7 sätt att uppmuntra din kanin att dricka mer vatten

De flesta kaniner kan reglera sitt eget vattenintag utan mänsklig inblandning. De dricker när de är törstiga och får i sig lite vatten från sin vanliga kost (bladgrönsaker innehåller mycket vatten). Men ibland kommer du att stöta på en kanin som är lite kinkig. De dricker inte tillräckligt och löper därför större risk att bli sjuka. I dessa fall finns det mycket du kan göra för att hjälpa din kanin att dricka mer vatten.

Det bästa du kan göra för att uppmuntra din kanin att dricka mer vatten är att ge honom en stor skål att dricka ur. Detta är ett mer naturligt sätt för kaniner att hålla sig hydrerade. Om detta inte fungerar kan du också prova att lägga till små mängder smakämnen i deras vattenskål eller hjälpa dem att konsumera vatten tillsammans med sina bladgrönsaker.

Det finns många olika knep du kan prova för att uppmuntra din kanin att dricka mer. Att hålla sig väl hydrerad är viktigt för att förebygga sjukdomar, såsom gastrointestinal stas och blåsslam, genom att hålla din kanins system igång smidigt. Om din kanin är kroniskt underdrickande kan det vara ett symptom på en annan underliggande sjukdom. Det är alltid en bra idé att ta dem till veterinären för en kontroll bara för att vara på den säkra sidan.

Hur vet du om din kanin inte dricker tillräckligt med vatten?

Vanligtvis har kaniner inga problem att dricka tillräckligt med vatten så länge de har fri tillgång till det. De kommer naturligtvis att dricka när de är törstiga. Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt för att hålla kaniner hydrerade. Det kan också hjälpa deras matsmältning och förhindra infektion i deras njurar och urinvägar. Det är dock möjligt för en kanin att vägra att dricka för att de är stressade eller väldigt noga med hur de dricker sitt vatten.

Kaniner tenderar att dricka mycket vatten. De behöver ungefär lika mycket dagligen som en liten hund. Men om din kanin inte dricker så mycket betyder det inte att han är uttorkad. Kaniner får vatten från maten i sin dagliga kost. Färska bladgrönsaker har en hög vattenhalt som gör mycket för att hålla en kanin hydrerad.

Se även  Har alla kaniner en navel? Vad ägare behöver veta

En kanins aktivitetsnivåer och storlek, tillsammans med miljötemperatur och luftfuktighet är också faktorer som avgör hur mycket kaninen kommer att dricka. Stora kaniner behöver mer vatten än små kaniner och kaniner dricker vanligtvis mer under de varmare och torrare månaderna.

Symtom på uttorkning hos kaniner

En kanin kan bli uttorkad om den inte kan dricka tillräckligt med vatten (som en defekt vattenflaska) eller om den vägrar att dricka. Kaniner kan vägra att dricka för att de är för stressade, eller för att vattnet helt enkelt inte smakar gott. Det är sällsynt att kaniner blir allvarligt uttorkade om de har tillgång till vatten, men det är en möjlighet.

Symtom på uttorkning hos kaniner inkluderar:

  • Liten, mörk bajs jämfört med normal storlek och färg på din kanins fekala pellets.
  • Tjock, mörk urin. Normal kaninurin är vanligtvis gyllengul till ljusorange. Om de torkas ut blir de mer brunaktiga i färgen.
  • håglös. De saknar energi och kan tappa balansen.
  • Ät inte. I allmänhet äter inte kaniner som är kraftigt uttorkade heller.

1. Ge din kanin en skål och en flaska

En skål är ett mer naturligt sätt för kaniner att dricka, så att ge din kanin en skål istället för en flaska kommer att uppmuntra bättre hydrering. Ännu bättre, ge din kanin både en skål Och en flaska. På så sätt kan din kanin alltid välja hur den vill dricka. Du kan till och med få en elektrisk fontänvattenskål som kommer att hålla vattnet från att bli gammalt för de särskilt kinkiga kaninerna.

Om din kanin har en tendens att vända sin mat- och vattenskål är det en bra idé att köpa tunga keramikfat till honom. Du kan också försöka skaffa matskålar för husdjur som klämmer fast på sidan av höljet för att förhindra att din kanin flyttar runt dem.

Kom ihåg att rengöra alla vattenskålar och flaskor regelbundet för att förhindra uppbyggnad av bakterier som kan hindra din kanin från att dricka. Du vill också ge dem färskvatten dagligen så att din kanin inte känner att vattnet har blivit gammalt.

Se även  Hur stora blir lejonhuvudkaniner?

2. Lämna vatten på deras dagliga grönsaker

Om du ger din kanin hans dagliga bladgrönt, vill du se till att du tvättar bort dem först. Efter tvätt kan du lämna de extra vattendropparna på greenerna. På så sätt får din kanin lite extra fukt medan den äter sina goda grönsaker. Du kan lura din kanin att återfukta bättre.

Du kan till och med använda salladsblad för att ösa upp lite vatten så att din kanin dricker mer medan du äter. Vattnet som finns kvar i botten av skålen med bladgrönt kan också vara mer attraktivt för din kanin. Det kommer att ha en smak av grönt, snarare än den normala smaken av vatten som din kanin undviker.

3. Tillsätt några droppar osötad fruktjuice

Om du är orolig för att din kanin inte dricker tillräckligt. Prova att tillsätta en halv tesked osötad frukt- eller grönsaksjuice. 100 % äppeljuice, morotsjuice eller ananasjuice kan vara bra alternativ att prova. Detta ger en liten söt smak till kaninens vatten och kommer att uppmuntra dem att dricka mer.

Du vill inte lägga till för mycket av detta till din kanins kost, eftersom det egentligen bara är tillsatt socker. Men att bara tillsätta en liten mängd och späda ut den i vattnet kan uppmuntra din kanin att dricka mer utan några negativa effekter.

4. Ge din kanin färskvatten flera gånger om dagen

Istället för att fylla på kaninens vattenskål en gång om dagen, eller först efter att vattnet tagit slut, försök att fylla på vattnet flera gånger om dagen. Detta kan förhindra att kaninen tror att vattnet är gammalt och får dem att dricka hela dagen. Om du upptäcker att din kanin alltid tenderar att dricka mycket när du ger honom nytt vatten kan det här vara tricket att prova.

5. Tillsätt doftande örter i vattenskålen

Att lägga till starkt smaksatta örter, som basilika eller mynta, till vattenskålen kan uppmuntra din kanin att dricka mer vatten. De kommer inte bara att fiska upp bladen ur vattenskålen och oundvikligen dricka vatten med den, utan örterna kommer också att smaksätta vattnet och göra det mer tilltalande för din kanin.

Se även  Kan kaniner äta marsvinsmat?

6. Undvik varmt vatten

Kaniner föredrar i allmänhet vatten när det är i rumstemperatur. Vatten som är för varmt kommer att verka opålitligt och de flesta kaniner kommer att undvika det. Kallt vatten kan också vara ett hinder för att dricka för vissa kaniner, men det är vanligtvis inte ett lika stort problem som uppvärmt vatten.

7. Prova renat eller flaskvatten

Även om kranvatten är säkert för kaniner att dricka så länge det också är säkert för mänsklig konsumtion, kan vissa vara tveksamma till att prova det. Eftersom kranvatten smakar olika beroende på var du bor, kanske din kanin inte gillar smaken på ditt vatten. Det kan också innehålla stora mängder osäkra kemikalier som bly utan att du är medveten om det.

Du kan prova att rena vattnet från din kran innan du ger det till din kanin. Alternativt kan du skämma bort din kanin genom att alltid ge dem vatten på flaska istället. Det kan hjälpa din kanin att lita mer på vattnet, eller åtminstone ge det en annan smak.

För nödsituationer: mata din kanin med en spruta

Om din kanin verkligen inte dricker vatten, måste du ta den här situationen på allvar. Det kan betyda att något är allvarligt fel med din kanins hälsa och att de behöver träffa en veterinär. På veterinärens kontor kommer de förmodligen att ge din kanin en IV för att ge dem lite fukt, men de kan ge dig instruktioner hemma om hur du matar din kanin med en spruta.

Du kan spraya din kanin med vatten direkt, men i de flesta fall äter den inte heller. Troligtvis kommer du att bli instruerad att ge din kanin kritisk vård. Detta är en pulverformig formel som du kombinerar med vatten för att göra en puddingliknande mat som du kan mata din kanin med en spruta. Läs min artikel för att lära dig mer om Critical Care och hur du matar din kanin med sprutor.