7 sätt att veta om din kanin är glad

Vi vill alla göra våra husdjur lyckliga, men ibland är det en utmaning att förstå deras kroppsspråk. Kaniner skiljer sig mycket från andra husdjur, och deras beteende är också unikt. När kaniner är glada viftar de inte som hundar eller spinnar som katter för att låta oss veta.

Det enklaste sättet att se om en kanin är glad är att se den zooma runt i rummet eller göra några stora snurrande hopp (kallas binkies). Du kan också lära dig att uppmärksamma ett mer allmänt avslappnat kroppsspråk eller lyssna noga på lugna, glada ljud som kaniner gör.

När det kommer till kritan är en kanin som är villig att komma ut och interagera med människor av egen vilja vanligtvis en väldigt glad kanin. Eftersom kaniner kan vara ganska skygga visar detta enkla beteende att din kanin är ganska självsäker och har mycket förtroende för dig. Och en självsäker kanin är en glad kanin.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

1. Din kanin gör en binky

Alla som har haft kaniner ett tag vet vad en binky är, men förstagångs kaninägare kan behöva lite förklaring. Du vet att serpentinhopp din kanin gör då och då (som nästan ser ut som om han får ett anfall i luften)? Det kallas en binky och det betyder att din kanin är väldigt glad.

När en kanin är väldigt upprymd och har mycket energi, kommer den att hoppa av glädje genom att hoppa upp och snurra i luften. Det är vanligare hos yngre kaniner, som i allmänhet är mer energiska, men du kommer att se kaniner i alla åldrar ligga runt ibland.

Det finns också minibinky som kaniner gör när de inte känner för att hoppa hela vägen. Det är när din kanin bara vänder på huvudet och axlarna när den springer runt. Du kommer att märka att deras öron rör sig fram och tillbaka när de gör detta. En minibinky betyder inte att din kanin är mindre glad än om han gör en hel binky, det betyder bara att han inte är lika energisk för tillfället.

2. Din kanin gillar att dra runt i rummet

Kaniner föddes för att springa, så det är logiskt att zooma runt är ett sätt för kaniner att visa sin lycka och överflöd för livet. Det är då din kanin börjar springa varv runt i rummet (vanligtvis med en eller två inkastade). De springer så fort att de välter lådor och kanske till och med råkar kliva ner i deras vattenskål.

Se även  Vad symboliserar kaniner i drömmar?

Detta är en av anledningarna till att det är viktigt att se till att din kanin har gott om plats att springa runt på. Se till att din kanin har tillräckligt stort utrymme (jag rekommenderar med hjälp av en ex-penna istället för en kaninbur) och ge din kanin så många timmar utanför sitt inhägnad som möjligt (eller låt din kanin ströva fritt i ditt hem).

Zoomning är ett annat tecken på lycka hos kaniner, vilket är mycket vanligare hos unga kaniner. Normalt, när de är 2-3 år gamla, kommer de att ha mindre kaninenergi, så det blir mindre krångel, men det händer fortfarande ibland.

3. Din kanin gör ett tutande eller surrande ljud

I allmänhet är kaniner ganska lugna husdjur. De gör inte höga ljud som en skällande hund, eller ens höga gnisslande ljud som andra små gnagare. Det betyder dock inte att kaniner inte gör några ljud alls. Om du lyssnar noga kommer du att höra din kanin göra olika ljud.

Det vi fokuserar på här är när du hör din kanin göra ett surrande ljud. Jag har också hört grymtande och tutande. Det brukar de göra när de dansar runt dina fötter under måltiden eller när de förväntar sig något gott. Jag hör nästan alltid detta ljud förknippat med den spända förväntan på utsökt mat.

  • Läs mer om de ljud som kaniner gör

4. Din kanin gillar att ligga platt

Ett annat sätt att veta om din kanin är glad är att leta efter ett avslappnat kroppsspråk. Ett av de enklaste sätten att känna igen detta är när din kanin lägger sig för att sova. Det betyder att din kanin känner sig helt bekväm och säker i sitt hem.

Det är svårare för kaninen att resa sig och springa iväg när den sover i denna position eftersom tassarna inte är under honom. Det är en enorm komplimang från en kanin om de plumsar ner bredvid dig, för de ser dig inte som ett hot alls.

Om du aldrig har haft kaniner tidigare kan den här sovställningen se lite läskig ut i början. Det kan se ut som att din kanin föll omkull och ramlade på sidan. Men så småningom kommer du att vänja dig vid att din kanin ramlar omkull och förstå att det betyder att din kanin känner sig glad och avslappnad.

  • Läs mer om hur du avgör om din kanin är avslappnad
Se även  Är Rex-kaniner bra till kött?

5. Din kanin slipar tänderna

Du kanske inte vet detta, men när en kanin försiktigt biter ihop tänderna har det en liknande betydelse som en katt som spinner. När din kanin känner sig avslappnad och lugn, till exempel när den blir klappad, slipar den på tänderna. Ibland gör den ett ljud tillräckligt högt för att du kan höra det, men ofta är det knappt hörbart.

Det är svårt att lägga märke till detta beteende om du inte letar efter det, men var uppmärksam på din kanins käke och morrhår nästa gång du klappar honom. Du kan se käken röra sig lite medan morrhåren rycker. Du kan också uppleva en vibrerande känsla när du klappar din kanins huvud.

6. Din kanin äter med bravur

Nästan alla kaniner jag träffat älskade absolut godsaker (både på härbärget och som husdjur). Ge dem några färska bladgrönsaker, eller ett läckert hallon, så kommer din kanin att bli galen av spänning. De flesta kaniner kommer till och med att njuta av att tugga på sin dagliga föda eller att få en ny handfull timotejhö. Måltider är alltid glada tider på dagen när man har en kanin.

Du kan till och med gömma små godsaker runt om i rummet så att din kanin kan bli upphetsad över, eller så kan du strö några torkade örtblandningar ovanpå (som den här på Small Pet Selectanvänd koden ’BUNNYLADY’ för 15% rabatt) i din kanins hölåda så att han har mer smak att söka efter.

Mat (och spänningen runt den) är en så stor del av kaninbeteende att en förändring i detta beteende kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom eller depression. Om din kanin slutar äta helt är det viktigt att ta din kanin till veterinären så snart som möjligt. Detta är ett viktigt symptom på kaninsjukdomar som gastrointestinal stas (läs mer)

7. Din kanin är nyfiken på sin omgivning

Nyfikna kaniner är glada kaniner. De älskar att upptäcka nya platser och nya föremål att lukta på och gnugga sina hakor på (ett sätt för kaniner att markera sitt territorium). Kaniner älskar att gå in i tunnlar, under filtar och även på plattformar (som korta katttorn).

Kaniner kommer också att gilla att titta på leksaker som hänger på väggen, tugga på kartong, vända på matskålarna och hitta platser där de kan gräva och leka. Dessa är alla sätt på vilka din kanin kommer att interagera med miljön runt sig och hitta sätt att leka och ha kul.

Se även  Att välja den säkraste bäraren för din husdjurskanin

I grund och botten, så länge din kanin inte sitter på ett ställe hela dagen, är det ett gott tecken på att han är ganska glad och njuter av livet. Som sagt, det är ganska normalt att kaniner sover mer eller mindre hela eftermiddagen. Kaniner är mest aktiva på morgonen och kvällen, så förvänta dig inte att de ska vara ute och utforska hela dagen.

Det är också normalt att äldre kaniner utforskar mindre. Det betyder inte att kaninen är olycklig, det är bara något som händer med åldern. Naturligtvis, om din äldre kanin knappt hoppar runt, bör du ta honom till veterinären för en kontroll. De kan ha utvecklat artrit och behöver smärtstillande medicin för att hjälpa dem att bli mer aktiva igen.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.