller pappershandduksrör av kartong
 • En sax

Instruktioner

 1. Ta din sax och skär tunna skivor av kartong runt kanten på röret. Klipp bara ca 5 cm så att du har ett intakt område i mitten av röret.
 2. Upprepa steg ett på andra sidan av röret. Var noga med att inte skära hela vägen genom mittsektionen. Försök att hålla en tum i mitten orörd.
 3. Vik kanterna för att bilda en blomma. Det här kan vara en rolig leksak som den är, eller så kan du lägga till hö för din kanin att dra på och leka med.

En kanin som hoppar över ett hinder

Jag gillar att träna min kanin eftersom det är en fantastisk form av bindning och det är bra för en kanins mentala berikning. Jag försökte komma på hur jag kunde lära henne hur man hoppar hinder utan att behöva investera i ett dyrt set direkt.

De flesta av de hinderhandledningar jag hittade online krävde vissa färdigheter och verktyg att använda med trä- eller PVC-rör, så jag bestämde mig för att ta reda på hur man gör något enkelt med de mer grundläggande tillbehören jag har tillgång till.

Eftersom detta inte är tänkt att vara en tuggleksak använder jag packtejp som en av byggmaterialen. Du bör dock försöka undvika att använda självhäftande föremål, som tejp eller lim, på föremål som du förväntar dig att din kanin ska tugga på.

Föremål du behöver

 • En stor bit kartong (eller stor kartong)
 • En linjal
 • En penna
 • Packtejp
 • Långa pinnar eller pluggar (jag använde pilstavar)
 • En rakhyvel eller sax

Instruktioner

 1. Klipp ut två stycken kartong som mäter 6 x 24 tum. Du kan justera höjden så många gånger du vill, beroende på storleken på din kartongbit, men jag rekommenderar att du inte går kortare än en och en halv fot (18 tum).
 2. Rita två linjer på längden för att dela varje längd av kartong i tre lika stora 2-tums sektioner. Här böjer du kartongen för att göra en triangulär stående struktur.
 3. Använd rakbladet för att göra ytliga snitt längs linjerna, men Klipp INTE HELA VÄGEN. Målet är att göra det lättare att vika kartongen längs dessa linjer.
 4. Vik kartongen för att göra stående triangulära strukturer och limma fast stativen.
 5. Klipp ut två stora cirklar för din återstående kartong. Dessa blir stativ som hjälper till att stabilisera pålstrukturen.
 6. Rita botten av den triangulära stolpen på mitten av kartongcirklarna och klipp ut formen. Du ska sätta in stolparna i stativen och tejpa dem på plats. Detta bör förhindra att de ramlar omkull när din kanin hoppar över hindret. Du kan använda tejp för att koppla ihop dem mer fast.
 7. Gör märken varannan tum på var och en av stolparna och skär dem för att göra hål. Det är här du placerar pinnarna eller pluggarna för att skapa hinder för din kanin att hoppa över.
 8. Placera pinnarna på hålen och lär din kanin att hoppa. Nu är din kanin redo att lära sig att hoppa hinder på en agilitykurs!
Se även  Kan kaniner äta smörsallat?

Kanin slott

Vilken kanin skulle inte älska sitt eget roliga slott? Jag hade några kartonger liggande så jag bestämde mig för att göra ett enkelt flervåningsslott för min kanin att leka i. Det skulle vara väldigt lätt att bygga ut slottet ännu mer om man har fler lådor liggandes. Du kan också helt enkelt byta ut alla lådor som har tuggats på för mycket för att förhindra strukturella skador.

Föremål du behöver

 • Minst 3 kartonger
 • En penna
 • En linjal
 • Mer kartong för dekorationer

Instruktioner

 1. Ordna dina lådor så som du vill att ditt sista slott ska se ut. Försök att ge din kanin minst tre nivåer som den kan hoppa på, samt några tunnlingmöjligheter. Den exakta layouten på ditt slott beror på storleken, formen och antalet kartonger.
 2. Penna in där du vill göra hål för att vara ingångar för din kanin utifrån. Glöm inte områdena där två lådor ansluter.
 3. Skär ut hålen du markerade för ingångar och tunnlar i slottet.
 4. För hålen mellan lådor, kommer du att vilja skära flikar på ena sidan av tunneln och slitsar på den andra. Du kommer att använda dessa för att koppla ihop de två sidorna av slottet utan att använda tejp, eftersom dessa är områden där kaniner tenderar att tugga.
 5. Sätt in flikarna i spåren för att säkra de två sidorna av tunneln. Upprepa detta varhelst två lådor möts.
 6. Använd den återstående kartongen för att göra dekorationer till din kanins slott. Du kan fästa dekorationerna med flikar och slitsar. Om de är i ett område där din kanin sannolikt inte kommer att tugga, kan du använda tejp eller lim istället.