7 sätt att veta att din kanin älskar dig

Kaniner är bedårande husdjur, men visar de tillgivenhet som andra djur? Hundar är kända som söta och vänliga husdjur. Även katter, trots sitt rykte på Internet, tenderar att vara väldigt gosiga och tillgivna djur. Eftersom kaniner är ett mindre populärt husdjur vet de flesta inte vad de kan förvänta sig när de tar hem sin första kanin. Är kaniner också sådana djur som kommer att vara tillgivna med sina skötare?

Älskar kaniner sina ägare? Kaniner kan vara mycket tillgivna husdjur om de ges chansen. De är väldigt sociala och tycker om att umgås med sina mänskliga följeslagare. När du väl har fått en kanins förtroende kommer de att visa dig hur mycket de älskar dig på sitt eget sätt.

Kaniner tenderar att vara väldigt skygga och det kan ta ett tag att lära känna och lita på nya människor. Det kan verka som om de är distanserade eller skrämmande djur av naturen. Men om du ger dem tid och de lär sig att lita på dig, kommer du att upptäcka att din kanin väljer att stanna hos dig och bli mer tillgiven. Kanin kroppsspråk kan vara svårt att förstå till en början eftersom det är så annorlunda än kattens eller hundens kroppsspråk. Men de har verkligen sätt att berätta att de älskar och litar på dig.

 • Läs mer: Hur man förstår kanin grundläggande kroppsspråk

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Även om jag är noga med att bara rekommendera produkter som jag använder och gillar, tänk på att jag kan få en liten provision för att hänvisa kunder.

1. De tar hand om dig

Kaniner kommer att sköta dig som ett sätt att visa sin tillgivenhet. När kaniner bor i par eller i grupper kommer kaniner att delta i social grooming. De kommer att slicka varandra och kanske ge några kärleksnäppar för att hjälpa den andra. När din kanin börjar slicka dig eller dina kläder betyder det att de ser dig som en del av sin kaninfamilj. De litar på dig och älskar dig tillräckligt mycket för att bry sig om din renlighet och ditt välbefinnande.

Vissa kaniner förstår också ömsesidig skötsel. Om du tar dig tid att klappa dem och ge dem en skön massage, kommer din kanin att tacka dig genom att slicka din hand eller ben. Du kan också få några lätta bett från din kanin. Detta är särskilt troligt om din kanin putsar dig runt sömmarna på dina kläder. De vill inte skada dig, istället försöker kaninen bara hjälpa dig. Sömmen i dina kläder kan se ut som en matta i päls för dem. Kaninen försöker vara vänlig och reda ut den åt dig.

2. De omsluter dina fötter

Kaniner springer i cirklar runt dina fötter för att visa upphetsad tillgivenhet. Dessa små kaniner kommer att springa några zoomande cirklar runt dina fötter. De kan också göra några åttor, väva mellan dina ben när du försöker att inte snubbla. Ibland gör de till och med en mjuk, söt nick för att uttrycka hur glada de är.

Se även  Den kompletta checklistan för kaninvård för glada huskaniner

Jag brukar se detta beteende när en kanin uttrycker upphetsning över mat. Till exempel om de förväntar sig något gott eller om de vet att det är dags för frukost.

Jag har också sett detta beteende när min kanin bara var upphetsad över att se mig fastän. Ibland när jag kommer hem i slutet av dagen kommer min bulle att cirkla runt mina fötter för att hälsa på mig. Ibland springer hon till och med i cirklar för att hälsa på mig när jag bara har lämnat rummet i en halvtimme.

 • Läs mer: Hur vet du när din kanin är glad?

3. De vill vara husdjur hela tiden

Medan vissa kaniner är bra med att bli klappade av någon, kommer många andra inte att sitta bredvid någon och kräva klappning om de inte litar på dig. Om en kanin kommer fram till dig och knuffar till dig eller din hand och lägger ner huvudet för att klappa, är det ett tecken på att den älskar dig och njuter av hur du interagerar med den.

Om en kanin är villig att komma till dig när den vill och be om att bli klappad, är det ett tydligt tecken på att din kanin älskar och litar på dig. De älskar att spendera tid med dig och de älskar den uppmärksamhet du ger dem. Det visar också att de inte är rädda för att bli upplockade varje gång du interagerar, eftersom de flesta kaniner inte gillar att bli fasthållna.

4. De ligger bredvid dig

Om en kanin lägger sig bredvid dig eller lägger sig på golvet betyder det att de litar väldigt mycket på dig. Om en kanin lägger sig på golvet med fötterna utspridda och inte längre under den är den i en mycket sårbar position. När de sträcks ut kan kaniner inte springa iväg direkt om faran är överhängande, eftersom de måste upp först. Om en kanin kommer bredvid dig och lägger sig på sidan, säger de till dig att de litar på dig.

Detta är ännu mer så när din kanin sover bredvid dig. Om din kanin någon gång faller helt bredvid dig eller börjar slumra kan du vara säker på att den litar på och älskar dig väldigt mycket.

 • Läs mer: 7 tecken på att din kanin är helt avslappnad runt dig

5. De är tråkiga när de ser dig

En binky är det universella tecknet på kaninlycka. Det är när en kanin hoppar i luften och gör en rolig liten twist. Vanligtvis involverar en binky en snabb zoom eftersom din kanin utstrålar all sin glada, upphetsade energi.

Kaniner blir ofta knäppa och börjar zooma runt om de lämnas utanför sitt inhägnad ett tag för att träna. Ibland kommer en kanin att springa fram till dig för att de bara är så glada över att se dig.

Det har varit några gånger när jag gick ut ur rummet med min kanin distraherad. Hon gillar alltid att veta var jag är, så så fort hon inser att jag är borta kommer hon och letar efter mig. Och när hon gör det kommer hon till mig binkies för hon är så glad att hon hittade mig!

Se även  Kan kaniner och ankor leva tillsammans?

6. De sitter i ditt knä

Kaniner sitter normalt inte i någons knä. De känner sig ofta instängda och vill bara lämna. Men ibland, om en kanin verkligen litar på och älskar dig, kommer de att vara villiga att krypa ner i ditt knä helt själva. Dessa kaniner är sällsynta, men knäkaniner finns! De nöjer sig med att sitta i ditt knä i timmar medan du klappar och myser med dem.

Faktum är att ibland kan en kanin sitta i ditt knä medan du klappar dem och sedan börja ansa dig för att visa sin uppskattning. Det här är verkligen underbara ögonblick som visar hur tillgivna kaniner kan vara.

 • Läs mer: Hur lär du din kanin att sitta i ditt knä?

7. De spinnar när du klappar dem

Tro det eller ej, kaniner kan spinna! Det är inte samma mekanism som en katts spinnande, men kaniner slipar tänderna när de är nöjda. Detta ger ett mycket mjukt klickljud och får kaninens huvud att vibrera lite (därav kallas det spinnande).

När kaniner spinnar är de helt avslappnade och nöjda. Vanligtvis är detta ett beteende hos kaniner när du klappar dem. Du kommer att märka det mest när du ger dem en avslappnande helkroppsmassage, eller stryker över pannan och bakom öronen. Detta är ett tecken på att din kanin är bekväm och nöjd med att slappna av i dina armar. Och när du slutar klappa är chansen stor att de kommer att knuffa dig att fortsätta eftersom de är så glada och avslappnade med dig.

Få en kanins förtroende

Kaniner kan vara väldigt skygga husdjur i början. Vi måste komma ihåg att till skillnad från katter eller hundar är kaniner bytesdjur. De har instinkterna att vara försiktiga med allt som kan vara farligt, och det inkluderar nya människor som kaninen inte känner.

Det finns några saker att tänka på när du arbetar för att vinna din kanins förtroende:

 • Håll dem inte ofta. Kaniner gillar att sätta fötterna på jorden så att de snabbt kan springa iväg om de känner fara.
 • Var tyst. Kaniner blir lätt skrämda och stressade av höga ljud, så det är bäst att hålla din kanins livsrum så tyst som möjligt.
 • Ge dem utrymme. Kaniner behöver mycket mer utrymme än vad folk tror. Se till att du ger dem ett hölje som är 3 till 4 gånger hela längden på din kanin. Jag rekommenderar att du skaffar en träningspenna för kanin och anslut den till din kanins hölje så att de alltid har gott om plats att hoppa runt.
 • Ge dem en godbit. Kaniner har en enorm söt tand. Att ge dem några färska eller torkade fruktbitar kan verkligen påskynda processen och hjälpa din kanin att lita på dig snabbare (ge dem inte för mycket!)
 • Interagera på deras nivå. Din kanin blir mindre rädd om du sitter på golvet och interagerar med honom.
 • Gör dem inte i hörn. Se till att din kanin inte känner sig instängd eller instängd i ett hörn. De kan bli rädda och slå ut eller bita dig.
 • Ge dem leksaker. Leksaker är bra för att hjälpa en kanin att känna sig glad och ha kontroll. Du kan göra coola DIY-leksaker till din kanin, eller lära dig mer om andra idéer för säkra och roliga leksaker till din kanin.
 • Tillbringa tid med dem. Kaniner är väldigt sociala och kommer att lita mer på dig om de kan umgås med dig och lära känna dig. Lär dig om de många sätten att knyta an till din kanin, oavsett om du precis tagit hem dem eller har bott tillsammans ett tag.
Se även  Kan kaniner äta kinakål (Xiao Bai Cai)?

Det kan ta lite tid för kaniner att värma upp dig och bli tillgivna husdjur, men om du ger dem lite tid kommer du att ha en glad husdjurskanin med dig varje dag.

Hur du ger tillbaka tjänsten och låter din kanin veta hur mycket du älskar honom

Andra frågor

Hur länge lever husdjurskaniner?

Husdjurskaniner har en förväntad livslängd på cirka 8-12 år. Medelåldern kommer att variera lite beroende på kaninrasen och kvaliteten på vården de får. Vilda kaniner har en mycket kortare livslängd på endast cirka 1-2 år.

Känner kaniner igen sitt namn?

Kaniner kommer inte att känna igen sitt namn automatiskt, men de kan tränas att förstå det. Kaniner är mycket intelligenta husdjur och kan tränas för att utföra ett antal roliga trick, inklusive att komma till dig när du ropar deras namn.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

BLI MEDLEM

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.